Breadcrumb Breadcrumb

Asset Publisher Asset Publisher

Allergivenlig påske uden nys og snøft

Påskebordet er ofte fyldt med blomster og pyntegrene, men faktisk kan højtidens mest populære plantearter give høfebersymptomer og vejrtrækningsproblemer for allergikere.

Påskelilje

Foto: Colourbox

Påsken står for døren, og for langt de fleste danskere betyder det også påskefrokoster, hvor mad og påskepynt i lange baner indfinder sig på bordet. Desværre kan den hyggelige påskepynt give ubehagelige gener for dig eller dine gæster, hvis de lider af pollenallergi.

I de danske hjem er pynten nemlig ofte buketter af grene og blomster som fx hasselgrene, pilegrene, påskeliljer, tulipaner og hyacinter – og disse er ikke allergivenlige. Fælles for dem er, at de kan udløse symptomer som fx nys, løbende næse, vejrtrækningsbesvær og kløende øjne blandt pollenallergikere, astmatikere og dem med følsomme luftveje.

Ny allergivenlig buket til påskebordet

Hvis du selv eller en af dine gæster er pollenallergiker eller astmatiker, kan du dog stadig skabe et smukt dækket bord. For der er grene og blomster, der ikke er kendt for at give gener, fx lærkegrene, æblegrene og stedmoderblomster.

Som noget nyt kan du også bestille en allergivenlig buket, som Astma-Allergi Danmark har lavet i samarbejde med online-blomsterbutikken flowr. Buketten er bundet af roser, eustoma, løvemund, hindebæger og ruscus – blomster og snitgrønt, som ikke er kendt for at give gener hos pollenallergikere og dem, der er duftoverfølsomme.


For hver solgt buket donerer flowr 10 kroner til Astma-Allergi Danmarks arbejde.


Jobopslag: Erfaren regnskabsmedarbejder/bogholder

Astma-Allergi Danmark søger en erfaren regnskabsmedarbejder/bogholder.

Astma-Allergi Danmark søger en bogholder med solid erfaring indenfor regnskab, som kan varetage den daglige drift af regnskabsfunktionen samt økonomistyring i Astma-Allergi Danmark.

Jobbet

Du har ansvar for bogføring og økonomistyring samt afstemning og regnskabsaflæggelse herunder årsregnskab, budgetlægning samt debitor/kreditorbogholderi. Desuden har du ansvar for indberetning af løn og time/sags regnskab.

Du bliver en del af et ledelsessekretariat, som til tider har mange bolde i luften og samarbejder på tværs af organisationen med flere faggrupper.

Kvalifikationer

 • Du har erfaring med Navision, Membercare og Bluegarden
 • Du har solid erfaring med økonomi og regnskab
 • Du er omhyggelig, struktureret med en systematisk tilgang til arbejdet
 • Du er en positiv, engageret, imødekommende kollega
 • Du evner og kan lide at samarbejde omkring projektøkonomi med forskellige faggrupper
 • Du har en relevant uddannelsesmæssig baggrund

Om os

Astma-Allergi Danmark er en medlemsbaseret patientorganisation, der arbejder med viden og aktiviteter, der retter sig mod mennesker med allergi og overfølsomhedssygdomme som astma, høfeber og eksem. Vi tilbyder rådgivning til alle borgere, driver og formidler Dagens Pollental, tilbyder undervisning til alle samt vejleder mennesker gennem allergimærkningen Den Blå Krans/Asthma Allergi Nordic.

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om Astma-Allergi Danmark på www.astma-allergi.dk . For yderligere oplysninger om stillingen kan du evt. kontakte Lisbeth Overgaard Nielsen 43435911.

Stillingen er på 37 timer inkl. frokost. Løn og vilkår forhandles med udgangspunkt i offentlige vilkår. Tiltrædelse efter aftale. Arbejdspladsen er i Roskilde.

Ansøg via dette link


Nu blomstrer en af de helt store pollenplager

Halvdelen af Danmarks en million pollenallergikere reagerer på birk. Det er altså en af de helt store pollenplager som nu er indtruffet, når Astma-Allergi Danmark starter sæsonen for birkepollen to uger tidligere end normalt.

Birketræerne blomstrer og Astma-Allergi Danmarks pollentællere finder birkepollen i luften

Foto: Colourbox

Selvom sæsonen for birkepollen normalt først melder sin ankomst omkring midt-april, spotter Astma-Allergi Danmarks pollentællere allerede nu birkepollen i mikroskopet. Derfor sættes sæsonen i gang med et pollental på 3 for Østdanmark og 31 for Vestdanmark søndag. Birkesæsonens tidlige start i år skyldes blandt andet et mildt forår og en pludselig stigning i graderne.

– Det er stadig svært at spå om, hvordan sæsonen vil arte sig, men hvis vejret fortsætter med sol og varme, kan vi godt forvente høje pollental. Vi har allerede haft rekordhøje mængder af el og hassel dette forår. Omvendt kan kulde og regn godt slå pollenniveauerne lidt ned, siger Andrea-Pil Holm, biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark.

Følg Dagens Pollental

Omkring en million danskere har pollenallergi, og af disse er 51 procent allergiske over for birkepollen. Birk er altså en af de helt store pollenplager for mange. Pollenallergikere kan få hjælp til at træffe de nødvendige forholdsregler med Astma-Allergi Danmarks nye pollen-app, Dagens Pollental

Med et nyt varslingsniveau cirka kl. 16 giver appen et billede af den forventede pollenmængde den kommende dag, og man kan derfor allerede dagen forinden overveje sin behandling og planlægge udendørsaktiviteter. Kigger man først på appen om morgenen, så gælder niveauet for den dag man vågner op til. Appen har også fået tilføjet en simpel dagbogsfunktion, så man kan holde øje med sine symptomer i forhold til sæsonens udvikling.

Er du velbehandlet?

Mange af Astma-Allergi Danmarks medlemmer med pollenallergi fortæller, at de føler sig begrænsede af deres symptomer, når det kommer til fysisk aktivitet. Flere er heller ikke klar over, at der findes en sammenhæng mellem pollenallergi og astma. 

Men det er muligt at være fysisk aktiv med pollenallergi og astma, så længe man er velbehandlet. Et besøg hos lægen kan være en rigtig god idé, hvis man føler sig begrænset – enten for at finde ud af om en følelse af at være dårlig i form kan skyldes uopdaget astma, eller for at finde den rette behandling. 

Der er også rådgivning og hjælp at hente hos Astma-Allergi Danmarks telefonrådgivning, som er åben mandag til fredag fra 9-12 samt onsdag 16-18 på telefon 43 43 42 99.

Kom med på Team Astma-Allergi Danmark

I maj måned sætter Astma-Allergi Danmark fokus på fysisk aktivitet og pollenallergi under kampagnen Snot or not med blandt andet Team Astma-Allergi Danmark. Teamet består af engagerede deltagere, som alle er berørt af pollenallergi eller astma, og som har et fælles mål om at inspirere alle med høfeber, pollenallergi og astma til ikke at lade sygdommen begrænse deres fysiske aktivitet. Som deltager på holdet får man rådgivning til sin aktivitet gennem kampagneperioden, og adgang til fri CrossFit og yoga i to måneder. 

Nyhed: 08.04.2019


Når allergi og allergiske reaktioner er alvorlige

Allergi kan være livstruende, hvis man ikke passer sin behandling. Det samme gælder astma. Høfeber og eksem er sygdomme, som i mange tilfælde er forbundet med store gener, og i nogle tilfælde hindrer det mennesker i at passe deres job.


FOTO: COLOURBOX


Af Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Det er allergi og overfølsomhedssygdomme, vi taler om her. Redskaberne til at skabe et bedre liv for de mennesker, der har sygdommene, er tilstede. Men der er reelt ikke målt og registreret forbedringer der, hvor de skal kunne mærkes: nemlig hos patienterne, hos borgerne, blandt børn og voksne med disse sygdomme.

En historie fra det virkelige liv

Nedenstående eksempel råber til himlen om, hvor alvorlig allergi og allergiske reaktioner kan være.  Det bringes her i anonymiseret form fra en desperat ung mand, lad os kalde ham Kasper, der kontaktede Astma-Allergi Danmarks Rådgivning:

"En far og en voksen søn spiser frokost sammen. Sønnen Kasper får det dårligt – kløe i hænder, hovedbund, nældefeber, ansigt hæver, øjne løber i vand. Hans far ender med at ringe 112, og Kasper bliver indlagt og får besked om, at han har haft en livstruende, allergisk reaktion. Han udstyres med adrenalin-pen som behandling og sendes hjem. Han henvises også til kompetent behandlingssted, hvor der er mange, mange måneders ventetid.

Han har ikke tidligere reageret allergisk på fødevarer, bi og hveps eller medicin.  Kasper finder det meget utrygt at gå i mange måneder, før en undersøgelse kan afsløre, hvad der har udløst den livstruende allergiske reaktion. Han rejser ofte med jobbet. Alene og til udlandet. Han mangler viden om, hvilken allergi han har og på hvilket niveau.

Han er usikker på, hvordan han kan informere sine omgivelser. Han ved, at adrenalin-pen kan medbringes i fly og bør være i håndbagagen – men mangler viden om, hvordan han får hjælp med adrenalin. Aktuelt skal han rejse til udlandet om en uge – kan han det? Hvordan med rejseaktivitet med jobbet fremover? Får det betydning for jobbet?"

Dette er desværre ikke et enestående tilfælde. Alle former for allergi og allergisk sygdom, der ikke er udredt og dermed ikke behandlet, skaber usikkerhed og frygt. Både hos den enkelte og familien. Netop den type allergi, som Kasper beskriver, kræver specialistviden i en fart – og her mangler kapaciteten i form af allergispecialister i ekstrem grad.

Stor mangel på specialister

Siden allergispecialets nedlæggelse i 2004 er der reelt ikke sket noget mærkbart, der matcher behovet for de 1,5 millioner mennesker med astma og allergi. Dette til trods for, at behovet for langt de fleste er basisudredning og behandling. Derudover er der kæmpe stor geografisk forskel på indsatsen i regionerne.

Men selv de steder, hvor indsatsen er tilstede med et allergicenter, er kapaciteten svag og ventetiden derfor lang på udredning. Behandlings- og lægemedicinske selskaber har regnet sig frem til, at der vil være nul specialister tilbage i 2030, hvis der ikke gøres en indsats nu. Specialister i allergi er vigtige, fordi det er dem, der skal fodre de mange tusinde praktiserende læger med viden fremover. Politisk er der blevet talt meget og lavet gode brugbare anbefalinger gennem årene – men handling for patienterne er udeblevet.

Vi skal have trygheden tilbage

Måske kan en sundhedsreform gøre en forskel. Måske kan der slås et slag for patientrettigheder, uddannelse og lighed i behandlingen i bred forstand. Vi håber inderligt i Astma-Allergi Danmark, at det, der tales om, anbefales og loves fra myndigheders side, rent faktisk kommer til at ske i praksis. Vi skal kunne måle et resultat, der afspejler, at der reelt sker en forbedring, som patienterne kan mærke.

Vi skal have specialister og en almen praksis, der også i fremtiden løbende får kompetenceløft. En situation, som Kasper står i, bør aldrig ske. Her ville en undersøgelse, der afdækker, hvad han ikke tåler og den tilhørende rådgivning og behandling, betyde alt. Og når det ikke sker, synker tilværelsen i grus for dette menneske, fordi trygheden forsvinder. Og den tryghed skal vi have tilbage.

Debatindlæg bragt i Politiken den 28.03.2019, i 'Astma og Allergi', indstik fra Mediaplanet.


Allergivenlig blomsterbuket til pollenallergikere

Astma-Allergi Danmark har indgået et samarbejde med online blomsterbutikken flowr og sammen skabt en allergivenlig blomsterbuket til gavn for pollenallergikere og de, der er duftoverfølsomme.

Den allergivenlige buket er skabt i samarbejde med online blomsterbutikken flowr. Foto: flowr.dk

Hvert år skifter mange tusinde blomsterbuketter hænder, når vi skal vise hinanden kærlighed, taknemlighed og anerkendelse. Men for de en million danskere, der har pollenallergi, og de mange danskere, der er duftoverfølsomme, kan en smuk blomsterbuket give gener i stedet for glæde.

Derfor har Astma-Allergi Danmark indgået et samarbejde med online blomsterbutikken flowr for at skabe en allergivenlig blomsterbuket, der kan nydes af alle. 

- Vi har længe oplevet, at allergivenlige planter har optaget vores medlemmer med pollenallergi. Derfor er det med stor glæde, at vi sammen med flowr kan præsentere en allergivenlig blomsterbuket, så alle kan give og modtage en buket uden bekymring, fortæller Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.


Samarbejdet kører fra den 15. april til den 3. juni.
Du kan dog allerede nu købe din allergivenlige buket på flowr.dk til første leveringsdag den 15. april. Bemærk sidste leveringsdag er mandag d.3. juni

Blomster uden kendte gener

Den allergivenlige buket er sammensat ud fra Astma-Allergi Danmarks ekspertise om pollen og indeholder derfor kun blomster og snitgrønt, der ikke er kendt for at give gener for pollenallergikere og de, der er duftoverfølsomme.

