Nyheder

Sådan påvirker vejret din høfeber

Hvorfor er solskin skidt, men regnvejr godt for folk med pollenallergi? Få forklaringen her, hvor vi ser nærmere på, hvordan forskellige vejrfænomener påvirker spredningen af pollen. Det kan være en hjælp til at forstå og være på forkant med dine høfebersymptomer.

Publiceret 14/07 2021

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Er det varmt eller koldt?

Temperaturen er afgørende for, hvornår sæsonen for de forskellige typer pollen starter. Når det er koldt, holder planterne igen, mens sol og varme kickstarter processen. Temperaturen har sandsynligvis også direkte betydning for pollenfrigivelsen i løbet af en dag. De fleste arter frigiver deres pollen i en periode på tre til fire timer midt på dagen, når temperaturen er højest. Derfor vil det være smart at lufte ud tidlig morgen eller sen aften, hvor pollenmængderne er lavest.

Høj eller lav luftfugtighed?

Den relative luftfugtighed har betydning for, i hvor høj grad pollen forsvinder fra luften. Når luftfugtigheden er høj, er der en tendens til, at pollenkornene klumper sig sammen. Det gør dem tungere, og de falder til jorden. Når den relative luftfugtighed er lav – som den ofte er, når det er varmt – kan man forvente en højere pollenkoncentration i luften. Af den grund kan varme dage være dårligt nyt for din høfeber.

Vind langvejsfra

Vind kan transportere visse pollen over store afstande, og derfor kan pollen fra eksempelvis sydligere himmelstrøg give høfebersymptomer i danske næser, øjne og luftveje. Mere lokalt har vindretningen betydning for, hvor meget pollen du får i næsen fra naboens birketræ eller græsplæne. I Danmark har vi mest vestenvind. Det betyder, at vestvendte kyster og specielt den jyske vestkyst ofte er gode opholdssteder for folk med pollenallergi, fordi pollen bliver blæst væk fra kysten og i stedet ind over land.

Sol versus skygge

Hvis en plante eller dele af den står i skygge, vil den afgive færre pollen. Mange solskinstimer giver altså mange pollen, mens skygge gør det modsatte. Det betyder, at planterne sender flere pollen afsted på en solskinsdag end på en overskyet. I pollensæsonen kan det derfor være en god idé at lave udendørsaktiviteter – for eksempel motion – på gråvejrsdage.

Regn renser luften

Regn, slud og sne udvasker pollen fra luften, og det forhindrer også frigivelse af pollen fra planter, hvis planterne er våde. Nedbør har derfor stor betydning for, hvor meget pollen der svæver rundt og kan genere mennesker med pollenallergi. Derudover sender planter ikke nye pollen afsted, når det regner, og morgendug kan have samme effekt. Når Astma Allergi Danmarks pollenteam udarbejder den daglige pollenvarsling, ser de derfor på mængden af nedbør for det kommende døgn – og det samme kan du gøre, når du skal planlægge dine aktiviteter.

Storm eller let brise?

For nogle planter kan stærk vind gøre, at pollen frigøres hurtigere fra planten. Samtidig kan blæsevejr betyde, at pollen, som er landet på jorden eller på for eksempel planternes blade, bliver hvirvlet op igen i luften og kan genere.

Få styr på allergien med vores pollenservices