Nyheder

Det firbenede dilemma

Plager børnene om et pelset kæledyr? Så har de nu et nyt argument at bringe med til familiens forhandlingsbord. Så længe barnet ikke er allergisk over for hund eller kat, kan det nemlig ligefrem have en forebyggende effekt mod astma at vokse op med en firbenet ven i hjemmet. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.

Publiceret 19/08 2022

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Hunde
Foto: Alvan Nee Unsplash

Ifølge et nyt studie fra Københavns Universitet kan det muligvis beskytte børn mod astma at vokse op med kæledyr. Men hvis først et barn bliver allergisk over for kat eller hund, er det bedst at skille sig af med dyret, hvis ikke barnet også skal have en astmadiagnose. Studiet er blevet offentliggjort i Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Forskerne mener, at immunforsvaret bliver trænet til at genkende allergener fra hund eller kat, og at det derfor ikke vil reagere uhensigtsmæssigt senere i livet med udvikling af astma til følge.

– Hvis man vokser op med en hund eller en kat i hjemmet i de første leveår, og man ikke udvikler allergi, ser det ud til rent faktisk at have en lille beskyttende effekt i forhold til udvikling af astma, siger en af forskerne bag det nye studie, ph.d. Angela Pinot de Moira fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, til Dagens Medicin.

– Men hvis et barn udvikler allergi over for hund eller kat, tyder vores resultater på, at det at have et sådant kæledyr markant øger risikoen for senere udvikling af astma, tilføjer hun.

Familier fulgt gennem flere år

I studiet har forskerne fulgt europæiske og australske gravide kvinder og deres børn gennem flere år. Mødrene har i stu­dierne svaret på flere spørgeskemaer, herunder om familien har haft en hund eller en kat, og om barnet har fået en ast­madiagnose.

Forskerne havde i nogle af børnenes tilfælde også adgang til blodprøvemålin­ger for antistoffer mod hund eller kat eller resultaterne af priktests for allergi over for hund eller kat.

Svarene viste, at mellem 12 og 45 pro­cent af familierne havde haft hund i hjemmet inden for barnets første to leve­år, mens mellem 7 og 47 procent havde haft kat. Andelen af børn, som udviklede astma, var mellem 2 og 20 procent.

Astma-Allergi Danmark: Tænk dig om, inden du anskaffer et kæledyr

I studiet kiggede forskerne også på de børn, der udviklede allergi over for hund eller kat. For de børn viste det sig, at der var en stor risiko for senere at udvikle astma.

Faktisk viste studiet, at de børn, der udviklede allergi over for hund, havde næsten syv gange højere risiko for udvik­ling af astma – og seks gange højere risi­ko for udvikling af astma, hvis de blev al­lergiske over for kat.

Astma-Allergi Danmark finder studiet interessant, men pointerer, at det ikke fremgår af studiet, om børnene i forvejen har været allergidisponerede – altså om nogle af de øvrige familiemedlemmer har haft allergi.

– Vi kan derfor ikke sige, hvordan det forholder sig for de familier, hvor der i forvejen er allergi eller astma. Derfor mener vi, at det er meget vigtigt at gøre sig grundige overvejelser, inden man anskaffer sig en hund eller kat, siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

Resultater:

I alt har forskerne haft adgang til data på 77.434 europæiske og australske børn, som er blevet fulgt, indtil de var mellem 5 og 11 år gamle.

- Studiet viser, at man kan have kat eller hund i hjemmet, uden at det øger barnets risiko for udvikling af allergi over for kat eller hund eller astma.

- Udvikler ens barn til gengæld allergi over for familiens kæledyr, kan det give mening at skaffe sig af med det, da det ellers kan være med til at øge risikoen for, at barnet også udvikler astma.

- Forskerne pointerer, at resultaterne fra studiet skal genfindes i andre studier, før man kan sætte to streger under dem.

Kilde: Læs mere om studiet i Journal of Allergy and Clinical Immunology, februar 2022.

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark