Nyheder

Katrine bliver syg af at trække vejret i København

Katrine Østerby lever med astma og bor i København, hvor der årligt dør omkring 440 mennesker, fordi der er luftforurening. Da Katrine flyttede til København i februar, mærkede hun pludselig, at hendes astma blev markant forværret.

Publiceret 13/08 2023

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Katrine Østerby
Foto: Flemming Gernyx

Tag del i kampen og skriv under på borgerforslaget for ren luft i hele Danmark her.
Læs mere om borgerforslaget og kampagnen på noget-i-luften.dk.


Af Katrina Gillies Rasmussen

Busser, skraldebiler, flyttebiler og personbiler kører målrettet og hurtigt forbi os. Vi sidder på en mindre café ved Nørreport Station omringet af trafik. Der flyver små, fine og farlige partikler omkring os i luften lige nu, som vi ikke kan se. Men vi kan lugte bilernes udstødning. Og vi kan høre trafikstøjen. På en eller anden måde gør det luftforureningen lidt mere håndgribelig, at den kan lugtes og høres her.

– Det er en del af min hverdag, at jeg skal vurdere, om jeg har luft nok, fordi jeg har astma, og jeg kan mærke, at luftforureningen forværrer min astma. Der er ikke mange mennesker på min alder, der er så bevidste om deres lunger, som jeg er. Ligesom jeg altid har min pung med mig, sørger jeg altid for at have min medicin på mig. Og luftforureningen er en faktor, der påvirker mine lunger og mit helbred. Jeg er meget opmærksom på mine lunger; det er jeg simpelthen nødt til at være. Det påvirker mig også mentalt og giver mig bekymringer, fordi jeg tænker meget over, hvor meget luft jeg har, fortæller Katrine Østerby og fortsætter:

– Hvis jeg cykler, og det bare er mig og bilerne, så tænker jeg: Det her er ikke godt for mine lunger. Vi ved jo fra forskningen, at luftforurening især er skadelig for mig, fordi jeg har astma. Jeg vil gerne have motionen, men jeg vil virkelig også gerne undvære luftforureningen, fortæller Katrine Østerby, mens hun understreger, at hun altid tænker over, hvilke cykelruter der er bedst for hende. Og når hun løber en tur, undgår hun at løbe i myldretiden, så hun mindsker sin egen udsættelse for luftforurening.

Læs også: Zorana Jovanovic Andersens studier understreger, at luftforurening især er farlig for os, der har astma

Katrines astma blev forværret, da hun flyttede til København

Forskningen har slået fast, at det desværre er sådan, at luftforurening er særlig slem for dem, der har astma. Luftforureningen giver flere hospitalsindlæggelser og et øget forbrug af astmamedicin. Der er flere, der bliver indlagt med astma de dage, hvor der bliver målt høj luftforurening i København.

– Min astma er blevet markant værre siden februar, hvor jeg flyttede til København. Min astma er meget værre, end jeg kan huske, den har været før, og jeg har ikke vidst, hvorfor det egentlig var sådan. Men der er mennesker, der har prikket til mig og sagt: Katrine, gad vide, om det er, fordi du er flyttet til Nørreport? Jeg synes, at det er svært at anerkende, at det er luftforureningen, der gør, at min astma er blevet værre, fordi det jo betyder, at det ikke er godt for mig at bo her, fortæller Katrine Østerby.

Selvom det er svært for Katrine at anerkende, at det er luftforureningen, der er skyld i, at hendes astma er blevet forværret, kan hun sagtens se koblingen, understreger hun. Hun ville bare ønske, at det ikke var sådan.

– I længden kan jeg godt se mig selv flytte væk fra København for at passe bedre på mine lunger, men lige nu er jeg ung, studerende og bor på kollegie. Jeg gør det så godt, som jeg kan inden for de betingelser, som der nu engang er. Jeg kan også have det lidt sådan: Burde det være mig, der flyttede? Eller burde der blive gjort noget ved det grundlæggende problem med luftforurening? Jeg er jo overhovedet ikke den eneste, der bliver påvirket af det her. Derudover ved vi jo også, at man aldrig rigtig kan undgå luftforurening, selvom man flytter ud af byen, fortæller Katrine Østerby.

Få mere viden om astma her

Luftforureningen i Danmark kommer fra mange forskellige kilder. 70 procent blæser ind sydfra, mens vores egne primære kilder til luftforurening er trafikken, brændefyring, landbrugets gylletanke og industri.

Oplever du også, at din astma bliver forværret af luftforurening?

Så ring til os. Alle hverdage sidder der fagfolk parat til at svare på dine spørgsmål om astma, allergi, høfeber og eksem.

Du kan ringe til Astma-Allergi Danmark alle hverdage. Telefonrådgivningen er gratis og for alle.

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark