Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Udvidet krav om mundbind: Hvordan skal du forholde dig med astma og allergi – så du passer på dig selv og andre?

Det øgede corona-smittetryk har medført, at regeringen fra torsdag d. 29. oktober udvider kravet om, hvor der skal bæres mundbind. Læs her, hvordan du skal forholde dig, hvis du har astma, eksem eller allergi.

Foto: Colourbox

Da smittetrykket af corona-virus fortsat er stigende, udvider Sundhedsstyrelsen kravet om brug af mundbind til at gælde langt flere steder end tidligere. Fra torsdag den 29. oktober 2020 vil det derfor være et krav at bære mundbind indendørs på offentlige steder. 

Husk, at mundbindet er et supplement til de generelle anbefalinger om at holde afstand, om god håndhygiejne, begrænsning af fysisk kontakt, hyppig rengøring hjemme og på arbejdspladsen. Samtidig skal vi vise hensyn til hinanden ved at overholde forsamlingsforbuddet og antallet af sociale kontakter.

Og det er stadig vigtigt, at man ved mistanke om COVID-19 bliver hjemme og selvisolerer.

Rådgivningen møder tvivl blandt astmatikere

Vores Rådgivning modtager fortsat henvendelser fra personer med astma, der oplever ubehag, vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelse ved at bære mundbind, og som frygter, at de bliver begrænset i deres færden i samfundet ved det nye krav. Desuden har flere oplyst, at de ikke tåler engangsmaskerne pga. kontakteksem. 

Prøv dig frem

Det er vigtigt at pointere, at det i udgangspunktet ikke er farligt at bruge mundbind, hvis man har astma.

Hvis du oplever ubehag, vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelse ved brug af engangsmundbind, kan du prøve mundbindet af i trygge omgivelser, fx hjemme. Så kan du blive fortrolig med det og lære din vejrtrækning at kende med mundbindet på. 

Er det svært for dig, trigger det din astma, eller får du eksem ved brug af engangsmundbind eller visir, så informerer Sundhedsstyrelsen om, at stofmundbind kan være et godt alternativ for personer, som ikke har mistanke om COVID-19, og som ikke er i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19.

Ansigtsvisir er også et alternativ i en række situationer, når de anvendes korrekt.

Vi arbejder lige nu på at få en allergimærkning på mundbind.

Astma-Allergi Danmark opfordrer personer i øget risiko til i videst muligt omfang at følge Sundhedsstyrelsens udmelding om at anvende mundbind, hvor filtreringsgraden er veldokumenteret.

Vi mener, at det er vigtigt at man passer på sig selv, og særligt hvis man tilhører en risikogruppe. Derfor opfordrer vi til, at man prøver sig frem med mundbind eller visir for at beskytte sig selv og andre bedst muligt.

Klik her, og besøg vores sider om Coronavirus, der løbende opdateres

Visse grupper er undtaget

Er det helt umuligt for dig at anvende engangsmundbind, stofmundbind eller visir, så oplyser Sundhedsstyrelsen på nuværende tidspunkt, at følgende personer er undtaget fra anbefalinger om at bruge mundbind i det offentlige rum:  

  • Børn under 12 år
  • Personer, som har betydeligt ubehag ved brug af mundbind. Nogle vil opleve, at mundbindet forværrer allergi, giver eksem eller forværrer anden hudsygdom. Hos andre kan det give vejrtrækningsproblemer eller forværre symptomer hos personer, der har angst eller vejrtrækningsbesvær, fx KOL
  • Personer med nedsat bevidsthedsniveau
  • Personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør dem ude af stand til at bære mundbind eller visir, fx personer med ufrivillige rystelser, hududslæt, sær eller forbindinger

Mundbindet skal generelt fjernes, hvis der opstår svære gener og ubehag, som fx vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser mv. 

Dokumentation for fritagelse ikke nødvendigt

Vi oplever, at mange spørger, hvordan de skal dokumentere, at de er undtaget fra kravet om brug af mundbind/visir.

Det korte svar er, at de ikke skal kunne dokumentere, at de er fritaget fra kravet om mundbind.

Astma-Allergi Danmark håber, at mennesker, der af forskellige årsager ikke kan bære mundbind eller visir, bliver mødt med forståelse, tillid og omsorg. Samtidig gør Sundhedsstyrelsen opmærksom på, at vi alle skal huske, at der kan være en god grund til, at en person ikke bærer mundbind eller visir – og at årsagen ikke altid er synlig.

Du kan også hente et af Sundhedsstyrelsens afstandsbadges på apoteket og dermed opfordre andre til at holde afstand.

Mere information

Læs mere om COVID-19 og om brugen af mundbind på Sundhedsstyrelsens hjemmeside:

Ønsker du yderligere information, eller har du spørgsmål til ovenstående, er du velkommen til at kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på telefonnummer 43 43 42 99. Der er åbent alle hverdage kl. 9-12 samt onsdag kl. 16-18. Som medlem af foreningen har du også mulighed for at booke en samtale, når det passer dig.

Vi følger med

Vi følger op og opdaterer nyheden, når der kommer nye oplysninger.

Opdateret: 29.10.2020

 

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning