Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Hold lungefunktionen i gang med tre simple øvelser

Har man astma, er det vigtigt at være velbehandlet - men der er også andet, man kan gøre for at holde lungefunktionen i gang. Fysioterapeuter fra Herlev Hospital har tre simple øvelser.

Med simple øvelser kan du hjælpe med at holde lungefunktionen i gang. Foto: Colourbox
 

Tre fysioterapeuter fra Herlev Hospital har sammen udviklet en simpel guide, der hjælper med at holde lungefunktionen i gang. 

- Guiden er egentlig skrevet til vores indlagte patienter, men rådene er også gode, hvis du ligger og er sløj derhjemme og måske – måske ikke – er smittet med coronavirus. Jeg er helt med på, at det kan være hårdt at lave øvelser, hvis man er syg. Men kan man, så skal man hjælpe sig selv og forsøge, siger fysioterapeut Andreas Holst Andersen.

Fysioterapeuternes tre gode og simple råd lyder:

1. Kom ud af sengen, hvis du overhovedet kan. Lungerne ventileres bedre, når du sidder i stedet for at ligge. At sidde kan fx afhjælpe slim i lungerne og sammenfald af lungevæv. Du skal helst op 30-50 minutter x 3 dagligt – og gerne mere, hvis du orker det. Hvis du kan, så kombiner med ’rejse-sætte-sig’ øvelser fra en stol eller sengekant. Så holder du gang i de store muskelgrupper i benene.

2. Træk vejret godt igennem med jævne mellemrum – helt ned i maven. 10-20 dybe vejrtrækninger udført en gang i timen kan afhjælpe slim i lungerne og sammenfald af lungevæv.

3. Hoste og stød (dvs. at åbne svælget og ånde dybt og kraftigt ud, ligesom hvis du ånder på en rude) er lungernes mest effektive forsvarsmekanisme. Øv dig i at vedligeholde din hostekraft, så du kan rense luftvejen, når du har brug for det.

Hvis man kan, må man gerne lave øvelserne oftere.

Nyhed: 02.04.2020
 

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Ønsk god påske med en allergivenlig buket, og støt vores arbejde

Selvom påskefrokoster og påsketraditioner i år er aflyst på grund af COVID-19, kan du stadig glæde familie og venner med en smuk, allergivenlig buket fra FLOWR. Når du køber en buket, støtter du Astma-Allergi Danmark med 10 kroner.

Sig 'god påske' med denne buket til en, du holder af, selvom påskefrokosten er aflyst. Foto: FLOWR

Astma-Allergi Danmark har i samarbejde med den online blomsterbutik FLOWR skabt den smukkeste påskebuket til gavn for alle, der har pollenallergi eller er duftoverfølsomme. For hver solgte buket støtter FLOWR Astma-Allergi Danmarks arbejde med 10 kroner.

Sammensat af allergivenlige blomster

Den smukke buket er sammensat af gule roser og løvemund, hvide eustoma og veronica og grønne løvefod – blomster, der ikke er kendt for at give gener for pollenallergikere og de, der er duftoverfølsomme.

Derfor kan du trygt give buketten til en, du holder af. Buketten kan bestilles online, og bliver leveret til modtageren dagen efter.

Nyhed: 01.04.2020

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Forårspollen i luften

Lunere forårsvejr og lysere dage betyder, at pollenallergikerne går en udfordrende tid i møde. Sæsonen for el og hassel er på retur, men til gengæld er elmepollensæsonen godt i gang, og snart er det birketræernes tur til at blomstre.

Forårstræerne elm, hassel, el og birk står i kø til at blomstre, og det betyder pollen i luften.
Foto: Colourbox

Det er ikke kun pollen fra elm og birk, som kan genere pollenallergikere her i forårsmånederne. Mange træer og buske blomstrer netop nu, og deres pollen kan også give symptomer. Det betyder, at man kan opleve, at symptomer fra en kendt allergi optræder på tidspunkter, man ikke forventer.

Pollen og krydsreaktioner

Hvis man reagerer på andre pollen end dem, som man umiddelbart er allergisk overfor, kan det skyldes, at pollen kan indeholde allergener, der ligner hinanden, og derfor kan kroppen ikke kende forskel på dem. Det kalder man for en krydsreaktion.

Det gælder blandt andet for pollen fra planter tilhørende birkefamilien (fx birk, el, hassel og avnbøg), og for pollen fra planter i bøgefamilien (fx bøg, eg og kastanje). 

Overblik over aktuelle pollentyper 

Det er ikke kun elmepollen, der lige nu finder vej til Astma-Allergi Danmarks pollenfælder. Lige nu blomstrer aske-, pile- og poppeltræer også i stort antal, ligesom der er pollen fra fx ene og avnbøg i luften. 

Oversigter over samtlige pollentyper, der registreres af Astma-Allergi Danmark, findes som Ugens Pollental og Pollengrafer, som opdateres løbende. De kan være en hjælp, hvis man fx har birkepollenallergi og også reagerer på pollen fra avnbøg eller pil.

Birkepollen på vej

Selvom birketræerne herhjemme ikke er sprunget ud endnu, forventes sæsonen at begynde tidligere i år, ligesom det har været tilfældet for de øvrige forårstræer.

De kommende dages lune og solrige vejr vil hjælpe træernes blomstring godt på vej, ligesom en sydlig vindretning kan sende udenlandske birkepollen ind over Danmark, før de danske birketræer springer ud. 

Normalt begynder pollensæsonen for birk omkring midten af april, men Astma-Allergi Danmarks pollentællere holder øje med birkepollen i luften. Vi er klar til at udsende daglige opdateringer for birkepollen, når sæsonen går i gang herhjemme. 

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Her kan du få mere information

Astma-Allergi Danmark udsender kun daglige opdateringer for de seks mest allergirelevante pollentyper i pollensæsonen, men du kan finde mere information om de forskellige planter og pollensæsoner på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside.

Husk din behandling

Pollen kan give symptomer fra øjne og næse, men også fra lungerne. Faktisk har 30 procent af alle med høfeber også astmasymptomer i sæsonen. Og det er vigtigt, at du er velbehandlet, så du har færrest mulige symptomer. 

Hvis du udover dine symptomer fra øjne og næse oplever symptomer fra lungerne som hoste, åndenød eller vejrtrækningsbesvær, så snak med lægen om, hvorvidt du skal undersøges for astma.

Rådgivning

Har du spørgsmål om allergi, høfeber, astma og eksem kan du ringe til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning. De kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 alle hverdage, og har i øjeblikket udvidet åbningstiden til 9-14.

Som medlem kan du også booke tid til at få rådgivning, lige når det passer dig. Brug selvbetjeningsportalen:

​Nyhed: 25.03.2020


Høfeber eller coronavirus?

Mange pollenallergikere blandt Astma-Allergi Danmarks medlemmer har i øjeblikket overvejelser om, hvorvidt deres symptomer er tegn på høfeber eller forkølelse i forbindelse med COVID-19. Hvis din sædvanlige behandling mod høfebersymptomer virker, er det et hint om, at symptomerne ikke skyldes coronavirus.

Symptomer på høfeber og forkølelse med corona kan forveksles

Foto: Colourbox

​I denne tid kan symptomer som løbende næse og nys betyde mere end en allergisk reaktion på forårstræernes pollen, fordi udbruddet af coronavirus falder sammen med pollensæsonen.

For Danmarks op mod 1 million høfeberramte vækker det bekymring og usikkerhed, når den ellers velkendte høfeber også kan forveksles med en infektion med coronavirus. Mange kontakter Astma-Allergi Danmarks Rådgivning med bekymring og usikkerhed.

Et par tommelfingerregler kan indikere, om du er ramt af høfeber eller forkølelse med corona – men det er vigtigt at huske, at man både kan være ramt af høfeber og COVID-19 (coronavirus) samtidig. Man bør derfor følge myndighedernes anbefalinger om at holde sig hjemme, hvis man er det mindste i tvivl. Og altid rådføre sig med lægen, hvis man er i tvivl om symptomer og forholdsregler. 

Hvis du er i tvivl, så hold øje med følgende:

Virker din sædvanlige behandling mod høfeber – fx næsespray, øjendråber og antihistamintabletter, så du er symptomfri eller næsten symptomfri? Så er du sandsynligvis ikke ramt af COVID-19.

Er dit snot hvidt eller gult/grønt? Er det hvidt og klart snot, tyder det på høfeber. Snot er dog altid hvidt og klart i de første dage af en forkølelse, så du skal være særlig opmærksom, hvis snottet ændrer farve.

Mange – men ikke alle – som rammes af COVID-19, får feber og ondt i halsen. Disse symptomer opleves som oftest ikke ved høfeber, som til gengæld ofte giver kløe i øjne og næse.

Vær omhyggelig med din høfeberbehandling

Det er altid en rigtig god idé at være omhyggelig med sin behandling for høfeber – men i denne tid kan det også gøre det nemmere at tyde symptomerne, hvis der skulle være tale om en virusinfektion. 

Samtidig kan symptomer fra næsen påvirke luftvejene og give eller forværre astma. For astmapatienter vil det ofte give et lettere sygdomsforløb, hvis de er velbehandlet, inden de rammes af virus. Det gælder både ved coronavirus og ved alle andre infektioner. 

Følg derudover altid myndighedernes anbefaling om god håndhygiejne og at holde afstand for at minimere smitterisikoen. 

I Astma-Allergi Danmark står vi sammen – mens vi holder afstand. Husk, at vores Rådgivning sidder klar til at vejlede dig.

Rådgivningen har udvidede åbningstider på grund af corona-situationen

Astma-Allergi Danmarks Rådgivning holder sig fuldt opdaterede på corona-situationen, og sidder klar til at besvare spørgsmål relaterede til allergi, høfeber, eksem og astma. De kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 alle hverdage, og har i øjeblikket udvidet åbningstiden til 9-14.

Som medlem kan du også booke tid til at få rådgivning, lige når det passer dig. Brug selvbetjeningsportalen: Selvbetjening for medlemmer

Nyhed: 20.03.2020

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Husker du at lufte ud?

Lige for tiden bruger mange af os meget tid indenfor for at mindske smittespredningen af corona-virus. Det kan være, at du ønsker at benytte tiden til at få forårsrengjort og skabt et sundt indeklima i dit hjem. Med opmærksomheden rettet mod nogle enkle råd, er der meget, du selv kan gøre.

Udluftning er meget vigtigt for at skabe et godt indeklima.

Udluftning er meget vigtigt for at skabe et godt indeklima.  Foto: Colourbox

Et godt indeklima er essentielt for vores velbefindende. Vores handlinger og vaner har stor indflydelse på klimaet indendørs. Glemmer vi fx at lufte ud eller gøre ordentligt rent, kan det have betydning for vores sundhed og følsomme luftveje. Følg vores råd til at skabe et sundt indeklima:

Luft ud i 5-10 minutter med gennemtræk 3 gange dagligt

Luft også ud efter fugtgivende aktiviteter som for eksempel madlavning, bad eller gulvvask. Har I været kreative med lim og maling? Eller har I haft travlt med bagning af boller og kager? Så husk også udluftningen. Tjek at udluftningskanaler er rene og velfungerende. Har du pollenallergi, bør du i pollensæsonen undgå at lufte ud midt på dagen, hvor der oftest er flest pollen i luften.

Gør grundigt rent en gang om ugen

Rengøring mindsker mængden af støv, som kan indeholde virus, bakterier, svampe, husstøvmider, pollen og kemiske stoffer. Hold hjemmet rengøringsvenligt – glatte overflader er nemmere at rengøre end tæpper og tekstil. Sørg for, at det er nemt at komme ind under sofaen og ud i krogene med klud og støvsuger.

Det er forskelligt, hvor hurtigt der bliver støvet i forskellige hjem. Derfor er det svært at opstille faste regler for, hvor ofte du skal gøre rent. For de fleste er en grundig ugentlig tur med støvsuger, klud eller gulvmoppe og spand fint.

Det er som regel ingen fordel at gøre rent oftere end en gang om ugen. Du hvirvler nemlig partikler op, når du gør rent, og rengøringsmidlerne kan afgasse med kemikalier, hvilket kan genere følsomme luftveje.

I særlige tilfælde kan hyppigere rengøring være en god idé, fx hvis I bor mange mennesker på lidt plads. Omvendt kan du i mange tilfælde nøjes med at gøre rent, fx en gang hver anden uge, hvis du bor alene på meget plads.

Varm alle rum op til minimum 20 grader

Hold temperaturen på omkring 20 grader i alle rum (bortset fra ved udluftning). På den måde undgår man, at bløde møbler og senge bliver fugtige og klamme og inviterer husstøvmider og skimmelsvampe til fest. Hvis du gerne vil sove i et køligt soveværelse, kan du varme soveværelset op om dagen og lufte ud og skrue ned for varmen, før du går i seng.

Hold en passende luftfugtighed i boligen

Med en relativ luftfugtighed mellem 35-60 %, har de fleste det godt. For høj luftfugtighed kan medføre skimmelsvampevækst – og husstøvmider elsker fugt! Undgå derfor at tørre vasketøjet indenfor, og brug tørreloftet, altanen eller carporten.

Grønt er godt

Planter (især med mange blade) renser luften, tilfører den ilt og optager allergifremkaldende stoffer som fx formaldehyd. Og så er de pæne at se på. Vælg fx en flamingoblomst, fingerfilodendron eller efeu, der både er gode som ”luftrensere” og er allergivenlige. Læs mere om allergivenlige planter her

Rådgivningen har udvidede åbningstider på grund af corona-situationen

Astma-Allergi Danmarks Rådgivning holder sig fuldt opdaterede på corona-situationen og sidder klar til at besvare spørgsmål relaterede til allergi, høfeber, eksem og astma. De kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 alle hverdage og har i øjeblikket udvidet åbningstiden til 9-14.

Som medlem kan du også booke tid til at få rådgivning, lige når det passer dig. Brug selvbetjeningsportalen: Selvbetjening for medlemmer

Nyhed: 19.03.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Pas på dine hænder, når du beskytter dig mod virus

I denne tid er det vigtigt, at vi vasker hænder ofte – men hyppig håndvask kan irritere huden og give håndeksem, og også øge risikoen for hudallergi. Husk derfor at beskytte dine hænder, samtidig med at du beskytter dig selv mod virus.

Hyppig håndvask er vigtigt for at undgå corona-smitte. Pas samtidig på sårbar hud med Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic.

Hyppig håndvask er vigtigt for at undgå corona-smitte. Pas samtidig på sårbar hud med produkter med allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic. Foto: Colourbox

Myndighederne anbefaler os at vaske hænder og bruge håndsprit ofte for at undgå smitte med corona-virus – men de gode anbefalinger kan være hård kost for dem med eksem og sårbar hud. 

Håndvask og håndsprit tærer på fedtmængden i huden, og hvis hudbarrieren bliver beskadiget, er man i større risiko for eksem.

Astma-Allergi Danmark anbefaler, at du bruger håndsæbe og -sprit med allergimærkningen Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic til den hyppige håndvask – så er du sikker på ikke at blive udsat for parfume og andre ingredienser, som er kendt for at være allergifremkaldende. Der stilles også krav til at håndsprit skal være tilsat ingredienser, der sikrer, at huden ikke tørrer ud.

En øget brug af håndsæbe med parfume og andre allergifremkaldende ingredienser kan endda øge den enkeltes risiko for at blive ramt af hudallergi, også kendt som kontaktallergi. 

Brug en fed creme efter håndvask og afspritning

For at beskytte hænderne mod udtørring anbefaler Astma-Allergi Danmarks Rådgivning, at du også husker at smøre dine hænder med en fed creme. Så kan huden bedre opretholde sit fedtniveau, og du er bedre beskyttet mod at udvikle eksem. 

Vælg en creme med allergimærkningen Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic – så har et hold af erfarne eksperter vurderet alle ingredienserne for dig, og risikoen for hudallergi er minimal. 

Der findes over 1200 produkter med allergimærkningen Den Blå Krans eller Asthma Allergy Danmark alene i Danmark, og de kan købes i de fleste dagligvarebutikker.

Du kan søge efter produkter med allergimærkningen her: 

Rådgivningen har udvidede åbningstider på grund af corona-situationen

Astma-Allergi Danmarks Rådgivning holder sig fuldt opdaterede på corona-situationen, og sidder klar til at besvare spørgsmål relaterede til allergi, høfeber, eksem og astma. De kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 alle hverdage, og har i øjeblikket udvidet åbningstiden til 9-14.

Som medlem kan du også booke tid til at få rådgivning, lige når det passer dig. Brug selvbetjeningsportalen: Selvbetjening for medlemmer

Nyhed: 18.03.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Nu kan du søge et legat på 5.000 kroner

Er du ældre, enlig og har brug for en økonomisk håndsrækning? Så kan du som medlem af Astma-Allergi Danmark søge om et legat på 5.000 kroner.

Legat for medlemmer
Kender du en, som vil få glæde af et legat? Foto: Colourbox

Astma-Allergi Danmark er glade for igen i 2020 at kunne uddele 20 legater á 5.000 kroner til ældre, enlige medlemmer af foreningen. Legaterne er bevilget af Fondation Juchum.  

Astma-Allergi Danmark opfordrer derfor alle ældre, enlige medlemmer til at søge. Måske er det dig selv, eller en du kender, som kan få glæde af et legat?

Sådan søger du

Skriv en kort begrundelse for, hvorfor du har brug for legatet, og vedhæft din seneste årsopgørelse som dokumentation.

Ansøgning og dokumentation sendes gennem Sikker mail.

Ansøgningsfrist er 15. april 2020. De heldige legatmodtagere får besked i løbet af april/maj 2020.

Du skal være opmærksom på, at beløbet bliver indberettet til SKAT. Hvis du får sociale ydelser, kan legatet blive modregnet disse.  

Husk, at man skal være medlem af Astma-Allergi Danmark for at komme i betragtning til et af de 20 legater á 5.000 kroner. 

Vi glæder os til at give en opmuntring til de medlemmer, der trænger! 

Tidligere modtagere af legatet fortæller:

 

 

Det gør mig så glad og taknemmelig, da jeg nu kan tage på hjerte-lungerekreationsophold. 
 

 

Tusind, tusind tak fordi jeg er kommet i betragtning til legatet. Jeg er SÅ glad og taknemmelig. 
 

 

Tusind tak fordi jeg var så heldig at få et legat. Nogle af pengene bliver brugt til at deltage i et stafetløb med formålet ”bevæg dig for livet. 
 

Nyhed opdateret: 18.03.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


COVID-19: Er du velbehandlet?

Rigtig mange henvender sig i disse dage til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning. Mange har astma og er bekymrede for at blive smittet, for at få symptomer og opleve forværring i deres astma. Det bedste, du kan gøre, er at passe på dig selv - og andre.

Coronavirus og astma: Hvordan passer du bedst på dig selv?

Skal du beskytte dig selv bedst muligt mod COVID-19, er det vigtigt, at du passer din astmabehandling. Foto: Unsplash

Det er meget vigtigt, at din astma er velbehandlet. Sørg for at tage den medicin, som lægen har ordineret.

Oplever du symptomer fra luftvejene som eksempelvis hoste, åndenød og trykken for brystet, så kontakt lægen med henblik på en eventuel justering af behandlingsplanen.

Pollensæsonen er over os, og snart bliver det sæson for birkepollen. Sørg for, at din allergi er velbehandlet. Vi ved, at mange med pollenallergi også oplever astmasymptomer, når allergien ikke er velbehandlet.

Tal evt. med lægen, om du bør vaccineres for influenza og evt. lungebetændelse. Det beskytter ikke mod coronasmitte, men bør altid overvejes, hvis du tilhører en af risikogrupperne.

Vigtigt at passe sin astmabehandling

Sundhedsstyrelsen vurderer, at du skal betragte dig selv som værende i særlig risiko for smitte og for at blive alvorligt syg med COVID-19, hvis du har kronisk sygdom i moderat eller svær grad. F.eks. astma, som ikke er velreguleret med medicin.

Hvis du er velbehandlet og har din kroniske sygdom under kontrol, tilhører du IKKE en risikogruppe.

Vi taler desværre med mange, som af forskellige grunde ikke passer deres astmabehandling, og vi vil understrege, at det altid er vigtigt.

Er du i tvivl, om du er velbehandlet eller hører til risikogrupperne, så kontakt din læge eller læs mere her.

Børn

Det ser ud til, at børn oftest påvirkes mindre og har mildere sygdom, hvis de smittes med den ny coronavirus. Der er på nuværende tidspunkt heller ikke rapporteret om, at børn med kroniske sygdomme får mere alvorlig sygdom. Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen dog, at børn der lider af moderat eller svært kronisk sygdom, også betragtes som værende i særlig risiko. 

Hvordan passer du bedst på dig selv?

Vær velbehandlet!

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at du gør følgende, hvis du tilhører en særlig risikogruppe:

 • Bliv hjemme i den udstrækning, det er muligt
 • Undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden. Sundhedsstyrelsen fraråder fx, at du bruger offentlige transportmidler - særligt i myldretiden.
 • Sørg for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du fx har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, når du går ud.
 • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i næse, mund og øjne.
 • Hold afstand til andre mennesker, især hvis de ser ud til at være syge. Dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvorfra de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De bliver dog ikke hængende i luften og falder til jorden.
 • Mindsk fysisk kontakt (håndtryk, kram og kys) og sociale aktiviteter, fx fitnesscentre, klubber, større familiearrangementer og pasning af børnebørn.

Kontakt den læge, der behandler dig, hvis du er i tvivl, om du tilhører en sårbar gruppe.

Kontakt Astma-Allergi Danmarks Rådgivning

 • Hvis du har spørgsmål om astma, allergi, høfeber og eksem, så har Astma-Allergi Danmark udvidet åbningstiden for rådgivning.
 • Du kan ringe til os på alle hverdage fra kl. 9-14 på telefonnummer 43 43 42 99

Nyhed: 16.03.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Sådan forholder du dig til coronavirus som astmapatient

Astmapatienter er en patientgruppe, som er sårbar og i risiko for at blive ramt hårdere end andre af coronavirus.

Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at man følger fem gode råd for at beskytte sig selv og andre mod smitte:. Foto: Sundhedsstyrelsen

Situationen omkring COVID-19, også kendt som coronavirus, ændrer sig hele tiden, så Astma-Allergi Danmark forholder sig til Sundhedsstyrelsens udmeldinger.

Astmapatienter er en patientgruppe, som er sårbar og i risiko for at blive hårdere ramt af sygdommen end andre.

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Sundhedsstyrelsen holder øje med situationen og opdaterer løbende deres hjemmeside, hvor du kan finde mere information.

Sundhedsstyrelsen anbefaler generelt at du:

 • Vasker hænder hyppigt og grundigt, især efter at du har været ude blandt andre mennesker, før du skal spise m.v.
 • Viser hensyn til andre ved at nyse eller hoste i et engangslommetørklæde eller albuebøjningen
 • Begrænser fysisk kontakt, dvs. undgår håndtryk, kindkys og kram.
 • Er ekstra opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
 • Er ekstra opmærksom på din opførsel på steder med mange mennesker, herunder i offentlige transportmidler, bl.a. holder afstand til andre personer så vidt muligt, særligt hvis de ser syge ud, sørger for at holde god håndhygiejne m.v.

Tilhører du en risikogruppe?

Hvis du tilhører en særlig risikogruppe – fx fordi du har astma, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du overvejer, hvordan du kan beskytte dig selv mest muligt mod at blive smittet og du gør følgende:

 • Bliv hjemme i den udstrækning det er muligt
 • Undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden. Vi fraråder fx at du bruger offentlige transportmidler særligt i myldretiden.
 • Sørg for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du fx har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, når du går ud.
 • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i næse, mund og øjne.
 • Hold afstand til andre mennesker, især hvis de ser ud til at være syge. Dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvorfra de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De bliver dog ikke hængende i luften og falder til jorden.
 • Mindsk fysisk kontakt (håndtryk, kram og kys) og sociale aktiviteter fx fitnesscentre, klubber, større familiearrangementer og pasning af børnebørn.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Hvis du har problemer med vejrtrækningen, forværring af symptomer eller er syg over flere dage – ring til lægen

Det er vigtigt, at du ringer først og ikke møder op i venteværelset, da du kan smitte andre.

Er du i tvivl om, hvorvidt du eller dit barns astma betyder, at I er omfattet af Sundhedsstyrelsens risikogrupper, anbefaler vi, at du taler med den læge, som behandler dig.

Har du spørgsmål? Kontakt Astma-Allergi Danmarks Rådgivning

Vi har udvidet vores åbningstid, så vi nu har åbent fra kl. 9-14.

Ring til os på 4343 4299.

Nyhed: Publiceret første gang 09.03.2020. Senest opdateret 12.03.2020


Nu starter pollensæsonen for elm

Med et pollental på 2 i Østdanmark og 1 i Vestdanmark er sæsonen for elmepollen nu skudt i gang – denne gang cirka tre uger tidligere end normalt på grund af det lune vintervejr.

Sæsonen for elmepollen er i gang

Sæsonen for elmepollen er skudt i gang ca. tre uger tidligere end normalt. Foto: Colourbox

De første elmepollen har allerede meldt deres ankomst. I dag har Astma-Allergi Danmarks pollentællere målt et pollental for elm på 2 i Østdanmark og 1 i Vestdanmark.

En typisk sæson for elm strækker sig fra medio marts til ultimo april. Sæsonstarten på elm starter derfor cirka tre uger tidligere i år end normalt. Ifølge Karen Rasmussen, leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark, er den milde og lune vinter skyld i den tidlige sæsonstart.

– Det er tidligt, at vi registrer pollen fra elmetræerne i luften. Det skyldes den milde vinter vi har haft, som har sat skub i blomsternes udvikling. Det samme var tilfældet med el og hassel i starten af året, siger Karen Rasmussen.

Elmepollen er normalt på sit højeste midt i april. Højsæsonen kan dog også falde tidligere i år afhængigt af vejforholdende under blomstringen.

Kom med på høfeberkursus i foråret 

Vil du have hjælp til at komme igennem pollensæsonen med så få gener som muligt? Så tilmeld dig et af de høfeberkurser, Astma-Allergi Danmark afholder for foreningens medlemmer.

I 1990’erne døde mange elmetræer eller blev fældet på grund af elmesyge. Det medførte en stor reduktion i mængden af elmepollen i pollenmålingerne. På trods af at niveauet af elmepollen stadigvæk er lavt sammenlignet med målingerne før elmesygen hærgede, ses dog en stigende tendens i pollenforekomsten fra elm igennem de senere år.

Hold dig opdateret med appen Dagens Pollental

Vil du have styr på de seneste pollenmålinger, kan du downloade Astma-Allergi Danmarks pollen-app, Dagens Pollental. Med appen er du altid opdateret med det seneste pollental og dagens forventede pollenniveau.

Nyhed: 02.03.2020

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Styr sikkert igennem pollensæsonen

Vil du have hjælp til at komme igennem pollensæsonen med så få gener som muligt? Så tilmeld dig et af de høfeberkurser, Astma-Allergi Danmark afholder for foreningens medlemmer.

Kom med på høfeberkursus i foråret.

Kom med på høfeberkursus i foråret, og bliv klogere på symptomer og behandling. Foto: Colourbox

I løbet af pollensæsonen afholder Astma-Allergi Danmark endnu engang høfeberkurser flere steder i landet. Sidste år blev høfeberkurserne afholdt for første gang, og da var det så populært blandt foreningens medlemmer, at vi nu gentager succesen.

Høfeber kan være meget indgribende i hverdagen, hvis man ikke tager hånd om symptomerne. I løbet af de tre timer som kurset varer, får du ny viden om symptomer, behandling og gode råd til hverdagen med høfeber og allergi over for dyr, husstøvmider og pollen.

Fællesskab for medlemmer

Høfeberkurset foregår en hverdagsaften, hvor deltagerne får undervisning af speciallæge i lungemedicin og fagområdespecialist i allergi, overlæge Linda Makowska Rasmussen.

Du kan i løbet af aftenen stille spørgsmål til underviseren, få rådgivning hos Astma-Allergi Danmark og dele erfaringer med andre medlemmer.

Hvor og hvornår afholdes der Høfeberkurser? 

 • 6. maj 2020 kl. 18-21 Helnan Phønix Hotel, Vesterbro 77, 9000 Aalborg
 • 27. maj 2020 kl. 18-21 IBC Innovationsfabrikken, Birkemosevej 1, 6000 Kolding
 • 3. juni 2020 kl. 18-21 Restaurant Håndværkeren, Hersegade 9, 4000 Roskilde

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Astma-Allergi Danmark på telefon 43 43 59 11 eller Betina Hjorth på bh@astma-allergi.dk.

Høfeberskolerne er muliggjort af et sponsorat fra ALK.

Medlemskab for dig med høfeber

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med høfeber har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Nyhed: 25.02.2020 


Hvordan hjælper man unge med allergi, astma og eksem?

Det europæiske allergiselskab (EAACI) har udviklet forslag til anbefalinger til læger og sygeplejersker, der hjælper teenagere med allergi, eksem og astma. Nu kan du være med til at vurdere de nye anbefalinger.

News item image

Hjælper sundhedspersonale teenagere og unge med allergi, eksem og astma godt nok? Vær med til at vurdere nye anbefalinger.

Det er vigtigt, at unge selv lærer, hvordan de styrer deres allergier, eksem og/eller astma.

Ungdomsperioden kan være en udfordrende tid for både den unge og deres forældre med alle de forandringer, der sker i den periode.

Sundhedspersonalet er muligvis ikke gode nok til at fokusere på de særlige udfordringer, som unge med allergi, eksem og astma kan have.

Derfor har det europæiske allergiselskab (EAACI) udviklet forslag til anbefalinger til læger og sygeplejersker, der hjælper unge med allergi, eksem og astma.

EAACI har brug for, at unge og deres forældre vurderer disse anbefalinger for at sikre, at de er brugbare.

Er du ung i alderen 11 til 25 år med allergi, eksem og/eller astma - eller er du forældre til en ung i denne alder, håber vi, du vil hjælpe med at besvare dette spørgeskema. Det forventes at tage 15-20 minutter at besvare spørgeskemaet.

Besvar undersøgelsen her.

Undersøgelsen kan besvares indtil 10. marts 2020.

Nyhed: 19.02.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Forskning: Mange mulige årsager til problemer med skimmelsvampe

Der kan være mange årsager til problemer med skimmelsvampevækst i boliger. Man er nødt til at betragte hvert enkelt tilfælde i et helhedsperspektiv. Både beboernes vaner, byggetekniske forhold og boligens tilstand spiller ind, viser ny ph.d.-afhandling.

Der er mange mulige årsager til skimmelsvampevækst, viser ny forskning.Der er mange mulige årsager til skimmelsvampevækst, viser ny forskning. Foto: Colourbox

Mange bliver syge, hvis de lever i boliger med skimmelsvampevækst. Skimmelsvampe kan også forværre astma og være generende, når man har høfeber eller allergi overfor indendørs svampesporer.

Forsker og arkitekt Turid Borgestrand Øien har med sin ph.d.-afhandling "Skimmelsvampevækst i boliger: praksisser og politikker" fra Aalborg Universitet undersøgt de komplekse forhold, som spiller ind, når det kommer til problemer med skimmelsvampe i boliger.

Der kan nemlig være en tendens til, at skylden lægges over på beboerne med en forklaring om, at der ikke bliver luftet nok ud, hvilket giver for meget fugt i boligen.

Men så enkelt forholder det sig ikke altid, og med afhandlingen opfordres der til at anlægge et helhedsperspektiv, når problemerne skal løses.

Byggetekniske årsager kan ligge til grund for skimmelsvampe

Som en del af sit casestudie har Turid Borgestrand Øien fulgt 11 forskellige renoveringsprojekter, hvor skimmelsvampe har været et problem.

Her viste det sig, at byggestandarder og -konventioner har meget at sige for fugtniveauet i boliger. For eksempel var flere af de bygninger, der var opført fra 40’erne til 70’erne, meget ringe isolerede, hvilket gav problemer – især i kombination med det fokus, der kom fra 70’erne på at spare på varme og energi, forklarer Øien.

Bor man derfor i sådan en bygning, vil det være mere nødvendigt med opvarmning og hyppig udluftning i hjemmet.

Et andet tilfælde viste en skjult tagskade, som i en årrække havde givet fugt i boligen, men som først blev opdaget under renoveringen. I sådan et tilfælde med byggefejl havde beboeren ikke stor indflydelse på situationen med skimmelsvampe.

Tværtimod havde beboeren i sin daglige praksis med udluftning og opvarmning formået at holde problemet nede – og ikke været den egentlige årsag til problemet, som hun blev beskyldt for.

Udluftning kan være svært at passe ind i hverdagen

Risikoen for skimmelsvampe mindskes, når fugtniveauet i en bolig bliver holdt nede, og derfor er det væsentligt at lufte ud og ellers holde en jævn temperatur. Men hvor ofte der luftes ud i en bolig, afhænger af de vaner, man har i hverdagen, forklarer Turid Borgestrand Øien:

– Som en travl familie, hvor man står op og skal ud ad døren kort tid efter, kan det være svært at passe tilstrækkelig udluftning

ind i hverdagen. Når man så kommer hjem, skal der laves aftensmad og så videre. Fugtbelastningen bliver meget intensiveret i morgen- og aftentimerne. Det er måske nemmere at få gjort, hvis man er hjemme hele dagen.

Beboernes vaner skal forandre sig, når boligen gør

Når boligen forandrer sig, enten ved at man flytter eller foretager ændringer, som for eksempel nye tættere vinduer eller renoveringerne i casestudiet, har det betydning.

Som beboer er det vigtigt at tilpasse sine vaner til den nye situation, hvor boligen måske holder mere eller mindre på fugten end tidligere. Boligforeninger har også en rolle at spille i at informere nytilflyttede beboere om forholdene og følge op, hvis der skulle opstå mistanke om skimmel.

– Det er i det hele taget vigtigt, at der er en god dialog, kommunikation og information mellem de forskellige aktører som boligforeninger, driftspersonale og beboere. Den bedste løsning for vores helbred og vores bygninger er at undgå fugt- og skimmelproblematikkerne. Der er det både den daglige indsats og de længerevarende investeringer, som kan være med til at forebygge skimmelsvampeproblemer, fortæller Turid Borgestrand Øien.

Gode råd til udluftning:

 • Luft ud i 5-10 minutter med gennemtræk 3 gange dagligt. Gør det fx, når du står op om morgenen, inden du lægger børnene i seng, og inden du selv går i seng om aftenen. På den måde opnår du en god luftkvalitet i de timer, du er hjemme, og fugtniveauet i boligen holdes nede.
 • Det er også en god idé at lufte ud i forbindelse med fugtgivende aktiviteter som for eksempel madlavning, bad eller gulvvask. 
 • Luft gerne ud i det kolde vejr. Skimmelsvampe trives især i vintermånederne, hvor man er mere tilbøjelig til at holde igen med udluftningen. Men en kold og tør vinterdag er faktisk oplagt til at lufte boligen igennem. Den kolde, tørre luft sænker fugtnivauet, og det lave fugtniveau gør, at den hurtigt bliver varmet op efterfølgende.

Nyhed: 18.02.2020 

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


"Det er svært at føle sig attraktiv over for sin partner"

Hverdagen kan være fyldt med udfordringer, hvis man lider af allergi over for parfume. Parfume kan nemlig være svært at undgå, når man færdes uden for hjemmet, og det kan betyde hyppige udbrud. Det har 31-årige Christina Steiness oplevet.

Christina Steiness har i dag lært at leve med sin hudallergi, selvom den har været meget hæmmende i hendes ungdom. Christina Steiness har i dag lært at leve med sin hudallergi, selvom den har været meget hæmmende i hendes ungdom. 

Mange danskere oplever problemer med deres hud, fordi de ikke tåler indholdet i plejeprodukter. Oftest er det parfumen, den er gal med. 

Bliver man eksponeret for parfume som allergiker, kan det bl.a. medføre voldsomme udbrud af eksem og kløe flere steder på kroppen. En tidligere dansk undersøgelse har vist, at især kvinder føler sig påvirket på livskvaliteten af at få den underliggende diagnose parfumeallergi. 

Ifølge forskeren bag undersøgelsen fra 2013, Maria Heisterberg, er der en række forskellige årsager til, at kvinder med parfumeallergi oplever ringere livskvalitet end kvinder uden parfumeallergi: 

– Årsagerne er blandt andet, at allergikerne må tage særlige hensyn i hverdagen for at undgå parfume. De har en følelse af at være nødt til at begrænse fysisk kontakt, som kan provokere udslæt, samt et savn af at kunne dufte godt, forklarer hun.

Tal fra Videncenter for Allergi viser, at det nu er mindst 20 procent af befolkningen, der er ramt af hudallergi – heriblandt allergi over for parfume.

"Gymnasiet var et helvede"

Oplevelsen af at føle sig begrænset på grund af allergi over for blandt andet parfume genkender 31-årige Christina Steiness, der har døjet med børneeksem og hudallergi hele livet:

– Det påvirker mig, at jeg skal sætte mig meget ind i alting. Nogle gange vil man jo gerne prøve noget nyt, for eksempel voksbehandlinger, men det kan jeg ikke bare kaste mig ud i. Jeg er nødsaget til at undersøge behandlingen til bunds med hvilke produkter, der bruges, og så undersøge deres varedeklaration, fortæller hun.

Christina Steiness genkalder også, hvor svært det var i gymnasiet at leve med en allergi, der kunne resultere i eksemudbrud over hele kroppen:

– Gymnasiet var et helvede for mig at gennemføre, og jeg holdt mig indtil flere gange fra sociale arrangementer, hvis jeg havde udbrud af eksem. Det var rigtig hårdt at se anderledes ud, når man som teenager var i en personlig udviklingsfase.

Gode rutiner gør livet med allergi nemmere

I dag har Christina næsten lært at leve med sin hudallergi til trods for eksem, der pludselig kan bryde ud:

– Det er fortsat svært at føle sig attraktiv over for sin partner, når man svulmer op i ansigtet og får sår rundt om munden, beskriver Christina.

Hun har i voksenlivet fundet sine faste rutiner, der gør, at hun ikke længere oplever sin allergi lige så begrænsende.

Det gælder ifølge Christina om at finde ud af, hvad man skal undgå, og at tage sine forholdsregler – for eksempel når der kommer nye trends indenfor kosmetik og hudpleje.

– Jeg har nået en alder nu, hvor jeg har fundet en rytme og fundet ud af, hvad der fungerer for mig. Jeg lever et parfumefrit liv på mange måder. Langt de fleste produkter derhjemme er parfumefrie, fra opvaskesæbe til almindelig shampoo og så videre, fortæller Christina og fortsætter:

– Jeg bliver heller ikke fristet til lige at prøve det seneste nye længere, for jeg ved, at der er mange ting, jeg simpelthen ikke kan tåle. I min dagligdag har jeg opbygget nogle vaner, men ellers er det noget med at vende alle produkterne og læse, hvad der er i.

Selvom Christina nu har fundet en rytme, kan hun dog stadig blive overrasket af eksemudbrud:

– Ud af det blå vågnede jeg i november med et hævet eksem-øje. Jeg har prøvet at gennemgå, hvad der kan have udløst det pludselige udbrud, da jeg har været eksemfri i cirka to år, men jeg er fortsat på bar bund.

Har du børneeksem?

Kom med på vores kursus og bliv klogere på din eksem
Klik her og læs mere

Skjulte udfordringer i hverdagen

Med faste vaner på hjemmefronten er det især uden for hjemmets fire vægge, at Christina kan møde skjulte udfordringer. Parfume og andre indholdsstoffer, der kan irritere huden, særligt når man er allergisk, kan nemlig gemme sig på uventede steder. Christina er blandt andet stødt på parfume i mascara og i tøjbutikker, hvor der sprøjtes parfume i luften for at lokke kunder til.

– Jeg har også selv arbejdet i tøjbutik på et tidspunkt, og der måtte jeg slukke for en parfumedyse, fordi det blev for meget for mig. Det kløede og var simpelthen så ubehageligt, fortæller hun.

Et besøg hos frisøren eller en afslappende massage skal også overvejes nøje, når man er allergisk over for parfume. Hvis frisøren eller massøren bruger parfumerede produkter, kan det udløse en allergisk reaktion.

Derfor besøger Christina altid den samme frisør, som ved, hvad hun kan tåle og ikke tåle. Hvis hun skal masseres, forhører Christina sig også altid om indholdet i massageolien, inden hun tager plads på briksen.

– Jeg har tidligere reageret på olier, for eksempel rosenolie – og det er uanset, om det er kunstigt eller naturligt fremstillet, fortæller hun og slår ned på det faktum, at naturlige indholdsstoffer er lige så allergifremkaldende som de kemisk fremstillede.

Parfume er parfume, og som Christina Steiness har erfaret, risikerer man at møde parfume overalt i hverdagen.

TRÆF ALLERGIVENLIGE VALG MED APP

 • I appen Kemilex kan du både slå ingredienser op og finde alle produkter med allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic.
 • Appen kan hentes i App Store og Google Play.

PRODUKTER MED OMTANKE

 • Når du vælger produkter med allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic undgår du parfume og andre stoffer med en særlig allergirisiko.
 • Hos Astma-Allergi Danmarks allergimærkning sidder dygtige fageksperter og vurderer de indholdsstoffer, som er i produkterne.
 • Allergimærkningen bygger på en høj faglighed og grundighed, når et produkts allergirisiko skal vurderes.

Medlemskab for dig med eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem og hudallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Nyhed: 18.02.2020


Nyt lovforslag om brændeovne bør være mere ambitiøst

Miljøminister Lea Wermelin vil indføre en lov om, at brændeovne fra før 2003 skal udskiftes, når en bolig får ny ejer. Astma-Allergi Danmark ser det som et lille skridt i den rigtige retning – men det er slet ikke nok.

Nyt lovforslag om brændeovne

Ifølge nyt lovforslag skal brændeovne fra før 2003 udskriftes, når en bolig skifter ejer. Foto: Colourbox

Hvis man køber en bolig med en brændeovn, der er produceret før 1. januar 2003, vil man være forpligtet til at nedlægge eller udskifte ildstedet. Det fremgår af et nyt lovforslag, fremsat af miljøminister Lea Wermelin.

Men det er langt fra tilstrækkeligt, mener Astma-Allergi Danmark.

– Vi ved fra vores medlemmer med astma og KOL, at de er meget generede og bliver mere syge, og vi ser derfor gerne, at der sker noget mere, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Lovforslaget er et skridt i den rigtige retning, men udviklingen mod mindre partikeludledning går for langsomt. Hvis man ikke flytter fra sin bolig, vil man med lovforslaget kunne beholde den gamle brændeovn i meget lang tid. Det vil derfor ikke nedbringe mængden af brændeovne og brændeovnsrøg i så vidt omfang, som Astma-Allergi Danmark ønsker.

Brændeovne er den største kilde til udledning af fine partikler i luften. De fine partikler fra brændeovnsrøgen er skadelige og skyld i luftvejssygdomme, fx astma og KOL samt 200-250 for tidlige dødsfald om året. Derudover forværrer røgen astmaen hos dem, der allerede er ramt af sygdommen.

Nyhed: 07-02-2020

FAKTA OM BRÆNDEOVNE

 • Der er ca. 700.000 brændeovne i de danske stuer
 • Brændeovnene står for omkring 70 % af partikelforureningen i Danmark
 • 93 % af husholdningens udledning af fine partikler kommer fra brændeovne

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Hudallergi: Alt for mange stiller selv diagnosen og tager forkert medicin

Hver tredje tager antihistaminer mod hudallergi med eksem, selvom det ikke er en del af behandlingen. Det viser en undersøgelse fra Astma-Allergi Danmark.

Hver tredje tager antihistaminer mod hudallergiHver tredje tager antihistaminer mod hudallergi med eksem, viser en ny undersøgelse. Foto: Colourbox

Antihistaminer er ofte en allergikers bedste ven, fordi det er medicin, som modvirker effekten af histamin, der frigives i kroppen ved allergiske reaktioner. Men når det gælder eksem på grund af hudallergi, så hjælper det ikke at tage antihistamin.

Hudallergi, også kendt som kontaktallergi, er allergi over for stoffer, som kommer i kontakt med huden, så man får eksem. Alligevel tager hver tredje med hudallergi antihistamintabletter som behandling. Det viser en undersøgelse fra Astma-Allergi Danmark.

Antihistaminer hjælper ikke på den form for kløe

- Der er ingen evidens for, at antihistaminer virker mod kontaktallergi i almindelighed. Men det er der mange, der tror, fordi de tænker, at antihistaminer virker mod kløe. Men det virker ved en anden form for kløe – nemlig kløe fra type 1-allergier som nældefeber og høfeber. Hudallergi er som udgangspunkt overhovedet ikke påvirkeligt af antihistaminer, siger hudlæge og dr.med. Christian Avnstorp, der dagligt rådgiver patienter med hudallergi og kontakteksem.

Har du børneeksem?

Kom med på vores kursus og bliv klogere på din eksem
Klik her og læs mere

Han understreger, at der formentlig er en placeboeffekt ved antihistaminer. Placeboeffekt betyder, at den enkelte kan opleve en forbedring af sine gener ved hudallergi – og dermed opnå en effekt – alene ved at være overbevist om, at antihistaminer hjælper.

– Hvis man tænker, at antihistamintabletter virker, så kan der være en stor placeboeffekt. Der kan også være historier og fortællinger på nettet om, at det virker, uddyber han.

Astma-Allergi Danmarks undersøgelse viser, at det især er de unge voksne i aldersgruppen 18 til 35 år, som tyer til antihistamintabletter mod hudallergi med eksem til trods for, at det ikke er en del af behandlingen. Den primære behandling af hudallergi med eksem består i at undgå det, man ikke kan tåle som fx parfume eller konserveringsmidler eller behandle eksemet med hormoncreme.

Stort tema om hudallergi

Læs meget mere i medlemsbladet AstmaAllergi nr. 1 2020.

 • Ny undersøgelse om hudallergi og livskvalitet
 • Interview: Yngre kvinder rammes hårdt på livskvaliteten
 • Overraskende kilder til allergiske reaktioner

Bliv medlem og læs hele temaet i medlemsbladet

​​Hver fjerde stiller selv diagnosen

Det er en hudlæge, der kan stille diagnosen hudallergi ved hjælp af en lappetest og afdække, hvad man ikke kan tåle og derfor skal holde sig fra. Til trods for det viser undersøgelsen, at hver fjerde selv stiller diagnosen hudallergi.

Hos Astma-Allergi Danmark vækker det bekymring, at selvdiagnostiseringen er så udbredt. Det kan samtidig ses som en forklaring på den omfattende brug af fx forkert medicin og en nedsat livskvalitet hos otte ud af 10 med hudallergi.

– Man skal vide, hvad man ikke tåler og have den rigtige behandling af hudallergi med eksem. Det er en vigtig del af løsningen og vejen til bedre livskvalitet for den enkelte, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

FAKTA

 • Hudallergi, også kendt som kontaktallergi, er allergi over for stoffer, som kommer i kontakt med huden.
 • De mest almindelige årsager til hudallergi i Danmark er nikkel, parfume og visse konserveringsmidler.
 • Kontakteksem, går også under beskrivelsen irritativt og allergisk eksem.
 • Allergisk eksem opstår der, hvor huden har været i kontakt med det, man ikke kan tåle.
 • Irritativt eksem opstår, når huden bliver irriteret af hyppig håndvask eller kontakt med hudirriterende stoffer, som fx frugtsaft eller rengøringsmidler.
 • Uanset om det er allergisk eller irritativt eksem, vil huden være kløende, rød, irriteret og tør, og nogle vil også opleve sprækker og sår.

Nyhed: 05.02.2020

Medlemskab for dig med eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem og hudallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Forær en allergivenlig buket på valentinsdag

Fejr kærligheden på valentinsdag med den allergivenlige rosa buket skabt af FLOWR.DK i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Ved køb af buketten støtter du samtidig Astma-Allergi Danmarks arbejde.

Allergivenlig buket Flowr
FLOWR.DK donerer 10 kroner per solgt buket til Astma-Allergi Danmark. Foto: FLOWR 

Fredag den 14. februar er det valentinsdag, hvilket er en god anledning til at forære en smuk blomsterbuket og fejre kærligheden. Valentinsdag er ikke kun for par. Det kan fx være, at man fejrer kærligheden til en kær single veninde eller en anden, der fortjener noget forkælelse.

Den allergivenlige rosa buket fra FLOWR.DK er sammensat af lyserøde roser, eustoma, løvemund og limonium, som alle er blomster, der ikke er kendt for at give gener for pollenallergikere.

Buketten er lavet i samarbejde med Astma-Allergi Danmark til gavn for foreningens medlemmer og alle, der har pollenallergi eller er duftoverfølsomme. Ved køb af buketten donerer FLOWR.DK 10 kroner per solgt buket til Astma-Allergi Danmarks arbejde.

Bestil buketten allerede i dag

Det er muligt at bestille den smukke allergivenlige buket allerede i dag og få den leveret på valentinsdag eller i forbindelse med en anden anledning som fx barnedåb eller jubilæum. 

Den allergivenlige rosa buket fra FLOWR.DK koster 300 kroner. Prisen er inklusiv gaveæske, et kort med din personlige hilsen og levering. Buketten kan leveres til og med den 17. marts 2020.

Nyhed: 03.02.2020


”Vi ved, at vi har foreningen i ryggen”

Følelsen af at have foreningen i ryggen betyder utrolig meget for familien Støy Dreier, som har været medlem af Astma-Allergi Danmark siden 2011.

Familien Støy Dreier er medlem af Astma-Allergi Danmark
Familien Støy Dreier sætter stor pris på at være medlem af Astma-Allergi Danmark Foto: Privat

Selvom pollensæsonen er i gang, så skal det hele nok gå. Det ved familien Støy Dreier. Familien er medlem af Astma-Allergi Danmark, og det giver dem en tryghed i hverdagen.

Faderen Mads har haft allergi, astma og atopisk eksem igennem hele livet. Moderen Ann Cathrine har husstøvmideallergi og astma. Agnes på 8 år og Frederik på 5 år døjede begge med mælkeallergi og børneeksem, da det var helt små, hvilket de heldigvis er vokset fra. Men sidste sommer fik Frederik konstateret pollenallergi over for birk og græs. 

Kort sagt er astma og allergi en stor del af familien Støy Dreiers hverdag. Vi har taget en snak med Ann Cathrine Støy om, hvad det betyder for deres familie at være medlem af Astma-Allergi Danmark.

Hvordan har medlemskabet værdi for jer?

– Det betyder utrolig meget at vide, at vi har foreningen i ryggen. At livet nok skal gå, selvom vi er ramt af astma og allergi, fordi vi kan få hjælp, vejledning og input til en god hverdag. Samtidig synes vi, at det er vigtigt at støtte op om foreningens arbejde.

– Vi kan godt lide at læse medlemsbladet og bruger også foreningens hjemmeside. Nu hvor vores søn har fået konstateret pollenallergi, så bruger vi også appen Dagens Pollental. Det har været virkelig godt at opdage den app.

I har været med på Astma-Allergi Danmarks Familiekursus. Hvordan var det?

– Det var rigtig godt. Det var første gang, vi deltog, og vi fik snakket med andre familier og dannet relationer på tværs. På Familiekurset kan man virkelig mærke, hvor mange familier, der er ramt i hverdagen.

– Der var virkelig gode oplæg, og vores datter fik også leget med en anden pige. For de større børn betyder det helt sikkert noget at deltage og vide, at der er nogen som en selv.

Hvordan bruger I ellers foreningen i hverdagen?

– Det er på en eller anden måde blevet en naturlig del af vores hverdag. Det ligger os jo nært, og det betyder meget for os, at Astma-Allergi Danmark er et sted, hvor vi kan finde information, så vi kan snakke med andre ud fra et dokumenteret grundlag.

– Da børnene var små, ringede jeg fx også til Rådgivningen og fik vejledning i forhold til ansigtsmaling og parfume. Her kan man måske godt virke som en lidt hys forældre, hvis man fx ikke vil have at ens barn bruger læbepomade med smag. Men så er det virkelig godt, at man kan få viden og hjælp fra Astma-Allergi Danmark til at håndtere situationen.

– Et aktuelt dilemma, som vi står i, er, at børnene gerne vil have kæledyr, selvom min mand er allergisk over for rigtig mange dyr. Tør vi anskaffe os et kæledyr? Det er et problem, som vi skal forholde os til, hvor vi også kan trække på Astma-Allergi Danmarks råd og vejledning.

Nyhed: 28.01.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Vitamin D under graviditeten giver små børn færre astmatiske symptomer

Hvis en gravid kvinde indtager en større dosis af vitamin D end normalt, mindsker det hendes barns risiko for astmatiske symptomer med omkring 25 procent indtil tre-års-alderen. Det viser et studie foretaget af den danske forskningsenhed COPSAC i samarbejde med Harvard University i USA.

D-vitamin under graviditeten kan reducere astmatisk bronkitis hos små børn betydeligt. Foto: Colourbox

Mange børn er i fast rutefart hos børnelægen i de første år. Nu viser dansk og amerikansk forskning, at D-vitamin under graviditeten kan reducere en af de væsentligste besøgsgrunde, nemlig astmatisk bronkitis, betydeligt.

I forskningsstudiet blev en gruppe på 700 gravide delt op i to grupper, hvoraf den ene gruppe fik en normal dosis D-vitamin, og den anden fik syv gange højere dosis af D-vitamin under tredje semester af graviditeten. Et tilsvarende studie fandt sted hos en forskergruppe på Harvard-universitetet i USA, som samarbejder med de danske forskere.

Resultaterne viser, at de børn, hvis mødre indtog den store dosis D-vitamin, havde markant færre astmatiske symptomer end gruppen med børn, hvor moren fik en normal dosis D-vitamin, men at effekten ophører, når børnene er omkring seks år gamle.

– Vi finder en reduktion i hyppighed af astmatiske symptomer i de første tre år, men omkring seksårs-alderen er der ikke længere effekt. Så det er en effekt på de tidligere småbarns-symptomer, som rammer cirka hvert femte barn. Det er en stor gevinst, selvom effekten ikke varer ved op omkring skolealderen, fortæller forskningslederen, Hans Bisgaard.

Sidegevinst i gode tænder

En sidegevinst ved den store dosis D-vitamin er, at børnene omkring seksårs-alderen havde stærkere tandemalje. Det er normalt at have emaljedefekter, hvilket vil sige, at emaljen er nedbrudt, for en tredjedel af børn i seksårs-alderen, hvilket også sås hos den gruppe af børnene, hvor moren har fået normal dosis D-vitamin. Men hos børnene, hvor moren har fået den store dosis D-vitamin, var det kun 15 procent af børnene, der havde emaljedefekt som seksårige.

Ingen bivirkninger ved større dosis D-vitamin

Alt, hvad vi indtager, kan være farligt for os i for store mængder. Men ifølge Hans Bisgaard er den syvdoblede dosis af D-vitamin inden for det sikre område og vil ikke give bivirkninger:

– Hvis du kommer langt højere op, så kan der være bivirkninger – men det gælder jo alt. Hvis man ligger indenfor det sikre område, så er der ikke bivirkninger. Der er lige blevet lavet et amerikansk studie, hvor man gav en dosis, der var tyve gange højere end normalt, uden at se bivirkninger. Syv gange højere end normalt ligger i midten af det sikre område.

Nyhed: 21.01.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


El og hassel er i luften – pollensæsonen er startet

Astma-Allergi Danmark har opfanget de første pollen i luften og begynder nu at udsende Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling for Østdanmark. Sæsonen er startet en måned tidligere end normalt.

Hasselrakler

Pollensæsonens tidlige start skyldes det milde vintervejr i december og januar. Foto: Astma-Allergi Danmark

Forårstræerne el og hassel er begyndt at blomstre, og nu er de første pollen gået i pollenfælden i København. Ifølge biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark, Karen Rasmussen, skyldes pollensæsonens tidlige start det milde vintervejr i december og januar.

– Vi har fundet de første pollen fra hasselbuske og elletræer, og det er cirka en måned tidligere end en gennemsnitlig sæson. Vi skal tilbage til 2007 for at finde en tidligere sæsonstart end i år. Normalt starter sæsonen for forårspollen først midt i februar, men denne kan variere med op til to måneder afhængigt af vejret.

Hvor slem sæsonen bliver for dig som allergiker, afhænger af vind og vejrforhold. Milde vejrforhold med lune temperaturer og solskin giver normal flest pollen. Der er dog stadig lidt håb for dem, som allerede snøfter. Kommer der perioder med nedbør eller kulde, kan det nemlig bremse pollenspredningen. 

Det er ikke ualmindeligt, at birkepollenallergikere også reagerer på pollen fra el og hassel. Hvis man har allergi overfor birkepollen, som over halvdelen af Danmarks en million pollenallergikere, kan man derfor opleve symptomer på høfeber eller astma allerede nu. 

Sådan holder du dig opdateret

Et højt pollental medfører ofte værre symptomer på pollenallergi. Astma-Allergi Danmarks medlemmer og andre pollenallergikere kan med fordel følge med i foreningens forskellige pollenservices. Her kan du holde dig opdateret på pollentallene og justere din behandling derefter. 

Særligt Astma-Allergi Danmarks pollen-app, Dagens Pollental, er en vigtig hjælp for mange pollenallergikere i pollensæsonen. Men appen kan du have det seneste pollental og det forventede pollenniveau for dagen med i lommen. 

Få råd og vejledning til din pollenallergi

Pollensæsonen med medfølgende snøft, kløe og nys kan føles lang og sej, og den kan give anledning til spørgsmål om den bedste behandling og behov for gode fif til at komme igennem hverdagen.

Som pollenallergiker står du ikke alene med din pollenallergi. Astma-Allergi Danmark tilbyder kompetent og individuel telefonisk rådgivning til alle. Få rådgivning på tlf. 43 43 42 99 mandag til fredag 9-12 og onsdag 16-18. 

Som medlem har du også adgang til både skriftlig rådgivning og at booke et opkald fra en rådgiver, når du har tid.

Nyhed: 20.01.2020

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning