Nyheder

Weekendvejret satte sæsonen for svampesporer i gang

Sæsonen for svampesporer er nu i gang oven på en weekend med gunstigt vejr for svampenes vækst. Vi ser dog en mildere sæsonstart for Altenaria end vanligt, hvilket vejret også kan være medvirkende til, mens mængden af sporer fra Cladosporium er på et normalt niveau.

Publiceret 21/06 2023

Ca. 1 min. læsning

Del artikel

ny hjemmeside screenshot
Svampesporer set under mikroskop. Foto: Shutterstock

Efter sol kommer regn – og svampesporer. De stedvise regnskyl i weekenden har medvirket til, at Astma-Allergi Danmarks pollentællere kan registrere en stigning i mængden af svampesporerne Alternaria og Cladosporium. Derfor er sæsonen for svampesporer nu i gang, og du kan fra i dag af modtage og tjekke Dagens Svampesporeniveau i app’en Dagens Pollental.

For Altenaria ser vi en mildere sæsonstart end de seneste sæsoner. Her kan vejret også have spillet en rolle, forklarer Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark:

– Det høje tørkeindeks, som har præget Danmark den seneste tid, kan være medvirkende til, at vi i år ser et lavere niveau af Altenaria i luften. Weekendens vekslen mellem sol og regnbyger har dog givet en høj nok stigning i mængden af svampesporer fra både Alternaria og Cladosporium til, at vi sætter sæsonen i gang.

Generelt har svampesporerne de bedste vækstbetingelser, når vejret er varmt og fugtigt. Bliver det blæsende og tørt, har svampesporerne til gengæld de mest optimale forhold til at sprede sig over store afstande.

Svampesporerne kommer tidligere

I 2021 færdiggjorde Astma-Allergi Danmarks pollentælling en sammenligning af svampesporetællingerne fra perioden 2011-2020 og svampesporetællingerne fra perioden 1985-2009.

Sammenligningen viste, at niveauerne for svampesporetypen Alternaria gennemsnitligt var højst den 31. jul i den nye periode, hvor det i den gamle periode var den 10. august. Altså 10 dage tidligere.

For Cladosporium var det højeste niveau i den nye periode gennemsnitligt den 25. juli, hvor det tidligere var den 2. august. Altså otte dage tidligere.

Astma-Allergi Danmarks pollentælling arbejder fortsat på at blive klogere på, hvordan sæsonen for svampesporer udvikler sig.

Gode råd til dig med svampesporeallergi

  • Vær velbehandlet, og tag din medicin efter din læges anvisninger
  • Bevæg dig ud ikke i skoven, lige efter det har regnet
  • Tjek Dagens Svampesporeniveau i appen Dagens Pollental eller Astma-Allergi Danmarks pollenmail
  • Undgå marker med kartoffel, byg eller hvede, når landmændene høster i august og september. Vær også opmærksom på din allergi, når du graver i kartoffelbedet eller kompostbunken

Tjek Dagens Svampesporeniveau

Ligesom det er tilfældet for pollen, tæller Astma-Allergi Danmarks pollentælling svampesporerne manuelt i et mikroskop. Mængden af svampesporer bliver derefter angivet i tre niveauer – lavt, moderat eller højt.

Du kan finde Dagens Svampesporeniveau i appen Dagens Pollental, her på hjemmesiden og via Astma-Allergi Danmarks Pollenmail.

Få de bedste tips til at klare dig gennem pollensæsonen

Symptomer på pollenallergi eller høfeber, som det også kaldes, viser sig som kløende øjne, rindende eller stoppet næse, hyppige nys, ligesom mange også får problemer med vejrtrækningen, hvilket kan skyldes astma. De fleste kan heldigvis blive fri for symptomer, hvis de tager deres forholdsregler og følger den rette behandling.

Har du brug for rådgivning? Kontakt Rådgivningen på tlf. 43 43 42 99, mandag til fredag 9-12 samt tirsdag og torsdag 13-15 og onsdag 16-18.

Har du pollenallergi, kan du:

Hente Dagens Pollental gratis i App Store eller på Google Play

Modtage en daglig pollenmail med pollental og nyheder

Læs mere om, hvordan du finder den behandling, der passer dig på Astma-Allergi Danmarks side om pollenallergi på Pollenportalen. Her finder du også masser af gode råd til, hvordan du klarer arbejdsdagen, laver havearbejde, er fysisk aktiv, tager på festival og meget andet, selvom du er plaget af allergi.

 

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark