Nyheder

Sæsonen for elmepollen er i gang

Astma-Allergi Danmark skyder pollensæsonen for elm i gang og udsender fra i dag Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling for elmepollen.

Publiceret 21/03 2023

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Elmetræ i blomst
Elmetræ i blomst. Foto: Astma-Allergi Danmark

Siden slutningen af januar har de tidligste forårspollensyndere el og hassel sendt pollen afsted, og nu byder forårsluften også på elmepollen.

Ligesom flere andre træer udviser elm store svingninger i pollenmængden. Det skyldes blandt andet variationer i blomstringen og eventuelle frostskader. Den kommende elmesæson afhænger derfor af vejret:

– En typisk pollensæson for elm løber fra midten af marts, topper omkring starten af april og faser ud i løbet af maj. Lige nu har vi flot forårsvejr med lune temperaturer og vind, som er med til at sprede elmepollen. Vejrprognosen lover dog skiftende vejr med sol og regn. Og regnen kan være med til at lægge en dæmper på pollenmængden i luften, fortæller Mathilde Kloster, leder af Pollentællingen ved Astma-Allergi Danmark.

Højere pollental end sidste år

Trods forårsvejr, som veksler mellem sol og regn, så forventer Astma-Allergi Danmark en pollensæson for elm med højere mængder end sæsonen i 2022, forklarer Mathilde Kloster:

– Sidste års pollensæson for elm var en mild en af slagsen, og vi ser ofte, at træer kører i en toårig cyklus. Det betyder, at har vi haft en mild sæson, så ser vi ofte, at den efterfølgende sæson bliver med højere mængder pollen. Derfor vil det ikke være overraskende, hvis sæsonen for elm i år bliver med højere mængder end sidste år.

Det seneste årti har koncentrationerne af elmepollen været meget lave i Danmark, fordi mange elmetræer døde eller blev fældet som resultatet af elmesygen i 1990’erne. Selvom niveauet af elmepollen stadigvæk er i den lavere ende, sammenlignet med målingerne før elmesygen, ser vi dog en tendens til en stigende mængde elmepollen.

Ligeledes ses en stigning i flere andre pollentype, som det kan ses i Astma-Allergi Danmarks nye pollenkalender. Den finder du her.

Få Dagens Pollental og -varsling samt en femdøgns-pollenprognose i Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental.

Hent appen Dagens Pollental

Pollenportalen hjælper dig gennem pollensæsonen

Pollenportalen er en guide til dig, der har pollenallergi. Her finder du gode råd til behandling, samt tips og tricks til at bevare et aktivt ude- og arbejdsliv i pollensæsonen.

Besøg Pollenportalen her

Oplever du symptomer?

Du kan altid kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning for at få gode råd til din hverdag med allergi. Ring 43 43 42 99 alle hverdage.

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening. Bliv medlem i dag.

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark