Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Græspollen er nu i luften

Pollensæsonen for græs er nu begyndt. Græsallergi er den mest udbredte allergi blandt Danmarks en million pollenallergikere, som nu skal til at holde øje med appen Dagens Pollental.

Dagens Pollental
Hold øje med pollenniveauet for græs med appen Dagens Pollental. Foto: Astma-Allergi Danmark

Græs er den største pollensynder blandt Danmarks en million pollenallergikere, da 6 ud af 10 pollenallergikere har græsallergi. Derfor skal pollenallergikere holde ekstra øje med Dagens Pollental og -Varsling i de kommende måneder, lyder det fra Astma-Allergi Danmark.

– Astma-Allergi Danmark har målt et pollental for græs på 6 i Østdanmark og 2 i Vestdanmark. Pollenniveauerne er stadig lave, da vi er i starten af græspollensæsonen, men der kan være lokale variationer, som gør, at pollentallet lokalt kan være højere, siger Andrea-Pil Holm, biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark.

– Som græsallergiker skal man derfor nu være opmærksom på sine symptomer og sin behandling, inden sæsonen for alvor går i gang, uddyber hun.

Rigtig mange danskere oplever høfebersymptomer som kløende øjne og løbende næse, når der er græspollen i luften. Græsallergikere bør derfor tage deres forholdsregler, så de kan nyde foråret og sommeren bedst muligt til trods for deres allergi.

Samtidig anbefaler Astma-Allergi Danmark alle pollenallergikere at downloade appen Dagens Pollental, som giver et hurtigt overblik over dagens og morgendagens forventede pollenniveauer direkte på mobilen.

Lang pollensæson i vente

Pollensæsonen for græs kan fortsætte helt frem til september måned. Sæsonen er lang, fordi der findes mange forskellige arter af græs, som blomstrer på forskellige tidspunkter.

– De lave temperaturer og våde vejr holder græssets blomstring lidt nede. Hvis der til gengæld kommer en varmebølge, vil det sparke rigtig gang i årets græssæson. Her ved vi fra vores medlemmer, at appen Dagens Pollental er et uundværligt redskab til at følge de daglige pollenniveauer, siger Andrea-Pil Holm fra Astma-Allergi Danmark.

Det er endnu ikke til at vide hvor hård en sæson, vi går i møde, når det kommer til græspollen, men typisk topper sæsonen for græspollen omkring sankthans i slutningen af juni.

Hold dig aktiv i pollensæsonen

En tidligere undersøgelse fra Astma-Allergi Danmark viser, at pollenallergi gør det svært at fastholde en aktiv hverdag. Dette års pollensæson er ingen undtagelse, og mange af Astma-Allergi Danmarks medlemmer fortæller, at de dropper træning eller drosler ned på grund af deres pollenallergi, høfeber eller astma. Mange kender heller ikke til sammenhængen mellem pollenallergi og astma.

Med den aktuelle kampagne Snot or not sætter Astma-Allergi Danmark derfor fokus på, at de fleste kan det meste, hvis man er velbehandlet og følger en række gode råd. 

Astma-Allergi Danmark råder alle, der føler sig begrænset i pollensæsonen, til at søge egen læge eller ringe til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning. Det er også muligt at finde information lokalt, da 36 klinikker og sygehusafdelinger over hele landet bakker op om Snot or not-kampagnen.

Pollenservices fra Astma-Allergi Danmark

Nyhed: 13.05.2019

Medlemskab for dig med pollenallergi

Som pollenallergiker i Danmark står du ikke alene. Op imod 1 million danskere lever nemlig med pollenallergi.

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Ny kampagne sætter fokus på høfeber

Høfeberen hærger, og derfor er Astma-Allergi Danmark gået sammen med Danmarks Apotekerforening for at sætte fokus på symptomer, gode råd og behandling i en ny kampagne.

Karsten har høfeber

Figuren Karsten har høfeber i den nye kampagne, som Danmarks Apotekerforening har lavet i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Foto: Danmarks Apotekerforening

Med op mod en million pollenallergikere i Danmark er der mange, der i øjeblikket oplever løbende næse, nys og røde øjne. Desværre er der også mange, der ikke opsøger hjælp, men i stedet affinder sig med deres symptomer. Det skal der laves om på.

Derfor er Astma-Allergi Danmark gået sammen med Danmarks Apotekerforening i en ny kampagne, der skal minde danske pollenallergikere om, at der er hjælp at hente, når pollensæsonen raser.

Karsten har høfeber

Med figuren Karsten i centrum tager kampagnen fat i høfeberens forskellige afkroge. Kampagnen sætter særligt fokus på hvilke symptomer, man skal være opmærksom på, og hvordan man finder frem til den behandling, der er bedst for den enkelte.

Kampagnen varer hele maj måned, og du kan besøge kampagnesiden her

Snot or not – pollenallergi kan give astma

Husk også at Astma-Allergi Danmark i maj måned sætter fokus på, at pollenallergi kan give astma. Det sker igennem kampagnen Snot or not. Faktisk har hele 30 procent af pollenallergikere også astma, men mange ved det ikke.

På kampagnesiden kan du derfor blive klogere på sammenhængen mellem pollenallergi og astma, samt hvordan du kan øge din livskvalitet med gode råd, tekniske hjælpemidler og den rette behandling.

Nyhed: 09.05.19

 


Høfeberramte strømmer til årets Høfeberskoler

Astma-Allergi Danmark afholder for første gang Høfeberskoler for unge og voksne, og interessen er stor blandt foreningens høfeberramte medlemmer.

Høfeberskoler

Årets Høfeberskoler foregår i maj måned, og interessen har været så stor, at der er oprettet venteliste til alle arrangementer. Foto: Astma-Allergi Danmark

Pollensæsonen er i gang, og mange kæmper med rindende næser og kløende øjne – de velkendte høfebersymptomer. Høfeber kan være meget indgribende i hverdagen og påvirker livskvaliteten, hvis man ikke er velbehandlet.

Derfor strømmer høfeberramte medlemmer nu til Astma-Allergi Danmarks Høfeberskoler for at få viden og hjælp til at behandling af høfeber og dele erfaringer med andre. Årets Høfeberskoler foregår i maj måned i Odense, Aarhus og København, og interessen har været så stor, at der er oprettet venteliste til alle arrangementer.

Fællesskab for medlemmer

Høfeberskolen foregår en hverdagsaften, hvor deltagerne får undervisning af speciallæge i lungemedicin og fagområdespecialist i allergi, overlæge Linda Makowska Rasmussen. På Høfeberskolen får deltagerne ny viden om symptomer, behandling og gode råd til hverdagen med høfeber og allergi over for dyr, husstøvmider og pollen.

Deltagerne kan i løbet af aftenen stille spørgsmål til underviseren, få rådgivning hos Astma-Allergi Danmark og dele erfaringer med andre medlemmer.

Fakta: Symptomer på høfeber

Høfeber viser sig som snue, nys og tilstoppet næse samt røde og kløende øjne. Nogle oplever også rindende øjne, lysfølsomhed samt hævelse af øjenlåg og af øjenslimhinden.


Rådgivning til dig på World Asthma Day

Den 7. maj 2019 er det World Asthma Day, hvor Astma-Allergi Danmarks Rådgivning står klar med gode råd og vejledning til alle med astma, høfeber og pollenallergi, der gerne vil være mere aktive.

Rådgivning på World Asthma Day

På World Asthma Day den 7. maj 2019 står Astma-Allergi Danmarks Rådgivning klar til at svare på spørgsmål om pollenallergi, høfeber og astma. Foto: Astma-Allergi Danmark.

Det er muligt at dyrke motion midt i pollensæsonen. Men hvis øjnene klør, vejrtrækningen driller, og nysene kommer i hobetal, kan det være svært. Symptomerne kan nemlig skyldes pollenallergi, høfeber og astma. Derfor står Astma-Allergi Danmarks Rådgivning klar til at hjælpe dig på World Asthma Day den 7. Maj 2019.

Du kan enten ringe til Rådgivningen fra klokken 9-12 på telefon 4343 4299 eller kigge forbi sportsforretningen LØBEREN i København, når Astma-Allergi Danmark tilbyder rådgivning i butikken fra kl. 15.30 – 17.30.

Dårlig form eller pollenrelateret astma?

Symptomer på astma kan fx være vejrtrækningsbesvær, og mange danskere dropper træningen eller drosler ned på grund af deres pollenallergi, høfeber eller astma.

Det er derfor vigtigt, at man får den nødvendige rådgivning, så man kan fortsætte med at være aktiv i pollensæsonen, lyder det fra Astma-Allergi Danmark.

Med den landsdækkende Snot or not-kampagne sætter Astma-Allergi Danmark netop nu fokus på sammenhængen mellem høfeber og astma, og at en aktiv hverdag er mulig, hvis man er velbehandlet og følger en række gode råd.

Team Astma-Allergi Danmark viser vejen

Det nyligt opstartede Team Astma-Allergi Danmark er en del af Snot or not-kampagnen. Her viser ildsjæle, at fysisk aktivitet er muligt i pollensæsonen – også hvis man har høfeber og/eller astma.

– Jeg har meldt mig på holdet, fordi det er en mulighed for at sætte fokus på Astma-Allergi Danmark, og det store arbejde de gør for at hjælpe allergikere og astmatikere i hverdagen, siger Pia Thomsen, som er medlem af foreningen, med på teamet samt en del af det danske landshold for White Water Rafting.

Det er stadig muligt at blive en del af Team Astma-Allergi Danmark. Deltagerne får blandt andet rådgivning, en træningsbluse og adgang til fri CrossFit- eller yogatræning i maj og juni måned. Tag kontakt til Astma-Allergi Danmark på info@astma-allergi.dk, hvis du har lyst til at være med!

Rådgivning til dig på World Asthma Day 7. maj 2019

Ring til Rådgivningen på telefon 4343 4299 fra klokken 9-12 eller mød Rådgivningen i sportsforretningen LØBEREN i København fra kl. 15.30-17.30. 

Nyhed: 06.05.2019

 


Pollenallergikere kæmper for en aktiv hverdag

En aktiv hverdag med pollenallergi, høfeber eller astma er mulig for de fleste, hvis man er velbehandlet. Det sætter Astma-Allergi Danmark fokus på med den landsdækkende Snot or not-kampagne.

Mange dropper træning eller drosler ned på grund af deres pollenallergi, høfeber eller astma. Men en aktiv hverdag er mulig, hvis man er velbehandlet, lyder det fra Astma-Allergi Danmark. Foto: Colourbox.

Det er muligt at dyrke motion midt i pollensæsonen. Men hvis øjnene klør, vejrtrækningen driller, og nysene kommer i hobetal, kan det være svært. Symptomerne kan nemlig skyldes pollenallergi, høfeber og astma.

– Vi ved fra vores medlemmer, at en aktiv hverdag med pollenallergi er en stor udfordring, hvis behandlingen ikke fungerer. Ikke mindst for dem, der også har astma. Derfor er det vigtigt at få den nødvendige rådgivning, så man sikrer, at man er velbehandlet, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Astma-Allergi Danmark sætter netop nu fokus på, at en aktiv hverdag er mulig, hvis man er velbehandlet og følger en række gode råd. Som en del af Snot or not-kampagnen inviteres alle til at deltage i Team Astma-Allergi Danmark. Teamet er aktivt i hele maj måned, hvor pollensæsonen er på sit højeste.

Team viser, at det er muligt

Alle kan blive en del af Team Astma-Allergi Danmark – også hvis man ikke har høfeber og astma. Som en del af teamet får man hjælp til en mere aktiv hverdag. Deltagerne støtter astma- og allergisagen uanset niveau og motionsform og har et fælles mål om at inspirere andre til at få en aktiv hverdag.

Samtidig råder Astma-Allergi Danmark alle, der føler sig begrænset i pollensæsonen, til at søge egen læge eller ringe til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning. Det er også muligt at finde information lokalt, da 36 klinikker og sygehusafdelinger over hele landet bakker op om kampagnen.

Heftig pollensæson gør sport svært

En tidligere undersøgelse fra Astma-Allergi Danmark viser, at pollenallergi gør det svært at fastholde en aktiv hverdag. Hver 10. adspurgte pollenallergikere har her meldt fra til sportsaktiviteter fire gange eller mere i løbet af en pollensæson. Dette års pollensæson er ingen undtagelse. Mange dropper træning eller drosler ned på grund af deres pollenallergi, høfeber eller astma.

En af dem er 61-årige Mette Lund, der har allergi over for elm og birk:

– Jeg er fysisk begrænset, og det har været rigtig slemt i år. Jo værre pollental, jo mindre fysisk aktivitet. Jeg kan ikke løbe, når pollentallet er på sit højeste. Jeg kan gå, men med smertende lunger, ondt i svælget, løbenæse og kolossal træthed, fortæller hun.

Mette Lund følger Dagens Pollental fra Astma-Allergi Danmark, så hun kan tage sine forholdsregler, når hun skal være aktiv.

Aktiv ude trods pollenallergi? Følg disse råd:

 • Hold dig opdateret med appen Dagens Pollental. Den er gratis og kan ud fra det forventede pollenniveau hjælpe dig med at planlægge dit medicinindtag og dine udendørsaktiviteter.
 • Gå til lægen, hvis du ikke føler, din medicin giver lindring af dine symptomer, eller hvis du oplever nye symptomer, fx med vejrtrækningen.
 • Har du astma, så husk altid din akutmedicin.
 • Hvis du har astma og synes, at din vejrtrækning bliver påvirket af fysisk aktivitet, så tal med din læge om muligheden for at tage astmamedicin, før du er aktiv.
 • Løb gerne i skoven, da træerne kan fungere som et filter. Men undgå fx birkeskov, hvis du er allergisk over for birkepollen.
 • Brug en pollenmaske, hvis du cykler, da den filtrerer pollen væk og hjælper med at holde det væk fra luftvejene.​
 • Brug solbriller eller cykelbriller ved motion udenfor, da de skærmer for, at pollen kommer ind i øjnene og giver symptomer.

Fakta om pollenallergi, høfeber og astma

 • Mere end 1 million danskere har pollenallergi. Omkring 30 procent af dem har også astma.
 • 70 procent af dem med astma har også høfeber – men langt fra alle er klar over det.
 • Pollenallergi giver høfebersymptomer som løbende næse, kløende øjne, og høfeber  hænger tæt sammen med astma. Astma viser sig blandt andet ved vejrtrækningsbesvær, hoste og trykken for brystet.
 • Høfeber, som ikke er velbehandlet, kan udvikle sig til astma.
 • Mere end 2 ud af 5, der lider af pollenallergi, har aldrig fået en diagnose. Hvis man ikke kender symptomerne, kan det nemt forveksles med forkølelse.

Få flere gode råd på www.snotornot.dk


Allergivenlig påske uden nys og snøft

Påskebordet er ofte fyldt med blomster og pyntegrene, men faktisk kan højtidens mest populære plantearter give høfebersymptomer og vejrtrækningsproblemer for allergikere.

Påskelilje

Foto: Colourbox

Påsken står for døren, og for langt de fleste danskere betyder det også påskefrokoster, hvor mad og påskepynt i lange baner indfinder sig på bordet. Desværre kan den hyggelige påskepynt give ubehagelige gener for dig eller dine gæster, hvis de lider af pollenallergi.

I de danske hjem er pynten nemlig ofte buketter af grene og blomster som fx hasselgrene, pilegrene, påskeliljer, tulipaner og hyacinter – og disse er ikke allergivenlige. Fælles for dem er, at de kan udløse symptomer som fx nys, løbende næse, vejrtrækningsbesvær og kløende øjne blandt pollenallergikere, astmatikere og dem med følsomme luftveje.

Ny allergivenlig buket til påskebordet

Hvis du selv eller en af dine gæster er pollenallergiker eller astmatiker, kan du dog stadig skabe et smukt dækket bord. For der er grene og blomster, der ikke er kendt for at give gener, fx lærkegrene, æblegrene og stedmoderblomster.

Som noget nyt kan du også bestille en allergivenlig buket, som Astma-Allergi Danmark har lavet i samarbejde med online-blomsterbutikken flowr. Buketten er bundet af roser, eustoma, løvemund, hindebæger og ruscus – blomster og snitgrønt, som ikke er kendt for at give gener hos pollenallergikere og dem, der er duftoverfølsomme.


For hver solgt buket donerer flowr 10 kroner til Astma-Allergi Danmarks arbejde.


Jobopslag: Erfaren regnskabsmedarbejder/bogholder

Astma-Allergi Danmark søger en erfaren regnskabsmedarbejder/bogholder.

Astma-Allergi Danmark søger en bogholder med solid erfaring indenfor regnskab, som kan varetage den daglige drift af regnskabsfunktionen samt økonomistyring i Astma-Allergi Danmark.

Jobbet

Du har ansvar for bogføring og økonomistyring samt afstemning og regnskabsaflæggelse herunder årsregnskab, budgetlægning samt debitor/kreditorbogholderi. Desuden har du ansvar for indberetning af løn og time/sags regnskab.

Du bliver en del af et ledelsessekretariat, som til tider har mange bolde i luften og samarbejder på tværs af organisationen med flere faggrupper.

Kvalifikationer

 • Du har erfaring med Navision, Membercare og Bluegarden
 • Du har solid erfaring med økonomi og regnskab
 • Du er omhyggelig, struktureret med en systematisk tilgang til arbejdet
 • Du er en positiv, engageret, imødekommende kollega
 • Du evner og kan lide at samarbejde omkring projektøkonomi med forskellige faggrupper
 • Du har en relevant uddannelsesmæssig baggrund

Om os

Astma-Allergi Danmark er en medlemsbaseret patientorganisation, der arbejder med viden og aktiviteter, der retter sig mod mennesker med allergi og overfølsomhedssygdomme som astma, høfeber og eksem. Vi tilbyder rådgivning til alle borgere, driver og formidler Dagens Pollental, tilbyder undervisning til alle samt vejleder mennesker gennem allergimærkningen Den Blå Krans/Asthma Allergi Nordic.

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om Astma-Allergi Danmark på www.astma-allergi.dk . For yderligere oplysninger om stillingen kan du evt. kontakte Lisbeth Overgaard Nielsen 43435911.

Stillingen er på 37 timer inkl. frokost. Løn og vilkår forhandles med udgangspunkt i offentlige vilkår. Tiltrædelse efter aftale. Arbejdspladsen er i Roskilde.

Ansøg via dette link


Nu blomstrer en af de helt store pollenplager

Halvdelen af Danmarks en million pollenallergikere reagerer på birk. Det er altså en af de helt store pollenplager som nu er indtruffet, når Astma-Allergi Danmark starter sæsonen for birkepollen to uger tidligere end normalt.

Birketræerne blomstrer og Astma-Allergi Danmarks pollentællere finder birkepollen i luften

Foto: Colourbox

Selvom sæsonen for birkepollen normalt først melder sin ankomst omkring midt-april, spotter Astma-Allergi Danmarks pollentællere allerede nu birkepollen i mikroskopet. Derfor sættes sæsonen i gang med et pollental på 3 for Østdanmark og 31 for Vestdanmark søndag. Birkesæsonens tidlige start i år skyldes blandt andet et mildt forår og en pludselig stigning i graderne.

– Det er stadig svært at spå om, hvordan sæsonen vil arte sig, men hvis vejret fortsætter med sol og varme, kan vi godt forvente høje pollental. Vi har allerede haft rekordhøje mængder af el og hassel dette forår. Omvendt kan kulde og regn godt slå pollenniveauerne lidt ned, siger Andrea-Pil Holm, biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark.

Følg Dagens Pollental

Omkring en million danskere har pollenallergi, og af disse er 51 procent allergiske over for birkepollen. Birk er altså en af de helt store pollenplager for mange. Pollenallergikere kan få hjælp til at træffe de nødvendige forholdsregler med Astma-Allergi Danmarks nye pollen-app, Dagens Pollental

Med et nyt varslingsniveau cirka kl. 16 giver appen et billede af den forventede pollenmængde den kommende dag, og man kan derfor allerede dagen forinden overveje sin behandling og planlægge udendørsaktiviteter. Kigger man først på appen om morgenen, så gælder niveauet for den dag man vågner op til. Appen har også fået tilføjet en simpel dagbogsfunktion, så man kan holde øje med sine symptomer i forhold til sæsonens udvikling.

Er du velbehandlet?

Mange af Astma-Allergi Danmarks medlemmer med pollenallergi fortæller, at de føler sig begrænsede af deres symptomer, når det kommer til fysisk aktivitet. Flere er heller ikke klar over, at der findes en sammenhæng mellem pollenallergi og astma. 

Men det er muligt at være fysisk aktiv med pollenallergi og astma, så længe man er velbehandlet. Et besøg hos lægen kan være en rigtig god idé, hvis man føler sig begrænset – enten for at finde ud af om en følelse af at være dårlig i form kan skyldes uopdaget astma, eller for at finde den rette behandling. 

Der er også rådgivning og hjælp at hente hos Astma-Allergi Danmarks telefonrådgivning, som er åben mandag til fredag fra 9-12 samt onsdag 16-18 på telefon 43 43 42 99.

Kom med på Team Astma-Allergi Danmark

I maj måned sætter Astma-Allergi Danmark fokus på fysisk aktivitet og pollenallergi under kampagnen Snot or not med blandt andet Team Astma-Allergi Danmark. Teamet består af engagerede deltagere, som alle er berørt af pollenallergi eller astma, og som har et fælles mål om at inspirere alle med høfeber, pollenallergi og astma til ikke at lade sygdommen begrænse deres fysiske aktivitet. Som deltager på holdet får man rådgivning til sin aktivitet gennem kampagneperioden, og adgang til fri CrossFit og yoga i to måneder. 

Nyhed: 08.04.2019


Når allergi og allergiske reaktioner er alvorlige

Allergi kan være livstruende, hvis man ikke passer sin behandling. Det samme gælder astma. Høfeber og eksem er sygdomme, som i mange tilfælde er forbundet med store gener, og i nogle tilfælde hindrer det mennesker i at passe deres job.


FOTO: COLOURBOX


Af Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Det er allergi og overfølsomhedssygdomme, vi taler om her. Redskaberne til at skabe et bedre liv for de mennesker, der har sygdommene, er tilstede. Men der er reelt ikke målt og registreret forbedringer der, hvor de skal kunne mærkes: nemlig hos patienterne, hos borgerne, blandt børn og voksne med disse sygdomme.

En historie fra det virkelige liv

Nedenstående eksempel råber til himlen om, hvor alvorlig allergi og allergiske reaktioner kan være.  Det bringes her i anonymiseret form fra en desperat ung mand, lad os kalde ham Kasper, der kontaktede Astma-Allergi Danmarks Rådgivning:

"En far og en voksen søn spiser frokost sammen. Sønnen Kasper får det dårligt – kløe i hænder, hovedbund, nældefeber, ansigt hæver, øjne løber i vand. Hans far ender med at ringe 112, og Kasper bliver indlagt og får besked om, at han har haft en livstruende, allergisk reaktion. Han udstyres med adrenalin-pen som behandling og sendes hjem. Han henvises også til kompetent behandlingssted, hvor der er mange, mange måneders ventetid.

Han har ikke tidligere reageret allergisk på fødevarer, bi og hveps eller medicin.  Kasper finder det meget utrygt at gå i mange måneder, før en undersøgelse kan afsløre, hvad der har udløst den livstruende allergiske reaktion. Han rejser ofte med jobbet. Alene og til udlandet. Han mangler viden om, hvilken allergi han har og på hvilket niveau.

Han er usikker på, hvordan han kan informere sine omgivelser. Han ved, at adrenalin-pen kan medbringes i fly og bør være i håndbagagen – men mangler viden om, hvordan han får hjælp med adrenalin. Aktuelt skal han rejse til udlandet om en uge – kan han det? Hvordan med rejseaktivitet med jobbet fremover? Får det betydning for jobbet?"

Dette er desværre ikke et enestående tilfælde. Alle former for allergi og allergisk sygdom, der ikke er udredt og dermed ikke behandlet, skaber usikkerhed og frygt. Både hos den enkelte og familien. Netop den type allergi, som Kasper beskriver, kræver specialistviden i en fart – og her mangler kapaciteten i form af allergispecialister i ekstrem grad.

Stor mangel på specialister

Siden allergispecialets nedlæggelse i 2004 er der reelt ikke sket noget mærkbart, der matcher behovet for de 1,5 millioner mennesker med astma og allergi. Dette til trods for, at behovet for langt de fleste er basisudredning og behandling. Derudover er der kæmpe stor geografisk forskel på indsatsen i regionerne.

Men selv de steder, hvor indsatsen er tilstede med et allergicenter, er kapaciteten svag og ventetiden derfor lang på udredning. Behandlings- og lægemedicinske selskaber har regnet sig frem til, at der vil være nul specialister tilbage i 2030, hvis der ikke gøres en indsats nu. Specialister i allergi er vigtige, fordi det er dem, der skal fodre de mange tusinde praktiserende læger med viden fremover. Politisk er der blevet talt meget og lavet gode brugbare anbefalinger gennem årene – men handling for patienterne er udeblevet.

Vi skal have trygheden tilbage

Måske kan en sundhedsreform gøre en forskel. Måske kan der slås et slag for patientrettigheder, uddannelse og lighed i behandlingen i bred forstand. Vi håber inderligt i Astma-Allergi Danmark, at det, der tales om, anbefales og loves fra myndigheders side, rent faktisk kommer til at ske i praksis. Vi skal kunne måle et resultat, der afspejler, at der reelt sker en forbedring, som patienterne kan mærke.

Vi skal have specialister og en almen praksis, der også i fremtiden løbende får kompetenceløft. En situation, som Kasper står i, bør aldrig ske. Her ville en undersøgelse, der afdækker, hvad han ikke tåler og den tilhørende rådgivning og behandling, betyde alt. Og når det ikke sker, synker tilværelsen i grus for dette menneske, fordi trygheden forsvinder. Og den tryghed skal vi have tilbage.

Debatindlæg bragt i Politiken den 28.03.2019, i 'Astma og Allergi', indstik fra Mediaplanet.


Allergivenlig blomsterbuket til pollenallergikere

Astma-Allergi Danmark har indgået et samarbejde med online blomsterbutikken flowr og sammen skabt en allergivenlig blomsterbuket til gavn for pollenallergikere og de, der er duftoverfølsomme.

Den allergivenlige buket er skabt i samarbejde med online blomsterbutikken flowr. Foto: flowr.dk

Hvert år skifter mange tusinde blomsterbuketter hænder, når vi skal vise hinanden kærlighed, taknemlighed og anerkendelse. Men for de en million danskere, der har pollenallergi, og de mange danskere, der er duftoverfølsomme, kan en smuk blomsterbuket give gener i stedet for glæde.

Derfor har Astma-Allergi Danmark indgået et samarbejde med online blomsterbutikken flowr for at skabe en allergivenlig blomsterbuket, der kan nydes af alle. 

- Vi har længe oplevet, at allergivenlige planter har optaget vores medlemmer med pollenallergi. Derfor er det med stor glæde, at vi sammen med flowr kan præsentere en allergivenlig blomsterbuket, så alle kan give og modtage en buket uden bekymring, fortæller Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.


Samarbejdet kører fra den 15. april til den 3. juni.
Du kan dog allerede nu købe din allergivenlige buket på flowr.dk til første leveringsdag den 15. april. Bemærk sidste leveringsdag er mandag d.3. juni

Blomster uden kendte gener

Den allergivenlige buket er sammensat ud fra Astma-Allergi Danmarks ekspertise om pollen og indeholder derfor kun blomster og snitgrønt, der ikke er kendt for at give gener for pollenallergikere og de, der er duftoverfølsomme.

Støtter et godt formål

For hver solgte buket donerer flowr 10 kroner til Astma-Allergi Danmarks arbejde.


Innovativ dyne hjælper børn med eksem

Bedre nattesøvn kan gøre en stor forskel for børn med eksem, og nu er en helt særlig dyne på trapperne. Dynen kan ved hjælp af tryk og temperaturregulering lindre kløe hos børn, som har svært ved at finde ro om natten.

Innovativ dyne hjælper børn med eksem
Foto: Thomas Hjort Jensen

Da de tre diplomingeniørstuderende på Proces og Innovations-uddannelsen på DTU, Simone Ellebæk Nielsen, Valdemar Batory Østergaard og Frederik Kragh Brandt, blev stillet overfor opgaven om at udvikle en løsning, der kan lindre generne for mennesker med hudsygdomme, besluttede de sig for at fokusere på børneeksem. 

Omkring 20 procent af alle børn, der bliver født i Danmark, udvikler børneeksem, også kendt som atopisk eksem. Et af studiegruppens medlemmer, Valdemar Batory Østergaard, var også selv plaget af børneeksem i barndommen og vidste derfor, at det gav mening at udvikle en løsning, som kunne gøre en forskel for de mange børn, som plages af rødme, irriteret hud og kløe på grund af eksem.

Løsningen viste sig at være noget så simpelt som en dyne – men dog en rimelig teknologisk avanceret en af slagsen.

Nedsat søvnkvalitet

Opgaven til de ingeniørstuderende blev stillet i en projektkonkurrence, hvor ét projekt blev udvalgt og fik økonomisk støtte og hjælp til videreudviklingen. Der var 300 andre projekter at vælge imellem, men valget faldt på dynen, som sidenhen er blevet døbt ADUVET. 

I forskellige forældrefora på Facebook kontaktede studiegruppen en række familier, som de kunne få lov at observere og interviewe for at finde ud af, hvordan de kunne gøre livet bedre for børn med eksem. 

Gennem interviews og videoer fra dagligdagen, som de deltagende familier selv optog, kunne de tre studerende stille skarpt på et problem, som gik igen: Børnenes søvn – eller snarere mangel på samme. Mange af børnene fik slet ikke nok søvn, fordi de blev holdt vågne af hudirritation og kløe. Den dårlige nattesøvn forfulgte børnene resten af dagen og gik ud over både skoledag, leg og fritidsinteresser.

– Vi vendte rigtig mange idéer til projekter, der kunne gøre en forskel for børn med eksem, men vi kunne især se, at hvis børnene kunne få forbedret nattesøvnen, så ville deres hverdag og livskvalitet blive bedre, siger Simone Nielsen. 

Det stod klart, at nedsat søvnkvalitet kan sætte sit præg på børnenes skolegang, deres generelle trivsel og i det hele taget påvirke hele familielivet. Med fokus på børnenes problemer med at finde ro om natten var vejen til produktudviklingen af de særlige dyner lagt.

– Det er lidt sjovt at sige, at man er ingeniør, og så har man lavet en dyne. Men vi valgte at kigge på noget, man har i forvejen og forbedre det, frem for at skabe et helt nyt produkt, fortæller studiegruppen.

En helt særlig dyne

Den specielle dyne blev skabt som følge af to vigtige pointer om, hvordan eksem påvirker børn og deres søvn. Først og fremmest handler det om, hvad der kan irritere huden, og dernæst hvordan man kan aflede og lindre kløen. 

– Vi er jo ikke eksperter i medicin eller børneeksem, men udgangspunktet for vores produkt er brugerforståelse, og det er ud fra det, at vi har udviklet dynen. Vi fandt ud af, at når børnene får det varmt og sveder, kommer irritationen og kløen. Man begynder at svede, når ens hudtemperatur når over 30 grader, så vi undersøgte, hvordan man kan holde et fast temperaturniveau natten igennem, fortæller Simone Nielsen. 

Løsningen skulle vise sig at være et temperaturregulerende materiale, som optager, gemmer og frigiver varme, når det er nødvendigt. På den måde hjælper man eksembørnene med at bevare en kropstemperatur på omkring 30 grader natten igennem og kan dermed forebygge, at de begynder at svede og klø.

Bedre søvn med dynen

De tre diplomingeniørstuderende blev yderligere inspireret af, hvordan forældrene allerede tacklede børnenes utilpashed om natten. Flere af forældrene fortalte, at de afledte børnenes opmærksomhed med anden berøring ved at ae og holde om børnene. I nogle tilfælde kunne børnene slet ikke sove, med mindre mor eller far holdt om dem i sengen. 

Det ledte gruppen til den anden del, som den højteknologiske dyne består af, nemlig at aflede børnenes opmærksomhed med tyngde og berøring.

– Når hjernen modtager to signaler samtidig, kan den finde på at ignorere det ene, siger Valdemar Batory Østergaard og fortsætter:

– Gennem research opdagede vi en teknologi, som bliver brugt til at berolige blandt andre ADHD-patienter, hvor man bruger tyngdedyner. I den første prototype af dynen syede vi kæder af rustfrit stål ind for at skabe tyngde og trykpunkter. Når nerverne bliver stimuleret på den måde, kan man faktisk aflede hjernens kløe-input med andre input, ligesom når forældrene aer børnene om natten.

God respons

Den første prototype af ADUVET blev afprøvet hos en række testfamilier, og mange af dem sendte positiv respons tilbage. Tilbagemeldingerne lød for eksempel på, at dynen hjalp børnene med markant bedre morgener efter en bedre søvn, at de vågnede af sig selv, og at resten af dagen blev præget af mere overskud og bedre humør.

Stort potentiale

Selvom det ikke var alle testpersonerne, der oplevede lindring ved at bruge dynen, har flere af familierne spurgt til, hvornår dynen kommer på markedet, og om de kan få ”opskriften” på, hvordan man selv kreerer dynen, indtil den færdige udgave kan købes. Efterspørgslen på dynerne har givet gruppen endnu mere blod på tanden: 

– Vores produkt er meget hands-on og håndgribeligt, og da vi oplevede, at der fortsatte med at være interesse for dynerne, efter vi havde afsluttet opgaven, er vi gået videre med det, lyder det fra gruppen.

Derfor er de tre studerende, som snart skal afslutte studierne, i fuld gang med at finde en samarbejdspartner gennem Teknologisk Institut, så de forhåbentlig kan få dynerne på markedet. 

– Vi er meget spændte på de næste skridt for ADUVET og opsatte på at få dynen ud til dem, som den kan gøre en forskel for. Vi blev jo helt rørte over at høre familierne fortælle, hvor stor en forskel dynen har gjort for nogle af børnene. Og det er supermotiverende at vide, at den har potentiale til at hjælpe eksembørn med at få en bedre hverdag, siger Simone Nielsen.

Hold øje med ADUVET

På nuværende tidspunkt kan de tre kreative opfindere ikke sige noget helt præcist om, hvornår den innovative dyne kommer på markedet, da den stadig er under udvikling. Men de opfordrer forældre til eksembørn og andre interesserede til at holde øje med ADUVET, og de ser frem til at kunne præsentere et færdigt produkt inden for den nærmeste fremtid.

Ny dyne til eksembørn under udvikling

HVAD: ADUVET er en højteknologisk dyne, der skal hjælpe med at forbedre søvnen hos børn med atopisk eksem, også kaldet børneeksem.

HVORFOR: Mange eksembørn har søvnproblemer, fordi de bliver holdt vågne af, at huden klør og er irriteret i løbet i af natten. Den dårlige nattesøvn går ud over både skoledag, leg og fritidsinteresser.

HVORDAN: Ved hjælp af tyngde og temperaturregulering stimuleres forskellige sanser hos børnene, så de bedre kan abstrahere fra kløen og finde ro til at sove.

HVEM: Dynen er udviklet af tre diplomingeniørstuderende fra DTU og blev skabt i forbindelse med en innovationskonkurrence, hvor projektet blev udvalgt til at få økonomisk støtte og hjælp til videreudviklingen.

HVORNÅR: ADUVETs tre udviklere arbejder på at få dynen på markedet og er ved at finde samarbejdspartnere, som kan hjælpe med den videre produktudvikling.

Nyhed fra AstmaAllergi-bladet nr. 1, februar/marts 2019. Online: 02.04.2019

 


Guide til grønne områder
– for pollenallergikere

Som pollenallergiker kan din færden i det fri godt blive lidt af en plage i pollensæsonen. Bliv med slideshowet her guidet til at spotte de grønne områder, hvor du møder færrest af de mest allergifremkaldende pollentyper.


 

 

Indret de bedste grønne områder for pollenallergikere:

 • Vælg insektbestøvede træer fremfor vindbestøvede
 • Vælg gerne planter med fyldte blomster
 • Vælg planter, der ikke har stærkt duftende blomster
 • Hold arealer med græs kortklippet, så græsset ikke blomstrer

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Læs mere i næste medlemsblad, som udkommer 10. april!

 

Nyhed: 20.03.2019


Nu starter pollensæsonen for elm

Med et pollental på 36 i Østdanmark og 8 i Vestdanmark er sæsonen for elmepollen nu skudt i gang.

Nu starter pollensæsonen for elm

Foto: Colourbox

Det er nu blevet tid til, at elm tager førertrøjen på, efter forårspollen fra el og hassel så småt er på retræte. I dag har Astma-Allergi Danmarks pollentællere nemlig målt et pollental for elm på 36 i Østdanmark og 8 i Vestdanmark. 

En typisk sæson for elm strækker sig fra medio marts til ultimo april, og i år falder sæsonstarten helt som forventet. Ifølge biolog Andrea-Pil Holm, leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark, har det lune vejr sat blomstringen i gang, og meget blæst har hjulpet til en gunstig spredning.

– Elmen har tittet frem i mikroskopet allerede i slutningen af februar, men det er først nu, hvor vi ser en stigning i pollenkornene i luften, at sæsonen rigtigt kan skydes i gang, siger Andrea-Pil Holm.

Elmepollen topper normalt midt i april, og hvis vejret ikke ændrer sig drastisk, tyder det på, at vi får en gennemsnitlig elmesæson i år.

Brug appen Dagens Pollental  

Astma-Allergi Danmark har udviklet en helt ny app, Dagens Pollental, som er en vigtig hjælper for mange pollenallergikere i pollensæsonen. Pollen-appen har blandt andet fået et nyt og brugervenligt design, som skal gøre det lettere for pollenallergikere at følge med i pollensæsonen. 

Med appen er du altid opdateret med det seneste pollental og dagens forventede pollenniveau, og med de mange nye funktioner kan du få hjælp til at navigere bedst igennem pollensæsonen dag for dag.

Den nye app giver dig GPS-styret polleninformation, så du automatisk får varslinger og målinger fra den nærmeste målestation. Derudover indeholder appen blandt andet en dagbogsfunktion og et leksikon med beskrivelser om planter, pollen og vejr, så det er nemt at blive sin egen pollenekspert. 

Du kan hente appen i App store eller på Google Play – og så er den gratis.

Nyhed: 18. marts 2019


Astma-Allergi Danmark sender hilsen til protektor H.K.H. Prins Joachim

I anledning af nyheden om at H.K.H. Prins Joachim og hans familie flytter til Frankrig for en periode, sender Astma-Allergi Danmark en hilsen og en stor tak for støtten i de mange år, hvor prinsen har fungeret som foreningens protektor. Foreningen ser frem til endnu flere års godt samarbejde med Prins Joachim.

H.K.H. Prins Joachim priktestet Snot or not

H.K.H. Prins Joachim har flere gange deltaget i Astma-Allergi Danmarks Snot or not-kampagne. Blandt andet i 2016, hvor han fik lavet en priktest for allergi.

Astma-Allergi Danmark glæder sig på Prins Joachims vegne over den spændende mulighed, prinsen har fået for at uddanne sig i Frankrig. I den forbindelse ønsker foreningen at udtrykke sin taknemmelighed for prinsens store støtte gennem årene. 

Som et af H.K.H. Prins Joachims protektorater er Astma-Allergi Danmark blevet informeret om den kommende flytning og at prinsens tilknytning og forhold til de respektive organisationer og mærkesager forbliver uændrede – men der kan i sagens natur være begivenheder i perioden, hvor prinsen ikke vil have mulighed for at deltage.

Aktiv deltagelse gennem årene

Senest har Prins Joachim i februar 2019 repræsenteret Astma-Allergi Danmark ved åbningen af Københavns Universitets nye hudforskningscenter i Mærsk Tårnet i København. Centret skal bidrage med forskning inden for immunologi og hudsygdomme, som kan hjælpe i udviklingen af ny medicin. 

Prins Joachim har også flere gange deltaget i Astma-Allergi Danmarks årlige Snot or not-kampagne og derigennem været med til at udbrede foreningens budskab om, at de fleste kan det meste, så længe de er velbehandlede for høfeber og astma. 

Astma-Allergi Danmark ønsker Prins Joachim en god flytning, og ser frem til at fortsætte samarbejdet om at udbrede kendskab til astma- og allergisagen.

Nyhed: 08.03.2019

SkinZone: Børn og unge over hele landet lærer om hudallergi

Eleverne lærte bl.a. at gennemskue deklarationerne på deres produkter, da Astma-Allergi Danmark besøgte ottende klasse på Nymarkskolen i Svendborg i anledning af projektet SkinZone. Projektet handler om at udbrede viden om hudallergi blandt børn og unge i skolealderen.

Med SkinZone lærer unge bl.a. at gennemskue deklarationer på deres egne produkter.

Med informationsindsatsen SkinZone lærer unge bl.a. at gennemskue deklarationerne på egne produkter. 

Hele 16,5 procent af børn og unge under 18 år har hudallergi, viser nye undersøgelser.

Med oplysningsprojektet SkinZone arbejder Astma-Allergi Danmark for at forhindre, at endnu flere bliver ramt af den ærgerlige hudallergi.

Projektet rummer en indsats på skoler rundt om i Danmark, hvor Astma-Allergi Danmarks rådgiver Rikke Thygesen holder oplæg om hudens opbygning og udvikling af hudallergi, og hvor eleverne selv arbejder med at gennemskue deklarationer på deres egne produkter. Samtidig lærer de at være kritiske over for de anprisninger, som producenter skriver på produkterne. Alt sammen for at skabe fokus på de gode valg, så børn og unge kan passe på deres hud.

Ny viden

Med det nye undervisningstilbud, som er lidt anderledes end det, de plejer at have, var eleverne i ottende klasse på Nymarksskolen i Svendborg da også topmotiverede for at høre om, hvordan de kan passe på deres hud. For når man er teenager og ramt af en hud, der måske driller lidt i forvejen, kan man sagtens relatere til rødt udslæt og eksem – de klassiske symptomer på hudallergi. 

– Jeg synes undervisningen har gjort mig mere bevidst om de produkter, jeg køber, fortalte Alma fra 8.c. 

Til spørgsmålet om, hvorvidt hun måske vil vælge anderledes fremover, kommer svaret straks: 

– Ja, hvis jeg ved, at et produkt ikke er godt for min hud, så vil jeg ikke vælge det.

Mange elever var desuden overraskede over, hvor mange ting i hverdagen, der kan give hudallergi, og som Gustav fra 8.c sagde: 

– Jeg har fundet ud af, at den shampoo jeg bruger, ikke er fyldt med allergifremkaldende stoffer, men jeg vidste ikke at gummikemikalier i gummisko eller konserveringsmidler i sæbe kunne give allergi. Det er jeg overrasket over.

Fokus på indholdsstoffer

Selvom Fortnite og YouTube måske har en større plads i børn og unges bevidsthed, så er der god grund til arbejde for sagen med at udbrede viden om hudallergi. Eleverne på Nymarkskolen bruger, ligesom andre danske børn og unge i Danmark, plejeprodukter i både ansigtet, håret og på kroppen. Med det forbrug følger risikoen for at udvikle hudallergi. Til forskel fra uren teenagehud, som de fleste vokser fra, så er hudallergi for livet, og med allergien kommer desværre også begrænsninger i hverdagen, og når det kommer til at vælge en fremtidig karriere. 

Hvis man undgår produkter med særligt allergifremkaldende ingredienser, kan man reducere sin egen risiko for at udvikle hudallergi. Derfor er der i undervisningen særligt fokus på at lære eleverne om indholdsstoffer. Det sker, ved at de undersøger produkter, som de kender og selv har med hjemmefra. Den vinkel blev hilst velkommen: 

– Det er en anden interessant måde at have naturfag på, som er meget nærværende, fortalte Andreas fra 8.d.

Hold øje med Skinzone

Flere skoler vil få besøg af Astma-Allergi Danmark, og sideløbende med undervisningsindsatsen vil Astma-Allergi Danmark løbende dele indhold om hud, allergi og produkter med sloganet "Huden kan drille nok i forvejen. Pas godt på den" på de sociale medier.

Med indsatsen ønsker Astma-Allergi Danmark at møde børn og unge i øjenhøjde på de platforme, hvor de i forvejen befinder sig. Så husk endelig at fortælle dine børn, børnebørn, niecer, nevøer eller venners børn, at de skal holde øje med Instagram-kontoen skinzonedk og Facebook-siden SkinZone – Astma-Allergi Danmark. Vi ses online! 

Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsens Pulje for sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse.


Pollensæsonen skydes i gang med en splinterny pollen-app

Der er pollen i luften og pollensæsonen 2019 er officielt i gang. I dag udsender Astma-Allergi Danmark årets første pollental og står klar med både en helt ny app og rådgivning til høfeber- og astmaramte pollenallergikere.

Astma-Allergi Danmark måler pollen i luften

Foto: Colourbox

Pollensæsonen starter i år til normal tid midt i februar, hvor forårstræerne el og hassel blomstrer. Der er i dag målt pollental på 4 for el og 5 for hassel i Øst, og 2 for el og 4 for hassel i Vest. Selvom mildt vintervejr i december og starten af januar varslede, at pollensæsonen kunne sætte ind tidligere end normalt, fik overgangen til vinterlige grader for en kort periode bremset træernes udvikling. Elletræer og hasselbuske har derfor ventet på lunere temperaturer og tørt vejr til at sprede deres pollen.  

– Pollenfælden har været aktiv siden starten af januar, men det er først nu, hvor lunere luft får træerne til at sprede flere pollen, at tallene er stabile nok til at skyde pollensæsonen i gang, siger Karen Rasmussen, biolog hos Astma-Allergi Danmark.

Hvor slem sæsonen bliver for allergikerne kommer helt an på, hvordan vejret arter sig. Lune temperaturer og solskin giver normalt flest pollen, men her i foråret er der stadig lidt håb for dem, som snøfter, når træerne blomstrer. Hvis der kommer flere kulde- og nedbørsperioder kan det nemlig bremse pollenspredningen. Så mens de fleste danskere sandsynligvis glæder sig til solstråler og forårstegn, kan det være, der går et par allergikere rundt og krydser fingre for endnu en omgang frost og kulde.

Hold dig opdateret med en helt ny pollen-app

På trods af pollensæsonens begyndelse er der også lidt gode nyheder til landets mange pollenallergikere. Astma-Allergi Danmark har udviklet en helt ny app, Dagens Pollental, som er en vigtig hjælper for mange pollenallergikere i pollensæsonen. Pollen-app’en har fået mange nye funktioner og et nyt og brugervenligt design skal gøre det lettere for pollenallergikere at følge med i pollensæsonen. 

– App’en er udviklet på baggrund af ønsker fra Astma-Allergi Danmarks medlemmer og brugere af den tidligere pollen-app. Med app’en er man altid opdateret med det seneste pollental og dagens forventede pollenniveau, og man kan få hjælp af de mange nye funktioner til at navigere bedst igennem pollensæsonen dag for dag, forklarer Karen Rasmussen.

Astma-Allergi Danmark har udviklet en ny pollen-app Dagens Pollental

Den nye pollen-app Dagens Pollental er udviklet på baggrund af ønsker fra brugerne.

Brugere af den nye app har mulighed for at få beskeder på skærmen, når Astma-Allergi Danmarks pollenteam udsender vigtige meddelelser om pollen. Man kan selv vælge hvilke relevante typer pollen eller svampesporer, som man ønsker daglige data for, og man kan vælge at få push-beskeder, hver gang appen opdateres med nye målinger. Samtidig tilbyder den nye app GPS-styret polleninformation, så man automatisk får varslinger og målinger fra den nærmeste målestation.

Derudover indeholder app’en detaljerede pollengrafer, en dagbogsfunktion og et leksikon med beskrivelser om planter, pollen og vejr, så det er nemt at blive sin egen pollenekspert. Endelig kan man via app’en ringe direkte til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning, som sidder klar til at besvare spørgsmål om høfeber og allergi.

Man kan hente app’en i App Store eller på Google Play – og så er den gratis.

Nyhed: 13.02.2019


Skal du med på Team Astma-Allergi Danmark?

Lad os sammen vise, at astma og allergi ikke behøver være en hindring for at være fysisk aktiv. Du kan nu blive en del af Team Astma-Allergi Danmark.

Bliv en del af Team Astma-Allergi Danmark og saml ind til fordel for astma- og allergisagen.

Ligesom de andre deltagere i teamet sætter du dit eget personlige mål og er med til at samle ind til fordel for astma- og allergisagen. Foto: Colourbox.

Har du en ambition om at cykle, gå stavgang eller løbe mere, end du gør i forvejen? Eller måske drømmer du om at deltage i en konkurrence? Så sæt dig et personligt mål og kom med på det allerførste Team Astma-Allergi Danmark.

Hver deltager skal lave en online indsamling til fordel for Astma-Allergi Danmark, der arbejder for et bedre liv for alle med astma og allergi.

Team Astma-Allergi Danmark vil være aktiv i forårets Snot or Not-kampagne, som i maj måned sætter fokus på pollenrelateret astma og fysisk aktivitet.

Som deltager får du:

 • En lækker kampagnebluse (først til mølle)
 • Sparring i Facebookgruppen for Team Astma-Allergi Danmark
 • Fri crossfit- eller yogatræning i maj og juni 2019 (herefter normalt abonnement). 
  Tilbuddet er i samarbejde med CrossFit Copenhagen, som har 24 centre i hele landet, og [jo:ga], som har 6 studios i københavnsområdet.  

Indsamling og træning går hånd i hånd

Som en del af Team Astma-Allergi Danmark viser du gennem din egen træning, at det er muligt at være fysisk aktiv, selvom du har høfeber eller astma. Kort sagt: ”De fleste kan det meste, når de er velbehandlede”.

Med din indsamling er du samtidig med til at udbrede kendskabet til Astma-Allergi Danmark og det fællesskab, som foreningen tilbyder. Indsamling oprettes online gennem indsamlingssiden Betternow.

Kom med på holdet!

Du vælger selv din egen målsætning, hvordan du træner, og hvordan du indsamler donationer igennem dit netværk til at nå dit mål. Og vi hjælper dig!

Du får støtte og hjælp i teamets Facebookgruppe. Her får du blandt andet opmuntrende tips og idéer fra de andre deltagere og fra os.
Så hvis du godt kan lide at være fysisk aktiv og samtidig gerne vil gøre en forskel for andre med astma og allergi, så kom med på holdet!

Interesseret?

Har du lyst til at være med på Team Astma-Allergi Danmark, så kontakt Rådgivningschef Betina Hjorth på bh@astma-allergi.dk eller 43 43 59 11.

Nyhed: 06.02.2019


Har du også høfeber? Brug en aften på at få viden og gode råd

1 mio. danskere lider af høfeber – er du blandt dem? Bliv klogere på din allergi og behandlingen af din høfeber, og del dine erfaringer med andre, når Astma-Allergi Danmark for første gang afholder Høfeberskoler for unge og voksne.

Høfeber kan være meget indgribende i dagligdagen og påvirker livskvaliteten, hvis man ikke er velbehandlet. Astma-Allergi Danmarks Høfeberskoler hjælper dig med at tage hånd om dine symptomer.  

Allergi over for dyr, husstøvmider og pollen vil være på dagsordenen, og der vil også være nyt fra forskningen, når vi får besøg af den erfarne speciallæge i lungemedicin og fagområdespecialist i allergi, overlæge Linda Makowska Rasmussen.

Målet er at du går hjem med ny viden om symptomer, behandling og gode råd til hverdagen.  

Høfeberskolen foregår på en hverdagsaften, og det er gratis at deltage.

I løbet af aftenen vil der også blive mulighed for at stille spørgsmål, få rådgivning hos Astma-Allergi Danmark og danne netværk med de andre deltagere.

Læs mere og tilmeld dig her.

Hvor og hvornår afholdes Høfeberskoler?

 • Odense            9. maj 2019 kl. 18-21: Radisson Blu H.C. Andersen Hotel, Claus Bergs Gade 7​​

 • Aarhus            15. maj 2019 kl. 18-21: Scandic Aarhus City, Østergade 10

 • København     22. maj 2019 kl. 18-21: IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-33

Print gerne plakaten, og del den i dit netværk! 

Nyhed: 04.02.2019

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Selv ”hudvenlig” makeup indeholder allergifremkaldende metaller

Flere typer makeup-produkter indeholder høje koncentrationer af allergifremkaldende metaller, viser en ny undersøgelse foretaget af Astma-Allergi Danmark. På trods af dette anprises halvdelen af produkterne som værende særligt gode for huden. Den problematik sætter Astma-Allergi Danmark fokus på gennem kampagnen FRAGILE.

Flere typer makeup-produkter indeholder høje koncentrationer af allergifremkaldende metaller, viser en ny undersøgelse foretaget af Astma-Allergi Danmark.

Flere typer makeup-produkter indeholder høje koncentrationer af allergifremkaldende metaller, viser en ny undersøgelse foretaget af Astma-Allergi Danmark.

Mange bruger makeup dagligt og på områder, hvor huden er tynd – for eksempel ved øjnene og på læberne. Astma-Allergi Danmarks Rådgivning modtager derfor henvendelser fra kvinder i alle aldre, der oplever gener ved at bruge makeup i hverdagen. Det kan være kløe, rødme og øjne der løber i vand. 

Mens mange er klar over, at indholdet af parfume og konserveringsmidler i makeup kan give hudallergi, tænker færre over, at metaller som krom, nikkel og kobolt kan findes i makeup-produkter. Alle tre metaller kan være allergifremkaldende, og findes i de farvepigmenter, som tilsættes makeup-produkter.

Astma-Allergi Danmark har foretaget en laboratorieanalyse af 50 forskellige makeup-produkter. Analysen viser, at 70 procent af produkterne indeholder krom, nikkel, kobolt eller kombinationer af de tre metaller i mængder, der overskrider den grænse, som af eksperter anses for forsvarlig i makeup. Det gælder også produkter, som ikke har angivet et eventuelt indhold af metaller på indholdsdeklarationen.

Forbrugerne kan ikke føle sig sikre

På trods af metalindholdet har halvdelen af produkterne anprisninger på etiketten, der er relateret til, at forbrugeren skal opfatte produktet som værende særligt godt for huden. Det er anprisninger som for eksempel ”naturlig”, ”uden toksiske stoffer”, ”allergivenlig”, "allergitestet" eller "hudvenlig".

Forbrugerne kan således ikke vide sig sikre på indholdet af allergifremkaldende metaller i makeup-produkter, uanset om de vælger såkaldt hudvenlige produkter eller ej. Det gør det svært at bedømme hvilke produkter, som er gode valg.

For allergikere og de mange mennesker, der også i deres valg af makeup gerne vil beskytte sig mod hudallergi, er der ikke meget hjælp at hente i producenternes anprisninger.

– Vi er forundrede over, at så mange af produkterne markedsføres som værende særligt gode for huden på trods af, at de indeholder høje koncentrationer af de tre metaller. Der er brug for større gennemsigtighed, så det bliver nemmere for forbrugerne at gennemskue, hvad produkterne indeholder, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Makeup med Den Blå Krans skal overholde kriterier for metaller

Metallerne findes både som forurening i farvepigmenter som tilsættes makeup, og i enkelte farvepigmenter er de ligefrem hovedbestanddelen.

På baggrund af videnskabelige undersøgelser og dialog med førende eksperter på området, anser Astma-Allergi Danmarks faglige eksperter en grænse på 1 ppm for både fornuftig og forsvarlig, når det handler om at beskytte folk med nikkel-, krom- eller koboltallergi.

Derfor kan makeup med et højere indhold af de tre metaller end 1 ppm ikke få allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic, som er den allergimærkning, der har fastsat kriterier for indholdet af de tre metaller.

– Allergikere vil også gerne kunne bruge makeup, og allergimærket makeup har længe været et stort ønske hos vores medlemmer og hos forbrugerne generelt, fortæller Anne Holm-Hansen. 

Derfor begyndte Astma-Allergi Danmark for første gang at mærke makeup for et år siden efter et grundigt forarbejde med at undersøge niveauerne for fremkomsten af de allergifremkaldende metaller i makeup.

Som forbruger kan man på nuværende tidspunkt kun vide sig sikker på, at makeup-produkter ikke indeholder metaller over det anbefalede niveau, når de har allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic.

Derfor er ingredienslisten svær at forstå

Ifølge lovgivningen for kosmetik er det tilladt at bruge pigmenter, hvor hovedbestanddelen er krom eller kobolt, mens der ikke findes tilladte pigmenter baseret på nikkel. Anvendes disse pigmenter, skal det angives i deklarationen med et såkaldt CI-nummer.

Men selvom man ønsker at gå uden om disse farvepigmenter, kan det være vanskeligt. Lovgivningen for makeup giver nemlig lov til, at man kan angive alle de farvepigmenter, der anvendes i en hel makeup-serie på det enkelte produkt. Producenten må derfor skrive på produktet ”kan indeholde” eller ”+/-” ud for pigmenterne for at indikere, at de muligvis er i dit produkt. Det betyder, at man ikke ved med sikkerhed, om det specifikke produkt indeholder det pågældende farvepigment, men alene at pigmentet anvendes i nogle af produkterne i makeup-serien.

Det betyder i realiteten, at lovgivningen for kosmetik unødigt begrænser allergikeres mulighed for at finde produkter uden krom- og koboltpigmenter. Samtidig skal det ikke angives på produktet, hvis de tre metaller kan findes som forureninger – også selvom mængden kan være langt over 1 ppm. Samlet set, gør lovgivningen det vanskeligt for forbrugere, der gerne vil undgå de tre metaller at finde produkter uden eller med lavt indhold af nikkel, kobolt og krom.

 

FRAGILE – en kampagne om hudallergi

I februar sætter Astma-Allergi Danmark fokus på sårbar hud og hudallergi med kampagnen FRAGILE. For al hud er sårbar hud – uanset alder. Følg kampagnen på www.fragileskin.dk og på vores sociale medier, hvor vi måneden ud vil gøre danskerne klogere på den sårbare hud.

Tal på hudallergi

 • Mindst 20% har hudallergi
 • 27,9% af kvinder har hudallergi
 • 13,2% af mænd har hudallergi
 • 16,5% af børn under 18 år har hudallergi
 • 19% af piger har hudallergi
 • 12,4% af drenge har hudallergi

Kilde: Alinaghi et al., 2018, ”Prevalence of contact allergy in the general population: A systematic review and meta-analysis”

Læs mere om Astma-Allergi Danmarks kriterier for makeup

Nyhed: 01.02.2019

Allergimærket Den Blå Krans

Køb produkter med Den Blå Krans
og undgå allergifremkaldende stoffer

 


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

 

 


Patienterne først og foran i sundhedsreformen

1,5 millioner mennesker med astma og allergi skal have samme adgang til udredning og behandling som alle andre. Lad en ny sundhedsreform vise, at dette ikke bliver negligeret.

Patienterne først og foran i sundhedsreformen

Udspillet til sundhedsreformen lægger også op til at patientforeninger skal inddrages. Foto: Colourbox.

Astma-Allergi Danmark støtter op om udspillet til sundhedsreformen, hvad angår lige mulighed for behandling til alle, uanset hvor man bor i landet. De nuværende regioner har store forskelle i tilbud til mennesker med astma og allergi, og nogle regioner har kun enkelte eller slet ingen specialister. Her er det helt centralt, at der fremover findes specialistbehandling for de hårdest ramte i alle dele i landet.

Udspillet til sundhedsreformen lægger også op til, at patientforeninger skal inddrages. Det er vigtigt, da patientforeningerne er patienternes stemme og interessevaretager. Astma-Allergi Danmark arbejder her for at, mennesker med astma og allergi også tages alvorligt og tilbydes den udredning, behandling og vejledning, de har ret til.

Prioritér allergien

I Danmark satte Sundhedsstyrelsens statusrapport i 2017 fokus på de svigt, der er sket gennem årene på allergiområdet. Især når det gælder manglende uddannelse i sundhedsvæsenet – ikke mindst på specialistniveau.

Vi har 1,5 millioner mennesker med astma og allergi, og tallet er stigende indenfor en lang række af sygdommene. De fleste besøger først deres egen læge, når de mærker symptomer. Derfor vil et løbende uddannelsesbehov altid være nødvendigt hos de alment praktiserende læger. Det er her positivt, hvis de praktiserende læger med en ny sundhedsreform får et løft. Men specialiseringen inden for allergi halter dog fortsat på landsplan.

Astma-Allergi Danmark håber derfor, at mennesker med astma og allergi får den nødvendige prioritering i sundhedsreformen. Det er deres tur til at blive taget alvorligt nu. Vi ønsker en dialog med ministerier og andre – en dialog, der skal sikre at de 1,5 millioner mennesker med astma og allergi ikke bliver negligeret, men i stedet er med til at vise, hvad en ny sundhedsreform dur til.

Nyhed: 30.01.2019
 


Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores nyhedsarkiv


Astma-Allergi Danmark skriver nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Find nye og gamle artikler i vores nyhedsarkiv her.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

 

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning