Birk

Birk har ofte en kort, men intens pollensæson fra midt i april til midt i maj. Normalt topper sæsonen med meget høje pollental omkring 1. maj.

Publiceret 01/09 2021

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Birk ligger nummer et på listen over de træpollen, som mennesker med allergi over for pollen oftest reagerer på.

Astma-Allergi Danmark udsender daglige opdateringer for birk i pollensæsonen.

Du finder Dagens Pollental her

Fakta om birk

Birk tilhører birkefamilien (Betulaceae) og er et almindeligt træ herhjemme, hovedsageligt repræsenteret af vorte-birk (Betula pendula) og dun-birk (Betula pubescens).

Birketræet er almindeligt i skove, moser og på overdrev i hele landet. Det bruges desuden som prydtræ i haver og som vejtræer i byer.

Birkepollen kan, afhængig af vejrforhold, transporteres flere hundrede kilometer via luften. Det betyder, at Astma-Allergi Danmark kan finde birkepollen i pollenfælderne meget tidligt på foråret udenfor den lokale blomstringsperiode. De kan, afhængig af vindretningen, være rejst hertil helt fra Tyskland, Polen eller Baltikum.

Pollenproduktionen hos birk er meget stor og anslås til 5,5 millioner pollen per rakle. Ofte bliver pollentallet meget højt.

Allergi-info

Har du allergi over for birkepollen, kan du også få symptomer, når andre forårstræer, fx el og hassel, blomstrer.

Hvornår er pollentallet højt for birkepollen?

Lavt: under 30 pollen

Moderat: 30-100 pollen

Højt: over 100 pollen

Krydsreaktioner med fødevarer

Hvis du har allergi over for birkepollen, kan du opleve at få symptomer, når du spiser visse fødevarer, fx æbler, tomater og hasselnødder.

De mest almindelige symptomer ved en krydsreaktion med fødevarer er kløe og lettere hævelse på læberne og i munden og svælget.

Læs mere om krydsreaktioner

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu