Behandlingsguiden

Overblik: Kort over sundhedssystemet

Vurderer din læge, at udredning og behandling af din sygdom kræver tværfaglige kompetencer eller mere avanceret udstyr, kan hun henvise dig videre i sundhedssystemet til et højere specialistniveau. Her kan du få et grafisk overblik over niveauerne og deres kompetencer.

I de fleste tilfælde kan din læge fint klare din udredning og behandling selv. Skulle du blive henvist videre i systemet, kan du her danne dig et overblik over de enkelte specialistniveauer i sundhedssystemet.

Niveauerne i sundhedssystemet

Egen læge

Udreder og behandler ukompliceret allergi, astma, høfeber og eksem hos børn og voksne.

Speciallæge

Er specialiseret i allergi, i børnesygdomme eller har særkompetencer inden for de specifikke organer, hvor symptomer kan vise sig. F.eks. lunger og hud.

Hospitaler

På landets hospitaler er der også forskellige niveauer, afhængigt af f.eks. udstyr og kompetencer på det pågældende sted.

Hovedfunktionsniveau

Udreder og behandler ukomplicerede til moderate tilfælde af astma, allergi og eksem på relevante afdelinger, hvis der f.eks. i ikke er en speciallæge i området.

Regionsniveau

Personer med komplicerede forløb henvises hertil. Det kan være, hvis behandlingen ikke giver kontrol over sygdommen ved yderligere udredning, f.eks. med provokationer eller ved anafylaksi.  

Højt specialiseret niveau (Allergicenter)

Her behandles personer med svære og komplekse forløb, der kan kræve tværfaglige kompetencer og særlige undersøgelser. Det kan f.eks. være kompliceret fødevareallergi eller allergi over for medicin.

Udredningsgaranti

Er du af din læge blevet henvist til udredning på et sygehus, vil du inden for otte dage modtage en indkaldelse. Du må maksimalt vente 30 dage på at få en plan over udredning med henblik på at få en diagnose. Denne regel kaldes for udredningsgaranti.

Kan din region ikke sikre dig en udredningsplan på egne sygehuse inden for 30 dage, skal regionen undersøge andre regioners og privathospitalers muligheder.