Viden om Høfeber Symptomer

Kronisk bihulebetændelse

Kronisk bihulebetændelse (kronisk rhinosinusitis) er en kronisk irritation af slimhinden i næsen og i bihulerne, som rammer 5-12 % af den voksne befolkning og kan minde om høfebersymptomer.

Publiceret 30/08 2022

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Kronisk bihulebetændelse er daglige symptomer i mere end 12 uger med eksempelvis tæt næse med tykt sekret, løbenæse, nedsat lugtesans og trykkende smerter i ansigtet over bihulerne, som også kan give hovedpine. Nogle sover dårligt, og alle symptomerne medvirker til forringet livskvalitet.

Behandlingen er typisk saltvandsskylning af næsen som blandt andet fjerner sekret og skorper samt næsespray eller næsedråber med binyrebarkhormon, som er med til at normalisere slimhinden.

I nogle tilfælde kan speciallægen også ordinere en antibiotikakur i 12 uger eller en kortvarig kur med tabletter der indeholder binyrebarkhormon.

For nogle personer, så kan det give effekt at holde fra mad med salicylsyre (f.eks. vin og øl), specielt ved overfølsomhed overfor acetylsalicylsyre. Du bør tale med din læge, om det vil være gavnligt for dig.

Har du ikke tilstrækkelig effekt af næsespray med binyrebarkhormon, kan kirurgi være en mulighed. Her kan man fjerne eventuelle polypper, relevant slimhinde eller knogler fra næsehulen. Målet er at skabe bedre plads og dermed sikre, at du får bedst effekt af næsespray og saltvandsskylning. Det kan også forbedre din lugtesans. 

Kronisk bihulebetændelse med polypper

Nogle med svær kronisk irritation af slimhinderne har også polypper i næse og bihuler.

I sværere tilfælde bruger man biologisk medicin (injektioner) til behandling af kronisk bihulebetændelse med næsepolypper. Denne behandling giver blandt andet bedre luft i næsen, mindsker eller fjerner polypperne, forbedrer lugtesansen og ikke mindst forbedrer livskvaliteten.

Trods behandling med biologisk medicin kan der fortsat være behov for næsespray med binyrebarkhormon og næseskylning.

Kronisk bihulebetændelse med polypper, astma og/eller høfeber

En stor del af de patienter der har kronisk bihulebetændelse med næsepolypper, har også astma og/eller høfeber.

Desværre er mange ikke opmærksomme på sammenhængen og får derfor ikke den rette behandling af sygdommene. Derfor er det vigtigt at fortælle lægen, hvis du også oplever symptomer fra lungerne eller har høfeber med symptomer fra næsen. Nogle gange skal der iværksættes et tværfagligt samarbejde mellem øre-næse-hals-lægen og lægen med speciale i lungesygdomme for at du kan opnå den bedste behandling af dine symptomer.

Har du kronisk bihulebetændelse, vil det ofte være en øre-næse-hals-læge der varetager behandlingen – enten en privatpraktiserende speciallæge eller på et sygehus. Operation med fjernelse af polypper foregår altid på sygehus.

Medlemskab for dig med høfeber

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med høfeber har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året