Græsset bliver (stadigvæk) ikke slået i Randers Kommune

Det har store konsekvenser for borgere i Randers Kommune, at græsset ikke bliver slået omkring daginstitutionerne.

Publiceret 27/05 2025

Ca. 4 min. læsning

GræsFoto: Astma-Allergi Danmark 

HVAD VILLE DU GØRE, hvis dit barn blev syg af at gå i børnehave og havde brug for høje doser af medicin for at kunne klare dagen? Pollenallergi rammer 1 million mennesker i Danmark. Og i mange danske kommuner får allergifremkaldende græs lov til at vokse frit og højt i sommerhalvåret. I sommeren 2023 blev græsset ikke slået omkring daginstitutionerne i Randers Kommune. Det gjorde børn og voksne, der har allergi over for græs, syge med høfeber og astma og begrænsede deres adgang til det offentlige rum. Forklaringen dengang var, at der ganske enkelt ikke var råd til at slå græsset.

Men hvad er situationen så nu? Den er desværre den samme. I Randers Kommune har man ikke valgt at hæve servicerammen. Dette sker, til trods for at Astma-Allergi Danmark kritiserede Randers Kommune for ikke at slå græsset tilbage i 2023. Efter at vi rejste kritikken, så blev der givet en ekstraordinær politisk bevilling i 2023 til at slå græsset omkring daginstitutionerne, men desværre er det ikke sket siden.

Sæsonen for græs er lang og svær for personer, der har græsallergi. Især nu, hvor græsset får lov til at vokse frit i flere kommuner. Når græsset er højt, bliver der sendt masser af pollen ud i luften, og det skaber store udfordringer for de mennesker, der har pollenallergi.

Alvorlige konsekvenser

Det kræver ikke meget fantasi at forestille sig, hvordan det føles for et barn, at det ikke kan tage del i udendørslege. Når naturen – der burde være et rum for udforskning, frihed og sjov – bliver en barriere snarere end en levende legeplads. For børn med pollenallergi er dette virkeligheden. Når græsset og træerne blomstrer og sender pollen ud i luften, kan udendørsaktiviteter blive meget vanskelige. Hvordan skal man kunne deltage i de spontane udendørs legeaftaler med vennerne, når det, man er allergisk over for, er overalt?

I 2023 sagde Jens Peter Hansen (M), næstformand i Miljø- og Teknikudvalget i Randers, til Jyllands-Posten, at han ikke var opmærksom på, at Ejendomsservice havde brugt alle pengene, så der ikke var råd til at slå græsset omkring daginstitutionerne. Han fortalte også, at det var noget, han ville bede udvalget kigge på.

I dag fortæller Jens Peter Hansen (M), som stadigvæk er næstformand i Miljø- og Teknikudvalget, til Astma-Allergi Danmark, at det imidlertid ikke er noget, der har været på dagsordenen. Og at der ikke er lavet noget politisk arbejde på området de sidste to år.

Den manglende græsslåning omkring daginstitutioner har alvorlige konsekvenser. Når græsset blomstrer, koncentreres pollen i områderne omkring institutionerne, hvilket forværrer tilstanden for børn, personale og forældre med pollenallergi. Især fordi græspollen ikke flyver særligt langt væk fra planten og derfor koncentreres tæt ved institutionerne. Dette skaber ubehagelige konsekvenser for dem, der har græsallergi.

I mange år har Randers Kommune afsat en serviceramme på 680.000 kroner til vedligeholdelse af 70-80 områder, som ligger tæt på daginstitutioner i kommunen. De 680.000 kroner skal dække alt fra snerydning og saltning til nye belægninger, græsslåning og hækklipning. År efter år bliver pengene brugt op, hvilket resulterer i, at der ikke er nok penge til at slå græsset omkring daginstitutionerne.

Mogens Nyholm (R), 2. viceborgmester i Randers Kommune, har tidligere sagt, at han som udvalgsformand for Børne- og Familierådet, vil arbejde på, at Miljø- og Teknikudvalget vil tage det fulde ansvar på sig, så de børn, der har pollenallergi, ikke bliver generet. Men hvad har han så gjort for at sikre, at græsset bliver slået omkring daginstitutionerne?

Det vil han desværre ikke svare på. Det eneste, han fortæller, er, at vi ikke kan få et endeligt svar lige nu, men at han arbejder – og har arbejdet – på sagen.

Udelukket fra det offentlige rum

Men er det virkelig retfærdigt, at børns leg i det offentlige rum kun skal være forbeholdt dem, der ikke lider af allergi? Det burde være muligt at lege udenfor, selv i pollensæsonen, uden at allergi sætter en stopper for det – men desværre kan virkeligheden være en anden. For nogle mennesker med allergi er det offentlige rum ikke et sted for frihed eller fællesskab, men snarere et sted, hvor de føler sig begrænsede og udelukkede.

En million danskere har pollenallergi, og mange bliver helbredsmæssigt påvirket af den beplantning, der findes i det offentlige rum. Græsallergi er den mest udbredte form for pollenallergi i Danmark, og alligevel vælger mange kommuner at lade græsset vokse frit i de grønne områder. Dette skaber ikke kun problemer for allergikere, men stjæler også plads fra biodiversiteten, som kunne have været brugt på allergivenlige plantearter. Astma-Allergi Danmark arbejder derfor for, at kommunerne udvikler retningslinjer, der fremmer allergivenlig beplantning og mindsker allergirisikoen i offentlige rekreative områder. Det er et vigtigt skridt mod at skabe et offentligt rum, hvor alle – uanset allergi – kan færdes og trives.