Nyheder

Lovende anbefalinger fra Robusthedskommissionen kan gavne overfølsomhedsramte

Anbefalingerne om øget patientinddragelse og egenomsorg skal dog følges af kompetence- og kapacitetsløft, siger direktør i Astma-Allergi Danmark.

Publiceret 13/09 2023

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Anne holm hansen robusthedskommissionen
Anne Holm Hansen, direktør i Astma-Allergi Danmark. Foto: Flemming Gernyx

Astma-Allergi Danmark ser mange lovende konturer i Robusthedskommissionens 20 anbefalinger, der skal sikre et mere robust sundhedsvæsen i fremtiden.

Selv om det ikke er nærmere beskrevet i rapporten med anbefalingerne, som blev præsenteret af kommissionsformand Søren Brostrøm mandag d. 11. september, hvilke patientgrupper det drejer sig om, hilser foreningen især anbefalingen om øget patientinddragelse velkommen.

Det vil kunne bidrage til at løse en udfordring, som en del af de op mod 1,5 millioner danskere med overfølsomhedssygdomme oplever, siger direktør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen:

 - Mange borgere med astma, allergi, høfeber eller eksem har oplevelsen af at fare vild eller føle sig misforstået i sundhedsvæsenet. At kommissionen lægger op til en systematisk inddragelse af patienten i beslutninger om patientens behandling, håber vi, kan gøre en forskel for disse borgere, siger hun, og fortsætter:

 - Et godt møde med sundhedsvæsenet er dog også afhængigt af, at du som overfølsomhedsramt bliver mødt af kompetente sundhedspersonale. Her håber vi, at der vil blive fundet de nødvendige ressourcer til at uddanne flere specialister i allergi og dermed give sundhedspersonalet de kompetencer og redskaber, der sikrer overfølsomhedsramte den rette behandling. Et løft, som længe har været savnet.

Robusthedskommissionens skriver i deres rapport, at de vurderer op mod en femtedel af behandlingerne i sundhedsvæsenet som værende uhensigtsmæssige. Dette, mener Anne Holm Hansen, kunne imødegås ved at den rette udredning og behandling opnås i første møde med sundhedsvæsenet.

Kræver sammenhæng og løft af kapacitet og kompetencer

Anbefalingen fra kommissionen om, at flere patienter i sundhedsvæsenet skal ”understøttes i egenomsorg” og at ”indsatserne skal være behovsstyrede”, bakker Astma-Allergi Danmark som udgangspunkt også op om.

Da borgere med overfølsomhedssygdomme har meget vekslende behov for behandling, varierende fra det meget krævende til det relativt lette, skal det dog igen understreges, at sundhedsvæsenet er nødt til at være ordentlig gearet til mødet med patienten, siger Anne Holm Hansen:

 - Nogle steder i landet er der en stærk faglighed i mødet med patienter med en overfølsomhedssygdom. Men der er også områder, hvor vi halter efter. Skal patienter med en overfølsomhedssygdom have den rette behandling og, som det lægges op til, i højere grad understøttes i egenomsorg, kræver det et kompetence- og kapacitetsløft og ikke mindst øget sammenhæng i sundhedsvæsenet – i alle egne af landet, siger hun.

Du kan læse mere om Robusthedskommissionens anbefalinger her.

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark