Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Astma eller COVID-19? Symptomer skaber usikkerhed hos forældre

Børnehaver, vuggestuer og skoler har retningslinjer, de skal følge her i pandemitiden. Pædagogerne skal bl.a. sende børn hjem, der udviser symptomer, som kan skyldes COVID-19, fx hoste. Men for astmabørn kan det betyde mange hjemmedage, da de kan opleve perioder med hoste, hvis sygdommen ikke er helt velbehandlet, fx efter en forkølelsesvirus. Det skaber usikkerhed og tvivl hos forældre.

Mange forældre oplever usikkerhed på grund af deres børns astmasymptomer. Foto: Colourbox

​Astma-Allergi Danmarks Rådgivning modtager mange henvendelser fra forældre til astmabørn, som oplever at komme i klemme mellem myndighedernes udmeldinger omkring symptomer på COVID-19 og deres børns hoste på grund af astma.

Når efteråret og vinteren sætter ind med køligere temperaturer kan astmaen forværres hos nogle børn. Det kan bl.a. give sig til udtryk som åndenød og hoste – symptomer, der til forveksling kan minde om COVID-19.

For nogle forældre betyder det, at de holder deres børn hjemme i perioder og lader deres børn teste flere gange for at være helt sikre på at kunne udelukke COVID-19.

- Nogle oplever, at deres børn bliver sendt hjem på grund af hoste og påvirket vejrtrækning. Forældrene bliver i tvivl om, det skyldes astmaforværring eller COVID-19. Andre er i tvivl om, hvorvidt de må sende deres børn afsted om morgenen, hvis de hoster på grund af en periode med forværring i astmaen, siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

Klik her, og besøg vores sider om Coronavirus, der løbende opdateres

Snak med lægen om symptomerne

Sundhedsstyrelsen har ikke meldt noget specifikt ud omkring astmabørn, men skriver i deres pjece ’Har dit barn symptomer på COVID-19’ at det kan være svært at skelne imellem, om dit barn er forkølet, har COVID-19 eller anden luftvejsinfektion. En test kan afklare, om der er tale om COVID-19.’

Ifølge Sundhedsstyrelsen får børn som regel ingen eller kun milde symptomer, hvis de bliver smittet med COVID-19. Hvis de udvikler symptomer, vil de som regel føle sig syge, blive trætte og slappe. Derudover er symptomerne de samme som hos voksne; tør hoste, feber og almen utilpashed.

- Hos Astma-Allergi Danmark råder vi altid forældrene til at tale med lægen om, hvorvidt symptomerne skyldes forværring i astmaen eller om det er symptomer, der kræver en test for COVID-19. Uanset hvad årsagen er, er det vigtigt at man handler på det, så barnet får det godt, siger Betina Hjorth.  

Er du forælder til et barn med astma, og ønsker du rådgivning, er du altid velkommen til at kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på 4343 4299 mandag til fredag fra kl 9-12 eller onsdag fra kl. 16-18. Du kan som medlem også booke en rådgivning, når det passer dig, eller modtage skriftlig rådgivning. Det gør du inde i selvbetjeningen.

Sådan kan du forholde dig ifølge Astma-Allergi Danmarks Rådgivning:

  • Dukker der symptomer op, der kan tyde på luftvejsinfektion, eller virker barnet utilpas, bør du kontakte lægen.
  • Hoster eller oplever dit barn andre vejrtrækningsproblemer på grund af astmaen, er det altid en god idé at snakke med lægen om en eventuel justering af behandlingen.

Symptomer på COVID-19 hos børn:

Typisk vil børn blive sløje, trætte og slappe, så de ikke leger og deltager i de ting, de plejer. Andre symptomer kan være:

 • Tør hoste

• Feber

• Almen utilpashed

Man kan også have luftvejssymptomer, f.eks. ondt i halsen, forkølelse mv., eller andre symptomer, som f.eks. diarré. Man behøver ikke at have alle symptomerne på én gang.

Symptomer på astma kan være:

• Hoste. Du kan have tør hoste eller hoste med slim. Hosten kan komme, når du skal sove eller om natten. Eller du kan få hoste i forbindelse med latter, gråd eller anstrengelse. Måske har du langvarig hoste efter forkølelse.

• Åndenød eller besværet vejrtrækning. Du kan have symptomer af forskellig sværhedsgrad. Ved svære symptomer kan du fx have hurtig og/eller besværet vejrtrækning i hvile og måske svært ved at tale i sætninger, eller når du ligger ned. Du kan måske have fornemmelse af, at det er svært at komme i fysisk form.

• Pibende eller hvæsende lyd på din vejrtrækning

• Trykken for brystet. Du kan føle det som om, der ligger en tung taske på brystkassen eller en elastik, der spænder om brystkassen.

Det kan godt være astma, selv om du kun har et af symptomerne. Især skal du reagere hurtigt, hvis du oplever hoste, åndenød eller besværet vejrtrækning om natten.

Symptomerne på astma kan komme hurtigt som et akut astmaanfald, men der kan også være tale om mere vedvarende symptomer.

Du kan også opleve, at dit barn:

  • for det meste vælger stillesiddende aktiviteter
  • er meget træt
  • let bliver utilpas
  • har dårlig appetit

Børn med astma kan opleve symptomer i dagligdagen, som ikke entydigt signalerer sygdom i luftvejene. Derfor er det vigtigt, at børnene får en korrekt diagnose og behandling, som kan være til at sikre dem raske lunger og ordentlig livskvalitet som børn og resten af livet.

Så hvis du kan genkende nogle af de nævnte symptomer hos dit barn, er det en god idé at tale med lægen om det.

Nyhed: 28.10.2020

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning