Nyheder

Vi prikkede til Borgen – og fik politiske løfter med hjem

Astma-Allergi Danmark var forleden på Christiansborg for at prikteste landets folkevalgte politikere. Det gav anledning til mange konstruktive samtaler om flere af foreningens mærkesager, herunder manglen på allergispecialister, allergifremkaldende kemi, trygge fødevarevalg og meget mere. Det førte også til politiske løfter om fremtidigt samarbejde og spørgsmål i Folketingssalen til de ansvarlige ministre. Se, hvad politikerne sagde i videoen herunder.

Publiceret 16/04 2024

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

I begyndelsen af april satte Astma-Allergi Danmark endnu engang fokus på astma- og allergiområdet ved at besøge Christiansborg og tilbyde politikerne lungefunktionsmålinger og priktest. Igen fik vi kyndig hjælp til dette af de dygtige allergispecialister fra Allergiklinikken på Gentofte Hospital.

Under besøget blev der ført spændende samtaler om udfordringerne på området, herunder den kritiske mangel på allergispecialister, som resulterer i lange ventetider og mangelfuld behandling for de op mod 1,5 millioner danskere med astma og allergi.

Peter Skaarup fra Danmarksdemokraterne var særligt utilfreds med situationen i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor der slet ikke er privatpraktiserende allergispecialister – det vil han have sundhedsminister Sophie Løhde til at kigge på:

- Vores opgave som politikere er at sørge for, at alle danskere får en ordentlig sundhedsbehandling. Derfor har jeg tænkt mig at stille nogle spørgsmål til sundhedsministeren for at få afklaret, hvad der egentlig bliver gjort, for at du også kan få en ordentlig behandling, hvis du bor i Præstø eller Hjørring

Per Larsen fra De Konservative vil også stille spørgsmål til ministeren om, hvad der kan gøres for at øge kvaliteten af udredning og behandling for astma- og allergiramte i hele landet.

Trygge fødevarevalg og fokus på allergifremkaldende kemi

Medlem af fødevareudvalget for Socialdemokratiet Kim Aas var bekymret for, at fødevareproducenter ikke er forpligtet til at deklarere, om produkter indeholder spor af allergener. Dén lovgivning ønsker han at kigge efter i sømmene:  

- Det er jo potentielt rigtig farligt for de mennesker her. Jeg kan spørge fødevareudvalget, om vi egentlig har drøftet det her nok politisk. Så bringer vi det videre til ministeren, som kan svare på, hvor vi står på området lige nu, siger han.

Også behovet for strammere regulering af allergifremkaldende kemi i hverdagsprodukter blev taget op til diskussion med politikerne på Christiansborg. Tidligere miljøminister Lea Wermelin fra Socialdemokratiet understregede blandt andet vigtigheden vores allergimærke, Asthma Allergy Nordic:

- Det er jo en kæmpe hjælp for forbrugerne, at de har et mærke at gå efter. Det giver en stor tryghed, at man ved, hvad der er i produkterne, siger hun.

Folketingsmedlem Victoria Velásquez fra Enhedslisten vil dykke ned i deklaration af parfume og spørge miljøministeren, om han vil tage initiativ til, at producenter lovpligtigt skal angive ’parfume’ på produkter, selvom det ikke har en duftgivende funktion.

På nuværende tidspunkt er der nemlig ikke krav om dette, hvis parfumen f.eks. har en blødgørende funktion eller er tilsat som konserveringsmiddel. Det stiller forbrugerne dårligt, da de har vanskeligt ved at aflæse produktdeklarationer, og det ønsker Victoria Velásquez at sætte politisk fokus på.    

Se politikernes svar fra vores besøg på Christiansborg i videoen øverst

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark