Nyheder

Ny maling med Asthma Allergy Nordic-mærket fra dansk storproducent sikrer større forbrugersikkerhed

I mange typer maling findes det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MI, som kan give livslang allergi med eksem og astma. Nu har den danske storproducent af maling Flügger udviklet den første maling med det fælles nordiske allergimærke, Asthma Allergy Nordic, og dermed øges forbrugersikkerheden ved maleropgaver i hjemmet eller indflytning i en nymalet bolig. Astma-Allergi Danmark håber, at Flüggers initiativ vil føre til mange flere allergimærkede malingsprodukter.

Publiceret 04/12 2023

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

Flügger
Foto: Flügger

Af Thomas Faarup

Det var et kæmpe chok for Stine Rosendahl, da hun vågnede en morgen med store blærer på næsen, på kinderne og i panden. Efter kun én nat i sin og kærestens nye lejlighed, var den dengang 21-årige Stines liv forandret for altid. Selvom hun flyttede væk fra lejligheden i en periode, kom også symptomer som håndeksem, hoste og åndedrætsbesvær til. Med hendes egne ord stak det som knive i halsen.

Stine Rosendahl havde udviklet allergi over for konserveringsmidlet MI (methylisothiazolinon), et konserveringsmiddel, som anvendes i forskellige forbrugerprodukter for at forhindre vækst af bakterier og andre mikroorganismer. Hun flyttede fra lejligheden, men i de 10 år, der er gået siden chokket, har hun konstant skulle være på vagt over for MI, som blandt andet også findes i visse former for kosmetik.

Netop på kosmetikområdet er der sket en stor udvikling i regulering af MI. Desværre er billedet ikke helt det samme, når det kommer til maling. Meget af den maling, der bruges i dag, indeholder nemlig stadig MI. Hos Videncenter for Allergi vurderer de, at udsættelse for maling, enten privat eller på arbejdspladsen, er årsag til 4 ud af 10 tilfælde af allergi over for MI.

Men nu tager den danske storproducent af maling Flügger, et stort skridt i retning af en mere allergisikker hverdag for forbrugerne, da virksomheden som den første i verden har fået certificeret en type maling med det fælles nordiske astma- og allergimærke, Asthma Allergy Nordic. Certificeringen er baseret på nyligt offentliggjorte kriterier, som stiller skrappe krav til maling og andre byggematerialer. Asthma Allergy Nordic er det fælles nordiske allergimærke, som de svenske, norske og danske astma- og allergiforeninger står bag.

At der er en ny maling på markedet med Asthma Allergy Nordic-mærket, glæder direktør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen:

– Vi ved, at vores medlemmer og forbrugere ønsker en maling, de kan tåle. En maling som ikke giver astma og kontakteksem på huden. Derfor er vi glade for, at der nu kommer en maling med det fælles nordiske mærke, Asthma Allergy Nordic. Da det kan være en meget vanskelig opgave at imødekomme for producenterne, sætter vi stor pris på, når virksomheder går aktivt ind i dette og produktudvikler og får certificeret maling hos os. Vi håber, at mange flere producenter følger trop, så allergimærket maling bliver en tilgængelig malingsstandard til alle forbrugere. Det giver nemlig folk med allergi, men også almindelige forbrugere, mulighed for trygt at kunne købe allergivenlig maling.

På det danske marked findes der 14 typer maling med det danske allergimærke, og Flügger har nu sikret en endnu større beskyttelse mod allergi ved at få mærket deres nye produkt med det fælles nordiske mærke.

Læs også: Allergi over for konserveringsmidlet MI

Stiller store krav til malingens sikkerhed

Er du som Stine Rosendahl blevet allergisk over for MI, vil du typisk reagere på selv meget små mængder af stoffet. Derfor stilles der også store krav til indholdet af malingen, når en virksomhed ønsker at få mærket et produkt med Asthma Allergy Nordic, forklarer Anne Holm Hansen:

– Vi kræver oplysninger om alle de indholdsstoffer, der findes i produktet, som vores eksperter så gennemgår. Det kræver noget særligt af producenten, da det ofte, er oplysninger, som selv producenten ikke ligger inde med. Det betyder at vi skal i dialog med deres leverandører og underleverandører, for at få disse oplysninger. For nogle virksomheder kan denne proces virke krævende og omstændighed, men vi håber, at mange flere vil lade sig inspirere af Flügger og få certificeret deres produkter med Asthma-Allergy Nordic, så vi i fællesskab kan øge beskyttelsen mod allergifremkaldende stoffer for forbrugere over hele verden.

Har du lyst til at dykke ned i de nye kriterier, som ligger til grund for, at maling som Flüggers kan blive certificeret med Asthma-Allergy Nordic, kan du læse mere her.

Hvis du vil have fingrene i Flüggers nye allergimærkede maling, som er en hvid loft- og vægmaling med navnet Dekso AÏR, kan du finde den på virksomhedens hjemmeside og i en række butikker.

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark