Vi støtter forskningen gennem vores forskningsfond
Hvert år giver Astma-Allergi Danmarks forskningsfond økonomisk støtte til forskningsprojekter og videnskabelige initiativer inden for foreningens områder: astma, allergi, høfeber og eksem. Astma-Allergi Danmark har modtaget mange gode ansøgninger. Foreningen er stolt af at støtte forskning, der kommer medlemmerne til gode. Her kan du læse om de fire projekter, som i år har modtaget et legat.
Foto: Shutterstock
Af Katrina Gillies Rasmussen
Herunder præsenterer vi dig for de fire projekter, som i år har modtaget et legat fra Astma-Allergi Danmarks forskningsfond.
Vil du også støtte forskningen i overfølsomhedssygdomme? Giv et bidrag her.
Karen Hjerrild Andreasson
Hvem er modtageren?
Karen Hjerrild Andreasson, fysioterapeut og forsker (cand.scient., ph.d., postdoc). Karen er ansat i PROgrez, forskning og implementeringsenhed, Afdelingen for Fysioterapi og Ergoterapi på Næstved-Slagelse-Ringsted Sygehus, Region Sjælland.
Hvad handler projektet om?
Projektet skal implementere en videnskabeligt underbygget behandlingsmetode til forbedring af livskvalitet hos personer med astma. Behandling med vejrtrækningsøvelser og afspænding implementeres som et tilbud i Region Sjælland.
Hvad er målet med forskningen?
At forbedre livskvaliteten for voksne personer med astma. Uanset om de har mild, moderat eller svær grad af astma. I et klinisk forsøg, som Karen tidligere har lavet, er det blevet vist, at vejrtrækningstræning (breathing retraining) hjælper personer med moderat til svær astma til at opnå bedre livskvalitet og mindre depression.
– Jeg blev i sin tid inspireret af Uffe Bødtger (lungemedicinsk overlæge). Uffe fortalte, at han og kollegerne ofte møder patienter, som de ikke kan hjælpe godt nok med medicin. Han ønskede, at vi i Danmark blev opmærksomme på, om det kunne skyldes uhensigtsmæssigt vejrtrækningsmønster. Jeg er stadig i dette forskningsfelt, fordi der endnu er alt for mange fysioterapeuter, som ikke kender til denne risikofri og ret enkle behandlingsmetode. Det vil jeg gøre noget ved. Der mangler stadig viden om, hvordan vi bedst får det ud i sundhedsvæsenet til gavn for personer med astma.
Foto: Eva Kirstine Gerlach
Sebastian Vigand Svendsen
Hvem er modtageren?
Sebastian Vigand Svendsen, læge og ph.d.-studerende ved Hudafdelingen og Allergicentret, Odense Universitetshospital.
Hvad handler projektet om?
Projektet skal skabe indsigt i udvikling og forløb af atopisk eksem, allergier, høfeber og astma fra barndom og ungdom. Det skal yderligere identificere risikofaktorer for vedvarende sygdomsaktivitet og efterfølgende udvikling af kontaktallergi og håndeksem i voksenalderen. Befolkningsundersøgelse i undersøgelsen (TOACS-kohorten) er unik og den eneste undersøgelse i verden, som på nuværende tidspunkt formår at følge disse sygdomme i knap 30 år.
Hvad er målet med forskningen?
Forskningsprojektets formål er forbedre risikovurderingerne af patienter med atopiske sygdomme med henblik på vejledning og forebyggelse af udvikling af bl.a. håndeksem og kontaktallergi, hvor både risikofaktorer fra barndom, ungdom og voksenalderen inklusiv arbejdsbetingede faktorer.
– Viden om den vedvarende aktivitet af atopiske sygdomme fra barndommen til voksenalderen er yderst begrænset. Resultaterne forventes at danne et fundament for individuel risikovurdering af patienter og bidrage til udformningen af internationale retningslinjer og vejledninger. Dette gælder inden for primær, sekundær og tertiær forebyggelse for børn, unge og voksne med allergi og eksem. Gennem dette projekt vil vi opnå en dybere indsigt i sygdommenes naturforløb og identificere afgørende risikofaktorer, der påvirker sygdomsprogressionen og udviklingen. Dette vil bidrage til en mere nuanceret forståelse af disse lidelser og deres fundamentale mekanismer, hvilket igen vil udmunde i bedre metoder til at undgå og håndtere dem.
Foto: Privat
Sofia Botvid
Hvem er modtageren?
Sofia Botvid, læge og ph.d.-studerende ved Videncenter for Allergi, Gentofte Hospital.
Hvad handler projektet om?
Projektet skal forbedre diagnostikken af kontaktallergi over for et særligt parfumeallergen (oxideret linalool) samt danne grundlag for forebyggelse af kontaktallergi.
Hvad er målet med forskningen?
At forbedre diagnostikken af kontaktallergi over for et særligt parfumeallergen (oxideret linalool) samt danne grundlag for at forebygge unødvendig hudeksponering og kontaktallergi blandt den brede befolkning.
– Mere end 25 procent af den europæiske befolkning har kontaktallergi, og parfumeallergi er den næsthyppigste form. Et af de mest almindeligt forekommende parfumeallergener er oxideret linalool, som findes i majoriteten af kosmetik- og rengøringsprodukter i Danmark. Den optimale lappetestkoncentration af oxideret linalool er endnu ikke fundet. Ved et klinisk studie, med bidrag fra Astma- Allergi Danmark, ønsker vi at fastlægge tærskelværdier for oxideret linalool samt finde den optimale standardlappetestkoncentration. Resultaterne kan forhåbentlig bidrage til bedre og mere præcis diagnostik og behandling af personer med parfumeallergi.
Foto: Privat
Erik Søren Halvard Hansen
Hvem er modtageren?
Erik Søren Halvard Hansen, læge og ph.d. fra Lunge-medicinsk Forskningsenhed på Hvidovre Hospital.
Hvad handler projektet om?
Projektet skal undersøge, hvorvidt forbrug af kvindelige kønshormoner for eksempel i form af p-piller påvirker forekomsten af både astma og allergi. Studiet skal følge 300 kvinder, der ønsker at opstarte behandling med kvindeligt kønshormon.
Hvad er målet med forskningen?
Projektet skal undersøge, hvorvidt det kvindelige kønshormon som behandling har betydning for udvikling og forværring af astma. Ved at forstå forbindelsen mellem astma og det kvindelige kønshormon kan forskerne potentielt forebygge udvikling af astma hos nogle kvinder og måske udvikle nye behandlinger på sigt.
– Jeg har mødt mennesker på min vej, som har gjort mig interesseret i det lungemedicinske felt. Jeg synes, at det er interessant, at vi ikke kender bivirkninger i lungerne for noget så almindeligt som p-piller. Hvis vi kan forhindre for eksempel astma, kan vi undgå en masse følgevirkninger som overvægt, indlæggelser m.v., da astma ofte debuterer i en ret ung alder i forhold til andre sygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
Foto: Privat