Øjendråber

Høfebersymptomer i øjnene kan behandles med øjendråber.

Der er forskel på øjendråber med hensyn til virkningsmekanisme, dosering, effekt og eventuelle bivirkninger. Derfor er det nødvendigt, at du rådfører dig med din læge om, hvad der er bedst for netop dig.

Nogle øjendråber indeholder antihistamin, der modvirker den allergireaktion, som blandt andet kan give kløe, røde, hævede og rindende øjne.

Andre øjendråber indeholder kromoner, der stabiliserer bestemte celler i øjnene, så der ikke frigives så meget histamin.

Nogle øjendråber har begge virkningsmekanismer.

Du finder en oversigt over øjendråber her.

Bivirkninger ved brug af øjendråber

Lokalbehandling i øjnene giver sjældent bivirkninger – i givet fald drejer det sig oftest om lokal irritation som kan mærkes som svie.

Hvis du bruger kontaktlinser og øjendråberne indeholder konserveringsmiddel, så bør du læse vejledningen grundigt og tale med din læge om, hvordan du skal forholde dig. Det er for eksempel muligt at få øjendråber i enkeltdosisbeholdere uden konserveringsmidler.

Opbevaring af øjendråber

Vær opmærksom på, hvordan dine øjendråber skal opbevares. Nogle tåler ikke temperaturer over 25 grader, andre skal opbevares beskyttet mod lys.

Alle øjendråber er sterilt fremstillet. Fra de åbnes første gang og efterhånden som de bruges, er der risiko for at indholdet forurenes. I værste fald kan det give infektion i øjnene.

Det er derfor besluttet fra Lægemiddelstyrelsens side, at alle konserverede øjendråber kun kan holde fire uger efter første åbning. Øjendråber kan altså ikke gemmes fra sæson til sæson.

Husk altid at skive dato på flasken, så du har styr på, hvornår den er åbnet.

Øjendråber med saltvand

Skylning af øjne med isotonisk saltvand kan have en lindrende effekt. Det virker ikke på den allergiske reaktion, men kan være en god hjælp sammen med medicinsk behandling af høfeber.

Du kan købe isotonisk saltvand på apoteket eller du kan selv blande det og skylle med skylleflaske. Isotonisk saltvand har en saltkoncentration præcis som kroppens egen, hvilket er 9 gram salt pr. liter vand.

Flere årsager til symptomer i øjnene

Hvis du har høfeber i øjnene, kan det forværre symptomerne, hvis du klør dig i dem. Mange mennesker med høfeber i øjnene, har også symptomer fra næsen og omvendt. Hvis du er i tvivl om dine øjensymptomer skyldes høfeber, så bør du tale med lægen.

Der kan være andre årsager end høfeber til øjensymptomer, eksempelvis infektion og tørre øjne.

Guide: Sådan drypper du dine øjne

  1. Vask hænder
  2. Bøj ansigtet let bagover og træk lidt ned i nederste øjenlåg
  3. Hold flasken nedad og før spidsen så tæt på øjet som muligt. For at undgå forurening må spidsen af flasken ikke røre øjet
  4. Tryk forsigtigt på flasken, så én dråbe falder ned i øjet
  5. Luk øjet et øjeblik
  6. Gentag behandlingen i det andet øje
  7. Afslut med at vaske hænder

Øjendråber anvendes oftest to-fire gange i døgnet afhængigt af præparatet. Læs altid indlægssedlen før brug.

Allergimidler til brug i øjet

Øjendråber med antihistamin
Øjendråber med cromoner
Øjendråber med antihistamin og sympatomimetikum

Medlemskab for dig med høfeber

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med høfeber har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu