Nyheder

Tidlig sæsonstart for elmepollen

Astma-Allergi Danmark skyder pollensæsonen for elm i gang og udsender fra i dag Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling for elm.

Publiceret 26/02 2024

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Elmetræ i blomst
Elmetræ i blomst. Foto: Astma-Allergi Danmark

Tre uger tidligere end de foregående to år begynder Astma-Allergi Danmark den daglige udsendelse af pollental for elm. Tallene kan findes i appen Dagens Pollental og i Dagens Pollenvarsling, som du kan tilmelde dig eller finde her på siden.

Pollensæsonen for elm strækker sig normalt fra midt i marts til slutningen af april. Sæsonen er normalt på sit højeste midt i april.

Den tidlige sæsonstart skyldes til dels den milde, våde februar, men kan også være et udtryk for, at sæsonerne for de enkelte pollentyper bliver længere og længere, forklarer Sidsels Damsbo Andersen, biolog i Astma-Allergi Danmark:    

– Klimaet bliver generelt varmere og mere nedbørsrigt. Det giver gode vækstbetingelser for planterne. De kan derfor danne mere pollen, og det kan spredes i en længere periode.

Vil lære mere om, hvorfor pollensæsonerne bliver længere, kan du læse om Astma-Allergi Danmarks arbejde med vores nye pollenkalender her eller høre denne podcast.

Lave koncentrationer af elm

Har du allergi over for elmepollen, kan du dog finde trøst et andet sted. Det seneste årti har koncentrationerne af elmepollen nemlig været meget lave i Danmark, fordi mange elmetræer døde eller blev fældet som resultatet af elmesygen i 1990’erne.

Lune temperaturer og vind, som vi har haft masser af i begyndelsen af året, kan være med til at sprede elmepollen i luften. Regn kan dog lægge en dæmper på pollenmængden.

Og følger årets elmesæson tidligere års tendenser, kan vi med lidt større sikkerhed håbe på, at det bliver en mild sæson, forklarer Sidsel Damsbo Andersen:

– Sidste års pollensæson for elm var kraftig. Og vi ser ofte, at træer kører i en toårig cyklus. Det betyder, at sæsonen i år burde blive en smule mildere.

Hjælp og rådgivning i pollensæsonen

Få Dagens Pollental og -varsling samt en femdøgns-pollenprognose i Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental.

Hent appen Dagens Pollental

Pollenportalen hjælper dig gennem pollensæsonen

Pollenportalen er en guide til dig, der har pollenallergi. Her finder du gode råd til behandling, samt tips og tricks til at bevare et aktivt ude- og arbejdsliv i pollensæsonen.

Besøg Pollenportalen her

Oplever du symptomer?

Du kan altid kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning for at få gode råd til din hverdag med allergi. Ring 43 43 42 99 alle hverdage.

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening. Bliv medlem i dag.

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark