Nyheder

Korrekte varedeklarationer er dødelig alvor

Debatten om store eller små bogstaver på varedeklarationer har udviklet sig til en hetz af danskere med fødevareallergi. Astma-Allergi Danmark opfordrer nu til en ordentlig tone i debatten og respekt for de medborgere, der lever med en konstant frygt for en potentielt livstruende allergisk reaktion.

Publiceret 13/10 2022

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

ny hjemmeside screenshot
Foto: Shutterstock

I de seneste dage har der raset en debat på sociale medier om, hvorvidt det er rimeligt, at en slagter i Frederikshavn og en slagter i Ikast har fået tildelt bøder på hver 40.000 kroner for ikke at skrive allergenerne ’æg’ og ’mel’ med store bogstaver på to af deres produkter.

Flere danskere med fødevareallergi har i den forbindelse udtalt sig til TV 2 og andre medier om vigtigheden af korrekt deklaration, og det har fået mange til at kritisere og endda udskamme dem i kommentarspor på Facebook.

Det er ifølge Astma-Allergi Danmark utilstedeligt og understreger, at lovgivningen på området beskytter en udsat gruppe i befolkningen.

– For de 300.000 danskere med fødevareallergi, hvoraf mange af dem er børn, er det fuldstændig afgørende, at indholdet i fødevarer er korrekt beskrevet. For de af dem, der er i risiko for at få et såkaldt anafylaktisk shock, kan en allergisk reaktion koste dem livet. Så varedeklarationer er dødelig alvor, siger direktør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen.

Foreningen er i dialog med både myndigheder og medier for at sikre mere oplysning på området og ikke mindst en mere sober tone i debatten.

Læs mere om varedeklarationer her

”Halvblinde, stupide curlingforældre” og ”fascist idioter”

Flere danskere med allergi som familiefaren Michael og moren Rebecca har valgt at stille op og fortælle TV 2, hvorfor korrekt deklaration er afgørende for dem og deres børn i hverdagen. Det har fremkaldt adskillige hadske reaktioner, hvor de bliver kaldt alt fra ”halvblinde, stupide curlingforældre” til ”fascist idioter”.

De har også måttet lægge ører til kommentarer som:

”Det burde fanme være curling-forældrene der fik en bøde på 40 lapper! For ikke at være grundig med hvad de stopper i kæften på deres barn! Men det flot at andre skal bøde for i ikke er”.

”Hvor er folk svage og hjælpeløse i dag”.

”Puds brillerne lille du, så kan du sikkert læse hvad der står. Eller skal du have støttepædagog med ud og handle”.

På grund af den hadske tone har TV 2 i enkelte tilfælde valgt at lukke kommentarsporet med begrundelsen, at ”tonen simpelthen er for ond”.

Læs også: Mor til allergiker: – Et par dråber mælk kan være tilstrækkeligt til at slå vores dreng ihjel

Lovgivningen beskytter sårbar gruppe

Lovgivningen, der sikrer, at fødevareproducenter skal deklarere deres produkter med oplysninger om allergener, har eksisteret siden 2014. Den er afgørende for, at forbrugere med allergi kan indtage fødevarer på en sikker måde.

– I Astma-Allergi Danmark forstår vi godt, at det kan være svært for folk, der ikke selv lider af fødevareallergi, at begribe, hvorfor det er vigtigt med en regulering af området. Men hvert år bliver danskere ramt af alvorlig sygdom som astma og anafylaktisk shock forårsaget af fødevareallergi. Det er angstfyldt og vanskeligt at leve med frygten for sådan en tilstand, som i nogle tilfælde har dødelig udgang. Dem, der stiller op i artiklerne, har intet med strafudmålingen at gøre, og de fortjener en rimelig behandling af deres medmennesker, siger Anne Holm Hansen.

Hvad angår den konkrete bødestørrelse overlader foreningen trygt denne afgørelse til fødevareministeren. Astma-Allergi Danmark fokuserer alene på sikkerheden omkring fødevarer for mennesker med alvorlig sygdom.

Læs også: Miljø- og fødevareministeriets vejledning om mærkning af fødevarer

"Det er de længste 5 minutter, jeg har ventet på en ambulance"

Rasmus, hvis søn Vilads har fødevareallergi, blev påvirket af debatten. Mød far og søn i videoen herunder:

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark