Viden om Allergi Husstøvmider

Behandling og forebyggelse

Hvis du har allergi over for husstøvmider, kan du få symptomer som høfeber, astma, og forværring af børneeksem.

Publiceret 07/06 2021

Ca. 7 min. læsning

Del artikel

Hvis du har allergi over for husstøvmider, kan du få symptomer som:

Har du ovenstående symptomer, bør du gå til lægen og finde ud af, om det skyldes allergi over for eksempelvis husstøvmider eller om  symptomerne skyldes noget andet end allergi.

Hvis lægen har mistanke om, at dine symptomer skyldes allergi over for husstøvmider, kan lægen tilbyde dig en allergitest.

Hvornår får du symptomer?

De fleste med allergi over for husstøvmider har symptomer hele året.

De fleste har især symptomer i sengen om natten eller om morgenen, da de har opholdt sig lang tid i sengen, hvor mængden af husstøvmider er størst.

Hvis du har astma, kan symptomer om natten også have andre årsager. Det kan fx være tegn på, at du har brug for justering af din astmabehandling.

Ved husstøvmideallergi kan du også opleve symptomer, når du gør rent omkring dit sengemiljø eller reder seng, fordi det hvirvler allergenerne rundt i luften.

Årsager til husstøvmideallergi

Forskere har fundet frem til to ting fra husstøvmiderne, som årsager til allergi:

 • Enzymer i afføringen
 • Dele af den døde husstøvmide

Læs mere om husstøvmider her.

Forebyg symptomer

Husstøvmiderne lever i alle hjem, og især der hvor luftfugtigheden er høj, og derfor er et tørt indeklima vigtigt for at give husstøvmiderne dårlige levevilkår.

Det bedste er en relativ luftfugtighed i boligen på under 45 % i vintermånederne.

Desuden dør husstøvmiderne ved temperaturer over 55 grader, hvilket er vigtigt at bemærke når du skal vaske dyner, puder og sengetøj.

Gode råd til forebyggelse af symptomer

Begynd med disse tiltag:

 • Vask dyner og puder ved 60 grader, mindst 4 gange om året og tør dem i tørretumbler.
 • Vask sengelinned ved 60 grader mindst hver 14. dag.
 • Brug rullemadras og vask den ved 60 grader mindst 4 gange om året.
 • Luft ud med gennemtræk 5-10 minutter tre gange dagligt og ved fugtgivende aktiviteter, fx badning, gulvvask og madlavning.
 • Undgå at tørre tøj indendørs, da det også afgiver en del fugt. Brug gerne en tørretumbler, en tørrekælder eller et tørreloft.
 • Varm op til minimum 20 grader i alle rum. Hvis du ønsker at sove køligt, kan du vælge at varme soveværelset op om dagen, og lufte ud og skrue ned for varmen, før du går i seng.
 • Gør grundigt rent en gang om ugen og husk at lufte ud under og efter rengøringen.

Når du har fået stillet diagnosen, skal du sørge for at ordne det hele på én gang, så flest mulige af de allergifremkaldende stoffer bliver fjernet samtidig.

Hvis du sover i dobbeltseng eller køjeseng, bør du ordne begge sovepladser på én gang og undgå at sove i nederste køje.

Hvis det er et barn der har husstøvmideallergi, og som ofte sover i forældrenes seng, bør tiltagene ikke udelukkende gælde barnets seng og sovemiljø, men også forældrenes.

Andre tiltag:

 • Du kan overveje at anvende et husstøvmidetæt madrasovertræk.
 • Køb sove- og krammedyr, der kan tåle vask ved 60 grader og vask dem jævnligt, fx samtidig med dyner og puder.
 • Sørg for at madrassen kan slippe af med fugten. Det vil sige, at sengen bør have ben og madrassen ligge på lameller. Bruger du boksmadras skal den også stå på ben eller meder, og aldrig direkte på gulvet.
 • Undlad at rede din seng umiddelbart efter du har sovet, så den kommer af med fugten, inden madrassen dækkes til.
 • Indret soveværelset med rengøringsvenlige overflader, fx glatte gulve og god plads mellem møblerne.
 • I børneværelser er det en god idé at vælge kasser med låg og skabe og skuffer i stedet for åbne reoler, da det er mere rengøringsvenligt.
 • Det er optimalt med glat gulv i sove- og børneværelse. Mindre, vaskbare tæpper er ok.

Bemærk, at det ved forebyggelse af symptomer ikke er nok at fryse dynen, lufte dynen, tørretumble dynen, lægge dynen i solen, støvsuge madrassen, rense dynen eller vaske dynen ved temperaturer under 60 grader.

Ingen af disse tiltag fjerner i tilstrækkelig grad det, der giver symptomer på allergi.

Stadig symptomer?

Hvis du stadig har symptomer, kan du i samråd med din læge overveje om du skal supplere med medicin.

Læs mere om behandling af høfeber, astma og børneeksem.

Dyner, puder og materialer

Mange dyner og puder uden dun bliver kaldt allergivenlige, men en dundyne kan være lige så god som en syntetisk. Bare den kan vaskes ved 60 grader, så husstøvmiderne dør. I forhold til dyner, puder og madrasser af silke, uld eller latex har vi ikke kendskab til dokumentation, der viser, at disse materialer adskiller sig fra fx dun/fjer eller lignende.

Det betyder, at du også er nødt til at vaske disse materialer ved 60 grader for at forebygge symptomer ved husstøvmideallergi. Vær dog opmærksom på, at silke og uld ofte ikke tåler vask ved så høj temperatur.

Hvis man har dyne og pude som ikke tåler 60 gr vask, kan et alternativ være at lægge det i fryseren ved minus 18 grader i 48 timer, og derefter vaske ved de temperaturer som produktet tåler

Ventilationsanlæg

Har du svært ved at holde luftfugtigheden nede kan du måske have glæde af et ventilationsanlæg. Det vil formentlig nedbringe antallet af husstøvmider, fordi luftfugtigheden falder. I så fald bør det være et mekanisk ventilationsanlæg med genvinding af varmen.

Du kan læse mere om luftfugtighed her

Reagerer du på støv?

Hvis du har følsomme slimhinder i øjne, næse og luftveje, kan du blive generet af støv i luften. Støv kan indeholde mange forskellige ting, fx partikler fra hud, hår, tøj og røg. Derfor kan du godt blive generet af støv, selvom du ikke har allergi over for husstøvmider.

Spiselige insekter og husstøvmideallergi

Græshopper, voksmøllarver, melorme, fårekyllinger og buffalolarver er alle insekter, der anvendes som fødevarer. Hvis du i forvejen har allergi over for husstøvmider og krebsdyr, fx rejer, er der en potentiel risiko for krydsreaktioner, hvis du spiser insekter.

Læs mere om spiselige insekter 

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året