Nyheder

Sæsonen for svampesporer er forbi

Mængden af svampesporer er nu så lav, at vi udsender sæsonen sidste Dagens Svampesporeniveau. Hvad er forskellen på udendørs og indendørs skimmelsvampesporer? Læs med her.

Publiceret 19/10 2023

Ca. 1 min. læsning

Del artikel

ny hjemmeside screenshot
Foto: Shutterstock

Niveauerne for skimmelsvampesporerne Alternaria og Cladosporium har den seneste tid ligget i den lave ende, og derfor udsender vi i dag sæsonens sidste Dagens Svampesporeniveau.

Du kan, den næste uges tid, følge med i, hvad vi fanger i pollenfælden i København via vores interaktive pollengraferugeskemaer, og sæsongraferne i vores pollenapp.

Hen over vinteren holder vi godt øje med udviklingen af vejret og pollenraklerne. Når Astma-Allergi Danmarks pollenfælder igen begynder at fange forårspollen, står vi som altid klar til at lave daglige varslinger til dig for pollensæsonen 2024.

Skimmelsvampesporer sender astmapatienter på hospitalet

Får du astmasymptomer, når der er sporer fra skimmelsvampene Alternaria og Cladosporium i luften?

Man har længe vidst, at skimmelsvampesporer kan give slemme høfeber- og astmasymptomer. Og nu har vi også forskningens ord for det.

Med hjælp fra Astma-Allergi Danmark har forskere fra Aarhus Universitet nu for første gang fundet en sammenhæng mellem akutte astmaindlæggelser og mængden af udendørs skimmelsvampesporer.

Læs om den nye forskning her

Forskellen på indendørs og udendørs skimmelsvampe

Skimmelsvampe kan vokse, hvor der er fugt og organisk materiale til stede. Skimmelsvampene er en meget stor familie, hvoraf mange gror i naturen, hvor de nedbryder organisk materiale, typisk døde plante- og dyredele. Her er de mest prominente, allergifremkaldende arter Alternaria og Cladosporium.

Se her, hvornår sæsonen for udendørs skimmelsvampesporer er værst

Desværre kan skimmelsvampene også godt lide fugtige bygninger, og de kan derfor vokse i både boliger, på arbejdspladser og andre steder, hvor skimmelsvampesporerne spirer og danner nye skimmelsvampe.

Du kan også få symptomer og blive syg på grund af påvirkning fra skimmelsvampe indenfor. Men ofte er det ikke allergi, der er årsag til symptomerne.

Læs her, hvad der forårsager ubehaget, og hvordan du forebygger indendørs skimmelsvamp

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark