Breadcrumb Breadcrumb

Web Content Display Web Content Display

Skimmelsvampe

Sorteper ender hos dig! Der er skimmelsporer overalt i naturen, men hvornår er de et problem inden døre?

Det er til stadighed et af de spørgsmål, som byggebranchens og lægebestandens kloge hoveder diskuterer. For der findes mange varianter af skimmel, og nogle kan give anledning til større udfordringer end andre. Nogle gange skyldes problemet med skimmelsvamp byggeskader, andre gange uhensigtsmæssig brug af boligen, fx manglende udluftning, og har man en kombination af begge, er det en endnu dårligere cocktail.

 


Desværre er det som oftest boligens brugere, der sidder tilbage med problemet. Det kan være meget svært – og meget dyrt - at få den rette hjælp. Det, er der desværre alt for mange mennesker, der har erfaret gennem tiden. Det kan nemlig være mere end vanskeligt at (forsikrings)dække sig for den risiko og de gener, skimmelsvamp i boligen kan give. Og det kan også være svært at få medhold ved domstolene, fordi problemstillingen er så kompliceret. Selv lægerne vil sjældent strække sig længere end til at sige, at det er fugten, som skimmelen lever af, der er et problem.


Det er uholdbart, uambitiøst og dybt urimeligt, at det er den enkelte borger, der sidder alene tilbage med problemet. Det kan ikke være rigtigt, at der ikke kan opstilles nogen kriterier, nogle regler eller nogle faste holdepunkter, der både varetager det bygningsmæssige og det sundhedsfaglige. Allermest fair ville det være, hvis man kunne opnå en forsikringsmæssig dækning af dette problem, og selv sagt også mere rimeligt, hvis man sundhedsmæssigt kunne få et fundament for vurderingen af indeklimaet.


Thorkil Kjær, direktør i Astma-Allergi Danmark
 

Web Content Display Web Content Display