Nyheder

Sæsonen for birkepollen er skudt i gang

Sæsonen for den mest plagsomme træpollenallergi herhjemme er nu i gang, og en særlig faktor kan gøre, at sæsonen bliver værre end sidste år.

Publiceret 17/04 2023

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Birkerakler
Foto: Shutterstock

Nogle forårsbebudere er herlige, og andre er knap så skønne. For de mange danskere med allergi over for birkepollen, havner nyheden om det hvidbarkede træs årlige blomstring formentlig i sidste kategori.

Men nu må de altså berede sig på endnu en periode med løbenæse, træthed og røde øjne, for mængden af birkepollen i luften er høj nok til, at Astma-Allergi Danmark kan skyde sæsonen i gang. Og der er en risiko for, at årets sæson kan blive værre end sidste år, fortæller Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark:

– Sidste år så vi en markant lavere mængde pollen fra birketræer, end vi er vant til. Men da vi ofte ser en toårig cyklus for birkepollen, hvor der efter en sæson med lavere mængder følger en sæson med højere mængder pollen, kan sæsonen altså byde på høje tal, forklarer Mathilde Kloster.

Sammenligner man med sæsonerne for de andre pollentyper, er birkesæsonen ofte mere intens. Dog er den blandt de kortere sæsoner, da den strækker sig 1-1,5 måned, fra begyndelsen af april til slutningen af maj, og topper omkring 1. maj.

Om birkesæsonen bliver mild som i fjor eller til den mere intense side, det afhænger selvfølgelig også af vejret, uddyber Mathilde Kloster:

– Sol og varme er med til at sætte birketræerne i blomst. Og er der tilmed lidt vind, så er det optimale omstændigheder for, at birketræet kan sprede sine pollen. Men får vi den stedvise frost og regn, som kendetegner det danske forår, er det godt nyt for de mange med allergi overfor birkepollen. Frost er nemlig med til at sætte en dæmper på blomstringen, og regn er med til at skylle pollen ud af luften, lyder det fra lederen af Astma-Allergi Danmarks pollentællinger.

Grunden til, at sæsonen for birkepollen kan være meget intens, er, at pollenproduktionen er meget stor. Rekorden for birkepollen er fra 2014 med et pollental på 4696 (gennemsnitligt antal pollenkorn per kubikmeter luft per døgn) for Østdanmark. Til sammenligning er ingen af rekorderne for de andre pollentyper over 1000.

Kom godt igennem birkesæsonen

Vi hører ofte fra medlemmer med allergi over for birkepollen, at de føler sig hårdt ramt, når pollentallene topper. Har du birkepollenallergi, er det vigtigt, at du sikrer dig, at du er velbehandlet, så du kommer bedst muligt gennem sæsonen.

Astma-Allergi Danmarks Rådgivning anbefaler, at du følger disse gode råd for at mindske generne i hverdagen: 

  • Husk din medicin
  • Hold øje med Dagens Pollental og Pollenvarsling.
  • Brug solbriller eller cykelbriller, så du får færre pollen i øjnene
  • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng
  • Tør dit tøj i tørretumbleren i pollensæsonen, så du undgår pollen i dit tøj og sengetøj
  • Luft ud tidlig morgen og sen aften, hvor der er færrest pollen i luften

Finde flere gode råd, inspirerende historier og lærerige artikler om pollenallergi på Astma-Allergi Danmarks rådgivningsplatform Pollenportalen.

Du kan finde Dagens Pollental og Pollenvarsling her, få dem direkte via mail eller via vores app, Dagens Pollental.

Har du spørgsmål om allergi, høfeber, astma og eksem kan du også ringe til Astma-Allergi Danmarks telefonrådgivning på telefon 43 43 42 99. Telefonrådgivningen er gratis og har åbent alle hverdage.

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark