Jul

Juletiden byder på mange traditionsbundne retter, som det kan være nødvendigt at ændre lidt på, når der er fødevareallergikere til bords.

Publiceret 08/06 2021

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

I juletiden skal mennesker, som er overfølsomme være opmærksomme på, at der kan være ting, de ikke kan tåle i den typiske julemad.

Mælk, æg og hvede

De, som reagerer på mælk, æg og hvede, er også i julen nødt til at bruge specielle opskrifter på julemad og -kager.

Nødder og julegodter

Mange med pollenallergi får symptomer, når de spiser nødder og mandler, som der er masser af i julens marcipan, konfekt, nougat, chokolade og kager – og i risalamanden.

Appelsiner og klementiner

En del mennesker med græspollenallergi reagerer på citrusfrugter som appelsiner og klementiner, som ofte ses på frugtfadet i julen. Reaktionen er typisk kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Løsningen er at undgå at spise det, man ikke kan tåle.

Citrusfrugter kan også som eneste symptom give rødt udslæt om munden hos børn med børneeksem eller følsom hud. Det skyldes normalt frugtsyren i citrusfrugter, som kan genere huden. Du kan mindske generne ved at skære appelsinen i små stykker og evt. lade barnet spise med en gaffel, så det lettere rammer munden uden at røre huden omkring munden.

Vin

Vin kan være et problem for mennesker, som ikke kan tåle tilsætningsstoffet sulfit. Ca. 5 procent af alle med astma kan reagere på sulfit, som tilsættes vin for at hæmme væksten af bakterier og svampe. Som hovedregel er der mere sulfit i hvidvin end i rødvin. Man kan ikke købe vin uden sulfit, og der er også sulfit i økologisk vin.

Tips til kager, konfekt og risengrød

Komælk kan i mange tilfælde erstattes af havredrik, kokosmælk, risdrik, sojadrik og mandeldrik. Kokosmælk er den bedste til risengrød og risdesserter.

Der findes mælkefri mørk chokolade og mælkefri nougat.

Nødder kan i visse kager erstattes af tørrede frugter eller helt udelades.

Marcipan fås med og uden æggehvide.

Jyttemel® kan i de fleste tilfælde erstatte hvedemel, men det smager lidt anderledes. Ofte skal der bruges lidt mindre Jyttemel end hvedemel. Jyttemel er lavet af bl.a. ris, boghvede, majs og kartoffelstivelse og indeholder hverken hvede, rug, byg eller havre.

Opskrifter

Her har vi samlet en række juleopskrifter (link)

Spørgsmål om allergi?

Ring til vores rådgivning

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året