Nyheder

Nu er der svampesporer i luften

Astma-Allergi Danmarks pollenteam har registreret en stigning i antallet af svampesporer. Derfor er sæsonen for svampesporerne Alternaria og Cladosporium nu i gang. Du kan følge med i Dagens Svampesporeniveau i appen Dagens Pollental.

Publiceret 24/06 2022

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Svampesporer Skov
Foto: Shutterstock

Den markante sæson for græs, hvor der den 12. juni blev sat rekord med et pollental på hele 411, får nu følgeskab af sæsonen for svampesporer. Niveauerne for skimmelsvampesporerne Alternaria og Cladosporium er nemlig nu så høje, at sæsonen officielt er skudt i gang. Heldigvis starter sæsonen mildt ud, og niveauerne for både Alternaria og Cladosporium ligger i disse dage i kategorien lav.

Analyser af data fra Astma-Allergi Danmarks svampesporetælling fra perioden 2011-2020, viser en tendens til at peaket for svampesporerne rykker sig og vil ligge tidligere, hvis man sammenligner med perioden for den gamle svampesporekalender fra perioden 1985-2009.

Det betyder at Alternaria nu gennemsnitligt peaker den 31. juli mod tidligere 10. august. Altså 10 dage tidligere. Og Cladosporium peaker den 25. juli mod tidligere 2. august, dermed otte dage tidligere.

I Astma-Allergi Danmarks pollentælling arbejder vi fortsat på at blive klogere på, hvordan sæsonen for svampesporer udvikler sig.

Vejrforhold spiller en stor rolle

Vejrforholdene har en stor betydning for, hvor mange skimmelsvampesporer der i luften. Svampene har for eksempel de bedste vækstbetingelser, når vejret er varmt og fugtigt. Når det er blæsende og tørt, har svampesporerne til gengæld de mest optimale forhold til at sprede sig over store afstande.

Hvis du har allergi overfor svampesporerne Alternaria og Cladosporium, kommer det til udtryk med astma- eller høfebersymptomer så som kløende og rindende øjne, tilstoppet næse, nys samt hoste og åndenød.

Tjek Dagens Svampesporeniveau

Svampesporerne tælles af Astma-Allergi Danmarks pollenteam, ligesom pollen, manuelt i mikroskop. Her bliver mængden af sporer angivet i tre niveauer – lavt, moderat eller højt.

Du kan finde Dagens Svampesporeniveau i appen Dagens Pollental, her på hjemmesiden og via Astma-Allergi Danmarks Pollenmail.

Gode råd til dig med svampesporeallergi

  • Vær velbehandlet, og tag din medicin efter din læges anvisninger
  • Bevæg dig ud ikke i skoven, lige efter det har regnet
  • Tjek Dagens Svampesporeniveau i appen Dagens Pollental eller Astma-Allergi Danmarks pollenmail
  • Undgå marker med kartoffel, byg eller hvede, når landmændene høster i august og september. Vær også opmærksom på din allergi, når du graver i kartoffelbedet eller kompostbunken

Find hjælp på Pollenportalen

For at imødekomme de mange allergiramte danskere har Astma-Allergi Danmark netop lanceret det digitale hjælpemiddel Pollenportalen. Her kan man finde gode råd til at klare sig gennem arbejdsdagen, lave havearbejde, være fysisk aktiv, tage på festival og meget andet, selvom man er plaget af allergi.

Du finder pollenportalen ved at klikke her

Er du nysgerrig på at se, hvordan vi finder Dagens Pollental? Se en video her

Du kan også benytte dig af Astma-Allergi Danmarks andre services til at komme godt igennem pollensæsonen:

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark