Nyheder

Birkepollenskyen over Centraleuropa

Snart banker den næste store pollenplage, birkepollen, på døren. Sæsonen for birk er ofte en kort men intens pollensæson, der ofte strækker sig fra begyndelsen af april til slut maj.

Publiceret 04/04 2022

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Birk regn pollen pollensky
Foto: Shutterstock

Normalt topper sæsonen med meget høje pollental omkring 1. maj. Men dette års sæson kan måske vise sig at se anderledes ud. Satellitbilleder fra EU's klimaovervågning Copernicus (C3S) meldte nemlig i slutningen af marts om en tung birkepollensky i Centraleuropa.

- Prognosen den 25-29. marts viste høje niveauer i særligt Frankrig og Schweiz i slutningen af marts. Heldigvis har den seneste prognose vist, at skyen er aftagende, og sandsynligvis ikke rammer Danmark i de kommende dage. Vi har kun haft et par enkelte birkepollen i vores pollenfælde i både København og i Viborg. Til sammenligning havde vi sidste år allerede skudt sæsonen i gang på nuværende tidspunkt, og Dagens Pollental for den 4.april lå i 2021 på 8 for Østdanmark og 11 for Vestdanmark, fortæller Mathilde Kloster, leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark.

Birkepollen kan rejse over store afstande

Særligt birkepollen rejser sommetider med vinden over store afstande. Det betyder, at vi i Danmark kan få pollen fra fx Tyskland, Polen, Sverige og Norge afhængig af vindretning og vejrforhold. Det er derfor ikke unormalt at Astma-Allergi Danmark finder birkepollen i pollenfælderne meget tidligt på foråret udenfor den lokale blomstringsperiode. Af den årsag holder Astma-Allergi Danmark også øje med udviklingen af pollen i udlandet og fænomener som polleskyen i Centraleuropa, fortæller Mathilde Kloster.

Netop fordi særligt birkepollen kan rejse langt, holder vi nøje øje med udviklingen i blandt andet Tyskland. Her varsles der aktuelt kun om middel til højniveauer af birkepollen i ganske få regioner i Vesttyskland. Om en Centraleuropæisk pollensky kan ramme Danmark, kommer an på vejrforholdene, fortæller Mathilde Kloster:

- Vindretningen er afgørende for, om en pollensky rammer Danmark. Og ikke mindst hvilket vejr der følger med vinden. Lige nu viser vejrudsigten regn over Danmark de kommende dage. Og regn er godt nyt for de mange danskere med allergi overfor birkepollen. Regn mindsker nemlig antallet af pollen i luften, fordi regnen vasker pollen ud af luften og ned på jorden.

Pollenskyen indeholdt foruden en høj koncentration af birkepollen også store mængder af nitrogendioxid og rødt støv fra Sahara. Hvis en sådan sky rammer Danmark, kan denne kombination forværre høfebersymptomerne hos mange danskere med allergi for birkepollen, da partiklerne er med til at genere slimhinder og luftveje yderligere, fortæller Betina Hjorth, tidligere Rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark.

Hold dig opdateret med vores pollenservices

Du kan holde dig opdateret med mængden af bikepollen i luften i Astma-Allergi Danmarks app, Dagens Pollental og på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside.

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark