Græs

Græspollen findes i luften fra slutningen af maj til sidst i august. Normalt er der flest pollen fra græs i luften omkring Sankt Hans.

Publiceret 05/07 2021

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

Sæsonen for græspollen er lang, fordi de forskellige arter af græs blomstrer forskudt af hinanden.

Astma-Allergi Danmark udsender daglige opdateringer for græs i pollensæsonen.

Du finder Dagens Pollental her.

Allergi-info

De allergifremkaldende stoffer i de enkelte græsarter er temmelig ens, og har du allergi over for græs, vil du ofte reagere på pollen fra de fleste græsarter.

Fakta om græs

Der findes over 100 forskellige græsarter i Danmark, som tilhører græsfamilien (Poaceae). I Astma-Allergi Danmarks pollenmålinger registreres alle typer af græspollen som et samlet tal. En almindeligt udbredt art hedder engrottehale (Phleum pratense). Engrottehale er den græsart, man allergitester for i priktest og blodprøver.

Hvornår er pollentallet højt for græspollen?

Lavt: under 10 pollen

Moderat: 10-50 pollen

Højt: over 50 pollen

Græspollen bliver ikke transporteret så langt væk fra planten. Faktisk bliver under en procent spredt mere end en kilometer fra planten. Alligevel giver græspollen rigtig store problemer for mange danskere, fordi der står græsplanter i stort set hele Danmark – i vejgrøfter, på marker, i parker og i private haver.

Pollenproduktionen hos forskellige græsarter varierer meget. Rug danner omkring 4,2 millioner pollen per blomsterstand, mens andre arter, fx hejre, frigør mindre end 1000 pollen per blomsterstand.

Vær opmærksom på pollen, der hvirvles op under græsslåningen 

Ved allergi overfor græs, kan du oplevere forværring af dine symptomer under og efter græsslåningen. Det skyldes, at der under slåningen hvirvles en masse pollen op i luften. 

Gode råd til græsplænen

  • Man kan i princippet forhindre græsserne i at blomstre ved at slå plænen ofte - og også huske at slå kanterne omkring græsplænen
  • Mange med græspollenallergi skal lade andre om at slå græsset
  • Et godt supplement til græs i plænen er mikrokløver. Mikrokløver tilhører ærteblomstfamilien og giver derfor ikke problemer med pollen for græsallergikere. Mikrokløver har desuden den fordel, at den er mere tolerant over for tørke og derfor er mere slidstærk.
  • Alternativt kan man fx også vælge at omlægge, eller erstatte, dele af græsplænen med rabatter, bede og stenbelægning med krukker, for at undgå de store mængder græspollen. Plantevalget er stort, selvom der tages hensyn til allergi.

Læs mere om allergivenlige planter

Hvede, havre, byg, rug og bambus

Hvede, havre og byg er græsser, og derfor kan du få høfebersymptomer, hvis du fx er meget tæt på en hvedemark i blomst.

På en rugmark frigiver alle rugplanter deres pollen på samme tid – man siger, at rugen ”drær”. Det kan også give symptomer.

Bambus tilhører også græsfamilien. De bambus, vi har i Danmark som haveplanter, blomstrer med 75-100 års mellemrum, hvorefter de dør. Til gengæld blomstrer alle planter næsten samtidig, hvilket giver en meget stor mængde pollen. Det så vi i 2006 og 2007, hvor det gav græspollen i pollenfælderne op mod halvanden måned før den almindelige pollensæson for græs.

Krydsreaktioner med fødevarer

Hvis du har allergi over for græspollen, kan du opleve at få symptomer, når du spiser visse fødevarer, fx appelsiner, tomater og peanuts.

De mest almindelige symptomer ved en krydsreaktion med fødevarer er kløe og lettere hævelse på læberne og i munden og svælget.

Læs mere om krydsreaktioner

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu