Krom

Krom er et sølvhvidt, skinnende og hårdt metal. Metallet er en hyppig årsag til allergisk kontaktallergi. Krom findes blandt andet i langt de fleste lædervarer.

Publiceret 03/09 2021

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

Krom findes i forskellige varianter (oxidationsstadier). To af dem er krom III og krom VI, som begge kan give allergi. Krom VI er den mest allergifremkaldende.

Kromallergi konstateres hos ca. 2,5 procent af de patienter i Danmark, der undersøges med en lappetest. Forekomsten har indtil 2014 været højere, men på grund af lovgivning om krom i lædervarer, er forekomsten faldet.

Allergi over for krom

Kromallergi viser sig som eksem med rødme, kløe og eventuelt blæredannelse og sår. Symptomerne viser sig der, hvor huden er i kontakt med krom.

Typisk viser eksemet sig på hænder og fødder på grund af kromgarvede lædersko eller handsker. På fødderne kan det sidde såvel på fodryggen som på fodsålen. Eksemet kan brede sig, hvis årsagen ikke fjernes. Eksemet kan også sprede sig til andre områder på huden, hvor der ikke er kontakt med krom.

Symptomerne kan vare dage til uger, og nyere studier har vist, at kromallergipatienter ofte har en svær grad af kronisk eksem med nedsat livskvalitet til følge.

Kromallergi påvises ved en lappetest.

Hvem udvikler kromallergi?

Hyppig kontakt med forkromede genstande, kan medføre kontaktallergi, ligesom nogle krombelægninger kan give eksem hos personer, som i forvejen har kromallergi.

Dem, som udvikler kromallergi efter kontakt med metallisk krom, har typisk kontakt med materialet i en erhvervsmæssig sammenhæng. Fx i et job som metalarbejder, eller i fag hvor der anvendes forkromet værktøj og instrumenter.

Den hyppigste årsag til udvikling af kromallergi er kontakt med lædervarer.

Hvor findes krom?

Krom indgår i mange legeringer, fx i rustfrit stål. Krom findes også i de råmaterialer, der anvendes til garvning af læder. Omkring 80 procent af alt læder er garvet med krom III.

Det er ikke lovligt at garve læder med krom VI, men når krom III udsættes for lys, varme og oxiderende fedtstoffer, omdannes det til krom VI. Det betyder, at langt de fleste læderprodukter indeholder krom.

Krom findes fx i:

 • Læderprodukter, fx sko, handsker, bælter, urremme, tasker
 • Møbler
 • Rat og bilsæder
 • Maling
 • Mobiltelefoner
 • Grøn tatoveringsfarve
 • Makeup – enkelte pigmenter er baseret på krom, mens de fleste naturlige pigmenter vil indeholde krom som forurening.

I forbindelse med nogle arbejdspladser, er der stor risiko for kontakt med krom.

Det gælder fx:

 • Garverier og buntmagerier
 • Sko- og tøjbutikker
 • Grafisk industri
 • Analyselaboratorier
 • Maskin- og metalindustri
 • Erhverv, hvor der anvendes kromgarvede arbejdshandsker
 • Bygge- og cementindustrien
 • Træbranchen

Det siger loven

Ifølge lovgivningen må der ikke markedsføres lædervarer beregnet til kontakt med huden, som indeholder krom VI i koncentrationer på eller over 3 mg/kg (0,0003 vægtprocent) af den samlede tørvægt af læderet. Det samme gælder for genstande, der indeholder læderdele, og som er beregnet til kontakt med huden.

Lovgivningen gælder ikke for salg og markedsføring af brugte varer, som oprindeligt var solgt i EU før 1. maj 2015.

Enhver, som producerer, importerer eller sælger lædervarer eller genstande, der indeholder læderdele, har ansvaret for, at reglerne overholdes.

Cement og produkter, som indeholder cement, må ikke anvendes, hvis de i hydreret form (dvs. efter tilsætning af vand) indeholder mere end 2 mg/kg (0,0002 vægtprocent) opløseligt krom VI i forhold til den samlede tørvægt af cementen.

 

Medlemskab for dig med kontakteksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med kontakteksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu