Andre sygdomme relateret til fødevarer

Der kan være andre sygdomme, hvor man reagerer på én eller flere fødevarer, men hvor symptomer og sygehistorie viser sig på en anden måde end ved fødevareallergi, eller, hvor allergi ikke kan påvises.

Her kan du læse mere om allergisk spiserørsbetændelse, fødevareudløst anstrengelsesanafylaksi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed, som cøliaki og laktosemalabsorption. 

Allergisk spiserørsbetændelse

Lidelsen hedder eosinofil øsofagitis på fagsprog, og er en sjælden lidelse, som primært rammer børn og unge – men også voksne kan rammes.
Læs mere her

Fødevareudløst anstrengelsesanafylaksi

Fødevareudløst anstrengelsesanafylaksi er en sjælden form for fødevareallergi, hvor hverken indtagelse af bestemte fødevarer alene eller fysisk anstrengelse alene fremkalder anafylaksi, men hvor kombinationen af de to giver en allergisk reaktion.
Læs mere her

Ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed

Ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed er sjældnere end fødevareallergi.

Ved ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed sker der ikke en allergisk reaktion i kroppen. Reaktionen kan derfor ikke måles ved en allergitest.

Cøliaki, laktosemalabsorption, fødevareproteininduceret enterokolitissyndrom (FPIES) og overfølsomhed over for tilsætningsstoffer er eksempler på ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed.

Cøliaki

Man regner med, at op mod en procent af befolkningen har sygdommen cøliaki, hvor man ikke kan tåle blandt andet hvede, rug og almindelig havre. Læs mere her.

Laktosemalabsorption

Laktosemalabsorption, som betyder, at man kun kan tåle mælk i moderate mængder, ses hos omkring tre til seks procent af befolkningen og forekommer hyppigere hos mennesker med anden etnisk baggrund end dansk. Læs mere her

Fødevareproteininduceret enterokolitissyndrom (FPIES)

Fødevareproteininduceret enterokolitissyndrom (FPIES) ses primært hos børn, men forekommer også hos voksne. Symptomerne er akut kvalme, opkast, diarré og mavesmerter, der optræder hver gang man indtager specifikke fødevarer. Hos børn er symptomerne oftest udløst af komælk og soja, hvor det hos voksne oftest er udløst af skaldyr, bløddyr eller fisk, men symptomerne kan også udløses af mange andre fødevarer. I de sværeste tilfælde består den akutte behandling primært af væske.

Overfølsomhed overfor tilsætningsstoffer

Overfølsomhed overfor tilsætningsstoffer ses hos mindre end 1 % af børn og voksne. Symptomerne ses oftest som hud- og slimhindereaktioner i form af eksem, nældefeber og hævelser (angioødem). Sjældnere ses høfeber og astma, og der kan optræde symptomer fra mave og tarm. Læs mere på sundhed.dk