63 procent af solcremer indeholder allergifremkaldende stoffer
Det er forår, og sommeren står for døren med sin varme sol og høje UV-index. Men flere end hver anden solcreme indeholder allergifremkaldende stoffer, der kan føre til kronisk hudallergi. Ny digital tjeneste fra Astma Allergi Danmark skal gøre det lettere at finde solcreme og andre produkter uden allergifremkaldende stoffer.
Publiceret 01/05 2025
Ca. 3 min. læsning
Foto: Shutterstock
Over halvdelen af solcremer indeholder allergifremkaldende stoffer. Det viser en ny stikprøve, der er lavet af Astma-Allergi Danmark.
1 million danskere udvikler hudallergi i løbet af deres liv, og det koster samfundet 6 milliarder kroner om året. Risikoen for at få hudallergi stiger jo oftere, du udsættes for allergifremkaldende stoffer. Det er derfor afgørende at mindske mængden af allergifremkaldende stoffer i dagligdagen. For når man først har fået det, har man det for livet.
Solcreme er et produkt, som vi bruger dagligt i en længere periode og som ofte sidder på huden i længere tid. Dermed øges eksponeringen af allergifremkaldende stoffer, og det giver en højere risiko for at udvikle hudallergi.
”Solcremer udgør en særlig risiko, da man typisk påfører et tykt lag, har det på i lang tid og bruger den samme creme gentagne gange. Jo oftere huden udsættes for parfume og andre allergifremkaldende stoffer, desto større er risikoen for at udvikle allergi,” siger Rikke Bille, direktør i Asthma Allergy Nordic.
Hudallergi er et samfundsmæssigt problem
Hver sjette dansker udvikler hudallergi i løbet af sit liv og det kan have store personlige konsekvenser for både privat- og arbejdsliv. Hudallergi kan medføre eksem, en smertefuld lidelse, hvor huden bliver rød, kløende og danner knopper eller blærer efter kontakt med et allergifremkaldende stof.
”Hudallergi er et alvorlig samfundsmæssigt problem, fordi det rammer så mange mennesker. Det er ofte både enormt smertefuldt og kan nedsætte arbejdsevne og livskvaliteten. Det er derfor afgørende, at vi mindsker mængden af allergifremkaldende stoffer i de produkter, der kommer i kontakt med vores hud,” siger Anne Holm Hansen, direktør i Astma-Allergi Danmark.
Allergivenlige alternativer
Miljøstyrelsen har for nylig opdateret sine anbefalinger: Man bør nu bruge solcreme med mindst faktor 30 og i rigelige mængder.
Men hvis man vil undgå at udvikle hudallergi er det ifølge Astma-Allergi Danmark afgørende, at man ikke udsætter sig selv for solcreme med parfume og er opmærksom på, at al parfume og visse konserveringsstoffer og UV-filtre, er allergifremkaldende. Solcremer kan indeholde mange forskellige allergifremkaldende stoffer, og det kan som forbruger være svært at afkode, hvilke man skal vælge.
Astma-Allergi Danmarks nordiske allergimærke Asthma Allergy Nordic stiller høje krav til ingredienserne i solcremer. Ønsker man at finde solcremer eller andre hudplejeprodukter uden allergifremkaldende stoffer, kan man finde dem på Astma-Allergi Danmarks nye tjeneste ’AllergiLex’ på www.allergilex.org, der henvender sig til patienter med hudallergi og forbrugere, der ønsker at undgå at udvikle allergi.
Guide: Forstå, hvad dine produkter indeholder
Indholdsdeklarationen bag på solcreme og andre hudplejeprodukter kan virke uoverskuelig. Men den rummer vigtig viden – især hvis du har allergi.
Ingredienserne listes efter mængde – den der er mest af, står først. Ingredienser under én procent må dog stå i vilkårlig rækkefølge. Du kan altså se, hvad der er mest og mindst af i produktet, men ikke den præcise mængde. Husk, at selv små mængder kan give allergi.
Parfume er en særlig kategori. Normalt skrives det som "parfum" eller "aroma", men 26 deklarationspligtige parfumestoffer skal nævnes med navn, så folk, der har allergi overfor disse stoffer, kan undgå dem. Det er dog kun relevant at undgå dem, hvis man har fået konstateret allergi overfor netop et af disse indholdsstoffer. Man kan derfor ikke sige, at de er mere allergifremkaldende end andre.
Er det for svært at tyde ingredienserne, kan man gå efter produkter Asthma Allergy Nordic. Her har Astma-Allergi Danmarks specialister vurderet indholdet, så risikoen for allergi er minimal. Du kan finde dem alle på allergilex.org.