Øgede mængder af berygtet pollenplante er dårligt nyt for folk med pollenallergi
Vi har fanget høje mængder af bynke-ambrosien i pollefælderne i både København og Viborg. Det kan desværre indikere, at den meget allergifremkaldende plante er ved at få fodfæste i Danmark. Men du kan hjælpe med at holde den invasive art i skak.
Foto: Astma-Allergi Danmark
Astma-Allergi Danmark har for nylig registreret en stigning i bynke-ambrosiens pollen i både Øst- og Vestdanmark, hvilket kan forlænge pollensæsonen og forværre symptomerne for op mod en million danskere med pollenallergi.
”Det er bekymrende, at vi ser en større mængde af bynke-ambrosien i Danmark,” siger Mathilde Kloster, der er leder af Astma-Allergi Danmarks pollentælling.
Bynke-ambrosiens pollen er meget allergifremkaldende. Dens pollen kan forsage astmasymptomer og høfeber, og saften fra planten kan give hudirritationer. Da bynke-ambrosien blomstrer hen over efteråret, kan den desuden forlænge pollensæsonen med op til to måneder.
Den øgede mængde af bynke-ambrosie kan tilskrives, at vejret har været gunstigt for spredning af dens pollen over lange afstande. Derfor kan pollen fra bynke-ambrosie, som har etableret sig i blandt andet Ukraine og Ungarn, have rejst via Polen og videre til Danmark og Sverige, forklarer Mathilde Kloster og tilføjer:
”Det viser, hvor vigtigt det er, at vi får den udryddet inden den får sit fodfæste i Danmark, så vi ikke skal plages med både det der transporteres her til fra andre lande, og vores egne lokale kilder.”
En af de bedste måder at komme den til livs på er ved at fjerne planten. På den måde kan man sikre, at den ikke frøspreder sig til nye områder næste år.
Spot den, riv den op, og indberet den
Ser du en bynke-ambrosie, er det bare med at rive den op med rode – helst før den blomstrer, så den ikke når at sprede sine pollen. På den måde er det måske muligt at holde planten fra at etablere sig i Danmark. Men vær forsigtig og sørg for at gøre det på en forsvarlig måde, så du ikke får en allergisk reaktion. Du kan følge denne guide, hvis du opdager planten.
Er du i tvivl, om det er en bynke-ambrosie, du har fået øje på, skal du kigge på dens stængel, dens blade og dens blomst og se, om du kan svare ja til følgende spørgsmål.
Stængel: Er tværsnittet rundt? Er den håret? Er den massiv, ikke hul?
Blad: Er farven på over- og underside grøn og nogenlunde ens? Er den centrale bladstreng bleg? Er bladet stilket og fint fliget? Ender bladet i en spids?
Blomst: Er der mange små og grønne blomsterkurve samlet i aks i skudspidserne? Er der små blomsterlignende udvækster i bladhjørnerne af de øverste blade? Er der gult pollenstøv på blomsterne?
Kan du svare ja til alle spørgsmålene om stænglen og bladet og til mindst to af spørgsmålene om blomsten, er der sandsynligvis tale om en bynke-ambrosie.
Foto: Shutterstock
Sådan rykker du planten op på forsvarlig vis:
Først og fremmest bør du IKKE rykke planten op, hvis du har pollenallergi.
Det er en god idé at bruge havehandsker og dækkende tøj, da saft fra planten kan give hudirritationer.
Oprykningen skal helst ske om eftermiddagen, hvor planten producerer mindst pollen.
Efter oprykning skal planten smides i affaldssækken. Du skal ikke smide den på kompostbunken, da det kan være med til at sprede.
Spotter du en bynke-ambrosie i din have eller et andet sted, opfordrer vi til, at du indberetter den på hjemmesiden www.arter.dk. ’Arter’ er en side til overvågning og kortlægning af Danmarks artsrigdom – deriblandt invasive arter som bynke-ambrosien.
Bynke-ambroisien er en nær slægning af bynken, og gror derfor også langs veje og togbaner, på byggetomter og brakmærker.
Foto: Astma Allergi Danmark