Viden om Allergi Medicin

Polyethylen glycol (PEG)

Der anvendes hyppigt fyldstoffer i lægemidler, og i sjældne tilfælde giver det allergi.

Publiceret 02/06 2021

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

Macrogol / Polyethylen glycol / PEG

En sjælden allergi som 30-50 danskere er kendt med.

Macrogol er et fyldstof, der findes både i medicin og andre medicinalprodukter, og i den almindelige husholdning i plejeprodukter og rengøringsmidler. 

Macrogol er også kendt som polyethylene glycol med forkortelsen PEG.
I cremer og andre plejeprodukter er det ofte anført med en talangivelse, f.eks. PEG-10.
I medicin er det oftest anført som macrogol 3350. 

Det vides ikke, hvorfor man udvikler allergi overfor macrogol. Der er ikke sammenhæng med allergi over for anden medicin, fødevarer, pollen el.lign. 

Hvis du har mistanke om at du har allergi over for macrogol skal du tale med din læge. Diagnosen kan kun stilles på en allergiafdeling på hospitalet.

Symptomer

I de letteste tilfælde bliver huden rød og kløende, evt. med nældefeber-udslæt, dér hvor den har været i kontakt med macrogol, f.eks. ved brug af sæbe eller creme.
Kraftigere allergireaktioner kan være kløe og nældefeber over hele kroppen, og i sjældne tilfælde allergisk shock (anafylaktisk).
Andre symptomer kan være mavesmerter, opkast og diarre ved indtag af medicin som indeholder macrogol.
Kraftige allergireaktioner opstår oftest, hvis den allergiske person udsættes for macrogol i forbindelse med indtag af medicin, indsprøjtning, vaccination, eller ved en operation.

Straksallergi over for macrogol diagnosticeres ved priktest i huden og evt. ved en blodprøve.

Er der andre slags allergi overfor macrogol?

Nogle patienter udvikler eksem i huden timer til dage efter kontakt med macrogol.
Typisk vil der være tale om eksemreaktioner i ansigtet eller andre dele af kroppen, der har været i kontakt med macrogol. Her kan komme kløe og små blærer, senere evt. revner og sår.
Undersøgelse for kontaktallergi for macrogol foregår med lappetest på ryggen hos en hudlæge.

Hverdagen med allergi over for macrogol

Har du fået konstateret allergi over for macrogol, skal du undgå kontakt med macrogol. 
På grund af den store udbredelse af macrogoler kan det være meget svært at undgå at komme i kontakt med dem. Derfor er det vigtigt, at du altid har antihistamin og adrenalinpen på dig samt fortæller dine nærmeste om din allergi.
Det er også en god idé at bære et lille kort i tegnebogen, der angiver, at du har allergi overfor macrogol/polyethylene glycol/ PEG samt at tale med egen læge og sit lokale apotek om allergien.

Når man køber håndkøbsmedicin eller henter receptpligtig medicin på apoteket, skal alt indhold i medicin og hygiejneartikler altid tjekkes for indhold af macrogol, da fyldstoffer varierer meget og ofte ændrer sig. Derfor findes der ikke lister over macrogolfrie produkter.
Det anbefales, at man bliver fortrolig med selv at slå indholdsstoffer op i produktinformationen på produktet, på min.medicin.dk eller indlægssedler.dk. 

Især på hospitalet, hos lægen, tandlægen, samt hos frisører og tatovører, hvor der anvendes præparater med macrogol, er det vigtigt at informere personalet om allergien i god tid før en planlagt behandling, så der kan findes alternativer uden macrogol. 

Allergien er så sjælden, at det ikke er sikkert, at al sundhedspersonale har kendskab til den.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året