Viden om Kontakteksem Allergisk kontakteksem Konserveringsmidler

Methyldibromo glutaronitril (MG)

Konserveringsmidlet Methyldibromo glutaronitril (MG) anvendes i en række forbrugerprodukter. Stoffet er stærkt allergifremkaldende.

Publiceret 07/09 2021

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Methyldibromo glutaronitril (MG) er et konserveringsmiddel. Det kan anvendes i en række forbrugerprodukter for at forhindre vækst af bakterier og andre mikroorganismer.

Allergi over for MG

MG er stærkt allergifremkaldende. Huden kan reagere med udslæt, rødme og kløe efter kontakt med produkter, der indeholder stoffet.

Tidligere var MG årsag til mange allergitilfælde, hvilket førte til begrænsninger i anvendelsen af stoffet. MG må ikke længere bruges i kosmetiske produkter købt i EU, men må gerne indgå i andre typer produkter f.eks. hobbyprodukter og maling. Trods begrænset brug af MG, ses stadig enkelte tilfælde af allergi over for stoffet. Samtidig er der stadig en del forbrugere, som er allergiske overfor stoffet, fra den tidligere brug i især kosmetik.

Allergi over for MG kan testes ved en lappetest hos hudlægen.

Hvor findes MG?

Konserveringsmidlet MG findes i en række forbrugerprodukter, fx:

  • Rengøringsmidler
  • Vaske- og skyllemidler
  • Eksplorationsgeler
  • Elektrodepasta
  • Maling og lim
  • Skæreolier

Astma-Allergi Danmarks Allergimærkning

Produkter, der bærer Astma-Allergi Danmarks allergimærke Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic, må ikke indeholde MG.

Læs mere om Allergimærkningen

Det siger loven

Methyldibromo glutaronitril (MG) må ikke anvendes i nogen former for kosmetiske produkter. Dette gælder for produkter solgt i EU. Vær opmærksom på, om et produkt indeholder MG, hvis det er købt i lande uden for EU eller købt på nettet.

Der er deklarationspligt for vaske- og rengøringsmidler både til privat og erhvervsmæssig brug. Det betyder, at indholdsstofferne skal stå på etiketten eller på et datablad. Hvis der er MG i produktet, skal det stå med INCI-navnet: methyldibromo glutaronitrile. Det må ikke kaldes andre navne eller staves anderledes.

Medlemskab for dig med kontakteksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med kontakteksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu