Det handler ikke kun om adrenalininjektioner og overlevelse, når unge skal have hjælp til deres fødevareallergi
Astma-Allergi Danmarks forskningsfond støttede i 2022 en todagescamp for unge med fødevareallergi. Campen hjalp forskere med at forstå unges udfordringer med fødevareallergi, men bidrog også til, at de unge deltagere følte sig set og støttet af hinanden.
Foto: Astma-Allergi Danmark
Forskning viser, at angst, spiseforstyrrelser og social isolation er noget af det, som fylder hos unge med fødevareallergi – mere end hos deres jævnaldrende.
Det var netop det, der affødte en nysgerrighed hos ph.d.-studerende Britt Egmose og hendes kolleger på Forskningsenhed for Dermato-Venerologi og Allergi på Syddansk Universitet i Odense. De ville vide, hvad det egentlig var, der gjorde livet så svært for de unge med fødevareallergi.
Selvfølgelig i håbet om, at klinikken ville kunne hjælpe dem bedre i fremtiden.
– Vi vil rigtigt gerne have de unges perspektiver i spil, for vi har brug for at vide, hvad der egentlig foregår i dem, og hvilken betydning det har for deres behandling, lyder det fra Britt Egmose.
Camp med fokus på psyken
Når unge med fødevareallergi bliver behandlet i systemet, er fokus ofte mere på at undgå en anafylaktisk reaktion end på deres sociale og følelsesmæssige velbefindende, fortæller Britt Egmose.
Men de psykiske aspekter spiller en afgørende rolle, når det kommer til fødevareallergi.
Derfor besluttede hun sig for at afholde en todagescamp nær Odense med hjælp fra Astma-Allergi Danmarks forskningsfond, hvor 10 unge mellem 18 og 23 år mødtes for at dele deres erfaringer og viden om fødevareallergi med forskerne og hinanden.
En af dem er 22-årige Christian Hartvig Petersen, der har en livstruende nødde- og peanutallergi.
– På sygehuset får man en masse viden om allergener, men det er meget objektivt og fornuftigt. Lægerne har jo ikke selv svær allergi, så de kender ikke de psykiske og følelsesmæssige dele, siger han.
Campen var egentlig ikke noget, den 22-årige tandlægestuderende havde tænkt, han manglede. Men det endte med at blive en rigtigt god oplevelse, og selvom Christian Hartvig Petersen stadig kan blive nervøs i nye situationer, hvor der serveres mad, så har mødet med de andre unge givet ham ny indsigt.
– Jeg lærte, hvor vigtigt det er at udfordre grænsen – forsvarligt selvfølgelig – for ikke at ende i en situation, hvor min allergi bliver hæmmende for mine muligheder for at indgå i sociale relationer.
For ifølge Christian Hartvig Petersen kan det være grænseoverskridende at spise i uvante omgivelser, men det var positivt for ham at møde andre mennesker, der havde det ligesom ham selv. Han oplevede, at de kunne spejle sig i hinanden.
Det blev også en af hovedkonklusionerne på den rapport, Britt Egmose har skrevet efterfølgende:
– Det blev tydeligt for os, hvor meget det betød for dem, at de mødte andre, som de kunne spejle sig i, som de kunne lære af. For mange gik og følte sig helt alene med deres livstruende allergi.
Astma-Allergi Danmarks forskningsfond uddeler legater og økonomisk støtte til forskningsprojekter og videnskabelige initiativer inden for foreningens sygdomsområder. Fonden er en vigtig indsats for forskning i fremtidens behandling af astma og allergi.
Ny tilgang til unge i Odenseklinikken takket være Astma-Allergi Danmarks støtte
Ifølge forskeren har Astma-Allergi Danmarks forskningspulje været med til at sikre projektets tilblivelse, og resultaterne herfra har bidraget til en forandring i klinikken i Odense:
– De nye indsigter har gjort, at vi håndterer de unge på en ny måde. Vi er blevet bedre til at hjælpe dem med overgangen fra barn til voksen, og det store ansvar, som pludselig hviler på deres skuldre, siger hun.
Planen for Britt Egmose og klinikken i Odense er, at de fortsat vil imødekomme de unges hverdagsbehov – både det praktiske og følelsesmæssige – i klinikken, og derudover vil de på den lange bane prøve at arbejde på at lave støttegrupper for unge, hvor de kan få lov til at spejle sig i andre i lignende situationer.