Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Kom med til Astma-Allergi Danmarks landsmøde 2021

Astma-Allergi Danmark inviterer alle medlemmer til landsmøde den 29. maj 2021.

Astma-Allergi Danmark inviterer alle medlemmer til landsmøde den 29. maj 2021 i henhold til Astma-Allergi Danmarks vedtægter. 

Det foregår på Comwell KorsørØrnumvej 6, 4220 Korsør.

Som stemmeberettiget medlem har du indflydelse på foreningens arbejde og kan blandt andet være med til at bestemme sammensætningen af bestyrelsen. 

Få indflydelse 

Alle medlemmer kan tilmelde sig landsmødet med mulighed for at blive stemmeberettiget. Forslag, der ønskes behandlet på landsmødet, skal være Astma-Allergi Danmark i hænde senest den 1. maj 2021. Det samme gælder opstilling af kandidater til bestyrelsen. 

Alle medlemmer kan deltage 

Er du som medlem interesseret i at deltage i landsmødet som stemmeberettiget, skal du tilmelde dig inden den 3. april 2021 til info@astma-allergi.dk.

Medlemmer, der ønsker at være gæst til landsmødet, kan tilmelde sig efter fristen, så længe pladser haves. Rejseudgifter for stemmeberettigede medlemmer dækkes af Astma-Allergi Danmark. 

Alle deltagende medlemmer inviteres til frokost, hvor du også kan møde foreningens bestyrelse. I år kan vi desuden fejre, at Astma-Allergi Danmark fylder 50 år. Vi glæder os til at markere det med jer.  

Program 2021

11:00 - 13.00 Generalforsamling 

13.00 - 14.00 Frokost 

14.00 - 14.15 Opstart af eftermiddagens program 

14.15 – 15.15 Foredrag 

15.30 Afslutning 

 Nyhed: 14.01.21


Nu står pollenfælden klar til en ny sæson

Årets pollensæson nærmer sig. Derfor har vi hentet pollenfælden ud af sit vinterhi og begynder fra næste uge at udsende ugentlige pollenmålinger.

Astma-Allergi Danmark gør klar til årets pollensæson. Foto: Astma-Allergi Danmark

Pollensæsonen er lig med irriterede øjne og tilstoppede næser for mere end én million danskere med pollenallergi. Og selvom pollensæsonen endnu ikke officielt er i gang, har vi hørt fra flere af vores medlemmer, at de allerede mærker symptomer fra hassel.

Derfor står Astma-Allergi Danmarks pollenfælde nu klar højt over Københavns tage, så vi kan fange og måle årets første pollen.

Når pollenniveauerne i luften stiger, kan daglige pollenmålinger findes i appen Dagens Pollental, på astma-allergi.dk, på vores Twitter-profil og via Pollenmail. Indtil da kan pollenallergikere og andre interesserede allerede fra næste uge følge med i ugentlige pollenmålinger samt i appen Dagens Pollental (under ”Sæson”).

Hvornår begynder dette års pollensæson?

Pollensæsonens start afhænger af vinterens vejr og temperatur. På grund af det milde vintervejr, vi har oplevet i den sidste del af 2020, forventer vi en tidlig start på dette års pollensæson. Derfor står pollenfælden nu klar, så vi kan holde nøje øje.

En frostfyldt periode, som den vi netop har haft, kan dog være gode nyheder for pollenallergikere, da træernes rakler (som udsender pollen) kan blive beskadiget af frostvejr.

– Den sidste uges vinterlige vejr med frostgrader, sne og slud kan for en kort periode hæmme elletræer og hasselbuskes udvikling. Når vi igen mærker det lune forårsvejr, vil raklerne stille åbne sig, i takt med at stammerne varmes op, og dermed frigive deres pollen, fortæller Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark.

Lokale pollenforhold

Selvom der på nuværende tidspunkt står ”Uden for sæson” i Dagens Pollental-appen, betyder det ikke nødvendigvis, at der ikke er pollen i luften. For eksempel kan en hasselbusk, der står beskyttet placeret i haven, afgive pollen lokalt tidligere, end det registreres i Astma-Allergi Danmarks pollenmålinger.

– Lokalt kan der allerede stå hasselbuske med modne eller delvist modne rakler, men de er følsomme overfor kulde. Kulde kan derfor hæmme og endda ødelægge blomstringen helt. Vi har sat pollenfælden op, så vi nøje kan holde øje med udviklingen af pollen i luften, i takt med at forårsvejret titter, fortæller Mathilde Kloster.

Den officielle pollensæson med daglige pollental skydes først i gang, når vores pollentællere har fundet flere pollen fra el og hassel flere dage i træk. Indtil da kan man følge med i de ugentlige målinger.

Forbered dig allerede nu

Hvis du er en af dem, som allerede kan mærke, at de første pollen er i luften, bør du tage dine forholdsregler og forberede dig på den kommende pollensæson. For eksempel ved at opstarte behandling i samarbejde med din læge. Få også en notifikation, når pollensæsonen begynder, ved at downloade appen Dagens Pollental.

Nyhed: 12.01.2021

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Nu er allergimærkede mundbind på vej

Snart er der hjælp på vej til de forbrugere, som reagerer allergisk på mundbind. For første gang er det lykkedes Astma-Allergi Danmark at allergimærke mundbind, som du trygt kan bære med visheden om minimal risiko for allergiske reaktioner.

De allergimærkede mundbind er på vej til dig, der ønsker at passe på din hud. 

Siden regeringen gjorde det obligatorisk at bære mundbind flere steder i offentligheden, har vi været i kontakt med flere medlemmer og borgere, som oplever gener af at bære mundbind – nogle oplever bl.a. at få udslæt eller kontakteksem af nogle typer mundbind, mens andre generelt er nervøse for indholdsstofferne i mundbindene, da disse ikke er angivet på pakningen. 

Vi har arbejdet hårdt for at vurdere og godkende mundbind med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, så du som bruger og allergiker kan være tryg ved at bruge mundbind, hvor der er en minimal risiko for allergi. 

Allergi eller irritation?

Gener fra brug af engangsmundbind kan opstå på grund af allergi over for specifikke indholdsstoffer – men de kan også opstå på grund af irritation af huden.  

Du kan opleve irritation af huden, hvis du bærer mundbind i længere tid. Irritationen kan for eksempel skyldes friktion mellem elastikken og huden bag ørerne, eller at nogle mundbind kradser på kinder og hage. Det fugtige miljø, som kommer ved brug af mundbind, kan også være årsag til hudgener. 

Viden om, hvor ofte hudgener skyldes allergi eller irritation, er ikke så stor, og det er desværre ikke muligt at se på udslættet, om det skyldes allergi eller irritation. Det er altid en god idé at opsøge egen læge for en udredning af eventuelle allergier. 

Vær opmærksom på, at allergimærkede mundbind ikke kan afhjælpe irritation på huden. Allergimærkede mundbind kan derimod minimere risikoen for, at du oplever reaktioner på grund af allergi. 

Hvilke allergifremkaldende stoffer kan findes i mundbind

Når du vælger et mundbind med allergimærkningen Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic, undgår du indholdsstoffer med særlig risiko for allergi. 

Allergifremkaldende stoffer i engangsmundbind kan blandt andet være latex eller gummikemikalier i elastikken, kolofonium og konserveringsstofferne MI og formaldehyd i det stoflignende materiale eller nikkel i næseklemmen, hvis den er af metal. 

Svært at navigere i markedet

I nogle tilfælde er man som borger ikke klar over, at man er allergisk over for et givent stof. Derfor kan det være en det en god idé at gå efter mundbind med allergimærket Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic, da produkterne er vurderet i forhold til en evt. allergirisiko.

Mundbindene er grundigt vurderede

Med de allergimærkede mundbind har Astma-Allergi Danmark gjort arbejdet for dig. Vores faglige eksperter har nøje gennemgået alle materialerne og indholdsstofferne i flere typer mundbind, og du kan derfor være sikker på at vælge et allergivenligt mundbind, hvis du går efter vores allergimærkning.

Vi arbejder lige nu på højtryk for at få klarhed over, hvornår og hvor du som forbruger kan købe mundbind med allergimærkningen Asthma Allergy Nordic.

Nyhed: 07.01.2021 

Medlemskab for dig med eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem og hudallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Er du fritaget fra mundbind eller visir? Vis det med et badge

​Vi opfordrer fortsat til, at du bruger mundbind eller visir for at passe på dig selv og andre. Det er dog ikke muligt for alle, da det fx kan påvirke vejrtrækningen hos folk med svær astma. Et nyt badge signalerer, at du er fritaget fra at bære mundbind, så du slipper for omverdenens undrende blikke.

Vi opfordrer fortsat til brug af mundbind eller visir for at passe på sig selv og hinanden. 

Men vi ved fra flere af vores medlemmer, at de oplever vejrtrækningsbesvær eller får eksem ved brug og derfor kan være fritaget.

Vi ved også, at det kan være svært at færdes uden mundbind offentlige steder, da omverdenen kan kigge undrende på en. 

Astma og allergi gør det svært for Jeanette at trække vejret med mundbind

En af de medlemmer, som har oplevet, at vejrtrækningen bliver stærkt forringet, når hun tager mundbind på, er Jeanette. Med en kombination af svær astma og allergi er hun præget af vejrtrækningsbesvær og en næse, der næsten altid er stoppet.

Derfor er hun fritaget fra at bruge mundbind de steder, hvor det ellers er et krav. Men det bliver ikke altid taget godt imod fra folk omkring hende:

- Jeg har oplevet at gå ind i en butik uden mundbind for at handle, og jeg var kun lige kommet inden for døren, inden jeg kunne mærke øjne, der kunne dræbe fra andre i butikken. Der kom en hen til mig og sagde, at mundbind er et krav for alle uden undtagelser, så hvis jeg ikke fik et på straks, så kunne jeg godt forlade butikken igen asap, siger hun.

Omvendt har hun dog også oplevet forståelse fra andre, når hun fortæller, at hun har vejrtrækningsproblemer. Og hun tror, at det officielle badge fra Sundhedsstyrelsen kan give flere en forståelse for, at nogen ikke kan bruge mundbind, også selvom man ikke kan se det på dem:

- Folk ved måske ikke, at der er nogle, der har de her problemer. Derfor kan det hjælpe, hvis alle er bekendt med, at der er nogle, der har en sygdom, som gør det svært for dem at bruge mundbind/visir. Det tror jeg, at et badge fra Sundhedsstyrelsen vil kunne hjælpe med til, siger hun. 

Få et badge, der viser, at du er fritaget

Sundhedsstyrelsen har nu lanceret et badge, der signalerer, at du er fritaget fra at bære mundbind eller visir, som du som medlem af Astma-Allergi Danmark kan få tilsendt gratis.

Badget er frivilligt at bære.

Klik herunder, for at bestille badget via Astma-Allergi Danmarks selvbetjening:

Vi gør opmærksom på, at vi kun har et begrænset antal badges til rådighed, så tøv ikke med at bestille, hvis du er interesseret.

​Nyhed: 07.01.2021

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Dansk topforskning får milliontilskud: Kan kosttilskud til gravide forebygge astma?

Forskere fra Dansk BørneAstma Center har fundet frem til afgørende viden om sammenhængen mellem en mors kost og hendes barns sundhed i de tidlige leveår. Nu har det europæiske forskningsråd under EU tildelt 11 millioner i bevilling, så forskerne kan dykke ned i en forklaring, som kan bruges til at præcisere forebyggelsen af astma.


Foto: Unsplash

Det er ikke første gang, at de spændende forskningsresultater fra professor Bo Chawes og Dansk BørneAstma Center når siderne i AstmaAllergi-bladet. Og nu er der flere gode nyheder om det omfattende studie, der har fulgt 700 kvinder og deres børn siden graviditeten, og som samarbejder med Harvard University i USA.

Forskningsprojektet er blevet tildelt 11 millioner kroner i et såkaldt starting grant fra EU, så de i de næste fem år kan søge efter forklaringer på de sammenhænge, som studiets store mængde af data indtil videre har afsløret. Tanken bag er, at når man kender til forklaringerne, kan man skabe præcise metoder til at forebygge astma.

Fiskeolie og D-vitamin

To af de mest markante fund, forskerne har gjort, er betydningen af fiskeolie og D-vitamin i kosten. Et forsøg viste, at et tilskud med fiskeolie (som typisk også kendes som ”Omega-3”-fedtsyre) under graviditeten kunne nedsætte barnets risiko for astma ved seks år med 25 til 30 procent.

Tilsvarende blev børnenes risiko for astmatisk bronkitis – det vil sige astmalignende symptomer ved forkølelser i de første tre leveår – nedsat med en fjerdedel i et forsøg, hvor de gravide indtog syvdobbelt af den normalt anbefalede dosis D-vitamin.

At det netop er fiskeolie og D-vitamin, der er blevet sat under lup, skyldes den livsstil, mange i den vestlige del af verden har. Den er kendetegnet ved to ting: For det første at vi får mindre sollys og dermed får mindre D-vitamin, fordi vi opholder os mere indendørs. For det andet spiser vi mere forarbejdet mad og får mindre fiskeolie gennem kosten.

I takt med at flere lande verden over adopterer en mere ”vestlig” livsstil, ses der også her stigninger i sygdomme som netop astma.

– Når disse ændringer er indtruffet samtidig med en stigning i børneastma, er det nærliggende at kigge på, om de to ting hænger sammen. Og det har vi så bevist, at de gør med dette forsøg, hvor vi har fulgt en række mødre og deres børn fra graviditet og op gennem barndommen, fortæller professor og børnelæge Bo Chawes, som er professor og seniorforsker ved Dansk BørneAstma Center.

Men hvorfor så ikke bare give alle gravide fiskeolie og D-vitamin? Fordi nogle kvinder slet ikke har gavn af det, mens det for andre har en enormt stor positiv effekt, forklarer Bo Chawes. Derfor skal det bruges mere præcist:

– Vores studier har vist, at man kunne halvere barnets risiko for børneastma blandt nogle af mødrene, men blandt andre mødre havde det overhovedet ingen effekt. Så måske skulle man vælge noget andet til de mødre.

Analyse af molekyler i blodet skal give svar

Næste skridt er at finde ud af, hvordan og hvorfor kosttilskuddene er gavnlige for nogle og ikke for andre, så man målrettet kan forebygge astma og astmatisk bronkitis. Det vil forskerne gøre ved at undersøge blodprøver fra mødrene taget under graviditeten, og fra børnene taget da de var seks måneder, 18 måneder og seks år.

Ved hjælp af en teknik, der måler små signalmolekyler i blodet, kaldet metabolitter, kan forskerne se forsøgspersonernes såkaldt metaboliske profil.

– Den metaboliske profil er resultatet af den genetik, man har, og det miljø, man er udsat for. Hvis man spiser noget specifikt, så vil ens metaboliske profil ændre sig, men det er betinget af, hvilken genetik man har, siger Bo Chawes.

– Vi vil se på, hvordan den metaboliske profil ændrer sig, hvis man har fået fiskeolie eller D-vitamin under graviditeten. Forhåbentlig finder vi nogle markører, der viser, hvem der har gavn af de forskellige tilskud.

Drømmen for forskerne er at lave et målekit, hvor moren ved første graviditetsbesøg hos egen læge får taget en blodprøve og får identificeret de markører, der kan sige, om hun vil have gavn af forskellige kosttilskud. Forskningsresultaterne kan måske også på sigt danne grobund for ændringer i Sundhedsstyrelsens anbefalinger for forebyggelse.

ADHD og adfærdsvanskeligheder

Som noget nyt vil forskerne i det videre arbejde også se på adfærdsvanskeligheder i barndommen – som for eksempel udvikling af ADHD.

ADHD og astma er normalt ikke to tilstande, man kæder sammen, men Bo Chawes forklarer, at der faktisk er en overrepræsentation af ADHD blandt mennesker med astma.

Det faktum får forskerne til at overveje, om sygdommene kan have et fælles ophav, som ligger til grund i vores kost og livsstil. En del af de nuværende resultater peger i den retning – for eksempel scorede børnene højere på mental udvikling (dette var især gældende hos drengene), hurtigere sprogudvikling og opnåede hurtigere motoriske milepæle, som at kunne kravle og gå, hvis moren havde fået kosttilskud med fiskeolie under graviditeten.

– Der var en hel række af markører for psykosocial udvikling i barndommen, som blev bedret af, at mor fik fiskeolie i graviditeten – noget, som jo også virkede på astma. Så vi vil undersøge, om der er en fælles miljømæssig faktor, som betyder noget for udviklingen af begge sygdomme, siger Bo Chawes.

Barndommen er afgørende for vores sundhed

Bo Chawes forklarer, at hypotesen bag undersøgelserne bygger på, at vi tidligt i livet kommer ind på den bane, som har betydning for vores generelle sundhedstilstand livet igennem. Og meget tyder på, at det har betydning, hvilken kost moren får under graviditeten, og hvad man i øvrigt bliver udsat for som lille.

– Der er meget der tyder på, at kimen til sygdom og sundhed igennem livet er at finde i graviditetsperioden og i det helt tidlige liv. Det er der, ens udvikling og immunforsvar er påvirkeligt. Hvis man ikke får det, man skal have af D-vitamin og fiskeolie, og hvis man ikke bliver udsat for de rigtige bakterier og så videre, så kan man blive syg og måske også få flere sygdomme på en gang, uddyber Bo Chawes.

Forhåbentlig bliver vi med den fremtidige forskning endnu skarpere på at forebygge sygdomme som astma og ADHD. Indtil videre viser forskningen i hvert fald, at det er vigtigt, at vi får nok fiskeolie og D-vitamin – især under graviditet. For som Bo Chawes siger, så er det værste, der kan ske, at det hverken gør fra eller til.

Dansk forskningscenter leder stort astmastudie

Dansk BørneAstma Center samarbejder med blandt andet Harvard University i USA om et stort forskningsstudie. Studiet er et såkaldt kohorte-studie. En kohorte er en gruppe af mennesker med fælles karakteristika, som følges over tid. Kohorten på 700 mødre og deres børn i Danmark blev fulgt af forskerne gennem graviditet og op til 6 års-alderen. Denne kohorte kaldes COPSAC-2010. Tilsvarende har forskerne i USA en kohorte, som bruges til at eftertjekke de resultater, som de danske forskere finder. Denne kohorte kaldes VDAART. Der er i alt 1500 familier, som medvirker i undersøgelsen.

 

Artikel fra AstmaAllergi, blad 6, december 2020. Udgivet på web: 06.01.2021

Få AstmaAllergi-bladet 6 gange årligt som medlem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Ny direktør i Astma-Allergi Danmark

Anne Holm Hansen er pr. 1. januar 2021 ansat som direktør i Astma-Allergi Danmark. Anne Holm Hansen tiltræder den nye stilling med en hensigt om at sikre politisk fokus, forankring og fornyelse i foreningen.

Anne Holm Hansen tiltræder stillingen som direktør i Astma-Allergi Danmark per 1. januar 2021. Foto: Astma-Allergi Danmark.

En ny direktør har tiltrådt posten i patientforeningen Astma-Allergi Danmark – og det er ikke et ukendt ansigt. Astma-Allergi Danmarks bestyrelse har ansat Anne Holm Hansen, som hidtil har været vicedirektør i foreningen.

Anne Holm Hansen overtager direktørposten fra Thorkil Kjær, som har valgt at trække sig tilbage efter 30 gode år på posten, hvor han har gjort en kæmpe indsats for foreningen.

– Stillingen som direktør i Astma-Allergi Danmark åbner et nyt kapitel i mit liv, selvom Astma-Allergi Danmark ikke er ny for mig, da jeg har været ansat som vicedirektør gennem nogle år. Jeg er derfor allerede en del af de initiativer og den strategi, der nu er i spil. En vigtig opgave er at lytte til foreningens medlemmer, så vores initiativer gør dem stærkere og gladere i deres liv og dermed sikrer dem den bedst mulige hverdag.

Anne Holm Hansen glæder sig til at styrke det vigtige arbejde, som Astma-Allergi Danmark udfører til gavn for de mange tusinde danskere med astma og allergi.

– Jeg er stolt over, at bestyrelsen har peget på mig til at føre foreningens vigtige arbejde videre. Jeg vil gå til opgaven med stor ydmyghed og et ønske om et fortsat tæt samarbejde mellem Astma-Allergi Danmark og vores mange vigtige interessenter, siger Anne Holm Hansen.

Som ny direktør vil Anne Holm Hansen blandt andet arbejde for at styrke det politiske fokus på astma- og allergisagen yderligere til gavn for foreningens medlemmer.

En forening i rivende udvikling

Astma-Allergi Danmark er i rivende udvikling med et stigende medlemstal, og bestyrelsen har ansat Anne Holm Hansen med et ønske om at sikre kontinuitet og fornyelse på en og samme tid.

– Astma-Allergi Danmark bevæger sig i en rigtig god retning med fokus på det enkelte menneske og de mange behov, der findes for de tusindvis af mennesker, der har astma eller allergi eller er i risiko for at få en overfølsomhedssygdom. Anne Holm Hansen skal videreudvikle foreningen ud fra de spor, vi har lagt i bestyrelsen, siger bestyrelsesformand Jesper Mortensen.

Som ny direktør ser Anne Holm Hansen frem til at styrke denne udvikling i et tæt samarbejde med foreningens bestyrelse og samtidig sikre udviklingen af foreningens kendte aktiviteter som Dagens Pollental, Rådgivningen og allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic.

Nyhed: 04.01.2021

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Ny handleplan mod børns og unges rygning

En ny national handleplan, som skal sikre, at færre børn og unge begynder at ryge, er i denne uge blevet vedtaget i Folketinget. En udvikling, som Astma-Allergi Danmark er meget glade for.

Ny handleplan skal sikre, at færre børn og unge begynder at ryge. Foto: Colourbox

Hver dag begynder 40 børn og unge under 18 år at ryge. Men en ny handleplan skal sikre, at færre børn og unge begynder at ryge i fremtiden.

Med den nye plan betyder det blandt andet, at tobaksvarer skal være skjult i butikkerne, røgfri skoletid for grundskoler og ungdomsuddannelser og neutral indpakning af cigaretter uden grafik, logoer og farver.

Handleplanen blev vedtaget med et stort flertal i folketingssalen den 15. december 2020.

Astma-Allergi Danmark mener, at alle har ret til frisk luft. Derfor er den nye handleplan mod børns og unges rygning i kæmpe skridt i den rigtige retning.

Rygning og astma

Tobaksrøg indeholder tusindvis af forskellige kemiske stoffer, hvoraf mange har en skadelig virkning på lungerne. Rygning har derfor en stor negativ effekt på hele kroppen og resulterer blandt andet i dårligere astmakontrol.

Derudover er børn, der udsættes for passiv rygning, langt mere udsat i forhold til at udvikle astma.

Røgfri Fremtid

Rygning og astma er en farlig cocktail – ikke mindst for børn og unge. Derfor bakker Astma-Allergi Danmark op om Røgfri Fremtid!

Røgfri Fremtid blev dannet af Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden i 2017.

Nyhed: 17.12.2020

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Pas på indeklimaet i julen

Stege-os og stearinlys giver inflammation i næse og lunger, viser ny undersøgelse fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Det er derfor vigtigt at lufte ud, imens og efter du bruger ovn og har tændte stearinlys.

Julelys på træet skaber hygge, men er ikke godt for indeklimaet. Foto: Colourbox

For mange er and i ovnen og levende lys på træet indbegrebet af dansk jul. Men partiklerne fra stege-os og stearinlys er ikke godt for dit helbred, hvis du har astma.

Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, hvor forskerne har set nærmere på, hvilke akutte helbredseffekter der opstår hos astmatikere, der udsættes for ultrafine partikler fra netop stege-os og stearinlys.

Indtil videre er konklusionen, at begge dele giver inflammation i næse og lunger, og at deltagerne selv siger, at de får det dårligere med tiden. 

Studiet blev lavet med stegt flæsk

Under studiet blev deltagerne igennem noget tid eksponeret for partikler fra stege-os fra stegt flæsk, der blev lavet i ovnen, og levende stearinlys. Eksperimentet viste helt tydelige tegn på reaktioner fra kroppen.

Resultaterne viste blandt andet, at stege-os fører til højere grad af øjenirritation, stoppet næse, hvæsende vejrtrækning, hovedpine, trykken for brystet og kvalme.

Stearinlysene fører til højere grad af hostefornemmelse, næseirritation og døsighed.
Det kan derfor betale sig at tænke over gode vaner, når man tænder ovnen og stearinlysene.

Emhætter tager ikke alle partikler

I forsøget på Aarhus Universitet har der ikke været emhætter i brug. Selvom emhætter er gavnlige, tager de ikke alle partikler og al stege-os. Derfor er det en god idé at lukke døren ud til køkkenet, når der steges, og lufte grundigt ud efterfølgende.  

Man bør heller ikke sætte ovnen til at rengøre med pyrolyse, når man er indenfor, for pyrolysen får antallet af partikler til at stige til meget høje niveauer. Derfor bør man gøre det, når man fx skal ud at gå en tur imens.

Begræns dig fra levende lys med enkle råd: 

 • Skær ned på antallet af lys. Jo færre lys du har tændt, jo mindre os i hjemmet.
 • Brug evt. fyrfadslys, da de oser mindre end almindelige lys. Dyre fyrfadslys oser ikke mindre end de billige.
 • Undgå lys med duftstoffer eller lys af gelé. Gelélys oser og soder ekstra meget, og duftlys indeholder parfumestoffer. Begge dele kan virke generende for følsomme luftveje
 • Sluk lyset med en lyseslukker, der kniber sammen om vægen, i stedet for at puste lyset ud.
 • Luft ud når du har slukket lysene.
 • Luft godt ud i rummet, når du har slukket lyset, så indeklimaet bliver frisket op.
 • Sørg for at vægen er kort. Lange væger får lyset til at ose mere.
 • Stil ikke lysene i træk.

Alternativer til stearinlys

Som alternativ til levende lys er der i dag et hav af muligheder. Lyskæder, el-fyrfadslys, dekorationer og kunstige stearinlys er i handlen mange steder.

Nyhed: 17.12.2020

 


Gode råd til en coronavenlig jul

Juleaften nærmer sig, og der er ingen tvivl om, at det for de fleste bliver en noget anderledes en af slagsen. Stigende smittetal nødvendiggør, at vi passer ekstra godt på hinanden - og særligt på de, der er i øget risiko fx på grund af svær astma.

Du kan sagtens holde en hyggelig juleaften, samtidig med at du passer på dig selv og andre i særlig risiko. Foto: Sundhedsstyrelsen

Er du selv i risikogruppen for at blive ramt af hårdt forløb med COVID-19, eller er du pårørende til en, så er det vigtigt at tænke over, hvordan I fejrer juleaften i år.

Der er heldigvis meget, man kan gøre for at minimere smitten med COVID-19, samtidig med at man fejrer højtiden med plads til hygge og samvær.

Det er fx en god idé på forhånd at tænke over, hvordan man sikrer, at der er plads til at sidde med afstand – og hvor det er mest hensigtsmæssigt at placere de af dine nærmeste, der er i risikogruppen.

Sådan kan du holde en coronavenlig juleaften:

 • Vær ikke mere end 10 personer til julehyggen derhjemme inkl. dig og din husstand – og husk at jo mindre din stue er, jo færre gæster kan du have.
 • Du skal holde dig til få mennesker i julen, men du kan godt se din allernærmeste familie, selvom du ikke har været sammen med dem for nylig. Husk at gøre det let for alle at følge de gode råd.
 • Du kan godt gå rundt om juletræet og synge med dem, du bor sammen med, men du bør holde 2 meters afstand til andre. Hvis I samler flere husstande til juleaften, så overvej om I fx kan danse om juletræet af flere omgange, om I kan skiftes til at synge eller om I kan nynne.
 • Sørg for 2 meters afstand til personer i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID19, når du lægger bordplanen for årets julemiddag.
 • Husk også at holde afstand, når der hentes gaver under træet, og når gaverne pakkes ud.

Kilde: SST

For dig i særlig risiko er det vigtigt, at du passer ekstra godt på dig selv juleaften: 

 • Fortsæt med at være velbehandlet - husk at få styr på din behandlingsplan, så du ved, hvilken medicin du skal tage, hvor meget og hvornår.
 • Er du ikke velbehandlet, så bliv det i samråd med lægen.
 • Kontakt lægen eller vagtlægen, hvis du får forværring i eksisterende sygdom eller nye symptomer. Og ved anden tvivl.
 • Er du bekymret her i juletiden, kan du finde gode råd til at tage hånd om bekymringerne i vores film med psykolog Lisbeth Frölich Stampe, som er tilknyttet vores Rådgivning i forbindelse med pandemien. 

Nyhed: 16.12.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Coronavaccinen: Nu er den på vej

Nu bliver vaccinen mod COVID-19 snart rullet ud i Danmark. Astma-Allergi Danmark opfordrer borgere i øget risiko til at tage en snak med deres læge om, hvorvidt vaccination er en god beslutning for dem. Astma-Allergi Danmark har en klar forventning om, at borgere trygt kan lade sig vaccinere, så snart den er godkendt.

Tag en snak med din læge om, hvorvidt vaccinen mod COVID-19 er noget for dig. Foto: Colourbox

Alt tyder på, at den længe ventede vaccine mod COVID-19 er lige på trapperne i Danmark.

Astma-Allergi Danmark ser frem til en kommende vaccinegodkendelse.

- Vi vil klart opfordre vores medlemmer og borgere i øget risiko til at tage en snak med deres læge om, hvad der er det bedste for dem. For langt de fleste vil det helt sikkert være absolut det bedste at få vaccinationen, siger vicedirektør i Astma-Allergi Danmark Anne Holm Hansen.

Astma-Allergi Danmark forventer, at borgere trygt kan lade sig vaccinere

Andre steder i verden er man allerede nu i gang med at vaccinere borgere, og senest har det skabt overskrifter, at to borgere i Storbritannien har oplevet allergiske symptomer efter at have fået vaccinen.

Hos Astma-Allergi Danmark har man en klar forventning om, at langt de fleste danskere med astma eller allergi med tryghed ville kunne tage imod en godkendt vaccine.

- Blandt vores medlemmer er der rigtigt mange med kroniske sygdomme, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb med COVID-19. De har ikke brug for at få corona. Så man er nødt til at opveje risikoen for at få allergiske symptomer i forhold til alt det gode, en vaccine medfører, siger vicedirektør Anne Holm Hansen.

Tal med lægen om dine allergier

Nogle kan dog have allergi over for et eller flere af hjælpestofferne, ligesom man kender det fra andre vaccinationer.

Derfor er det vigtigt, at man oplyser om sine allergier og tager drøftelsen med lægen, da der formentlig kommer flere vacciner, og de kan være forskellige. Måske vælger lægen at henvise dig til en hospitalsafdeling med særlig viden om allergi.

Allergi og vaccination

 • Allergiske reaktioner efter vaccination kan skyldes allergi mod stoffer i vaccinen.
 • Reaktionen kan være lokal eller ramme hele kroppen.
 • Det sker meget sjældent, at der kommer alvorlige allergiske reaktioner, kaldet anafylaksi, efter vaccination.
 • Der er typisk én alvorlig allergisk reaktion for hver 100.000 til 1.000.000 doser vaccine.
 • Blandt symptomerne kan være: Kløe, rødmen, vejrtrækningsproblemer og faldende blodtryk.

Kilde: SSI

Efterlysning

Bor du i Midt- og Vestjylland, og er du i særlig risiko for at blive ramt af et hårdt forløb af COVID-19?

TV Midtvest leder lige nu efter dig, der har lyst til at medvirke i en dokumentar om, hvordan det er først at "miste" sin normale tilværelse og derefter – med vaccinen – at få den "tilbage" igen.

De søger altså dig, der med vaccinen igen kan tage på arbejde eller uddannelse og tage ud at handle mv. som tidligere, men som indtil nu har passet meget på, fordi det kan være forbundet med stor risiko at blive smittet.

Journalisten vil gerne i kontakt med dig, inden du skal vaccineres.

Kunne du tænke dig at høre mere om projektet, så henvend dig til Astma-Allergi Danmark gennem vores sikre mail, så dine oplysninger opbevares fortroligt:

Vi vender tilbage til dig efter jul!

​Nyhed: 15.12.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Kunne du bruge 5.000 kroner?

Er du ældre, enlig og har brug for en økonomisk håndsrækning? Så kan du som medlem af Astma-Allergi Danmark søge om et legat på 5.000 kroner.

Legat for medlemmer
Kender du en, som vil få glæde af et legat? Foto: Colourbox

Astma-Allergi Danmark er glade for igen i 2021 at kunne uddele 20 legater á 5.000 kroner til ældre, enlige medlemmer af foreningen. Legaterne er bevilget af Fondation Juchum.  

Astma-Allergi Danmark opfordrer derfor alle ældre, enlige medlemmer til at søge. Måske er det dig selv, eller en du kender, som kan få glæde af et legat?

Sådan søger du

Skriv en kort begrundelse for, hvorfor du har brug for legatet, og vedhæft din seneste årsopgørelse som dokumentation.

Ansøgning og dokumentation sendes gennem Sikker mail.

Ansøgningsfrist er 15. april 2021. De heldige legatmodtagere får besked i løbet af april/maj 2021.

Du skal være opmærksom på, at beløbet bliver indberettet til SKAT. Hvis du får sociale ydelser, kan legatet blive modregnet disse.  

Husk, at man skal være medlem af Astma-Allergi Danmark for at komme i betragtning til et af de 20 legater á 5.000 kroner. 

Vi glæder os til at give en opmuntring til de medlemmer, der trænger! 

Læs, hvad tidligere modtagere af legatet siger:

 

 

Det gør mig så glad og taknemmelig, da jeg nu kan tage på hjerte-lungerekreationsophold. 
 

 

Tusind, tusind tak, fordi jeg er kommet i betragtning til legatet. Jeg er SÅ glad og taknemmelig. 
 

 

Tusind tak, fordi jeg var så heldig at få et legat. Nogle af pengene bliver brugt til at deltage i et stafetløb med formålet "Bevæg dig for livet." 
 

Nyhed opdateret: 14.12.2021

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Sådan dyrker du motion i vinterkulden

Vinterkulde og tør eller fugtig luft kan genere, hvis man har astma eller følsomme luftveje. Astma-Allergi Danmark guider til, hvordan du bedst dyrker motion udendørs i den kølige del af året.


Foto: Jenny Hill / Unsplash

Få et lægetjek

Sørg altid for, at din astma er velbehandlet – også inden du snører løbeskoene, spænder løbeskiene eller hopper i cykelsadlen. Måske er det tid til et lægetjek, hvor du og lægen snakker om eventuelle begrænsninger i hverdagen og samtidig opdaterer din behandlingsplan.

Brug akutmedicinen inden

Hvis du har anstrengelsesudløst astma, kan det være godt at tale med lægen om, hvorvidt du vil have gavn af at tage akutmedicin, 10 til 15 minutter inden du skal til at have pulsen op. Hvis du ofte eller altid mærker symptomer ved anstrengelse, skal din forebyggende behandling måske justeres?   

Varm op og ned

Det er vigtigt at varme roligt både op og ned. Brug 10 til 15 minutter på at få kroppen roligt i gang og det samme efterfølgende, hvor intensiteten af den fysiske aktivitet nedsættes. Det vil være med til at reducere risikoen for symptomer i forbindelse med anstrengelse. Det gælder også for indendørs sportsgrene og anden fysisk anstrengelse. 

Hvad siger kroppen?

Lyt til kroppens signaler, både inden du går i gang med for eksempel løbe- eller cykelturen, og mens du er i gang – samt når du er færdig. Du skal vide, hvordan du skal reagere på eventuelle symptomer.

Varm luft

Brug eventuelt et halstørklæde eller en halsedisse til at dække munden, hvis kulden giver vejrtrækningsproblemer. Det vil opvarme luften en smule, og dermed vil den virke knap så irriterende på luftvejene.

Husk akutmedicinen

Hav altid akutmedicinen i nærheden, når du dyrker motion, så du nemt kan komme til den. 

Bliv klogere på din astma

Tag et kig i Astma-Allergi Danmarks guide ”Astma hos voksne”, der handler om behandling af astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer. 

​Nyhed: 03.12.2020

 

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Donation til Astma-Allergi Danmark på Black Friday

Den danske tøjproducent DILLING har igen i år valgt at droppe rabatterne på Black Friday og i stedet donere 20 procent af omsætningen på dagen til Astma-Allergi Danmark.

På Black Friday den 27. november vil DILLING donere 20 procent af sin omsætning til Astma-Allergi Danmark. Foto: DILLING

Arbejdet med astma og allergi har altid været en sag, der har optaget den danske tøjproducent DILLING meget – særligt fordi virksomhedens kunder har deres produkter helt tæt på huden.

DILLING har derfor valgt for andet år i træk at støtte Astma-Allergi Danmark med en donation på Black Friday. Her vil DILLING donere 20 procent af omsætningen i Danmark fra Black Friday den 27. november.

– Vi var glade for samarbejdet til Black Friday med Astma-Allergi Danmark sidste år og håber også på et godt samarbejde fremover. Vi vil derfor igen i år støtte arbejdet for at gøre hverdagen nemmere for alle ramt af astma og allergi. Vores tøj bæres helt tæt mod huden. Det er derfor vores fornemmeste opgave at udvikle skånsomme produkter, som børn og voksne trygt kan bruge, fortæller direktør for DILLING, Morten Dilling.

Styrker vores arbejde for en bedre hverdag med astma og allergi

Beløbet fra DILLINGs donation fra Black Friday sidste år blev blandt andet brugt til at styrke Astma-Allergi Danmarks aktiviteter og projekter til gavn for familier med astma og allergi tæt inde på livet – blandt andet arbejdet med at give støtte, rådgivning og hjælp til dagligdagen med astma og allergi for alle dem, der har behov, samt vores kursusaktiviteter for foreningens medlemmer.

For vicedirektør Anne Holm Hansen handler det ikke kun om selve donationen, men også om værdien i samarbejdet.

– Udover at Astma-Allergi Danmark kan bruge pengene til fortsat at styrke vores aktiviteter og projekter, vil samarbejdet forhåbentligt også skabe endnu større fokus og mere opmærksomhed på vores sag og vores arbejde for en bedre hverdag med astma og allergi.

I Astma-Allergi Danmark er vi meget taknemmelige for donationen.

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Ønsk god jul med blomster - så føles afstanden mindre

Nu kan du købe FLOWR's nye allergivenlige julebuket, som vil pynte i ethvert hjem. Samtidig støtter du vores arbejde.

Denne jul ser mange af os ser færre mennesker, end vi plejer, på grund af corona-pandemien. Ved at sende en buket blomster viser du din kærlighed, og så føles afstanden pludselig lidt mindre. 

Samtidig støtter du vores arbejde. FLOWR donerer nemlig 10 kroner til Astma-Allergi Danmark for hver solgte buket. 

Send blomster til dem, du ikke ser

FLOWR's nye julebuket er sammensat af roser, eustoma og limonium - alle blomster, der ikke er kendt for at give gener til pollenallergikere og duftfølsomme.

For at give buketten et strejf af jul, har FLOWR tilføjet kogler på pind.  

Buketten kan bestilles nu og frem til jul - blomsterne bliver leveret til modtagerens dør.

Køb buketten her

Nyhed: 23.11.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Opdatering: Se, hvilke apoteker der kan vaccinere mod influenza og lungebetændelse

Influenza er en virusinfektion, som kan forværre din astma. Astma-Allergi Danmarks Rådgivning anbefaler dig at tage imod Sundhedsstyrelsens tilbud om influenzavaccination. Vaccinen tilbydes fra 1. oktober.

Husk influenzavaccinationen

Er du i risikogruppen, er det særligt vigtigt at blive vaccineret mod influenza i år. Foto: Sundhedsstyrelsen

Igen i år tilbyder Sundhedsstyrelsen gratis influenzavaccination til blandt andre personer med astma. Når du har en kronisk lungesygdom, har du større risiko for at få et svært forløb med influenza. Et influenzaforløb kan samtidig forværre din astma. Derfor råder Astma-Allergi Danmarks Rådgivning astmatikere til at tage imod Sundhedsstyrelsens tilbud om vaccination.

Der har indtil videre været ekstraordinær stor efterspørgsel efter influenzavaccination - og også efter pneumokokvaccination (lungebetændelse) - hvorfor der nogle steder ikke længere er vacciner til rådighed – hverken hos apoteker eller læger.

Derfor har Sundhedsstyrelsen henstillet til, at de resterende influenzavacciner skal forbeholdes målgrupperne for det gratis influenzavaccinationsprogram.

Få et overblik over, hvor du kan blive vaccineret

Som en særlig service har Apotekerforeningen nu tilpasset deres Danmarkskort på Apoteket.dk, så borgere til enhver tid kan se, hvilke apoteker der har enten influenza- eller pneumokokvacciner til rådighed i lokalområdet – og hvor det er muligt at blive vaccineret. Apotekerne vaccinerer kun i målgruppen i den nuværende situation. Siden opdateres hver nat. 

Du finder Danmarkskortet her

Du kan også forhøre dig hos din kommune eller hos den praktiserende læge - måske kan de også supplere med oplysninger om vaccinationsmulighederne.

Tilbuddet om gratis vaccination varer frem til 15. januar 2021. 

Influenzavaccinen er særligt vigtig i år

Vaccinen er ekstra vigtig at huske i år, hvor vi står midt i en global pandemi.

Flere af de personer, der er i særlig risiko for svær sygdom ved influenza, er også i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de samtidig bliver syge med COVID-19. Derfor er det ekstra vigtigt at huske at blive vaccineret netop i år – særligt hvis du har astma i svær grad.

Influenza kan forværre din astma

Influenza er for de fleste ikke farlig. Men har du astma, kan en influenza være en barsk omgang, og den kan være med til at forværre din sygdom.

Influenza overføres som luftbåren smitte, fx ved host og nys. Det er derfor vigtigt, at du også selv gør en indsats for at minimere risikoen for en infektion. Host og nys i ærmet frem for i hånden og hold en god håndhygiejne, som mange i forvejen har tillært sig under coronaepidemien.

Desuden er det vigtigt at huske, at man godt kan blive smittet af andre influenzatyper, end den man er vaccineret mod, ligesom andre virustyper kan give influenzalignende symptomer, fx COVID-19.

Hvis du er omfattet af tilbuddet om gratis vaccination, kan du kontakte din læge og bestille tid til vaccination.

Når du alligevel skal til lægen og have din influenzavaccination, så overvej, om du også bør få en vaccination mod pneumokokker (lungebetændelse). 

Vaccination og allergi – Tal med lægen

Lider du både af astma og allergi, kan du måske være i tvivl om, hvorvidt du kan tåle influenzavaccinen. Drøft muligheden for en influenzavaccination med din læge, da det i nogle tilfælde godt kan lade sig gøre. Muligheden afhænger ofte af, hvilke symptomer du får.

Nyhed opdateret: 10.11.2020

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Kom med på virtuelt eksemkursus

 
Den nuværende situation med forsamlingsrestriktioner har betydet, at vi i Astma-Allergi Danmark har gentænkt vores medlemskurser. Vi har i denne uge afholdt det første virtuelle eksemkursus med de deltagere, der var tilmeldt det oprindelige kursus. 
 
De efterfølgende tilbagemeldinger fra deltagerne har været enormt positive og vidner om, at der trods det virtuelle format var rigtig god dialog på kurset. Derfor åbner vi op for flere deltagere på årets sidste kursus. 
 
Det foregår onsdag den 11. november kl. 17.00-20.30 og er for medlemmer af Astma-Allergi Danmark. Vær med og få svar på: 
 
Hvad er børneeksem/atopisk eksem? 
Hvad kan årsagerne til eksem være? – herunder arv og miljø 
Hvordan forebygger og behandler du eksem i forværring? 
 
I løbet af aftenen får du også gode råd mod kløe og hører om seneste nyt fra forskningen. 
 
 

Medlemskab for dig med eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem og hudallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Astma eller COVID-19? Symptomer skaber usikkerhed hos forældre

Børnehaver, vuggestuer og skoler har retningslinjer, de skal følge her i pandemitiden. Pædagogerne skal bl.a. sende børn hjem, der udviser symptomer, som kan skyldes COVID-19, fx hoste. Men for astmabørn kan det betyde mange hjemmedage, da de kan opleve perioder med hoste, hvis sygdommen ikke er helt velbehandlet, fx efter en forkølelsesvirus. Det skaber usikkerhed og tvivl hos forældre.

Mange forældre oplever usikkerhed på grund af deres børns astmasymptomer. Foto: Colourbox

​Astma-Allergi Danmarks Rådgivning modtager mange henvendelser fra forældre til astmabørn, som oplever at komme i klemme mellem myndighedernes udmeldinger omkring symptomer på COVID-19 og deres børns hoste på grund af astma.

Når efteråret og vinteren sætter ind med køligere temperaturer kan astmaen forværres hos nogle børn. Det kan bl.a. give sig til udtryk som åndenød og hoste – symptomer, der til forveksling kan minde om COVID-19.

For nogle forældre betyder det, at de holder deres børn hjemme i perioder og lader deres børn teste flere gange for at være helt sikre på at kunne udelukke COVID-19.

- Nogle oplever, at deres børn bliver sendt hjem på grund af hoste og påvirket vejrtrækning. Forældrene bliver i tvivl om, det skyldes astmaforværring eller COVID-19. Andre er i tvivl om, hvorvidt de må sende deres børn afsted om morgenen, hvis de hoster på grund af en periode med forværring i astmaen, siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

Klik her, og besøg vores sider om Coronavirus, der løbende opdateres

Snak med lægen om symptomerne

Sundhedsstyrelsen har ikke meldt noget specifikt ud omkring astmabørn, men skriver i deres pjece ’Har dit barn symptomer på COVID-19’ at det kan være svært at skelne imellem, om dit barn er forkølet, har COVID-19 eller anden luftvejsinfektion. En test kan afklare, om der er tale om COVID-19.’

Ifølge Sundhedsstyrelsen får børn som regel ingen eller kun milde symptomer, hvis de bliver smittet med COVID-19. Hvis de udvikler symptomer, vil de som regel føle sig syge, blive trætte og slappe. Derudover er symptomerne de samme som hos voksne; tør hoste, feber og almen utilpashed.

- Hos Astma-Allergi Danmark råder vi altid forældrene til at tale med lægen om, hvorvidt symptomerne skyldes forværring i astmaen eller om det er symptomer, der kræver en test for COVID-19. Uanset hvad årsagen er, er det vigtigt at man handler på det, så barnet får det godt, siger Betina Hjorth.  

Er du forælder til et barn med astma, og ønsker du rådgivning, er du altid velkommen til at kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på 4343 4299 mandag til fredag fra kl 9-12 eller onsdag fra kl. 16-18. Du kan som medlem også booke en rådgivning, når det passer dig, eller modtage skriftlig rådgivning. Det gør du inde i selvbetjeningen.

Sådan kan du forholde dig ifølge Astma-Allergi Danmarks Rådgivning:

 • Dukker der symptomer op, der kan tyde på luftvejsinfektion, eller virker barnet utilpas, bør du kontakte lægen.
 • Hoster eller oplever dit barn andre vejrtrækningsproblemer på grund af astmaen, er det altid en god idé at snakke med lægen om en eventuel justering af behandlingen.

Symptomer på COVID-19 hos børn:

Typisk vil børn blive sløje, trætte og slappe, så de ikke leger og deltager i de ting, de plejer. Andre symptomer kan være:

 • Tør hoste

• Feber

• Almen utilpashed

Man kan også have luftvejssymptomer, f.eks. ondt i halsen, forkølelse mv., eller andre symptomer, som f.eks. diarré. Man behøver ikke at have alle symptomerne på én gang.

Symptomer på astma kan være:

• Hoste. Du kan have tør hoste eller hoste med slim. Hosten kan komme, når du skal sove eller om natten. Eller du kan få hoste i forbindelse med latter, gråd eller anstrengelse. Måske har du langvarig hoste efter forkølelse.

• Åndenød eller besværet vejrtrækning. Du kan have symptomer af forskellig sværhedsgrad. Ved svære symptomer kan du fx have hurtig og/eller besværet vejrtrækning i hvile og måske svært ved at tale i sætninger, eller når du ligger ned. Du kan måske have fornemmelse af, at det er svært at komme i fysisk form.

• Pibende eller hvæsende lyd på din vejrtrækning

• Trykken for brystet. Du kan føle det som om, der ligger en tung taske på brystkassen eller en elastik, der spænder om brystkassen.

Det kan godt være astma, selv om du kun har et af symptomerne. Især skal du reagere hurtigt, hvis du oplever hoste, åndenød eller besværet vejrtrækning om natten.

Symptomerne på astma kan komme hurtigt som et akut astmaanfald, men der kan også være tale om mere vedvarende symptomer.

Du kan også opleve, at dit barn:

 • for det meste vælger stillesiddende aktiviteter
 • er meget træt
 • let bliver utilpas
 • har dårlig appetit

Børn med astma kan opleve symptomer i dagligdagen, som ikke entydigt signalerer sygdom i luftvejene. Derfor er det vigtigt, at børnene får en korrekt diagnose og behandling, som kan være til at sikre dem raske lunger og ordentlig livskvalitet som børn og resten af livet.

Så hvis du kan genkende nogle af de nævnte symptomer hos dit barn, er det en god idé at tale med lægen om det.

Nyhed: 28.10.2020

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Udvidet krav om mundbind: Hvordan skal du forholde dig med astma og allergi – så du passer på dig selv og andre?

Det øgede corona-smittetryk har medført, at regeringen fra torsdag d. 29. oktober udvider kravet om, hvor der skal bæres mundbind. Læs her, hvordan du skal forholde dig, hvis du har astma, eksem eller allergi.

Foto: Colourbox

Da smittetrykket af corona-virus fortsat er stigende, udvider Sundhedsstyrelsen kravet om brug af mundbind til at gælde langt flere steder end tidligere. Fra torsdag den 29. oktober 2020 vil det derfor være et krav at bære mundbind indendørs på offentlige steder. 

Husk, at mundbindet er et supplement til de generelle anbefalinger om at holde afstand, om god håndhygiejne, begrænsning af fysisk kontakt, hyppig rengøring hjemme og på arbejdspladsen. Samtidig skal vi vise hensyn til hinanden ved at overholde forsamlingsforbuddet og antallet af sociale kontakter.

Og det er stadig vigtigt, at man ved mistanke om COVID-19 bliver hjemme og selvisolerer.

Rådgivningen møder tvivl blandt astmatikere

Vores Rådgivning modtager fortsat henvendelser fra personer med astma, der oplever ubehag, vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelse ved at bære mundbind, og som frygter, at de bliver begrænset i deres færden i samfundet ved det nye krav. Desuden har flere oplyst, at de ikke tåler engangsmaskerne pga. kontakteksem. 

Prøv dig frem

Det er vigtigt at pointere, at det i udgangspunktet ikke er farligt at bruge mundbind, hvis man har astma.

Hvis du oplever ubehag, vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelse ved brug af engangsmundbind, kan du prøve mundbindet af i trygge omgivelser, fx hjemme. Så kan du blive fortrolig med det og lære din vejrtrækning at kende med mundbindet på. 

Er det svært for dig, trigger det din astma, eller får du eksem ved brug af engangsmundbind eller visir, så informerer Sundhedsstyrelsen om, at stofmundbind kan være et godt alternativ for personer, som ikke har mistanke om COVID-19, og som ikke er i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19.

Ansigtsvisir er også et alternativ i en række situationer, når de anvendes korrekt.

Vi arbejder lige nu på at få en allergimærkning på mundbind.

Astma-Allergi Danmark opfordrer personer i øget risiko til i videst muligt omfang at følge Sundhedsstyrelsens udmelding om at anvende mundbind, hvor filtreringsgraden er veldokumenteret.

Vi mener, at det er vigtigt at man passer på sig selv, og særligt hvis man tilhører en risikogruppe. Derfor opfordrer vi til, at man prøver sig frem med mundbind eller visir for at beskytte sig selv og andre bedst muligt.

Klik her, og besøg vores sider om Coronavirus, der løbende opdateres

Visse grupper er undtaget

Er det helt umuligt for dig at anvende engangsmundbind, stofmundbind eller visir, så oplyser Sundhedsstyrelsen på nuværende tidspunkt, at følgende personer er undtaget fra anbefalinger om at bruge mundbind i det offentlige rum:  

 • Børn under 12 år
 • Personer, som har betydeligt ubehag ved brug af mundbind. Nogle vil opleve, at mundbindet forværrer allergi, giver eksem eller forværrer anden hudsygdom. Hos andre kan det give vejrtrækningsproblemer eller forværre symptomer hos personer, der har angst eller vejrtrækningsbesvær, fx KOL
 • Personer med nedsat bevidsthedsniveau
 • Personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør dem ude af stand til at bære mundbind eller visir, fx personer med ufrivillige rystelser, hududslæt, sær eller forbindinger

Mundbindet skal generelt fjernes, hvis der opstår svære gener og ubehag, som fx vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser mv. 

Dokumentation for fritagelse ikke nødvendigt

Vi oplever, at mange spørger, hvordan de skal dokumentere, at de er undtaget fra kravet om brug af mundbind/visir.

Det korte svar er, at de ikke skal kunne dokumentere, at de er fritaget fra kravet om mundbind.

Astma-Allergi Danmark håber, at mennesker, der af forskellige årsager ikke kan bære mundbind eller visir, bliver mødt med forståelse, tillid og omsorg. Samtidig gør Sundhedsstyrelsen opmærksom på, at vi alle skal huske, at der kan være en god grund til, at en person ikke bærer mundbind eller visir – og at årsagen ikke altid er synlig.

Du kan også hente et af Sundhedsstyrelsens afstandsbadges på apoteket og dermed opfordre andre til at holde afstand.

Mere information

Læs mere om COVID-19 og om brugen af mundbind på Sundhedsstyrelsens hjemmeside:

Ønsker du yderligere information, eller har du spørgsmål til ovenstående, er du velkommen til at kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på telefonnummer 43 43 42 99. Der er åbent alle hverdage kl. 9-12 samt onsdag kl. 16-18. Som medlem af foreningen har du også mulighed for at booke en samtale, når det passer dig.

Vi følger med

Vi følger op og opdaterer nyheden, når der kommer nye oplysninger.

Opdateret: 29.10.2020

 

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Psykolog: "Corona er en usynlig fjende, som kan skabe utryghed"

Symptomer, kontroller og medicin - det kan være meget indgribende i dagligdagen at leve med en kronisk sygdom. Når der opstår en usædvanlig situation, som fx corona-pandemien, bliver mange usikre og ængstelige. Det fortæller psykolog Lisbeth Frølich, der hjælper borgere igennem Astma-Allergi Danmarks Rådgivning.

Psykolog Lisbeth Frølich hjælper Astma-Allergi Danmarks Rådgivning med at tale med borgere, der er påvirkede af corona-pandemien.

Psykolog Lisbeth Frølich hjælper Astma-Allergi Danmarks Rådgivning med at tale med borgere, der er påvirket af corona-pandemien.

Corona-pandemien har påvirket alle i større eller mindre grad. Mange har været nødt til at ændre i deres daglige rutiner og finde nye måder at gøre tingene på – samtidig med, at der skulle navigeres i informationsstrømmen og meldinger fra myndigheder, der ikke altid var entydige.

Særligt har den store gruppe af kronisk syge astmapatienter i tiden med COVID-19 i høj grad mærket, hvad det vil sige at være udsat og sårbar – og det har kunnet mærkes hos Astma-Allergi Danmarks Rådgivning, der under corona-pandemien har fået mange henvendelser.

Hvornår gør man det godt nok?

Psykolog Lisbeth Frølich er blevet tilknyttet Astma-Allergi Danmarks Rådgivning for at hjælpe bekymrede borgere. Hun nævner, at der i samtalerne særligt er ét aspekt, som går igen: Man vil gerne gøre det rigtige – for sig selv og for andre. Derfor ønsker man både at tage vare på sig selv og sine nære, samtidig med at man ikke smitter andre.

- Mennesker med høj grad af ansvarlighed og pligtopfyldenhed har under corona-pandemien kunnet føle stor stress, for ingen vidste, hvornår man er ansvarlig nok, siger Lisbeth Frølich og tilføjer:

- Der blev udstukket retningslinjer, men det usædvanlige var jo, at ingen vidste, hvad corona var. De kilder, man normalt søger information hos, var ikke entydige. Det giver mulighed for tvivl hos borgere, og særligt i forhold til helbred har vi slet ikke lyst til at være i tvivl. Det gav anledning til bekymringer hos nogle, i forhold til om man havde været ansvarlig nok over for sig selv, børn, forældre, partneren. Man pålægger sig selv en meget stor opgave, og uvisheden kan være en stor stressfaktor. Det har skabt frustrationer, og det er jeg stødt på en hel del.

Læs også: Få psykologhjælp hos Astma-Allergi Danmark

Den usynlige fjende

Det kræver generelt meget at have en kronisk sygdom - det skal tænkes ind i, hvordan man planlægger sin dagligdag. Det lærer mange at leve med på en fin måde, men for nogle er det rigtig svært. Når der opstår en usædvanlig situation, som fx corona-pandemien, forstærkes de faktorer, der i forvejen er krævende og svære i hverdagen. Det forklarer Lisbeth Frølich.

- Nogle mennesker har en forhøjet bekymring for eget helbred. For dem har det været en hård periode. Man bliver bombarderet med meldinger om, at man skal passe på, holde øje osv. Det er en usynlig fjende - sidder den mon på dørhåndtaget i Brugsen? Det er for mennesket generelt svært at håndtere det, vi ikke kan se, siger hun. 

Læs vores temasider om coronavirus

Bekymring kan føre til isolation

Angsten for ikke at blive smittet eller smitte andre har for nogle medført, at de isolerede sig fuldstændigt under corona-pandemien – og for nogle har det været svært at bevæge sig ud af isolationen igen, samtidig med at resten verden åbner op.

- Da nedlukningen gik i gang, og der var meget klare regler, var det til at have med at gøre. De fleste fik etableret fine rutiner, fandt ro i det og følte sig sikre. Nu er der pludselig en masse ting, vi gerne må igen – og det kan være kilde til utryghed, hvis man lige har vænnet sig til at gøre tingene på en anden måde, og der er en vis forudsigelighed i det. Vi mennesker er vanedyr.

- Der har også manglet nogle svar, fx da skoler og institutioner fik lov at genåbne. Usikkerheden blev udtalt i medierne, bl.a. gennem skoleledere der udtrykte tvivl om, hvordan de skulle gøre. Vi er flokdyr og biologisk bygget til at kunne mærke hinanden. Så når vi mærker utryghed og frustration hos andre, kan vi nemt blive smittet af det også selv. Omvendt, når der står et enigt panel og siger det samme, giver det en tryghed, og så indretter man sig efter det.

Anerkend bekymringen

Lisbeth Frølich siger, at man ikke skal presse sig selv for hårdt. Det er vigtigt at anerkende bekymringen uden at være slave af den. Hvis man er for bekymret, så er det vigtigt at udfordre bekymringen lidt i sit eget tempo.

- Nogle isolerer sig meget, fordi de ikke vil smittes eller smitte andre. Man kan have forskellige niveauer af bekymring – nogle føler sig for bekymrede og forstår ikke, hvorfor de ikke kan slappe af. Der kan man nemt føle sig fanget som en lus mellem to negle, fordi man på den ene side er bekymret og på den anden side føler, at man ikke børe være det, fordi andre ikke er bekymrede. Nogle savner at se folk, men de tør simpelthen ikke. Mit indtryk er, at det kan være svært at snakke om, men man er nødt til at være åben omkring det.

Gode råd, hvis du er bekymret for at blive ramt af COVID-19

 • Vær opmærksom på, hvad der har været godt for dig i første bølge af pandemien. Hvad føltes rart og trygt? Var det fx gåturen efter endt arbejdsdag, der gjorde dig glad? Grav de gode erfaringer frem, og gentag dem.
 • Fasthold rutiner i hverdagen, selvom meget er forandret. Vi er vanedyr - når vi bliver berøvet vores rutiner, får vi det ikke godt. Derfor er det vigtigt at etablere nye rutiner i dagligdagen under de nuværende omstændigheder.
 • Få frisk luft, og hold kontakt med andre mennesker – enten udendørs eller gennem telefon- /videosamtaler.
 • Spis ordentligt, og bevar en ordentlig dagsrytme - også selvom du arbejder hjemme.
 • Hvis du arbejder hjemme, så husk at dele dagen op, så der er tid til at arbejde og holde fri.
 • Lad være at google sygdom og læse nyheder. Når man tjekker nyheder, er der altid noget, der er farligt. Og hvis man lider af helbredsangst, er det virkelig noget, der kan tricke angsten. Nervesystemet reagerer: Der er fare på færde. Man skal finde en balance mellem at være ansvarlig, samtidig med at man ikke skræmmer livet af sig selv. For nogle fungerer det godt kun at tjekke nyheder en gang i døgnet og ikke for tæt på deres sengetid.
 • Anerkend, at det kræver mange kræfter at omstille sig. Vi er sociale dyr, der bliver påvirket af det, der sker omkring os. Så hvis man oplever, at man ikke kan overkomme det, man plejer, er det helt normalt. Man må give sig selv lidt snor og lade være med at slå sig selv oveni hovedet. Lad alt det, du skal prøve at forstå, fylde. Hvis man ikke kan holde samme kadence, er det helt normalt.
 • Undgå at bruge sociale medier, hvis det får dig til at føle sig utilstrækkelig: Under første bølge var der en tendens til at fremhæve alt det, folk nåede derhjemme under nedlukningen – fx male sommerhuset, rydde op i kælderen, hyggede sig hver aften - og det kan skabe dårlig samvittighed hos folk, der ikke kan overkomme det samme. Hvis du får dårlig samvittighed over ting, du ikke når, er et godt råd at sige til dig selv: ’Jeg skal bare nå en enkelt ting i dag, og når det er det gjort, så er det fint.’ Man skal dosere det, så man får succesoplevelser i stedet for nederlag.

Kilde: Psykolog Lisbeth Frølich

Kom i kontakt med psykolog Lisbeth Frølich igennem Astma-Allergi Danmarks Rådgivning, hvis du har spørgsmål eller bekymringer om corona eller har en generel ængstelse i forbindelse med coronakrisen.

Opdateret 28.10.2020

Læs mere:

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Astmapatienter overforbruger akutmedicin

Forskning viser, at der blandt mennesker med astma er en tendens til at bruge for meget af den akutvirkende medicin – og for lidt af den forebyggende. Det kan føre til en forværring af sygdommen, vurderer professor og overlæge Charlotte Suppli Ulrik.

Mange astmatikere overforbruger akutmedicin. Foto: Colourbox 

 Et sug i den blå inhalator med kortidsvirkende luftvejsudvidende medicin, og så er der styr på de akutte symptomer

Det er velkendt scenarie, hvis man er en af de 300.000 danskere, som har astma. Den mest almindelige behandling består nemlig af to typer medicin: Eforebyggende med inhalationssteroider suppleret af en akutmedicin, der skal give hurtig lindring af symptomer.  

Et nyt europæisk studie, hvor blandt andre Sverige og Italien har været med, viser dog, at mennesker med astma har en tendens til at bruge for meget af den akutvirkende medicin og for lidt af den forebyggende medicin. 

Faktisk bruger en betydelig andel af dem, der deltog i studiet, mindst tre inhalatorer med akutvirkende medicin om året, hvilket indikerer, at der er en gruppe af patienter med astma, som ikke får den optimale anbefalede behandling.  

Konsekvensen af ikke at bruge nok af den forebyggende medicin er, at den underliggende betændelsestilstand, som er skyld i astmasymptomerne, ikke bliver behandlet – og det er problematisk for personer med astma, som uanset sværhedsgraden af deres astma, alle er i fare for at få forværringer 

Det fortæller professor i lungemedicin og overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital Charlotte Suppli Ulrik til netmediet ProPatienter. 

Hun pointerer, at selvom Danmark ikke har medvirket i det konkrete studie, ligner de danske astmapatienter især de svenske ret godt – og derfor er studiet relevant også set med danske sundhedsfaglige briller.   

Basisbehandlingen er ikke optimal 

En del af problemet skyldes ifølge Charlotte Suppli Ulrik, at mange nye patienter med astma får en blå inhalator med akutvirkende medicin og besked om, at de bare skal suge i den, hvis de mærker noget til deres astma. På den måde har folk lært, at det er vejen frem, hvis de har det skidt.  

- Det er en kæmpe udfordring at få lavet det om, for man skal til at ”opdrage” både lægerne og patienterne på ny, siger hun. 

Problemet med overforbruget ses eksempelvis hos mennesker med anstrengelsesudløst astma. Nogle får symptomer ved for eksempel træninog bruger akutmedicin til at forebygge symptomerne – men det er ikke optimalt og kan være et tegn på, at ens basisbehandling ikke er god nok. 

Ved anstrengelsesudløste astma-symptomer er den mest effektive behandling nemlig også inhalationssteroider, altså den medicin, man skal tage forebyggende hver dag.

Så frem for at ty til akutmedicinen, bør man komme i fast behandling med den forebyggende medicin, lyder vurderingen. Hvis man allerede er i fast forebyggende behandling, bør det vurderes, om den skal justeres. 

Få et tjek hos speciallæge 

retningslinjerne om astmabehandling fra GINA (Global Initiative for Asthma) anbefales det netop at forsøge at mindske brugen af akutmedicin. Det er også et fokus, som Charlotte Suppli Ulrik bifalder, eksempelvis i de tilfælde, hvor patienten har moderat til svær astma og trods fast forebyggende behandling indløser recept på to eller flere inhalatorer med korttidsvirkende luftvejsudvidende medicin (’blå inhalatorer’) om året  

I den situation bør der komme en astma-specialist ind over, som mere systematisk kan tjekke, om det skyldes kronisk bihulebetændelse, anden lungesygdom, om patienten har refluks, ikke kan anvende sin inhalator korrekt eller måske noget helt andet, påpeger hun.  

Hun mener desuden, at det europæiske studie fint illustrerer, at der er plads til forbedring, når det handler om, hvordan man håndterer astma – ikke bare i Danmark, men globalt 

- Uanset om man har patienter med mild astma eller moderat til svær astma, er der ingen tvivl om, at vi læger kunne gøre det bedre for patienterne, hvis vi brugte lidt mere tid på at finde ud at, hvad de egentlig har behov for, og hvordan man kunne skrue behandlingen til den enkelte patient lidt bedre sammen, siger Charlotte Suppli Ulrik 

Kilde: ProPatienter 

Nyhed: 14.10.2020

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning