Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Nu er der svampesporer i luften

Astma-Allergi Danmarks pollenteam har registreret en stigning i antallet af svampesporer, så fra i dag af udsender dit pollenteam dagligt Dagens Svampesporeniveau.

Nu er der svampesporer i luften - kan du mærke det i øjne og næse? Foto: Colourbox

Sæsonen for skimmelsvampesporer varer normalt fra starten af maj til oktober. Du kan bruge Svampesporekalenderen og de interaktive pollengrafer til at blive klogere på sæsonen for skimmelsvampesporer.

Dagens Svampesporeniveau fortæller om luftens indhold af sporer fra svampene Alternaria og Cladosporium. Der findes mange andre skimmelsvampe, men disse to har flest sporer i luften, og de er hyppigst årsag til allergi over for sporer fra skimmelsvampe.

Allergien giver sig til udtryk med høfeber- eller astmasymptomer som fx kløende, rindende øjne, tilstoppet næse, nys samt hoste og åndenød.

Vejret har en stor betydning

Der er sporer fra skimmelsvampe i luften i større eller mindre mængde hele året.

Vejrforholdene spiller en stor rolle for skimmelsvampe. Svampene har de bedste vækstbetingelser, når vejret er varmt og fugtigt.

Til gengæld er det optimale rejsevejr for sporerne blæst og tørt vejr, hvor de spredes med vinden over store afstande ligesom pollen. Om vinteren overlever svampene ved, at deres sporer gemmer sig i jorden for frosten.

Tjek Dagens Svampesporeniveau

Du kan bruge Dagens Svampesporeniveau i appen Dagens Pollental, Pollengraferne eller gennem Pollenmailen til at vide, hvor vi befinder os i sæsonen.

Svampesporerne tælles af Astma-Allergi Danmarks pollenteam, ligesom pollen, manuelt i mikroskop.  Her bliver mængden af sporer angivet i tre niveauer – lavt, moderat eller højt.

Læs mere om skimmelsvampe her.

Gode råd til dig som svampesporeallergiker

  • Vær velbehandlet, og tag din medicin efter lægens anvisninger.
  • Undgå marker med kartoffel, byg eller hvede, når landmændene høster i august og september. Vær opmærksom på din allergi, når du graver i kartoffelbedet eller kompostbunken.
  • Bevæg dig ikke i skoven, lige efter, det har regnet.

​Nyhed: 24.06.2021

 

 


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning