Nyheder

7 standhaftige myter om allergi

Nogle myter bider sig bedre fast end andre. Astma-Allergi Danmark har derfor udvalgt syv sejlivede myter, som læge Jesper Brandt Andersen og Rådgivningen hører igen og igen, når de taler med personer med allergi.

Publiceret 11/01 2023

Ca. 9 min. læsning

Del artikel

mælk
Foto: Li Rosén/Canva

Myterne herunder er formuleret som påstande, og under hver myte kan du læse Rådgivningens svar. Find ud af, hvad der er sandt, og hvad der er falsk.

Myte 1: Allergikere bør bruge allergivenlige dyner og puder
Allergivenlige rengøringsprodukter

Hvis man har husstøvmideallergi, vil man gøre meget for at undgå løbende næse, kløende øjne, hoste og åndenød. Mange køber derfor dyner og puder, der sælges som allergivenlige. Men hvad er egentlig en allergivenlig dyne og pude, og er de nødvendige?

Rådgivningens svar: Begrebet allergivenlig kan dække over mange ting. Som forbruger kan det være vært at gennemskue hvad producenter har ment, når de kalder produktet allergivenligt. Derfor anbefaler i, at man går efter Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, hvor der er faste krav til produkter.

Husstøvmider lever overvejende i vores sengemiljø, hvor de lever af hudskæl og hår – og trives ved høj luftfugtighed. Skællene og luftfugtigheden findes, uafhængigt af om sengetøjet er fremstillet af silke, bomuld eller kunstfibre. Dyners og puders materialer er derfor ikke afgørende for, at man kan minimere eller helt slippe for symptomer. Det vigtigste er, at man kan reducere mængden af husstøvmider.

Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man holder luftfugtigheden i soveværelset på under 45 procent. I vinterhalvåret bør man lufte ud med gennemtræk i 5-10 minutter tre gange dagligt. Vask sengelinned ved 60 grader hver 14. dag og dyne, pude og rullemadras ved 60 grader hver tredje måned. Dyne, pude og rullemadras skal i øvrigt tørretumbles, så der ikke kommer fugt og skimmel i materialet.

For at læse hele artiklen skal du være medlem af foreningen.

Opret dig nu, og få adgang til alt indhold samt alle øvrige medlemsfordele.

Er du allerede medlem?
Log ind her

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark