Nyheder

Græspollen slog rekord i weekenden

Weekendens flotte vejr gav gunstige vilkår for græspollen, og søndag var pollentallet for græs i Østdanmark det højeste nogensinde målt. Regnvejret søndag og mandag lægger dog formentlig en dæmper på pollenmængden.

Publiceret 14/06 2022

Ca. 1 min. læsning

Del artikel

Græs rekord PM
Foto: Shutterstock

Nøs du lidt ekstra i søndags? Eller var dine øjne lidt rødere og dit hoved lidt tungere end sædvanligt?

Så er der ikke noget at sige til det. For weekendens flotte solskin og høje temperaturer gav gode blomstringsmuligheder for græspollen, og Dagens Pollental satte søndag ny rekord.

Tallet, som Astma-Allergi Danmarks pollentælling registrerede, lød på svimlende 411 i Østdanmark, hvilket er noget højere end den hidtidige rekord på 325, som blev målt i 2014. Og det høje pollental har også kunnet mærkes i Astma-Allergi Danmarks rådgivning, fortæller tidligere rådgivningschef Betina Hjort.

- Vi har fået en del opkald og henvendelser, som indikerer, at det har været en intens weekend. Flere har også kontaktet os med astmasymptomer. Og har du pollenallergi, er det vigtigt at være opmærksom på dine lunger også. Det er ikke alle, der forbinder pollenallergi med astma,” siger hun.

At vejret pludselig bød på torden og regn mod slutningen af weekenden og igen mandag er godt nyt for landets mange hundredetusinde, der har allergi over for græspollen. Da regn er med til at skylle pollen ud af luften, vil vejrskiftet efter al sandsynlighed få niveauet for græspollen til at falde.

Længere, mere intense sæsoner for græs og birk

Ifølge Astma-Allergi Danmark er det ikke en overraskelse, at tallet for græspollen i år slår ny rekord. Mængden af græs- og birkepollen i luften er nemlig steget markant gennem de sidste 30 år. For græs er mængden steget 19 procent, mens mængden for birk er steget med 35 procent. Derudover starter og topper pollensæsonen tidligere samt slutter senere.

Det viser beregninger foretaget af Astma-Allergi Danmarks pollentælling i forbindelse med udarbejdelsen af foreningens nye, opdaterede pollenkalender. Læs mere om kalenderen og beregningerne bag her.

Find hjælp og gode råd på Pollenportalen

For at hjælpe folk godt igennem pollensæsonen har Astma-Allergi Danmark lanceret en informationsportal ved navn Pollenportalen. Her kan du blandt andet blive klogere på sammenhængen mellem astma og allergi og finde gode råd til at klare dig igennem arbejdsdagen, lave havearbejde, være fysisk aktiv, tage på festival og meget andet, selvom du er plaget af allergi.

Du finder Pollenportalen via dette link.

Er du nysgerrig på, hvordan vi finder Dagens Pollental? Se video her: https://www.astma-allergi.dk/pollenservices/sadan-maler-vi-pollen/  

Hent Dagens Pollental gratis i App Store eller på Google Play her: https://www.astma-allergi.dk/pollenservices/dagens-pollental-app/ 

Ring til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på tlf. 43 43 42 99 alle hverdage.

Modtag en daglig pollenmail med pollental og nyheder: https://www.astma-allergi.dk/pollenservices/pollenmail/ 

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark