Nyheder

Aggressive hyperpollen generer byboerne

I byområder er pollensæsonen ikke bare mere intens. De enkelte pollenkorn er også mere aggressive på grund af luftforurening. Det kan føre til udfordringer for byboerne og pollenallergikere generelt i fremtiden, da stadigt flere danskere flytter til byerne og mængden af pollen i luften er stigende.

Publiceret 28/06 2024

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

aarhus pollen allergi forskning
Foto: Shutterstock

Pollensæsonen er i fuld gang, og det plager landets 1 million danskere med pollenallergi. De mikroskopiske pollenkorn flyver nådesløst rundt omkring os og giver allergiske nys, rindende øjne og kløen i svælget. For nogle giver det også astmasymptomer som hoste, åndenød og pibende vejrtrækning.

Pollensæsonen påvirker danskere i hele landet, men forskning viser, at byboere kan blive udsat for både øgede pollenmængder og mere aggressive allergifremkaldende pollen.

Og det er der nogle helt særlige årsager til, forklarer pollenforsker Carsten Ambelas Skjøth fra Aarhus Universitet.

- Vi kan se i forskningen, at nogle planter producerer mere pollen i byområder end planter, der er i landlige områder. Det gør de blandt andet fordi, at der er mere CO2 i byen, end der er på landet. Planterne trives, når der er mere CO2. Jo mere CO2 der er i luften, jo bedre vokser de.

- En anden ting, som vi også kan se, er, at der generelt set er højere temperaturer i de større byområder. Det skaber desværre nogle gunstige forhold for pollenkilderne, som betyder, at hvis du bor i landets storbyer, så kan du være mere udsat, end hvis du bor på landet.

De højere temperaturer og CO2’en gør, at der kan være flere pollenkorn i luften i byområderne. Det, der afgør det hele er, om der er større pollenkilder i byområderne som f.eks. birketræer eller græsarealer.

Mange byer har gennem de senere år valgt ikke at vedligeholde græsarealer, og der findes stadig mange birketræer i og omkring landets boligområder. Det bidrager til de øgede pollenmængder. Luftforureningen skaber aggressive pollenkorn Men pollenplagen for byboerne stopper ikke her. Desværre er det nemlig sådan, at der ikke bare er flere pollenkorn i de større byer, men de enkelte pollenkorn er også mere aggressive.

- Det, som vi kan se er, at pollen i byen bliver mere aggressive i områder med høj luftforurening. Luftforureningspartikler, som for eksempel NOx og ozon, påvirker allergenerne i de enkelte pollenkorn. De individuelle pollenkorn udvikler sig til en slags hyper-pollen, der gør, at mennesker med pollenallergi, kan føle sig mere syge, hvis de bliver ramt af netop disse pollenkorn, forklarer Carsten Ambelas Skjøth:

- Sagt med andre ord, så bliver pollenkornenes form ændret, når de møder luftforureningen. Vi ved ikke helt præcist, hvad det er, der gør, at de enkelte pollenkorn opfører sig mere aggressivt. Det er muligvis også en effekt af luftfugtighed og partikelforurening, der afgør, hvor aggressive de enkelte pollenkorn kan blive, men det ved vi ikke endnu.

Men desværre er det bare sådan, at de steder, hvor der er forøget luftforurening, så kan mennesker, der lider af pollenallergi, reagere mere kraftigt på polleneksponeringen. Det er dog meget individuelt, hvordan mennesker med pollenallergi reagerer på øgede pollenmængder. Nogle mennesker skal møde få allergener før det giver symptomer, mens andre skal udsættes for meget pollen før det giver symptomer.

Ring og få hjælp af Rådgivningen

Heldigvis er der gode råd at hente. Uanset om der flyver hyperpollenkorn rundt om ørene på dig eller ej, så kan du altid kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning, hvis du har spørgsmål til pollensæsonen eller dine symptomer. Ring: 43 43 42 99 alle hverdage.

Hent appen Dagens Pollental

Har du allergi over for pollen, er vores app Dagens Pollental din trofaste hjælper i pollensæsonen. Med app'en kan du følge med i de daglige pollenmålinger, og du får 5-døgnsprognoser, så du kan tilrettelægge din hverdag og behandling derefter.

Pollenportalen

Hvis du har brug for gode råd, kan du også besøge Pollenportalen, vores guide til dig, der har pollenallergi. Her finder du gode råd til behandling, samt tips og tricks til at bevare et aktivt ude- og arbejdsliv i pollensæsonen.

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark