Navigation Navigation

Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Hjælp os med at uddele 100.000 kroner

Astma-Allergi Danmark uddeler også i 2018 100.000 kr. til ældre medlemmer, der trænger.

Foto:Colourbox

Ligesom sidste år har Astma-Allergi Danmark i 2018 mulighed for at uddele 100.000 kr. fordelt på portioner af 5.000 kr. Pengene er bevilget af Fondation Juchum og går til enlige ældre, som er medlemmer af foreningen.

​Er det dig, eller kender du en?

Send os en ansøgning, hvis beskrivelsen passer på dig, eller sig det videre, hvis du kender en, der trænger til hjælp og en kærlig tanke. Ansøgningen skal indeholde en kort begrundelse for, hvorfor netop du har brug for hjælp, samt din seneste årsopgørelse som dokumentation.

 

Ansøgningsfrist

Astma-Allergi Danmark skal have ansøgningen senest den 1. april 2018. De heldige får besked i løbet af april. Send ansøgning og dokumentation til info@astma-allergi.dk

 

Husk, at det kræver et medlemskab af Astma-Allergi Danmark, hvis man skal komme i betragtning. Vi glæder os til at give en opmuntring til de, der trænger!

Del også gerne hvis du kender en, hvor 5.000 kr. vil lune lidt på en kold vinterdag. Er vedkommende ikke allerede medlem hos os, kan man jo overveje et medlemskab. Det koster kun 225 kr. om året. 

Nyhed: 11.01.2018


Hudallergi rammer som aldrig før

Danskere rammes i stigende grad af hudallergi overfor parfume og konserveringsmidler. Stigningen bekymrer Astma-Allergi Danmark, der med kampagnen FRAGILE nu sætter fokus på problemet.

Hudallergi rammer danskerne

Hudallergi er et voksende problem. Derfor sætter Astma-Allergi Danmark med kampagnen FRAGILE fokus på, at huden er skrøbelig. Foto: Colourbox

Flere og flere danskere oplever problemer med deres hud, fordi de ikke tåler indholdet i plejeprodukter. Oftest er det parfumen, den er gal med.

Seneste undersøgelse fra Videnscenter for Allergi viser, at antallet af eksempatienter med allergi overfor parfume er gået fra 8 til 10 pct. alene i årene 2011 - 2015 for kvinder og fra 4 til 7 pct. for mænd.

Noget der vækker stor bekymring i Astma-Allergi Danmark:

 

 

At mændene nu også er kommet godt med i den kedelige statistik gør, at vi står overfor en enorm udfordring. Nu skal vi til at lære hele befolkningen om, at de faktisk kan gøre skade på deres hud, hvis de ikke tænker sig om og tjekker deres produkter.

Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Hudallergi er alvorligt

Ifølge en EU-rapport fra 2016 kan antallet af danskere med hudallergi dog vise sig at være endnu højere.

Rapporten viser, at 27 procent af den voksne europæiske befolkning er ramt af hudallergi overfor mindst et allergifremkaldende stof, heriblandt parfume og konserveringsmidler. Og selvom målemetoder kan variere landene imellem, får det alligevel alarmklokkerne til at ringe i Astma-Allergi Danmark.

 

 

Både de danske og europæiske tal fortæller os, at der virkelig er brug for oplysning og forebyggelse. Så uanset om man har sund hud, som skal blive ved med at være sund, eller sårbar hud der ikke skal blive forværret, er det vigtigt, at man tager hudallergi særdeles alvorligt.

Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Forebyg med allergimærket Den Blå Krans

At undgå parfume er muligt for de fleste. Men for nogen betyder hudallergi, at de må skifte uddannelse eller job, som så betyder langt større problemer. For at fremme danskernes viden om konsekvenserne ved hudallergi - samt mulighed for at forebygge det - kører Astma-Allergi Danmark derfor nu kampagnen FRAGILE.

Med kampagnen skal danskerne oplyses om, at man skal passe på huden, og at hudallergi kan forebygges ved at bruge produkter med det internationale allergimærke Den Blå Krans, der findes i 60 lande.

 

Nyhed: 09.01.2017


Deltag i eksemskoler over hele landet

Få hjælp til hverdagens udfordringer med børneeksem – også kaldet atopisk eksem – når Astma-Allergi Danmark inviterer til gratis eksemskole over hele landet.

Deltag i eksemskoler over hele landet

Børneeksem er en af de hyppigste kroniske hudsygdomme, som rammer både børn og voksne. Har du selv, eller har dit barn børneeksem, så bliv klogere på, hvordan du kan forebygge kløe og eksemudbrud til Astma-Allergi Danmarks eksemskoler, der foregår over hele landet. Det er gratis at deltage. 

Eksemskolen foregår i København (24/1), Aalborg (30/1), Silkeborg (31/1), Kolding (1/3) og Næstved (8/3).

Bryd en ond spiral

Rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark, Betina Hjorth, fortæller, at eksemskolen er for alle: Unge, voksne og forældre til børn med børneeksem.
 

– Mange danskere med eksem befinder sig i en ond spiral med kløe og voldsomme udbrud. På eksemskolen lærer du, hvordan du bedst forebygger og behandler din egen eller dit barns eksemhud.

 

- Betina Hjorth, Rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark

Betina Hjorth råder derfor alle, der er plaget af børneeksem, til at deltage i eksemskolen.

Det er afdelingslæge og ph.d. Kristina Sophie Ibler og sygeplejerske Christine Munch Westergaard fra Sjællands Universitetshospital i Roskilde, som underviser. I løbet af aftenen vil de fortælle om den nyeste viden og give praktiske råd til hverdagens udfordringer med eksem. Astma-Allergi Danmarks Rådgivning vil også være til stede. 

Hver femte barn får børneeksem

I dag får omkring hver femte barn i Danmark børneeksem, og interessen for eksemskolen er især stor blandt forældre til børn med børneeksem.
 

– Vores erfaring er, at den evindelige kløe i hverdagen med børneeksem fylder rigtig meget hos de berørte. Så det får selvfølgelig særligt fokus.

Betina Hjorth, Rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark

Til eksemskolen får deltagerne også konkrete smøretips og råd til, hvordan man hjælper sit barn, der lider under kløen. Der vil også være muligheder for at få prøver af forskellige hudplejeprodukter i pausen. 

Hvordan tilmelder jeg mig?

Skriv til rådgiver Rikke Lystbæk Tygesen på rt@astma-allergi.dk eller ring til Astma-Allergi Danmark på telefon 43 43 59 11. Husk at oplyse telefonnummer, e-mailadresse og antal deltagere.

Nyhed: 04.01.2018

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Hudkampagnen FRAGILE er skudt i gang

Astma-Allergi Danmark trykker i dag start for kampagnen FRAGILE, der skal gøre danskerne opmærksom på, at sund hud også er sårbar hud.

Herhjemme er cirka 10 procent af befolkningen ramt af hudallergi, og for at sætte fokus på et voksende problem har Astma-Allergi Danmark startet kampagnen FRAGILE med fokus på hudallergi og forebyggelse af den. 

Kort fortalt er budskabet, at huden er skrøbelig, hvis ikke man passer på den livet igennem. 

FRAGILE skal således informere danskerne om, at det kan betale sig at være opmærksom på sin egen hud ved brug af de rigtige produkter.

- Målgruppen for kampagnen er alle dem med den sunde hud, som skal blive ved med at være sund og alle dem med den sårbare hud, som ikke skal få det værre, siger vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen og fortsætter:

 

Kampagnen FRAGILE henvender sig til både mænd og kvinder, da vi kan se, at det ikke kun er kvinder, der rammes af hudallergi.

- Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Stor opbakning til kampagnen

Og netop den brede målgruppe skyldes, at hudallergi rammer alle. Både dem med rask hud, dem med kontaktallergi og også dem med atopisk eksem. Af samme årsag har flere producenter og supermarkedskæder valgt at gå med i kampagnen, hvilket glæder Anne Holm Hansen:

- Hudallergi er alvorligt. Derfor er vi naturligvis glade for, at en række samarbejdspartnere ser med samme alvor på problematikken, som vi gør. For jo flere vi er til at sprede informationen om, at man skal passe på den, des bedre, siger Anne Holm Hansen.

Bag om FRAGILE

Tal og internationale undersøgelser viser, at tilfælde af hudallergi er stærkt stigende. Alene i Europa har cirka 27 procent af voksne hudallergi over for et eller flere kemiske stoffer.

En lignende tendens ses også i forhold til kontaktallergi over for parfume. 

Deodoranter, shampoo og flydende sæber er blandt de mest almindelige årsager til parfumeallergi, og alene i årene 2011 til 2015 er antallet af parfumeallergikere blandt eksempatienter gået fra 8 til 10 procent for kvinder og fra 4 til 7 procent for mænd.

Desuden har det vist sig, at kvinder med parfumeallergi har markant ringere livskvalitet end kvinder uden parfumeallergi.

 

- At vores hud i dag påvirkes af en lang række stoffer, der kan give hudallergi, er tydeligvis noget, vi skal have gjort noget ved. Med FRAGILE-kampagnen vil vi derfor også vise, at produkter kan fås uden allergifremkaldende stoffer og parfume.

- Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Følg FRAGILE-kampagnen her

Læs mere:

 

Allergimærket Den Blå Krans

Køb produkter med Den Blå Krans
og undgå allergifremkaldende stoffer

 6. klasse vinder i madallergi

Med en opskrift på allergivenlige pandekager vinder 6.A fra Bramsnæsvigskolen Astma-Allergi Danmarks madallergikonkurrence og en præmie på 3.000 kroner.

Vinderklassen madallergikonkurrence

6.A fra Bramsnæsvigskolen i Kirke Hyllinge vinder madallergikonkurrencen. Foto: Nicoline Djurhuus

Allergivenlige pizzasnegle, cordon bleu og makronkage. Det var blot nogle af opskrifterne, som var med i kapløbet om at vinde 3.000 kroner i Astma-Allergi Danmarks landsdækkende madallergikonkurrencen for folkeskoleklasser.

Vinderen blev en opskrift på blåbær/hindbær pandekager udviklet af 6.A fra Bramsnæsvigskolen i Kirke Hyllinge.

 

Med konkurrencen har eleverne fået mulighed for bruge deres viden om madallergi til at udvikle nye opskrifter til folk, der eksempelvis ikke tåler hvede, mælk eller æg.

Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark

Madallergi på skoleskemaet

Astma-Allergi Danmark har udviklet undervisningsmateriale om fødevareallergi, som kan bruges i faget Madkundskab. Det var netop timerne i madkundskab, som 6.A fra Bramsnæsvigskolen brugte på at udvikle allergivenlige alternativer til middagsbordet. Klassens madkundskabslærer, Nicoline Djurhuus, fortæller:

 

Eleverne tog udgangspunkt i, hvad de selv ville savne, hvis de fik allergi over for en fødevarer. Og så skulle de prøve at udvikle en opskrift ud fra en almindelig opskrift men med allergivenlige erstatninger

Nicoline Djurhuus, madkundskabslærer. 

Betina Hjorth fra Astma-Allergi Danmark er også imponeret over 6.As vinderopskrift:

 

Klassens opskrift viser, at det er muligt at lære om madallergi på en kreativ måde, som samtidig kræver at man holder tungen lige i munden. Det er godt gået.

Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark

Alle opskrifter blev lagt til afstemning på Astma-Allergi Danmarks Facebookside. Vinderen blev den opskrift, som fik flest ’likes’. 6.A fra Bramsnæsvigskolen regner med at bruge pengepræmien på 3.000 kroner på en tur til Tivoli.

FAKTA: Madallergi

 • Det er typisk helt almindelige fødevarer, der giver allergiske reaktioner. Fx mælk, æg, jordnødder eller frugter og grøntsager.
 • I appen Madallergi kan du finde inspiration til allergivenlige opskrifter. Appen er gratis.

Opskrift på blåbær/hindbær pandekager

Allergivenlige blåbær/hindbær pandekager

Opskriften er uden mælk, æg og hvede.

Ingredienser:

 • 5 spsk. sukker
 • 2 - 3 spsk. kikærtevand
 • 1 dl. blandede hindbær og blåbær
 • 3 dl. rismel
 • ½ tsk. salt
 • 5 dl. mandelmælk
 • Kokos olie til stegningen

Fremgangsmåde:

Bland rismel, salt, sukker mandelmælk og kikærtevand til en tykflydende dej. Tilsæt evt. lidt ekstra mælk efter smag og behag.

Varm en stegepande op og kom lidt kokosolie på.

Hæld lidt dej på panden og drej panden rundt, så dejen fordeles ud i et tyndt lag på hele panden. Eller i en pandekage form.

Bag pandekagerne sprøde og gyldne på begge sider.

Servér med flormelis eller syltetøj.

Læs mere:

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

 

 


Hudallergi er temaet for ny kampagne

Med en ny kampagne sætter Astma-Allergi Danmark fokus på den sårbare hud og forebyggelse med Den Blå Krans.

Foto: Colourbox

Astma-Allergi Danmark lancerer fra årsskiftet en ny kampagne, der sætter fokus på huden og forebyggelse af hudallergi. FRAGILE er navnet, og mænd og kvinder mellem 18 – 55 år er målgruppen.

Kampagnens fokus på hud og forebyggelse er valgt fordi, flere og flere mennesker får reaktioner på parfume, konserveringsmidler og andre kemiske stoffer, der kommer i berøring med huden. En kedelig stigende tendens, som Astma-Allergi Danmark ønsker meget mere fokus på.

- Herhjemme vurderes det, at mindst 10 procent af befolkningen er ramt af hudallergi. Undersøgelser fra andre europæiske lande viser, at det tal reelt kan være meget højere. Så vi vil fortælle danskerne, at man skal passe på sin hud og behandle den ordentligt ved at bruge produkter uden allergifremkaldende stoffer, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

I gang fra årsskiftet

Astma-Allergi Danmark skyder kampagnen i gang fra årsskiftet, og patientorganisationen har allerede nu fået bred opbakning. En række producenter og store dagligvarekæder har nemlig ønsket at bidrage til at sprede kampagnens budskab om fokus på huden, hvilket naturligvis vækker glæde:

 

At både producenter og flere af kæderne også deltager i kampagnen betyder, at vi når en del bredere ud, og det er jo fantastisk. Men det er også vigtigt, at vi sigter bredt. For hudallergi rammer os alle, så jo flere vi er til at oplyse om det, des bedre.

- Anne Holm Hansen

FRAGILE-kampagnen vil kunne følges på et kampagnesite samt på Astma-Allergi Danmarks og Den Blå Krans’ Facebook-sider og Instagram. Derudover vil kampagnen være temaet for første nummer af AstmaAllergi-bladet i 2018.


Børneeksem kan give hyperfølsom hud

Ny forskning fastslår, at børneeksem – også kaldet atopisk eksem – kan føre til udvikling af hyperfølsom hud. Godt med ny viden på området, mener Astma-Allergi Danmark.

Børneeksem kan give hyperfølsom hud

Foto: Colourbox

Kløe er generende for de fleste. Men hos mennesker med børneeksem – også kendt som atopisk eksem – kan selv den mindste berøring udløse kløeanfald. Det kan være så voldsomt og på daglig basis, at huden karakteriseres som hyperfølsom.

Sammenhængen mellem hyperfølsom hud og børneeksem er netop blevet dokumenteret i et forskningsstudie fra Aalborg Universitet. Ph.d.-stipendiat Hjalte Holm Andersen fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet er en af forskerne bag studiet.

 

Vi kan se, at de patienterne med børneeksem reagerede kraftigt på hudstimulationer, som under normale omstændigheder ikke vil give anledning til kløe eller smerte, og det sandsynligvis er med til at forværre og fastholde patienternes symptomer.

Hjalte Holm Andersen, ph.d.-stipendiat

Astma-Allergi Danmark hilser den nye forskning velkommen:
 

Mange danskere – både børn og voksne – er berørt af børneeksem, hvor voldsom kløe er en stor gene i hverdagen. Derfor er det godt med ny viden på området.

Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Hyperaktive nerver udløser kløen

Det kan være alt lige fra varme, sved eller huden berøring med tøj, som fører til, at huden begynder at klø. Ifølge Hjalte Holm Andersen ligger forklaringen på den udtalte kløe blandt patienter med børneeksem i, at nerverne i huden er blevet hyperaktive på grund af hudsygdommen.
 

Der sidder en masse nerver i huden. Når de konstant bliver stimuleret, som de gør, hvis man lider af børneeksem, lader det til, at nerverne både i huden og muligvis også i centralnervesystemet udvikler en hyperfølsomhed. Det gælder Ikke kun de steder på kroppen, hvor man har eksem, men overalt.

Hjalte Holm Andersen, ph.d.-stipendiat

25 voksne patienter med aktiv børneeksem og kronisk kløe deltog i studiet, hvor deres resultater blev sammenholdt med 25 jævnaldrende uden børneeksem.

Børns tøjkriser kan forklares

Selvom den nye forskning er lavet blandt voksne patienter med børneeksem, vurderer Hjalte Holm Andersen, at man godt kan drage paralleller til børn med børneeksem og mulig hyperfølsom hud. 

Forældre til børn med børneeksem kan eksempelvis berette om, hvordan det kan være svært at finde tøj, som børnene kan holde ud at have på. Forklaringen bag børns ofte negative reaktioner, når nyt tøj skal prøves, kan netop findes i sammenhængen mellem børneeksem og hyperfølsom hud.
 

Alt tyder på, at de samme mekanismer gør sig gældende hos børn med børneeksem. Altså at børnene også har særligt følsomme hudnerver, og det netop kan forklare deres reaktioner, når eksempelvis huden bliver varm, eller tøjet skal på kroppen.

Hjalte Holm Andersen, ph.d.-stipendiat

Han understreger samtidig, at studiet kun er første skridt på vejen til videre forskning i sammenhængen med nervesystemet og børneeksem.
 

Det næste bliver at undersøge, om de hyperfølsomme nerver kan blive normale igen, når det lykkedes at dæmpe kløen med behandling - eller om hyperfølsom hud er et grundvilkår for patienter med børneeksem.

Hjalte Holm Andersen, ph.d.-stipendiat

FAKTA

 • Børneeksem – også kaldet atopisk eksem – er en af de hyppigste kroniske hudsygdomme, som rammer både børn og voksne. Sygdommen er forbundet med kraftig kløe og eksemramte hudområder.
 • Studiet fra Aalborg Universitet dokumenterer, at der er sammenhæng mellem børneeksem hos voksne og udvikling af hyperfølsom hud. At fokusere på sammenhængen mellem kroppens sensoriske nervesystem og børneeksem er et nyt felt inden for forskning i børneeksem.
 • I studiet deltog 25 voksne patienter med aktiv børneeksem og kronisk kløe. Deres resultater blev sammenlignet med en kontrolgruppe, der bestod af et tilsvarende antal jævnaldrende personer uden børneeksem.
 • Patienterne, som deltog, blev udsat for forskellige typer kontrollerede hudstimulationer som varme, berøring, nåleprik og kemiske kløeprovokationer. 

Kilde: Astma-Allergi Danmark og Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet.

Nyhed: 05.12.2017

Læs mere:

 

Kom på gratis eksemskole

Bliv klogere på børneeksem med Astma-Allergi Danmark


Nye lusemidler styrer udenom allergi

Nu kan du bekæmpe lus med allergimærket Den Blå Krans. For første gang er to lusemidler blevet godkendt af Astma-Allergi Danmark.

Nye lusemidler med allergimærket Den Blå Krans

Nu kan du bekæmpe lus med allergimærket Den Blå Krans.​ Foto: Astma-Allergi Danmark.

Lus kribler og krabler, og nu er der heldigvis kommet nyt håb for hovedbunden, når de små blodsugende bæster skal bekæmpes. Astma-Allergi Danmark, som står for allergimærket Den Blå Krans, har nemlig for første gang godkendt lusemidler.

Rikke Bille, chef for allergimærket Den Blå Krans i Astma-Allergi Danmark, siger:

 

Det er altid glædeligt, når vi kan sætte allergimærket Den Blå Krans på en ny produktgruppe, og vi dermed gør det nemmere for forbrugerne at undgå allergifremkaldende stoffer.

Rikke Bille, chef for Den Blå Krans

Samme virkning uden parfume

Det er Dansk Supermarked, som producerer lusemidlerne, der bærer allergimærket Den Blå Krans. Virkningen er uændret i forhold til andre lusemidler, og det virksomme stof, der dræber lusene, er det samme, som anvendes i visse andre lusemidler.

Med de nye allergimærkede lusemidler kan man til gengæld være sikker på at undgå allergifremkaldende stoffer som fx parfume, som man kan møde i andre produkter. Det vil ifølge Astma-Allergi Danmark især komme en helt særlig gruppe af små forbrugere til gode:

 

Nogle børn får jo ofte lus, og vi ved, at lusemidler kan indeholde allergifremkaldende stoffer som eksempelvis parfume. Med de nye lusemidler er det muligt for alle – ikke mindst for forældre på vegne af deres børn – at tage et trygt valg i kampen mod lusene.

Rikke Bille, chef for Den Blå Krans

Parfume er et af de stoffer, flest får allergi af. Jo oftere din hud kommer i kontakt med parfume, jo større risiko er der for at udvikle parfumeallergi. Man kan minimere risikoen ved at vælge produkter med allergimærket Den Blå Krans.

Levevis Lusekur kan fås i Føtex og Lovena Lusekur kan fås Netto.

FAKTA: Allergivenlig kamp mod lus

 • Lusemidlerne fra Dansk Supermarked er de første lusemidler, som får Astma-Allergi Danmarks allergimærke Den Blå Krans.
 • Lusemidlerne indeholder kun en enkelt ingrediens – nemlig stoffet dimethicone – som aktivt dræber lusene.
   
 • Den Blå Krans har strenge krav til produkter, herunder lusemidler, som blandt andet ikke må indeholde parfume eller allergifremkaldende konserveringsstoffer.

Nyhed: 29.11.2017

​​

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Astma-Allergi Danmark om ny kemiindsats: Vi håber, det hjælper

At politikerne har landet en ny kemiaftale vækker glæde hos Astma-Allergi Danmark. Men der er stadig plads til forbedringer, lyder det fra patientforeningen.

Foto: Video fra Altinget.dk fra pressemødet med miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen.

Et enigt Folketing har besluttet at afsætte penge til en ny kemiindsats, for blandt andet at ’styrke midlerne til at forebygge allergi’, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen, der lyder på 285 mio. kr. og omhandler øget information om kemi i produkter og forskningen i hormonforstyrrende stoffer, vækker glæde, men også en afventende mine i Astma-Allergi Danmark. 

 

 

- Vi sætter selvfølgelig stor pris på, at alle Folketingets partier er blevet enige om at kunne lave en aftale om en ny indsats med fokus på allergien, kemi i produkter og hele vidensarbejdet bag. Men at kunne sige allerede nu, om aftalen er en succes, er alt for tidligt.

- Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark peger derfor på et område til forbedringer:

 

Vi ser gennem vores rådgivning og den store efterspørgsel på produkter med allergimærket Den Blå Krans, at der er enormt brug for fokus på allergi. Derfor undrer os, at bevillingen ikke er øget til forskningsindsatsen på Videncentret for Allergi. Det er ikke ambitiøst.

Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Læs pressemeddelelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet

Nyhed: 17.11.2017


Læs mere

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Astma-Allergi Danmark: Vi savner stadig en plan for allergien

Alle regioner er enige om, at allergipatienter skal prioriteres. Men det bliver de ikke på lige fod med andre patienter. Det skal der laves om på, mener Astma-Allergi Danmark.

Til det kommende regionsrådsvalg er patienternes ønske til deres regioner, at der kommer en plan, der kan håndtere udfordringerne på allergiområdet. Foto: Colourbox

Allergien er blevet forsømt. Det ved sundhedsministeren, Sundhedsstyrelsen og regionerne allerede, og allergipatienter mærker det i særdeleshed, når de søger hjælp i sundhedsvæsenet til udredning og behandling. De venter, og ofte venter de forgæves på den rigtige behandling, for kapaciteten mangler.

Sundhedsstyrelsen udarbejdede i februar 2017 en statusplan, som påpeger problemet med manglen på allergispecialister, uddannelse og dermed viden i sundhedssystemet også gennem uddannelse af den praktiserende læge.
 

​Vi venter nu på et ægte gennembrud, der sikrer patienterne en plan fra regionerne.

 

- Astma-Allergi Danmark

Allergipatienter skal prioriteres højere

Tre regioner erkender, at de godt kan se, at der skal gøres noget for allergien. Ulla Astman (S), formand for Region Nordjylland, siger blandt andet i Astma-Allergibladet nr. 5 2017, at det vigtigste er, at allergipatienter, ligesom andre patienter i det danske sundhedsvæsen, får en ordentlig og god behandling.

Ja, det er sandt. Men hvad skal der så ske nu, regioner?

 

 

Det vil være et ægte og mærkbart løft, hvis allergipatienter kommer op på niveau med andre patientgrupper i forhold til udredning og behandling.

 

- Astma-Allergi Danmark

Patienter med allergi har, på linje med øvrige patienter jævnfør sundhedsloven § 2, ret til let og lige adgang til sundhedsvæsenet, at der er sammenhæng mellem ydelserne, og at der er kort ventetid på behandling.

Meget af det, der skal til for at forbedre situationen for allergipatienter, er selvfølgelig, at der er læger, der har viden og kan behandle for allergiske sygdomme, allergicentre i alle regioner, høj kapacitet på specialviden, der giver genklang hos den praktiserende læge og en udvidet teknologisk kommunikation mellem regionerne.

Det har vi ikke nu.

Patienten savner en plan

Ovenstående forslag til forbedringer er ingen regioner helt uenige i. Men patienterne savner stadig en plan.

En helt konkret plan for et løft af allergiområdet – herunder fagområdeuddannelsen for allergi, som gennem mange år ikke har været prioriteret. Og som Sundhedsstyrelsen i statusrapporten skriver, har der ikke været tilstrækkeligt fokus på specifik efteruddannelse af speciallæger inden for allergiområdet – altså fagområdespecialisterne mangler.

Hvordan opdateres den praktiserende læge uden viden fra specialister?

 

 

Det er derfor fint, at regionerne kan se udfordringerne for allergien. Det sætter vi som patienternes interessevaretager pris på. Men det skal følges op af mere end snak.

 

- Astma-Allergi Danmark

Der skal være flere uddannede fagområdespecialister. Det skal organiseres og prioriteres, og hvor er allergien eksempelvis henne i den nye overenskomstaftale mellem regionerne og de praktiserende læger?

Til det kommende regionsrådsvalg er patienternes ønske til deres regioner, at der kommer en plan, der kan håndtere udfordringerne på allergiområdet.

 

 

Vi savner en plan for fremtidens allergibehandling med fokus på fagområdeuddannelsen, den praktiserende læge og allergicentre, så vi kan få det løft, der sikrer, at allergipatientens behandling prioriteres og varetages som alle andre områder.

- Astma-Allergi Danmark

For alle ved jo, at det i sidste ende er patienterne, der rammes, når løsningerne udebliver.

Debatindlægget har også været bragt i netmediet Altinget d. 21. september 2017.

Læs mere:

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Allergi og regionsvalg: Sophie Hæstorp Andersen (S)

Op til regionsvalget den 21. november spørger Astma-Allergi Danmark en række regionsrådsformænd: Hvad er jeres plan på allergiområdet?

Sophie Hæstorp Andersen (S) er regionsrådsformand i Region Hovedstaden. Foto: Jens Astrup.

Sundhedsstyrelsen har med sine fem anbefalinger lagt op til, at regionerne skal styrke allergiområdet. Det sætter Astma-Allergi Danmark fokus på op til regionsvalget.

Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden siger:

Jeg er helt enig med Sundhedsstyrelsen i, at der skal mere fokus på at sikre fagområdeuddannelser inden for allergiområdet. Vi har et medansvar for, at der også fremover er kompetente læger til at sørge for patienterne.
Men jeg tror, vi gør klogest i at arbejde sammen om det på tværs af hele landet, og derfor har vi bedt Danske Regioner om at se på det.

- ​Sophie Hæstorp Andersen (S), Region Hovedstaden

Astma-Allergi Danmark: Tag ansvar

Astma-Allergi Danmark mener, at det er afgørende, at regionerne tager ansvar for allergiområdet.

 

Landets allergipatienter skal have den hjælp, som de har brug for. Derfor er det afgørende, at regionerne tager ansvar. Sundhedsstyrelsens anbefaler netop, at regionerne løfter området. Her venter patienterne stadig på en plan.

- Anne Holm Hansen, vicedirektør, Astma-Allergi Danmark

Ifølge Astma-Allergi Danmark er der behov for en klar prioritering af fagområdeuddannelsen i allergi, allergicentre i alle regioner og en styrkelse af den praktiserende læges uddannelse.

FAKTA: Anbefalinger på allergiområdet

Antallet af henvendelser på allergiområdet er steget markant på landets hospitaler de seneste 10 år. Sundhedsstyrelsen fastslår, at allergiområdet skal løftes ude i regionerne og hos andre relevante aktører, og har fremlagt fem anbefalinger.

 1. Øget fokus på allergi i lægeuddannelsen
 2. Styrkelse af allergiområdet hos de praktiserende læger
 3. Øget fokus på fagområdeuddannelsen i allergologi
 4. Etablering af flere allergicentre
 5. Styrkelse af speciallægepraksis på allergiområdet

Kilde: Sundhedstyrelsen, Status på allergiområdet, 2017

Sophie Hæstorp Andersens udtalelse har tidligere været bragt i AstmaAllergi-bladet #5 2017. Udtalelser fra Ulla Astman (S), regionsrådsformand i Region Nordjylland og Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark er også blevet bragt som optakt til regionsrådsvalget.

Alle fem regionsrådsformænd er blevet adspurgt, men Bent Hansen (S) Region Midtjylland og Jens Stenbæk (V) fra Region Sjælland ønskede ikke at medvirke, da de ikke genopstiller til regionsrådsvalget i efteråret 2017.

Nyhed: 6.11.2017


Peanutallergikere går lysere fremtid i møde

Et nyt vaccineforsøg viser, at en person med svær peanutallergi kan vænnes til at tåle små mængder peanuts. Et vigtigt skridt til at hjælpe mennesker med livstruende allergier, lyder det fra Astma-Allergi Danmark.

15-årige Christoffer McEwan kan nu indtage små mængder peanuts. Det har han aldrig kunnet før. Foto: Fie Krøyer Dahl / Astma-Allergi Danmark

Hele sit liv har 15-årige Christoffer McEwan haft svær peanutallergi. Hvis han utilsigtet kom til at spise noget med spor af peanuts i, fik han ondt i maven og kvalme og kunne i værste fald ende med at få en livstruende allergisk reaktion, også kaldet anafylaksi.

Men nu har en peanutvaccine ændret Christoffers hverdag. Han har deltaget i et netop afsluttet forskningsprojekt på Odense Research Center for Anaphylaxis, hvor han under forskernes bevågenhed har indtaget en stigende mængde peanuts.  

Det betyder, at Christoffer i dag kan indtage en mindre mængde peanuts uden at få symptomer. Mængden er 30 gange større end den, han kunne indtage for et år siden, da forsøget startede. I Christoffers tilfælde svarer det til omkring 17 peanuts.

 

Jeg kan spise små mængder peanuts, og det har jeg aldrig kunnet før. Det er så fedt og har gjort min hverdag nemmerer

- Christoffer McEwan

Allergi kan være livstruende

Patientforeningen Astma-Allergi Danmark glæder sig over, at peanutallergikere forhåbentlig går en lysere fremtid i møde.

 

Mange mennesker lever i dag med stor risiko for pludselig at få en livstruende allergisk reaktion. Den angst og de begrænsninger, det medfører, har stor indflydelse på den enkeltes hverdag og livskvalitet. Og det skal tages alvorligt.

- Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Vaccine i sigte

For nuværende har vaccinen mod peanutallergi kun været tilgængelig som en del af forskningsprojektet. Centerleder på Odense Research Center for Anaphylaxis, professor og overlæge Carsten Bindslev-Jensen, er optimistisk. Han vurderer, at en vaccine mod peanutallergi vil være tilgængelig inden for en overskuelig fremtid, når man tager de foreløbige positive resultater i betragtning. 

Hvordan vaccinen, som skal tages gennem munden, virker på længere sigt, er dog uvist.

 

Vi ved fra vacciner, som sprøjtes ind, fx mod græs, at når man har fået den gennem fx fem år, så holder effekten. Men vi aner ikke noget om, hvor længe de vacciner, som gives oralt, virker.

- Carsten Bindslev-Jensen, professor, overlæge og centerleder på Odense Research for Anaphylaxis.

Se Christoffers smage ægte peanut for første gang

FAKTA

 • Seneste danske undersøgelse (DARC kohorten, 2009) viste, at 0,6 % ved 6 års alderen havde peanutallergi. Af dem har 50-90% det i så svær grad, at det kan være livsfarligt at indtage bittesmå mængder - altså madvarer, hvor der blot står "indeholder spor af jordnødder".
 • Anafylaksi er en voldsom og potentielt livstruende allergisk reaktion. Anafylaksi kan opstå i forskellige grader, hvor anafylaktisk shock er den mest alvorlige med bevidstløshed, kredsløbssvigt og potentiel død. De hyppigste årsager til anafylaksi er allergi over for fødevarer, lægemidler og insektgift.
 • Eksperimentér ikke med at indtage peanuts på egen hånd, hvis du har allergi over for fødevaren. Forsøg med vacciner mod fødevareallergi skal altid foregå under kontrol af læge eller sundhedsfagligt personale, da det kan medføre alvorlige allergiske reaktioner.
 • Hos Astma-Allergi Danmark kan du få rådgivning om bl.a. allergiske reaktioner. Du kan ringe til Rådgivningen på tlf. 4343 4299.

Kilde: Astma-Allergi Danmark og Odense Research Center for Anaphylaxis

Læs hele temaet om peanutallergi i AstmaAllergi-bladet

Klik her for at downloade temaet

Nyhed: 01.11.2017


To journalister/
kommunikationsmedarbejdere til Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark søger to journalister/kommunikationsmedarbejdere.

Astma-Allergi Danmark ønsker at fokusere stærkere på vores værdier og dermed styrke dialogen med de mange interessenter, vi har. Derfor søger vi to journalister/kommunikationsmedarbejdere. Den ene stilling sigter på brede kompetencer, hvor du skal arbejde som skrivende journalist og indgå som projektmedarbejder i kampagner og projekter. Den anden stilling har særligt fokus på SoMe samt løbende kommunikationsopgaver.

For begge stillinger gælder det, at du bliver en del af et team, som til tider har mange bolde i luften og samarbejder på tværs af organisationen med flere faggrupper. Opgaven bliver bl.a. at kommunikere de mange projekter og aktiviteter ud til pressen og til foreningens interessenter herunder medlemmer og følgere på de sociale medier og andre medieplatforme.

 

1. Stillingen som journalist og kommunikationsmedarbejder

Det er afgørende, at du skriver godt og er i stand til at variere det skrevne alt efter medie. Du har politisk flair og anvender kampagner, presse, nyhedsbreve, hjemmeside, sociale medier og andre kommunikationskanaler effektivt til at få budskaberne ud. Du har betydelig presseerfaring og forståelse for interessevaretagelse i en værdibaseret organisation og er i stand til at omsætte denne værdi til konkret handling. Du tager ansvar og har evt. et ledelsesmæssigt potentiale/ønske.

 

2. Stillingen som SoMe-journalist og kommunikationsmedarbejder

Du er vant til at arbejde med sociale medier og fortrolig med de bagvedliggende mekanismer. Du arbejder med fx ’Power-editor’ og målrettet brug af ’audiences’ i Facebook. Du kan omsætte foreningens nyheder og budskaber, så de får liv og skaber engagement på de sociale medier. Du har lysten til at være tovholder for foreningens tilstedeværelse på Facebook, Instagram og Twitter. Du kan have erfaringer fra lignende stillinger eller være nyuddannet med stærke SoMe-kompetencer.

 

Generelle kvalifikationer for begge stillinger

 • Du har en skarp pen og er retorisk stærk.
 • Det falder dig naturligt at inddrage dine kollegers faglighed.
 • Du er en udadvendt, engageret, imødekommende kollega, der er i stand til at løse opgaver selvstændigt og sammen med andre.
 • Du forstår at arbejde med vores værdier og omsætte disse til praksis i din kommunikation.
 • Du har en relevant uddannelsesmæssig baggrund fx, journalist eller cand.comm., cand.public.

 

Om os

Astma-Allergi Danmark er en patientorganisation, der arbejder med viden og aktiviteter, der retter sig mod mennesker med allergi og overfølsomhedssygdomme som astma, høfeber og eksem. Vi tilbyder rådgivning til alle borgere, driver og formidler Dagens Pollental, tilbyder undervisning til alle samt vejleder mennesker gennem allergimærket Den Blå Krans.

Du kan læse mere om Astma-Allergi Danmark på astma-allergi.dk. For yderligere oplysninger om stillingen kan du evt. kontakte vicedirektør Anne Holm Hansen fra Astma-Allergi Danmark på tlf. 43 43 59 11.

 

Stillingsinformation

Stillingerne er på 37 timer inkl. frokost. Løn og vilkår forhandles med udgangspunkt i offentlige vilkår.

Tiltrædelse: Snarest muligt. Du vil komme til at gennemgå et testforløb, hvis du kommer til samtale.

Ansøgningen sendes til info@astma-allergi.dk. Ansøgning 1 mærkes med ”generel”, og ansøgning 2 mærkes med ”SOME”, så det fremgår, hvilken stilling du søger. Ansøgningsfrist: 10. november 2017 kl. 08.00.


Stor spørgelyst til astmaskole i Ringsted

Spørgelysten var stor, og der blev udvekslet erfaringer på den netop afholdte astmaskole om oplevet svær astma i Ringsted. Du kan stadig nå at deltage i astmaskolerne i november.


I november afholdes astmaskole om oplevet svær astma i Odense, Aarhus, Hillerød og Aalborg. Foto: Henriette Baun Gautier

Kan det virkelig være rigtigt, at jeg har vejrtrækningsproblemer, selvom jeg tager min astmamedicin? Er det snyd, hvis jeg tager min anfaldsmedicin, inden jeg skal en tur i svømmehallen? Det var blot nogle af spørgsmålene, som blev stillet til astmaskolen om oplevet svær astma i Ringsted den 26. oktober 2017.

Flere af deltagerne havde læst temaet om svær astma i Astma-Allergi Danmarks medlemsblad (nr. 4, 2017) eller hørt om arrangementet i Astma-Allergi Danmarks Rådgivning. Fælles for alle deltagerne var, at de gerne vil blive klogere på deres astma.


37 var tilmeldt i astmaskolen om oplevet svær astma i Ringsted. I løbet af aftenen blev der stillet mange spørgsmål. Fx. om det er normalt, at man får blå mærker af at tage sin astmamedicin. Det kunne flere nikke genkendende til.
 


Speciallæge i lungemedicin Linda Makowska Rasmussen underviste og fortalte blandt andet om svær astma og nye behandlingsmuligheder til de fremmødte i Ringsted.

 

Deltagerne er særligt optaget af, hvordan de får bedre astmakontrol. De ønsker, at få forklaring på deres symptomer og bivirkninger, og hvordan de kan forbedre og modvirke bivirkningerne.

- Linda Makowska Rasmussen, Speciallæge i lungemedicin

Flere pårørende deltog også i astmaskolen og havde i løbet af aftenen brug for at stille spørgsmål til Astma-Allergi Danmarks rådgiver Christine Højer Eriksen.
 

19-årige Sarah Nielsen deltog i astmaskolen, fordi hun oplever, at det er så svært at få vejledning ved egen læge.

 

Noget af det fedeste ved i aften er, at vi er så mange, som sidder med de samme problemer og kan dele erfaringer. Det er rart, at kunne spørge en læge til råds, som har styr på det.

- Sarah Nielsen, deltager

53-årige Torben Christensen lytter opmærksomt. Han føler ikke, at han er blevet ordentlig udredt for sin astma, så derfor er han kommet til aftenens astmaskole.

 

Jeg tager den viden om ny medicin med mig fra i aften. Samtidig får jeg også råd med hjem til andre familiemedlemmer.

- Torben Christensen, deltager

I løbet af aftenen blev der holdt pause med sandwich og forfriskninger. Pausen brugte mange af deltagerne til at stille spørgsmål og udveksle erfaringer med hinanden.

Der er fortsat ledige pladser til astmaskolen om oplevet svær astma i november. Astmaskolerne afholdes i Odense, Aarhus, Hillerød og Aalborg.

Læs mere

Nyhed: 30.10.2017

 


Politikere blev allergitestet

Efterårets besøg på Christiansborg var igen en god anledning til at få talt allergisagen med politikerne. Her er et lille udpluk fra dagen.

En dag hvor Christiansborg blev allergitestet og fik målt lungefunktion. Og Astma-Allergi Danmark siger tak for snakken.

Vi håber, at vores besøg gav politikerne indblik i allergiområdet, som er en del af mange danskeres hverdag.

Ikke mindst fordi vi i Astma-Allergi Danmark ser et stort behov for et større politisk fokus og en mere målrettet indsats for at hjælpe de 1,5 million danskere med allergi, høfeber, astma og eksem.

Det fik vi også snakket om.

Troels Ravn (S)

Pia Kjærsgaard (DF)

Søren Gade (V)

Liselott Blixt (DF)

Marcus Knuth (V)


Tværfagligt netværk skal forbedre patientforløb

Et nyt tværfagligt allerginetværk kaldet CAG bestående af klinikere og forskere fra Region Hovedstaden og Københavns Universitet er etableret. Målet er at løfte allergiområdet og skabe bedre og hurtigere patientforløb for fremtiden.

I begyndelsen af oktober var det nye faglige netværk Clinical Academic Group for Allergi samlet. Leder af netværket er professor og overlæge Jeanne Duus Johansen. Foto: Videncenter for Allergi

Det bliver med øget fokus på allergiområdet, når klinikere og forskere fremover sætter sig sammen i det nye faglige netværk Clinical Academic Group – også kaldet CAG – for Allergi.

CAG er et netværkssamarbejde mellem Region Hovedstaden og Københavns Universitet, som består af forskere og klinikere fra både almen praksis, speciallægepraksis og hospitaler. Det særlige ved netværket er, at der fremover bliver mere vidensdeling på tværs af forskning, klinisk arbejde og uddannelse.

Med CAG’en får vi taget både forskning, klinik og uddannelse op på et nyt niveau, hvor vi vil fokusere på at forebygge allergi, så folk ikke bliver syge i fremtiden.

- Professor Jeanne Duus Johansen, leder af CAG for Allergi

Det er professor og overlæge Jeanne Duus Johansen, som er leder af CAG for Allergi. Hun er også centerleder på Videncenter for Allergi, Hud- og Allergiafdelingen, Herlev og Gentofte Hospital.

Vil gavne patienter

Astma-Allergi Danmark vil som patientforening deltage i allerginetværket som ekstern partner. Og at der nu er blevet etableret så stærkt og professionelt et netværk for allergi, glæder Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

 

Etableringen af en CAG for Allergi med den enorme kompetence, der ligger bag, er rigtig vigtig for allergiområdet som helhed og vil gavne patienterne.
Det glæder os meget, at allergisagen nu får det nødvendige løft.

- Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Strømlinede forløb

For det er netop en stor udfordring for det danske sundhedsvæsen, at der er et stigende antal patienter, som lider af allergiske sygdomme.

Ifølge Sundhedsstyrelsens statusrapport på allergiområdet er der inden for de seneste 10 år sket en stigning på 75 procent i antallet af patienter i behandling eller diagnosticeret med allergi i hospitalsvæsenet i Region Hovedstaden.

Et af målene med allerginetværket er derfor at skabe bedre og hurtigere patientforløb samt bedre uddannelse inden for allergiområdet, understreger Jeanne Duus Johansen.

Vi vil arbejde på at lave nogle mere strømlinede forløb, så det bliver bedre i forhold til den enkelte patient.
Her vil vi se på, hvad behovet er for uddannelse fx i almen praksis. Kan vi gøre noget for, at almen praksis varetager flere patienter – altså de lettere patienter – og give dem værktøjer til at se, hvilke patienter som har brug for at blive sendt videre? Det vil vi undersøge.

- Professor Jeanne Duus Johansen, leder af CAG for Allergi

De langsigtede mål

De mere langsigtede mål for allerginetværket er at finde nye former for behandling og sikre tidlig opsporing af allergiske sygdomme. Altså at kunne forudsige på et tidligt tidspunkt fx med en blodprøve eller hudprøve, om personer er i særlig risiko for at få en kompliceret sygdom, hvor man bliver allergisk over for mange ting.

 

Målet er at kunne tilbyde personer med en sådan risikoprofil tætte forløb og mere intensiv behandling på et tidligt tidspunkt.

- Professor Jeanne Duus Johansen, leder af CAG for Allergi

I første omgang skal allerginetværket finde yderligere finansiering af de mange initiativer og forskningsprojekter, som ligger i støbeskeen, og som på sigt skal komme alle landets allergipatienter til gode.

FAKTA: Hvad er en CAG?

CAG står for ”Clinical Academic Group” og er et samarbejde mellem Københavns Universitet og Region Hovedstaden.

En CAG er et stærkt, fagligt orienteret netværk, som skal løfte samarbejdet mellem klinikere og forskere på hospital og universitet til et nyt niveau med konkrete og banebrydende resultater for øje.

CAG for Allergi har som mål at optimere patientforløb for patienter med allergiske sygdomme på tværs af sektorer.

Leder af CAG for Allergi er professor og centerleder Jeanne Duus Johansen fra Videncenter for Allergi, Hud-og Allergiafdelingen, Herlev og Gentofte Hospital. Viceleder er professor Carsten Geisler fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.

Kilde: Videncenter for Allergi

Nyhed: 19.10.2017
 

Allergi og regionsvalg: Stephanie Lose (V)

Op til regionsvalget den 21. november spørger Astma-Allergi Danmark en række regionsrådsformænd: Hvad er jeres plan på allergiområdet?

Stephanie Lose (V) er regionsrådsformand i Region Syddanmark. Foto: Region Syddanmark

Der mangler kompetencer til at håndtere de mange allergipatienter, og Sundhedsstyrelsen har med sine fem anbefalinger lagt op til, at regionerne skal styrke allergiområdet. 

Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark, udtaler: 
 

Det er ingen tvivl om, at den tværfaglige tilgang i et allergicenter er en stor styrke i behandlingsindsatsen, netop fordi fagfolkene der kan fokusere på de komplekse og livslange problemstillinger, som patienterne oplever.

Stephanie Lose (V), Region Syddanmark

Astma-Allergi Danmark: Hvad er så planen?

Astma-Allergi Danmark efterlyser dog en plan fra regionerne.
 

Udover en sikring af allergicentre i alle regioner samt klar prioritering af fagområdeuddannelsen i allergi er der behov for en styrkelse af den praktiserende læges uddannelse. Den praktiserende læges rolle i fremtidens allergibehandling er helt afgørende. 

Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

FAKTA: Anbefalinger på allergiområdet

Antallet af henvendelser på allergiområdet er steget markant på landets hospitaler de seneste 10 år. Sundhedsstyrelsen fastslår, at allergiområdet skal løftes ude i regionerne og hos andre relevante aktører, og har fremlagt fem anbefalinger.

 1. Øget fokus på allergi i lægeuddannelsen
 2. Styrkelse af allergiområdet hos de praktiserende læger
 3. Øget fokus på fagområdeuddannelsen i allergologi
 4. Etablering af flere allergicentre
 5. Styrkelse af speciallægepraksis på allergiområdet

Kilde: Sundhedstyrelsen, Status på allergiområdet, 2017

Stephanie Loses udtalelse har tidligere været bragt i AstmaAllergi-bladet #5 2017. Udtalelelser fra Ulla Astman (S), regionsrådsformand i Region Nordjylland og Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden bliver bragt som optakt til regionsrådsvalget.

Alle fem regionsrådsformænd er blevet adspurgt, men Bent Hansen (S) Region Midtjylland og Jens Stenbæk (V) fra Region Sjælland ønskede ikke at medvirke, da de ikke genopstiller til regionsrådsvalget i efteråret 2017.

Nyhed: 17.10.2017


Politikere testes for allergi

Det er blevet tid til priktest af folketingspolitikere og embedsmænd. Sammen med Allergiklinikken Gentofte tager Astma-Allergi Danmark igen på Christiansborg og får samtidig en god snak om allergiområdets udfordringer.

Foto: Charlotte Antschukov Kjær
 
Da Folketinget samledes til åbningsdebet første tirsdag i oktober, tænkte de færreste af landets politikere nok på den netop afsluttede pollensæson. Men det burde de måske.
 
For pollenallergi stopper som bekendt ikke med sæsonens afslutning. Det fortsætter næste sæson og sæsonen efter. Og har man andre former for allergier, plages mange endda året rundt. 
 
Allergien koster sygedage betalt af arbejdsgivere og statskassens lommer. Og samtidig koster det den enkelte helbredet, når den overtager styringen og fjerner livskvaliteten i hverdagen.
 
Det ved man hos Astma-Allergi Danmark. 
 
Derfor slår organisationen igen i år et smut om de danske politikere og embedsmænd på Christiansborg med priktest og lungefunktionsmåler i den ene hånd og spørgsmål til allergisagen i den anden. 
 
 

1,5 mio. danskere er ramt af allergi og overfølsomhedssygdomme som høfeber, astma og eksem, og det har konsekvenser både for samfundet og den enkelte.

- Anne Holm Hansen

- Derudover mangler der læger til at håndtere de mange patienter, hvilket Sundhedsstyrelsen gjorde regionerne opmærksomme på tidligere på året, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark og tilføjer:
 
- Så nu vi er på Christiansborg, vil vi da gerne lige høre politikerne om hvorfor, det forholder sig sådan.
 
Forventer stor interesse
 
Med til arrangementet har Astma-Allergi Danmark også Klinik for allergi fra Gentofte Hospital, som står for udførslen af priktests. Og selvom politikerne også vil blive spurgt ind til allergisagens mangelområder, lyder opfordringen fra Anne Holm Hansen, at politikerne skal være hurtigt ude, når invitationen rammer indbakken.
 
- Når vi har besøgt Christiansborg med tilbud om priktest har interessen altid været virkelig stor. Så det gælder om at være hurtig ude med tilmeldingen, hvis man er politiker eller embedsmand og arbejder på Christiansborg, siger Anne Holm Hansen.

Tid og sted:

Priktest og måling af lungefunktion finder sted i Fællessalen på Christiansborg: Tirsdag den 24. oktober kl. 10.00 – 15.00.

Fakta

 • Over 1 million voksne danskere lider af allergi
 • Pollenallergi kostede 266.000 sygedage og 2,3 millioner ineffektive arbejdsdage i pollensæsonen 2014
 • Pollenallergi forringer livskvaliteten hos 4 ud af 10 patienter (42 %)
 • Flere end 2 ud af 5, der lider af allergi har ikke fået en diagnose.

Nyhed 13. oktober 2017 


Brug for ekstra pauser til sommereksamen?

Bliver du træt, ufokuseret og uoplagt af din pollenallergi, er det nu, du skal søge om længere forberedelsestid eller ekstra pauser til eksamen.

Foto: Colourbox
 
Mange er ikke klar over, at de har muligheden for at søge om ekstra forberedelsestid til de skriftlige og mundtlige eksamener. 
 
Det kræver, at du henvender dig til skolen i god tid, så de kan nå at behandle din ansøgning. Og skal du op til eksaminer til sommer, er det ifølge Betina Hjorth, chefrådgiver i Astma-Allergi Danmark en god idé at søge allerede nu. 
 
- Ved du, at din allergi eller astma rammer dig, når pollensæsonen går i gang fra næste forår, er det en god idé at søge om ekstra tid til eksamen eller længere forberedelsestid allerede nu, siger Betina Hjorth og fortsætter:
 
 

Du skal kontakte skolens leder og forklare din situation, som så træffer beslutningen. Din læge behøver ikke at udtale sig, men skolelederen kan bede om at få en udtalelse fra lægen.

- Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark

Snak med dine forældre

Mange sammenligner ofte symptomer på pollenallergi med følelsen af influenza. Ondt i hovedet, træthed, kløende øjne og løbende næse kan gøre det svært at præstere til en eksamen. Og ikke overraskende kan den ekstra forberedelsestid eller flere eksamenspauser være en god håndsrækning for netop disse elever: 
 
- Vi foreslår ofte, at du snakker med dine forældre, og sammen går I til din lærer med ønsket om ekstra eksamenstid. Din lærer kan eventuelt lave en udtalelse om, at der er et mønster i, at dine allergisymptomer påvirker dit præstationsniveau om foråret. Men tag snakken sammen, så I finder den bedste løsning, siger Betina Hjorth.

Du kan søge dispensation, hvis du i eksamensperioden lider af:

 • Astma
 • Allergi
 • Bivirkninger af medicin
 
Nyhed 13. oktober 2017 

Stands allergien med ny kemiindsats

Udviklingen af allergi på huden skal bremses ved mere forsking og en klar strategi for regulering af allergifremkaldende stoffer, mener Astma-Allergi Danmark. Foto: Colourbox

Det skønnes at ca. 10 % af danskerne har allergi på huden over for parfume eller konserveringsmidler, som utallige forbrugerprodukter indeholder og som kan føre til kontakteksem med daglige gener som eksem, sår og kløe.

Derfor er de igangværende forhandlinger om en ny fireårig indsats på kemiområdet er afgørende, når det gælder om at bremse udviklingen i antallet af danskere, der får allergi over for allergifremkaldende stoffer i forbrugerprodukter. 


Viden og forskning er afgørende

Astma-Allergi Danmark støtter op om, at der er brug for en klar strategi for regulering af allergifremkaldende stoffer. Og Astma-Allergi Danmark ser et klart behov for mere forskning og en styrket forebyggelsesindsats. 

Videncenter for Allergi gør en enestående indsats som videns-og forskningsinstitution. En indsats, som i dag er helt uundværlig, men hvor flere ressourcer ville forbedre den allerede gode indsats på kemiområdet væsentligt i en tid, hvor ny viden er afgørende.

Allergi påvirker hverdagen

Ofte opstår allergi på huden i teenageårene og kan have stor betydning for fremtidige jobvalg. Årligt bliver der også anmeldt ca. 3000 nye tilfælde af arbejdsbetingede hudlidelser.

De allergifremkaldende stoffer fylder altså helt konkret i danskerne hverdag: Hvis det ikke er shampooen, så er det måske deodoranten eller håndsæben, der kan indeholde fx parfume, som man ved kan give allergi. Hvis altså ikke forbrugeren navigerer uden om ved at vælge allergimærket Den Blå Krans.

Der er derfor ingen tvivl om, at der er behov for både mere forskning og forebyggelsesindsats til gavn for forbrugere og de mange danskere, som allerede har kontakteksem på grund af allergi på huden.

Fakta

Astma-Allergi Danmark har opmærksomhed på kemiske stoffer, fordi borgerne har behov for viden. Det gør vi meget ud af gennem vores Rådgivning og gennem apps med informationer.

Læs mere:

 

Allergimærket Den Blå Krans

Køb produkter med Den Blå Krans
og undgå allergifremkaldende stoffer

 


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

 
 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores nyhedsarkiv


Astma-Allergi Danmark skriver nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Find nye og gamle artikler i vores nyhedsarkiv her.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

 

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning