Pollenservices

Pollen gennem døgnet

I pollensæsonen er der i pollen i luften hele døgnet, men generelt vil der være flest pollen i luften i dagtimerne og færrest om natten.

Det er forskelligt afhængigt af typen af pollen, hvornår der er flest pollen i luften.

  • Græs starter med at frigive pollen om morgenen mellem klokken syv og otte.
  • Pollen fra bynke er meget tidligt på færde. På varme solrige dage frigiver planten pollen mellem solopgang og klokken ni om morgenen. Mængden af pollen i luften stiger i samme takt som temperaturen i løbet af dagen.
  • Vindbestøvede træer, som fx el, hassel og birk, sender først pollen af sted midt på formiddagen. Til gengæld kan deres pollen holde sig svævende i luften i dagevis.

Desuden kan der komme pollen til Danmark med vinden fra andre lande.

Den største koncentration af pollen i luften er i timerne omkring frokost.

Selv om der er lave koncentrationer af pollen i luften, især aften og nat, eller pollen fra andre lande, så kan man godt få symptomer alligevel.

Læs mere om behandlingen af høfebersymptomer her

De meteorologiske forhold

De meteorologiske forhold har stor betydning for luftens indhold af pollen over døgnet. Specielt luftens stabilitet varierer ofte stærkt mellem dag og nat.

Efter solopgang bliver jordoverfladen og luften helt nede ved jorden varmet op, og det får luften til at stige til vejrs sammen med pollen. På stille dage med stabil luft kan pollen derfor samle sig højt oppe i atmosfæren. Ved solnedgang sker den modsatte reaktion, og pollen falder igen til jorden.

Forskel mellem by og land

I byerne tager denne cyklus længere tid end på landet, fordi huse og asfalt holder på varmen og dermed også pollen. Derfor kan der inde i byerne være mange pollenkorn i luften ved midnatstid – og ofte endda et par timer frem.

På landet falder mængden af pollen oftest inden midnat.

Pollenportalen

Stor guide til dig, der har pollenallergi. Her finder du gode råd til behandling, samt tips og tricks til at bevare et aktivt ude- og arbejdsliv i pollensæsonen.

Besøg Pollenportalen

Blæsevejr

På dage med blæsevejr kan luften blive ”pollentynd”, fordi pollen fordeler dig i et større luftlag. Derfor kan man opleve, at der ikke findes så store koncentrationer af pollen i løbet af dagen og om aftenen og natten, når blæsten har fat.

Dog kan stærk vind også gøre, at planterne frigiver flere pollen, og at pollen, som er faldet til jorden, bliver hvirvlet op igen. Det giver dermed en højere koncentration af pollen.

Effekten af blæsevejr er derfor ikke entydig.

Når luften står stille

I perioder med stabile vejrforhold kan der forekomme såkaldte inventioner. Inventioner betyder, at varm luft ligger som et låg over køligere luft ved jordoverfladen. Her sker ingen opblanding af luften.

Fænomenet optræder ofte om sommeren, hvor koncentrationerne af pollen og luftforurening kan blive ekstremt høje i perioder med godt vejr, når en højtryksfront "står stille" i længere tid. I solrige somre kan fænomenet dække store dele af Europa.

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu