Navigation Navigation

Breadcrumb Breadcrumb

Web Content Display Web Content Display

Parabener

Parabener er en fælles betegnelse for en gruppe af 6 konserveringsmidler bestående af Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparaben og Isobutylparaben.

De bliver typisk anvendt i cremer, shampoo og make-up for at forhindre bakterie- og svampevækst samt nedbrydning af produktet. I kosmetik anvendes oftest en blanding af to eller flere af de fire parabener Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben og Butylparaben.

Parabenerne kom på markedet i 1920'erne, og blev taget i anvendelse i kosmetikbranchen og fødevareindustrien cirka 20 år efter. Parabener er altså blevet brugt i kosmetik i mere end 60 år, og er dermed nogle af de mest veldokumenterede konserveringsmidler på markedet  i modsætning til flere nye konserveringsstoffer, som vi ikke kender langtidseffekterne af.

Hvorfor overhovedet bruge parabener?

For at mindske eksem er det nødvendigt, at producenten konserverer de produkter, der kommer i kontakt med huden. Nogle af parabenerne er gode at anvende sammenlignet med andre konserveringsmidler, fordi parabenerne virker aktivt over for et bredt spektrum af bakterier. Samtidig er de milde over for huden og kun meget få mennesker udvikler allergi over for dem.

Konservering med parabener er gode ved allergi, da de hindrer produkterne i at rådne og give infektion og dermed forværre fx kontakt- og børneeksem.

Endvidere er indholdet af parabener i Danmark reguleret i henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse om kosmetiske produkter, så der højst må indgå: Methyl paraben: 0.4%, Ethyl paraben: 0.4%, Propyl paraben: 0.19%, Butyl paraben: 0.19%.

Det er koncentrationer, der ifølge hudlæger kun yderst sjældent giver allergi. 

Er de farlige?

Den til tider meget negative omtale af parabenerne har skabt en stor usikkerhed hos nogle forbrugere. Astma-Allergi Danmark forstår derfor godt, at nogle undrer sig over, at vi tillader parabener i produkter, der er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark.

 

I Astma-Allergi Danmark ser vi udelukkende på kontaktallergi i forbindelse med vurderingen af produkter med Den Blå Krans. Da parabener er en gruppe af stoffer, som man sjældent ser allergi overfor, er de derfor tilladte. Hvis man er bekymret for kontaktallergi skal man gå efter dette mærke, men hvis man samtidigt er opmærksom på andre sunhedsmæssige forhold, kan man gå efter produkter mærket med fx. Svanen.

 

Astma-Allergi Danmark gør arbejdet for dig

Astma-Allergi Danmark følger forskningen inden for allergiområdet nøje og vurderer den nye viden i forhold til de stoffer, som anvendes i deklarerede produkter. Kommer der viden frem, som viser, at stofferne kan have en skadelig virkning - vil vi straks kræve af producenterne, at de fjerner stofferne.

Der er eksempler på, at det har været nødvendigt at fjerne stoffer, såsom konserveringsmidler der efter få års brug pludselig viser sig at være problematiske.

Det er bl.a. set ved konserveringsmidlet methyldibromoglutaronitrile, der nærmest blev betegnet som et vidundermiddel, da det kom på markedet. Efter få års heftig brug af stoffet viste det sig imidlertid, at flere og flere fik allergi over for stoffet.

Astma-Allergi Danmark så sig derfor nødsaget til at kræve stoffet fjernet fra produkter deklareret i samarbejde med os. I dag er Methyldibromoglutaronitrile ikke længere tilladt i cremer og andre produkter beregnet til at blive på huden, pga. dets stærke allergifremkaldende effekter.

Web Content Display Web Content Display