Nyheder

Få et godt indeklima trods lavere temperaturer

Dansk vinter er hyggetid. Vi bliver inde så meget som muligt, tager varme sokker på og fylder te i koppen. Denne vinter er der mange steder koldere end ellers, fordi vi skal spare på vores energiforbrug – og det kan derfor være lidt uoverskueligt at lufte ud. Når vi sænker temperaturen indenfor, giver vi imidlertid de allergifremkaldende husstøvmider og skimmelsvampe bedre levevilkår. Indeklimaeksperten giver dig her nogle tommelfingerregler, der gør det lettere for dig at slippe den kolde luft ind.

Publiceret 10/01 2023

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

ny hjemmeside screenshot
Foto: Shutterstock

I efteråret blev temperaturen mange steder skruet ned til 19 grader. Samtidig opfordrede man alle danskere til at spare på strømmen og sænke temperaturen af hensyn til den nationale forsyningssikkerhed og hver enkelt danskers privatøkonomi.

Da vi bruger 90 procent af vores tid inden døre, vil temperaturændringerne også kunne påvirke vores helbred. Og de cirka 12 procent af den voksne befolkning, der døjer med allergi over for husstøvmider,
samt de danskere, der er i risiko for at reagere på indendørs skimmelsvampe, skal tænke sig ekstra godt om.

Når temperaturen kommer under 20 grader, kan det nemlig øge luftfugtigheden i hjemmet, hvilket giver bedre levevilkår for netop husstøvmider, der lever i for eksempel dyner, puder og madrasser. Også
risikoen for skimmelsvampe stiger, når den fugtmættede luft rammer de kølige overflader såsom vinduer og ydervægge i din bolig og skaber kondens. Kun ganske få personer har decideret allergi over for indendørs skimmelsvampe, men har du astma eller høfeber, kan dine symptomer blive forværret af skimmelsvampesporerne.

Gør udluftning til en daglig vane

Vil du holde problemerne fra døren, er det vigtigt at få luftet ud jævnligt. Det pointerer Lars Gunnarsen, professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet og ekspert i indeklima.

– Vores anbefaling er, at du lufter ud om morgenen, når du står op, om eftermiddagen og om aftenen, før du går i seng. Og at du så vidt muligt sørger for at holde den samme temperatur i alle rum, lyder det fra professoren.

Arbejder du hjemmefra eller tilbringer meget tid i hjemmet af en anden årsag, kræver det ekstra udluftning:

– I en bolig, der er i intensiv brug, er det en god idé at lufte ud hver anden time. Særligt hvis du tilbringer mange timer i et rum med en lukket dør, for eksempel på hjemmekontoret, siger Lars Gunnarsen.

Brændeovn og stearinlys påvirker dit indeklima

Fristes du til at bruge brændeovn og stearinlys som supplement til opvarmningen, så er det ekstra vigtigt at lufte ud. De fine partikler, som bliver udledt ved den slags aktivitet, kan nemlig irritere vores slimhinder i både øjne, næse og lunger, hvilket kan give høfeber- og astmasymptomer.

Det er allerede koldt udenfor – og du har nok ikke spor lyst til at lukke vinterkulden ind gennem dit åbne vindue. Men:

– I de kolde måneder blæser det mere, og den kolde luft indeholder ikke ret meget vand. Det betyder, at du kan lufte hurtigere og mere effektivt ud end i sommermånederne, forklarer Lars Gunnarsen.

Så den gode nyhed er, at du ikke behøver at lufte ud i mere end 5-10 minutter ad gangen for at påvirke  luftfugtigheden i den rigtige retning.

Læs flere gode råd til, hvordan du skaber et godt og sundt indeklima.

Du kan også kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på tlf. 43 43 42 99 mandag til fredag 9-12 samt onsdag 16-18.

Læs mere om Astma-Allergi Danmarks rådgivning

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark