Nyheder

Nu er pollensæsonen forbi

Med de sidste tal for græs- og bynkepollen går en lang pollensæson på hæld. Daglige tal for skimmelsvampesporerne Alternaria og Cladosporium vil fortsat kunne findes i appen Dagens Pollental, i pollenmailen og på vores hjemmeside.

Publiceret 02/10 2023

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

ny hjemmeside screenshot
Foto: Shutterstock

Har du pollenallergi, kan du ånde lettet op. Mængden af pollen fra årets sidste syndere, græs og bynke, er nemlig nu så lav, at årets pollensæson er forbi. Det vurderer Astma-Allergi Danmarks pollenteam, som derfor i dag har udsendt sæsonens sidste pollental.

Daglige tal for skimmelsvampesporerne Alternaria og Cladosporium kan du dog stadig finde i appen Dagens Pollental.

Læs mere om allergi overfor skimmelsvampesporer.

Forløbet af årets pollensæson har, som altid, været bestemt af vind og vejr. Kigger vi på græspollen, som op mod en halv million danskere har allergi over for, gav årets vejr en lang – og i de østlige egne, mild – sæson, siger biolog i Astma-Allergi Danmarks Pollentælling, Sidsel Damsbo Andersen:

– Den varme sensommer har forlænget sæsonen for græs. Til gengæld hindrede tørken, som ramte landet i forsommeren, græssets vækst i den periode, hvilket gav lavere tal – i hvert fald i Østdanmark, mens tallene i Vestdanmark var gennemsnitlige.

For den anden sene pollensynder, bynken, har sæsonen også været ganske gennemsnitlig, lyder det fra biologen.

Måske mildere sæson for træpollen næste år

Har du oplevet mange symptomer på pollenallergi i år, kan det dog skyldes, at mængden af træpollen – altså el, hassel, elm og birk – var større end sidste år. Dog ikke i nærheden af rekordmængder.

Synes du, at sæsonen har været hård, kan du til gengæld glæde dig over, at vi efter al sandsynlighed går en mildere sæson i møde næste år, forklarer Sidsel Damsbo Andersen:

– For træerne ser vi ofte en toårig cyklus, hvor et år med høje tal efterfølges af et år med lave tal, siger hun, før hun dog også understreger, at denne forudsigelse skal tages med et gran salt, da vejpåvirkningerne er helt afgørende for sæsonens forløb.

Overordnet set går det desværre i retning af længere og mere intense pollensæsoner, viser en analyse fra Astma-Allergi Danmark. Læs mere her.

Slip for slemme symptomer næste pollensæson

Måske gider du ikke tænke mere på din pollenallergi i denne omgang. Men det kan vise sig at være en god investering i dit helbred, hvis du allerede nu taler med din læge om de allergisymptomer, du har haft i år, og effekten af din symptombehandling.

Måske skal der justeres på din behandlingsplan, så du er bedre rustet til næste år.

I samråd kan du og lægen beslutte, om du skal begynde et vaccinationsforløb over for træ- og græspollen i form af allergen immunterapi. Begynder du en behandling med allergen immunterapi, senest 16 uger før pollensæsonen starter, kan du formentlig forvente en effekt allerede næste sæson. Denne behandling skal altid evalueres en gang om året i forhold til effekten.

Læs mere om behandlingen af høfeber her

Få hjælp med Astma-Allergi Danmarks pollenservices

Har du brug for flere gode råd til at klare dig igennem i pollensæsonen, kan du kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på tlf. 43 43 42 99 alle hverdage.

Du kan også benytte dig af Astma-Allergi Danmarks andre services til at komme godt igennem pollensæsonen:

 

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark