Hyppige infektioner i vuggestuealderen øger risikoen for astma hos børn
Hvis børn har mange infektioner i vuggestuealderen, øger det risikoen for at udvikle astma senere i livet. Det viser et nyt, dansk studie. Vi har talt med en af forskerne bag studiet, Julie Kyvsgaard, der håber, at de praktiserende læger og børnelægerne holder ekstra godt øje med de børn, der har mange infektioner i de tidlige år.
Foto: Shutterstock
Feber, snot, hoste, opkast, diarré, udslæt, øresmerter og øjenbetændelse.
Listen med vuggestuesygdomme er lang, kompleks og uudtømmelig. Mange af vores små mennesker rager revl og krat til sig i de tidlige år. Og ofte påvirker deres sygdomsforløb hele husstanden.
Desværre er det sådan, at hvis det lille barn får mange luftvejsinfektioner, forkølelser, mave-tarminfektioner og feberepisoder i de første tre år af livet, er der markant større risiko for, at barnet udvikler astma senere i livet. Det viser et nyt, dansk studie, der har undersøgt sammenhængen mellem infektioner i den tidlige barndom og udvikling af astma senere hen i barndommen.Studiet stammer fra Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) ved Dansk Børne Astma Center, Herlev og Gentofte Hospital, og Børneafdelingen, Slagelse Sygehus.
Men det er ikke alle infektioner, der hænger sammen med udvikling af astma senere hen. Forskerne fandt nemlig ingen sammenhæng mellem mellemørebetændelse, halsbetændelse og øget risiko for udvikling af astma. Kort sagt, er det altså nogle bestemte infektioner i de tidlige år, der øger børns risiko for at udvikle astma.
Forsker: Læger bør have et særligt blik for de børn, der har mange infektioner
Dit lille vuggestuebarn vil få infektioner. Og det vil blive syg. Uanset hvor meget du vasker, tørrer og spritter, vil de ubarmhjertige vira og bakterier finde vej til dit lille menneske. Men en af forskerne bag studiet, læge og ph.d. Julie Kyvsgaard, fortæller, at studiet kan være en hjælp til lægerne, der bør have et særligt astmaøje på de børn, der har haft mange infektioner tidligt i livet.
– Hvis du som læge skal afdække en astmahistorik, giver det mening også at spørge ind til, hvordan barnet har klaret sig i forhold til infektioner i vuggestuealderen. Har der været tilfælde af lungebetændelser og mange forkølelser? Men også mave-tarm-infektioner og tilfælde med feber? Ja, så skal man måske være opmærksom på en forhøjet risiko for udvikling af astma senere hen, også når barnet bliver ældre, siger Julie Kyvsgaard og fortsætter:
– Lad os sige, at du som læge sidder med et barn på seks år, der har haft mange infektioner som lille, og som nu oplever hoste om natten og har problemer med vejrtrækningen. Her er det en god idé at blive udredt for astma, så astmabehandling kan startes op, hvis det er nødvendigt. Der er børn, som har mild til moderat astma, som ikke får den behandling, de har brug for.
Læge og ph.d. Julie Kyvsgaard, foto: Astma Allergi Danmark
Børnene har markant større risiko for at udvikle astma
De børn, der har haft mange infektioner tidligt i livet, har 3,6 gange højere risiko for at udvikle astma, end de børn, der ikke har haft mange infektioner. Det er en markant forhøjet risiko, forklarer Julie Kyvsgaard.
– Det er et højt tal. Vores studie viser, at det virkeligt betyder noget, om børnene får de her infektioner tidligt i livet eller ej. Noget af det, som vi også kunne se i studiet, var, at jo flere
infektioner børnene fik, des højere risiko var der for at udvikle astma. Især hvis barnet også udvikler høfeber, forklarer Julie Kyvsgaard og uddyber:
– Astma er en sygdom, der påvirker børnenes daglige liv. Det påvirker deres livskvalitet. De kan ikke nødvendigvis løbe og lege på lige fod med de andre børn, og hvis man hoster hele natten, så er det klart, at man heller ikke er særligt frisk til at lege dagen efter.
662 danske børn har deltaget i studiet. Sundhedsfagligt personale har fulgt børnene tæt fra fødsel, og indtil de fyldte 10 år. Forskerne inddelte de 662 børn i to grupper: dem, der havde mange infektioner i de første leveår, og dem, der havde færre. De undersøgte også, om specifikke infektioner var associeret mere eller mindre med øget risiko for udvikling af astma. Børnenes forældre har fra fødslen og op til treårsalderen noteret, hvornår børnene var syge, og hvad de fejlede. På den måde kunne forskerne se, at gentagne forkølelser, lungebetændelser, mave-tarm-infektioner og feber har betydning for, hvorvidt barnet udvikler astma eller ej. I tillæg er børnene undersøgt af læger mange gange i løbet af livet, og disse undersøgelser har blandt andet været for astma.
Forskningen er offentliggjort i The Journal of Allergy & Clinical Immunology: In Practice.