Epoxy

Epoxy er et plastprodukt, hvor to komponenter blandes sammen og bliver til en meget stærk og holdbar lim.

Publiceret 03/09 2021

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Epoxy består af epoxyharpiks og hærder. Både epoxyharpiksen og hærderen er stærkt allergifremkaldende indtil blandingen er hærdet. Hærdetiden er forskellig for forskellige typer af epoxy. Der er risiko for allergi, hvis man berører, bearbejder, sliber eller borer i ikke-hærdet epoxy. Er produktet hærdet, er risikoen for allergi minimal.

Hvor anvendes epoxy?

I hjemmet anvendes epoxy oftest som 2-komponent lim til hobbybrug.

I industrien bliver epoxy brugt i mange sammenhænge, hvor der skal skabes fleksible og meget resistente overflader. Epoxy anvendes særligt i visse typer lim, lak og maling. Desuden anvendes det i vindmølleproduktionen.

Epoxy anvendes blandt andet i:

  • 2-komponentlim
  • Gulvbelægninger i våde rum
  • Overfladebehandling på metalgenstande.
  • Særlig holdbar maling, f.eks. til skibe og våde rum.
  • Elektroniske komponenter og trykte kredsløb
  • Isolationsmateriale til elektriske artikler

Hvis du skal arbejde med epoxy i professionel sammenhæng, kræves der et særligt kursus, hvor du lærer om forholdsregler. Hvis du anvender epoxy i privat sammenhæng, vær opmærksom på at undgå hudkontakt med produktet og anvend værnemidler, som er velegnet til epoxy. Vær opmærksom på hærdningstid, og berør ikke produktet før det er hærdet færdigt.

Allergi overfor epoxy

Allergien viser sig ved eksem, med rødme, hævelse og blærer som kan briste og blive til sår. Eksemet opstår der hvor man er mest i kontakt med epoxyprodukterne. Det er ofte på hænder og underarme, men det kan også brede sig til andre steder på kroppen. Ofte breder det sig til andre steder, når man fortsat er udsat for epoxy. Særligt kan ansigtet være udsat, hvis du arbejder med let fordampelig epoxy, eller ved epoxystøv.

Hvis du først er blevet allergisk overfor epoxy, har du livslang allergi. De fleste kan undgå eksem, ved at undgå udsættelse for epoxy, men mange vil have livsvarige eksemproblemer.

Medlemskab for dig med kontakteksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med kontakteksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu