Skab det gode indeklima
Vi bruger 90 procent af tiden indenfor, og vores indeklima bliver påvirket af mange ting, for eksempel partikler, skimmelsvampe og allergener. Det har altsammen betydning for kvaliteten af den luft, vi indånder – og dermed vores helbred.
Der er heldigvis flere knapper, du selv kan skrue på for at skabe et godt og sundt indeklima der, hvor du bor. Asta og Astma-Allergi Danmark giver dig her et overblik.
Partikler
Vi kan møde partikler, som er skadelige for vores helbred, både når vi opholder os udendørs og indendørs. De fleste partikler i boligen kommer fra madlavning, rygning, stearinlys, brændeovn og elektriske apparater, og så er der også nogle, som finder vej ind udefra og stammer fra trafik og afbrænding til opvarmning.
I hjemmet er tændte stearinlys den største kilde til partikelforurening. Når vi tænder et stearinlys, kommer der flere sodpartikler, end der udledes på en stærkt trafikeret vej.
Påvirkning på helbredet:
Partiklerne kan irritere vores slimhinde i både øjne, næse og lunger og medvirke til flere høfeber- og astmasymptomer.
Det kan du gøre:
Undlad rygning, minimer brugen af stearinlys og brændeovn, og brug emhætten, når du laver mad – eller åbn et vindue. Det er rigtig godt at lufte ud i fem til 10 minutter med gennemtræk mindst tre gange dagligt. Luft også ud efter aktiviteter, som giver damp og fugt, for eksempel madlavning, bad eller gulvvask, og tjek, at udluftningskanaler i din bolig er rene og velfungerende. Har du pollenallergi, bør du i pollensæsonen undgå at lufte ud midt på dagen, hvor der oftest er flest pollen i luften.
Begræns os og lugt i boligen ved at holde dørene lukket til køkkenet, når du laver mad, så mados ikke spredes til boligen. Omvendt kan du i andre rum åbne dørene op og fordele luften, så koncentrationen partikler, mados og eventuelle dufte bliver lavere.
Lyt til vores podcast om indeklima:
Skimmelsvampe
Møder du skjolder eller misfarvninger på vægge eller murværk og en jordslået eller muggen lugt, er der en risiko for, at det skyldes skimmelsvampe. Skimmelsvampe har brug for fugt og indendørs vokser de for eksempel bag gipsplader, tapet og billeder, på bundlister i vinduer og terrassedøre og i kældre og andre steder med høj luftfugtighed pga. lav luftudskiftning. Ved mangelfuld isolering af ydervægge kan der dannes kuldebroer, med kondens og skimmelsvampe til følge. Også i brusekabinens fuger kan der være skimmelsvampe, hvis du ikke tørrer op efter bad. I nogle tilfælde kan man ikke se skimmelsvampene, fordi de kan være skjult i eksempelvis bygningskonstruktionen. Det kan fx ske hvis bygningen er misvedligeholdt eller har skader.
Skimmelsvampe kan også vokse i jorden på potteplanter, i frugtskålen, på julegranen og på brænde. Når der er skimmelsvampesporer i luften udendørs, vil sporerne komme ind i boligen udefra, for eksempel når du lufter ud. Du tager også sporerne med ind på sko, tøj, i håret og i pelsen på dyr.
Påvirkning på helbredet:
Skimmelsvampene afgiver forskellige giftstoffer, og indeholder allergifremkaldende stoffer (allergener), som kan give både astma- og høfebersymptomer. Desuden oplever nogen at få irriterede slimhinder i øjne og næse, koncentrationsbesvær, hovedpine og træthed.
Det kan du gøre:
Hold øje med din bolig og tag hånd om evt. skader så snart de opstår. Tjek fx facade, tag og tagrender jævnligt. Hold boligens luftfugtighed nede ved at sørge for at lufte ud og holde temperaturen ens i alle rum – gerne over 20 grader. Hvis du gerne vil sove i et køligt soveværelse, kan du varme soveværelset op om dagen og lufte ud og skrue ned for varmen, før du går i seng. Der kan også vokse skimmelsvampe på juletræer, så ved juletid kan du overveje at udskifte træet med et af plast, hvis du er generet af symptomer.
Vil du gerne være mere udendørs?
Det er altid godt at komme ud og få luftet krop og sjæl, og med Astma-Allergi Danmarks store site ”Kom i gang” (på komigang.astma-allergi.dk) guider foreningen dig med pollenrelateret høfeber og astma til en hverdag i bevægelse. Samtidig kan du lægge vejen forbi Luftvejen på Facebook, som er Astma-Allergi Danmarks virtuelle gå-fællesskab, hvor du kan få gode råd og små udfordringer til gåturen og dele dine oplevelser med andre.
Fugt
Fugt kan komme fra de aktiviteter, vi foretager os derhjemme, eller som følge af vandskader eller kuldebroer i bygningen.
Tegn på for høj luftfugtighed kan eksempelvis være kondens på den indvendige side af termoruder eller andre tolags-ruder, at skuffer og døre binder, afskallet maling og tapet løsner sig, eller fugtskjolder i loft eller på vægge. Se også afsnittet om skimmelsvampe.
Påvirkning på helbredet:
Fugt er ikke i sig selv skadeligt for helbredet, men fugt i en bygning giver gode betingelser for, at der kan vokse skimmelsvampe. Også husstøvmider trives i et fugtigt miljø, og fugt bidrager dermed til et dårligt indeklima.
Skimmelsvampe kan blandt andet give hovedpine, træthed, irriterede øjne, næse og luftveje samt forværre symptomerne hos personer, der i forvejen har astma og allergi. Husstøvmider kan give både høfeber- og astmasymptomer.
Det kan du gøre:
Det vigtigt at sørge for at holde en passende luftfugtighed derhjemme. Med en relativ luftfugtighed mellem 35-60 procent har de fleste det godt, og er den mindre end 45 procent om vinteren, mindsker du livsbetingelserne for husstøvmider og dermed mængden af dem. Om sommeren har vi naturligt en høj luftfugtighed i Danmark, og det er svært at gøre noget ved.
Forsøg at begrænse fugtgivende aktiviteter som for eksempel at tørre tøj indendørs, men brug i stedet for tumbleren eller tør det udendørs (dog ikke i pollensæsonen, hvis du har pollenallergi). Luft ud efter madlavning, gulvvask og bad.
Det er også vigtigt at sørge for, at din bolig er godt vedligeholdt og uden skader.
Mere indhold til Astma-Allergi Danmarks medlemmer
Forskningsnyheder, særlige tips og temaartikler fra medlemsbladet er forbeholdt medlemmer af Astma-Allergi Danmark.
Bliv medlem for kun 225,- og få fortsat fri adgang til alt vores indhold.
Allergener
Det gode indeklima afhænger også af, hvor mange allergifremkaldende stoffer vi er omgivet af. De mest almindelige kilder til allergiske reaktioner er kæledyr som hunde, katte eller gnavere og også husstøvmider. Derudover kan der komme pollen og skimmelsvampesporer ind i boligen udefra, enten gennem åbne vinduer, eller fordi man selv eller eventuelle kæledyr tager det med indenfor.
Allergener som parfume kan findes i dine hudpleje- og rengøringsprodukter og dufte og afgasninger kan medvirke til gener i indeklimaet.
Påvirkning på helbredet:
Allergenerne kan give høfeber- og astmasymptomer og nogle kan også opleve reaktioner fra huden.
Det kan du gøre:
Det er altid godt at være grundig med rengøringen, når man har høfeber og astma, men selvom du er omhyggelig med støvsuger og rengøringsmiddel, er det desværre sjældent nok til at fjerne det, du reagerer på, når du har allergi over for dyr. For de fleste er der kun en måde at undgå symptomer på, og det er at holde sig væk fra de pågældende dyr i dagligdagen.
Har du allergi over for husstøvmider, så husk også at vaske dyner, puder og rullemadras ved 60 grader mindst fire gange om året, og tør dem i tørretumbler. Hold fast i dine gode udluftningsvaner med gennemtræk fem til 10 minutter tre gange dagligt, og når du for eksempel går i bad eller laver mad.
”Jeg plejer at sige til folk: Ryd op, gør rent, luft ud – og vælg de rigtige produkter”
Betina Hjorth, tidligere rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark
Støv
Støv kan indeholde mange forskellige elementer, for eksempel bakterier, kemikalier, svampesporer, pollen og afføring fra husstøvmider, og på den måde kan det være med til at forringe indeklimaet derhjemme.
Påvirkning på helbredet:
Støv i luften kan genere alle med følsomme luftveje. Desuden kan nogle af de ting, der findes i kemikalier m.v., der ophobes i støv, have negativ indflydelse på helbredet.
Det kan du gøre:
Rengøring mindsker mængden af støv, som kan indeholde virus, bakterier, svampe, husstøvmider, pollen og kemiske stoffer, og det er en god idé jævnligt at gøre grundigt rent. Hold hjemmet rengøringsvenligt – glatte overflader er nemmere at rengøre end tæpper og tekstil.
Det er forskelligt, hvor hurtigt der bliver støvet i forskellige hjem. Derfor kan Astma-Allergi Danmark ikke opsætte nogen faste regler for, hvor ofte du skal gøre rent. Generelt er en grundig ugentlig tur med klud og støvsuger fint, hvis du vil mindske mængden af støv og generende partikler i boligen.
Luftrensere med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning
En luftrenser kan fjerne uønskede partikler eller gasser fra luften indenfor, og nogle mennesker med astma og allergi oplever, at det kan være en hjælp på deres symptomer.
For at gøre det lettere at vælge en luftrenser har Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, Asthma Allergy Nordic, opstillet en række kriterier, som stiller krav til både luftmængde, luftstrøm, lydniveau, driftsomkostninger, vedligeholdelse og luftrenserens indflydelse på indemiljøet som for eksempel ozongenerering og elektromagnetisk felt.
Asthma Allergy Nordic er et samarbejde mellem Astma-Allergi Danmark og de svenske og norske astma og allergiforeninger. Det er den svenske organisation, som varetager vurderingen af luftrensere, og du kan læse mere om kriterierne for luftrensere på www.asthmaallergynordic.com
Hvis du gerne vil forsøge dig med en luftrenser, skal du være opmærksom på, at luftrenseren ikke tilfører ilt til luften og ikke sænker luftfugtigheden. Det er også vigtigt at vide, at luftrensere ofte støjer en del, og at nogle frigiver ozon, der kan irritere luftvejene. Du skal desuden sikre dig, at luftrenserens kapacitet passer til størrelsen på rummet.
Foto: Phillips
Røg
Der frigøres 4000 kemiske stoffer fra en cigaret, når en person ryger. Og bliver cigaretten røget i et rum med andre, er det ikke kun rygeren, som udsættes for de mange stoffer. Røgen kommer ned i lungerne på alle, som derved bliver udsat for passiv rygning.
Påvirkning på helbredet:
Rygning kan føre til KOL og kræft, og det kan forværre lungesygdomme som for eksempel astma. Især små børn er sårbare over for passiv rygning, fordi deres organer ikke er færdigudviklede. Derfor har børn, som bliver udsat for passiv rygning, større risiko for at udvikle astma.
Det kan du gøre:
Undgå at ryge indendørs. Du kan eventuelt have en jakke, som er dedikeret til ”rygeovertøj”, når du ryger udenfor, så du ikke tager røgpartikler i tøjet med indenfor.
Kemikalier
Indeklimaet i boligen kan være forurenet med mange forskellige kemikalier, som stammer fra afgasning af for eksempel byggematerialer og maling. Maling kan indeholde konserveringsmidlet MI, der kan give allergiske reaktioner både ved direkte hudkontakt og ved kontakt med huden gennem luften. Nye tæpper og møbler, elektronisk udstyr og rengøringsmidler kan også afgasse og være med til at forringe indeklimaet, og nogle kemikalier kan deponeres i støv.
Også afgasning af allergifremkaldende stoffer fra byggematerialer, maling og nye møbler kan genere og irritere. Dufte kan også genere – for eksempel kan parfumedufte irritere øjne og luftveje, hvis du har astma, allergi eller følsomme luftveje.
Påvirkning på helbredet:
Kemikalier og dufte kan irritere øjne, næse og luftveje, hvis du har høfeber eller astma, og hvis du har følsomme luftveje.
Det kan du gøre:
Det er vigtigt med grundig udluftning, når du har købt eksempelvis nye møbler, renoveret køkkenet eller malet stuen. Astma-Allergi Danmark anbefaler, at du lader de nymalede vægge afgasse i, før du flytter ind/opholder dig i rummet, og at du bruger handsker for at beskytte huden mod maling og kemikalier.
Husk, at du kan få en lang række produkter – blandt andet maling og hudpleje- og rengøringsprodukter – med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic, der er uden ingredienser, som er kendt for at være allergifremkaldende. Med mærkningen er der minimal risiko for allergi for dig og din familie.
Sådan vejleder Astma-Allergi Danmarks Rådgivning dig
Du er altid velkommen til at ringe til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning og få råd og vejledning om indeklima, hvor vi tager udgangspunkt i din individuelle situation. Vi kan ikke give dig et konkret svar på, hvilken støvsuger du skal vælge – men vi kan hjælpe dig med, hvad du skal kigge efter, og klæde dig på til at træffe den beslutning, der er rigtig for dig.
Rådgivningen kan nås alle hverdage 9-12 og onsdag også 16-18.
Kilder: CISBO og Astma-Allergi Danmark