Støtter et godt formål

For hver solgte buket donerer flowr 10 kroner til Astma-Allergi Danmarks arbejde.


Innovativ dyne hjælper børn med eksem

Bedre nattesøvn kan gøre en stor forskel for børn med eksem, og nu er en helt særlig dyne på trapperne. Dynen kan ved hjælp af tryk og temperaturregulering lindre kløe hos børn, som har svært ved at finde ro om natten.

Innovativ dyne hjælper børn med eksem
Foto: Thomas Hjort Jensen

Da de tre diplomingeniørstuderende på Proces og Innovations-uddannelsen på DTU, Simone Ellebæk Nielsen, Valdemar Batory Østergaard og Frederik Kragh Brandt, blev stillet overfor opgaven om at udvikle en løsning, der kan lindre generne for mennesker med hudsygdomme, besluttede de sig for at fokusere på børneeksem. 

Omkring 20 procent af alle børn, der bliver født i Danmark, udvikler børneeksem, også kendt som atopisk eksem. Et af studiegruppens medlemmer, Valdemar Batory Østergaard, var også selv plaget af børneeksem i barndommen og vidste derfor, at det gav mening at udvikle en løsning, som kunne gøre en forskel for de mange børn, som plages af rødme, irriteret hud og kløe på grund af eksem.

Løsningen viste sig at være noget så simpelt som en dyne – men dog en rimelig teknologisk avanceret en af slagsen.

Nedsat søvnkvalitet

Opgaven til de ingeniørstuderende blev stillet i en projektkonkurrence, hvor ét projekt blev udvalgt og fik økonomisk støtte og hjælp til videreudviklingen. Der var 300 andre projekter at vælge imellem, men valget faldt på dynen, som sidenhen er blevet døbt ADUVET. 

I forskellige forældrefora på Facebook kontaktede studiegruppen en række familier, som de kunne få lov at observere og interviewe for at finde ud af, hvordan de kunne gøre livet bedre for børn med eksem. 

Gennem interviews og videoer fra dagligdagen, som de deltagende familier selv optog, kunne de tre studerende stille skarpt på et problem, som gik igen: Børnenes søvn – eller snarere mangel på samme. Mange af børnene fik slet ikke nok søvn, fordi de blev holdt vågne af hudirritation og kløe. Den dårlige nattesøvn forfulgte børnene resten af dagen og gik ud over både skoledag, leg og fritidsinteresser.

– Vi vendte rigtig mange idéer til projekter, der kunne gøre en forskel for børn med eksem, men vi kunne især se, at hvis børnene kunne få forbedret nattesøvnen, så ville deres hverdag og livskvalitet blive bedre, siger Simone Nielsen. 

Det stod klart, at nedsat søvnkvalitet kan sætte sit præg på børnenes skolegang, deres generelle trivsel og i det hele taget påvirke hele familielivet. Med fokus på børnenes problemer med at finde ro om natten var vejen til produktudviklingen af de særlige dyner lagt.

– Det er lidt sjovt at sige, at man er ingeniør, og så har man lavet en dyne. Men vi valgte at kigge på noget, man har i forvejen og forbedre det, frem for at skabe et helt nyt produkt, fortæller studiegruppen.

En helt særlig dyne

Den specielle dyne blev skabt som følge af to vigtige pointer om, hvordan eksem påvirker børn og deres søvn. Først og fremmest handler det om, hvad der kan irritere huden, og dernæst hvordan man kan aflede og lindre kløen. 

– Vi er jo ikke eksperter i medicin eller børneeksem, men udgangspunktet for vores produkt er brugerforståelse, og det er ud fra det, at vi har udviklet dynen. Vi fandt ud af, at når børnene får det varmt og sveder, kommer irritationen og kløen. Man begynder at svede, når ens hudtemperatur når over 30 grader, så vi undersøgte, hvordan man kan holde et fast temperaturniveau natten igennem, fortæller Simone Nielsen. 

Løsningen skulle vise sig at være et temperaturregulerende materiale, som optager, gemmer og frigiver varme, når det er nødvendigt. På den måde hjælper man eksembørnene med at bevare en kropstemperatur på omkring 30 grader natten igennem og kan dermed forebygge, at de begynder at svede og klø.

Bedre søvn med dynen

De tre diplomingeniørstuderende blev yderligere inspireret af, hvordan forældrene allerede tacklede børnenes utilpashed om natten. Flere af forældrene fortalte, at de afledte børnenes opmærksomhed med anden berøring ved at ae og holde om børnene. I nogle tilfælde kunne børnene slet ikke sove, med mindre mor eller far holdt om dem i sengen. 

Det ledte gruppen til den anden del, som den højteknologiske dyne består af, nemlig at aflede børnenes opmærksomhed med tyngde og berøring.

– Når hjernen modtager to signaler samtidig, kan den finde på at ignorere det ene, siger Valdemar Batory Østergaard og fortsætter:

– Gennem research opdagede vi en teknologi, som bliver brugt til at berolige blandt andre ADHD-patienter, hvor man bruger tyngdedyner. I den første prototype af dynen syede vi kæder af rustfrit stål ind for at skabe tyngde og trykpunkter. Når nerverne bliver stimuleret på den måde, kan man faktisk aflede hjernens kløe-input med andre input, ligesom når forældrene aer børnene om natten.

God respons

Den første prototype af ADUVET blev afprøvet hos en række testfamilier, og mange af dem sendte positiv respons tilbage. Tilbagemeldingerne lød for eksempel på, at dynen hjalp børnene med markant bedre morgener efter en bedre søvn, at de vågnede af sig selv, og at resten af dagen blev præget af mere overskud og bedre humør.

Stort potentiale

Selvom det ikke var alle testpersonerne, der oplevede lindring ved at bruge dynen, har flere af familierne spurgt til, hvornår dynen kommer på markedet, og om de kan få ”opskriften” på, hvordan man selv kreerer dynen, indtil den færdige udgave kan købes. Efterspørgslen på dynerne har givet gruppen endnu mere blod på tanden: 

– Vores produkt er meget hands-on og håndgribeligt, og da vi oplevede, at der fortsatte med at være interesse for dynerne, efter vi havde afsluttet opgaven, er vi gået videre med det, lyder det fra gruppen.

Derfor er de tre studerende, som snart skal afslutte studierne, i fuld gang med at finde en samarbejdspartner gennem Teknologisk Institut, så de forhåbentlig kan få dynerne på markedet. 

– Vi er meget spændte på de næste skridt for ADUVET og opsatte på at få dynen ud til dem, som den kan gøre en forskel for. Vi blev jo helt rørte over at høre familierne fortælle, hvor stor en forskel dynen har gjort for nogle af børnene. Og det er supermotiverende at vide, at den har potentiale til at hjælpe eksembørn med at få en bedre hverdag, siger Simone Nielsen.

Hold øje med ADUVET

På nuværende tidspunkt kan de tre kreative opfindere ikke sige noget helt præcist om, hvornår den innovative dyne kommer på markedet, da den stadig er under udvikling. Men de opfordrer forældre til eksembørn og andre interesserede til at holde øje med ADUVET, og de ser frem til at kunne præsentere et færdigt produkt inden for den nærmeste fremtid.

Ny dyne til eksembørn under udvikling

HVAD: ADUVET er en højteknologisk dyne, der skal hjælpe med at forbedre søvnen hos børn med atopisk eksem, også kaldet børneeksem.

HVORFOR: Mange eksembørn har søvnproblemer, fordi de bliver holdt vågne af, at huden klør og er irriteret i løbet i af natten. Den dårlige nattesøvn går ud over både skoledag, leg og fritidsinteresser.

HVORDAN: Ved hjælp af tyngde og temperaturregulering stimuleres forskellige sanser hos børnene, så de bedre kan abstrahere fra kløen og finde ro til at sove.

HVEM: Dynen er udviklet af tre diplomingeniørstuderende fra DTU og blev skabt i forbindelse med en innovationskonkurrence, hvor projektet blev udvalgt til at få økonomisk støtte og hjælp til videreudviklingen.

HVORNÅR: ADUVETs tre udviklere arbejder på at få dynen på markedet og er ved at finde samarbejdspartnere, som kan hjælpe med den videre produktudvikling.

Nyhed fra AstmaAllergi-bladet nr. 1, februar/marts 2019. Online: 02.04.2019

 


Guide til grønne områder
– for pollenallergikere

Som pollenallergiker kan din færden i det fri godt blive lidt af en plage i pollensæsonen. Bliv med slideshowet her guidet til at spotte de grønne områder, hvor du møder færrest af de mest allergifremkaldende pollentyper.


 

 

Indret de bedste grønne områder for pollenallergikere:

 • Vælg insektbestøvede træer fremfor vindbestøvede
 • Vælg gerne planter med fyldte blomster
 • Vælg planter, der ikke har stærkt duftende blomster
 • Hold arealer med græs kortklippet, så græsset ikke blomstrer

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Læs mere i næste medlemsblad, som udkommer 10. april!

 

Nyhed: 20.03.2019


Nu starter pollensæsonen for elm

Med et pollental på 36 i Østdanmark og 8 i Vestdanmark er sæsonen for elmepollen nu skudt i gang.

Nu starter pollensæsonen for elm

Foto: Colourbox

Det er nu blevet tid til, at elm tager førertrøjen på, efter forårspollen fra el og hassel så småt er på retræte. I dag har Astma-Allergi Danmarks pollentællere nemlig målt et pollental for elm på 36 i Østdanmark og 8 i Vestdanmark. 

En typisk sæson for elm strækker sig fra medio marts til ultimo april, og i år falder sæsonstarten helt som forventet. Ifølge biolog Andrea-Pil Holm, leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark, har det lune vejr sat blomstringen i gang, og meget blæst har hjulpet til en gunstig spredning.

– Elmen har tittet frem i mikroskopet allerede i slutningen af februar, men det er først nu, hvor vi ser en stigning i pollenkornene i luften, at sæsonen rigtigt kan skydes i gang, siger Andrea-Pil Holm.

Elmepollen topper normalt midt i april, og hvis vejret ikke ændrer sig drastisk, tyder det på, at vi får en gennemsnitlig elmesæson i år.

Brug appen Dagens Pollental  

Astma-Allergi Danmark har udviklet en helt ny app, Dagens Pollental, som er en vigtig hjælper for mange pollenallergikere i pollensæsonen. Pollen-appen har blandt andet fået et nyt og brugervenligt design, som skal gøre det lettere for pollenallergikere at følge med i pollensæsonen. 

Med appen er du altid opdateret med det seneste pollental og dagens forventede pollenniveau, og med de mange nye funktioner kan du få hjælp til at navigere bedst igennem pollensæsonen dag for dag.

Den nye app giver dig GPS-styret polleninformation, så du automatisk får varslinger og målinger fra den nærmeste målestation. Derudover indeholder appen blandt andet en dagbogsfunktion og et leksikon med beskrivelser om planter, pollen og vejr, så det er nemt at blive sin egen pollenekspert. 

Du kan hente appen i App store eller på Google Play – og så er den gratis.

Nyhed: 18. marts 2019


Astma-Allergi Danmark sender hilsen til protektor H.K.H. Prins Joachim

I anledning af nyheden om at H.K.H. Prins Joachim og hans familie flytter til Frankrig for en periode, sender Astma-Allergi Danmark en hilsen og en stor tak for støtten i de mange år, hvor prinsen har fungeret som foreningens protektor. Foreningen ser frem til endnu flere års godt samarbejde med Prins Joachim.

H.K.H. Prins Joachim priktestet Snot or not

H.K.H. Prins Joachim har flere gange deltaget i Astma-Allergi Danmarks Snot or not-kampagne. Blandt andet i 2016, hvor han fik lavet en priktest for allergi.

Astma-Allergi Danmark glæder sig på Prins Joachims vegne over den spændende mulighed, prinsen har fået for at uddanne sig i Frankrig. I den forbindelse ønsker foreningen at udtrykke sin taknemmelighed for prinsens store støtte gennem årene. 

Som et af H.K.H. Prins Joachims protektorater er Astma-Allergi Danmark blevet informeret om den kommende flytning og at prinsens tilknytning og forhold til de respektive organisationer og mærkesager forbliver uændrede – men der kan i sagens natur være begivenheder i perioden, hvor prinsen ikke vil have mulighed for at deltage.

Aktiv deltagelse gennem årene

Senest har Prins Joachim i februar 2019 repræsenteret Astma-Allergi Danmark ved åbningen af Københavns Universitets nye hudforskningscenter i Mærsk Tårnet i København. Centret skal bidrage med forskning inden for immunologi og hudsygdomme, som kan hjælpe i udviklingen af ny medicin. 

Prins Joachim har også flere gange deltaget i Astma-Allergi Danmarks årlige Snot or not-kampagne og derigennem været med til at udbrede foreningens budskab om, at de fleste kan det meste, så længe de er velbehandlede for høfeber og astma. 

Astma-Allergi Danmark ønsker Prins Joachim en god flytning, og ser frem til at fortsætte samarbejdet om at udbrede kendskab til astma- og allergisagen.

Nyhed: 08.03.2019

SkinZone: Børn og unge over hele landet lærer om hudallergi

Eleverne lærte bl.a. at gennemskue deklarationerne på deres produkter, da Astma-Allergi Danmark besøgte ottende klasse på Nymarkskolen i Svendborg i anledning af projektet SkinZone. Projektet handler om at udbrede viden om hudallergi blandt børn og unge i skolealderen.

Med SkinZone lærer unge bl.a. at gennemskue deklarationer på deres egne produkter.

Med informationsindsatsen SkinZone lærer unge bl.a. at gennemskue deklarationerne på egne produkter. 

Hele 16,5 procent af børn og unge under 18 år har hudallergi, viser nye undersøgelser.

Med oplysningsprojektet SkinZone arbejder Astma-Allergi Danmark for at forhindre, at endnu flere bliver ramt af den ærgerlige hudallergi.

Projektet rummer en indsats på skoler rundt om i Danmark, hvor Astma-Allergi Danmarks rådgiver Rikke Thygesen holder oplæg om hudens opbygning og udvikling af hudallergi, og hvor eleverne selv arbejder med at gennemskue deklarationer på deres egne produkter. Samtidig lærer de at være kritiske over for de anprisninger, som producenter skriver på produkterne. Alt sammen for at skabe fokus på de gode valg, så børn og unge kan passe på deres hud.

Ny viden

Med det nye undervisningstilbud, som er lidt anderledes end det, de plejer at have, var eleverne i ottende klasse på Nymarksskolen i Svendborg da også topmotiverede for at høre om, hvordan de kan passe på deres hud. For når man er teenager og ramt af en hud, der måske driller lidt i forvejen, kan man sagtens relatere til rødt udslæt og eksem – de klassiske symptomer på hudallergi. 

– Jeg synes undervisningen har gjort mig mere bevidst om de produkter, jeg køber, fortalte Alma fra 8.c. 

Til spørgsmålet om, hvorvidt hun måske vil vælge anderledes fremover, kommer svaret straks: 

– Ja, hvis jeg ved, at et produkt ikke er godt for min hud, så vil jeg ikke vælge det.

Mange elever var desuden overraskede over, hvor mange ting i hverdagen, der kan give hudallergi, og som Gustav fra 8.c sagde: 

– Jeg har fundet ud af, at den shampoo jeg bruger, ikke er fyldt med allergifremkaldende stoffer, men jeg vidste ikke at gummikemikalier i gummisko eller konserveringsmidler i sæbe kunne give allergi. Det er jeg overrasket over.

Fokus på indholdsstoffer

Selvom Fortnite og YouTube måske har en større plads i børn og unges bevidsthed, så er der god grund til arbejde for sagen med at udbrede viden om hudallergi. Eleverne på Nymarkskolen bruger, ligesom andre danske børn og unge i Danmark, plejeprodukter i både ansigtet, håret og på kroppen. Med det forbrug følger risikoen for at udvikle hudallergi. Til forskel fra uren teenagehud, som de fleste vokser fra, så er hudallergi for livet, og med allergien kommer desværre også begrænsninger i hverdagen, og når det kommer til at vælge en fremtidig karriere. 

Hvis man undgår produkter med særligt allergifremkaldende ingredienser, kan man reducere sin egen risiko for at udvikle hudallergi. Derfor er der i undervisningen særligt fokus på at lære eleverne om indholdsstoffer. Det sker, ved at de undersøger produkter, som de kender og selv har med hjemmefra. Den vinkel blev hilst velkommen: 

– Det er en anden interessant måde at have naturfag på, som er meget nærværende, fortalte Andreas fra 8.d.

Hold øje med Skinzone

Flere skoler vil få besøg af Astma-Allergi Danmark, og sideløbende med undervisningsindsatsen vil Astma-Allergi Danmark løbende dele indhold om hud, allergi og produkter med sloganet "Huden kan drille nok i forvejen. Pas godt på den" på de sociale medier.

Med indsatsen ønsker Astma-Allergi Danmark at møde børn og unge i øjenhøjde på de platforme, hvor de i forvejen befinder sig. Så husk endelig at fortælle dine børn, børnebørn, niecer, nevøer eller venners børn, at de skal holde øje med Instagram-kontoen skinzonedk og Facebook-siden SkinZone – Astma-Allergi Danmark. Vi ses online! 

Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsens Pulje for sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse.


Pollensæsonen skydes i gang med en splinterny pollen-app

Der er pollen i luften og pollensæsonen 2019 er officielt i gang. I dag udsender Astma-Allergi Danmark årets første pollental og står klar med både en helt ny app og rådgivning til høfeber- og astmaramte pollenallergikere.

Astma-Allergi Danmark måler pollen i luften

Foto: Colourbox

Pollensæsonen starter i år til normal tid midt i februar, hvor forårstræerne el og hassel blomstrer. Der er i dag målt pollental på 4 for el og 5 for hassel i Øst, og 2 for el og 4 for hassel i Vest. Selvom mildt vintervejr i december og starten af januar varslede, at pollensæsonen kunne sætte ind tidligere end normalt, fik overgangen til vinterlige grader for en kort periode bremset træernes udvikling. Elletræer og hasselbuske har derfor ventet på lunere temperaturer og tørt vejr til at sprede deres pollen.  

– Pollenfælden har været aktiv siden starten af januar, men det er først nu, hvor lunere luft får træerne til at sprede flere pollen, at tallene er stabile nok til at skyde pollensæsonen i gang, siger Karen Rasmussen, biolog hos Astma-Allergi Danmark.

Hvor slem sæsonen bliver for allergikerne kommer helt an på, hvordan vejret arter sig. Lune temperaturer og solskin giver normalt flest pollen, men her i foråret er der stadig lidt håb for dem, som snøfter, når træerne blomstrer. Hvis der kommer flere kulde- og nedbørsperioder kan det nemlig bremse pollenspredningen. Så mens de fleste danskere sandsynligvis glæder sig til solstråler og forårstegn, kan det være, der går et par allergikere rundt og krydser fingre for endnu en omgang frost og kulde.

Hold dig opdateret med en helt ny pollen-app

På trods af pollensæsonens begyndelse er der også lidt gode nyheder til landets mange pollenallergikere. Astma-Allergi Danmark har udviklet en helt ny app, Dagens Pollental, som er en vigtig hjælper for mange pollenallergikere i pollensæsonen. Pollen-app’en har fået mange nye funktioner og et nyt og brugervenligt design skal gøre det lettere for pollenallergikere at følge med i pollensæsonen. 

– App’en er udviklet på baggrund af ønsker fra Astma-Allergi Danmarks medlemmer og brugere af den tidligere pollen-app. Med app’en er man altid opdateret med det seneste pollental og dagens forventede pollenniveau, og man kan få hjælp af de mange nye funktioner til at navigere bedst igennem pollensæsonen dag for dag, forklarer Karen Rasmussen.

Astma-Allergi Danmark har udviklet en ny pollen-app Dagens Pollental

Den nye pollen-app Dagens Pollental er udviklet på baggrund af ønsker fra brugerne.

Brugere af den nye app har mulighed for at få beskeder på skærmen, når Astma-Allergi Danmarks pollenteam udsender vigtige meddelelser om pollen. Man kan selv vælge hvilke relevante typer pollen eller svampesporer, som man ønsker daglige data for, og man kan vælge at få push-beskeder, hver gang appen opdateres med nye målinger. Samtidig tilbyder den nye app GPS-styret polleninformation, så man automatisk får varslinger og målinger fra den nærmeste målestation.

Derudover indeholder app’en detaljerede pollengrafer, en dagbogsfunktion og et leksikon med beskrivelser om planter, pollen og vejr, så det er nemt at blive sin egen pollenekspert. Endelig kan man via app’en ringe direkte til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning, som sidder klar til at besvare spørgsmål om høfeber og allergi.

Man kan hente app’en i App Store eller på Google Play – og så er den gratis.

Nyhed: 13.02.2019


Skal du med på Team Astma-Allergi Danmark?

Lad os sammen vise, at astma og allergi ikke behøver være en hindring for at være fysisk aktiv. Du kan nu blive en del af Team Astma-Allergi Danmark.

Bliv en del af Team Astma-Allergi Danmark og saml ind til fordel for astma- og allergisagen.

Ligesom de andre deltagere i teamet sætter du dit eget personlige mål og er med til at samle ind til fordel for astma- og allergisagen. Foto: Colourbox.

Har du en ambition om at cykle, gå stavgang eller løbe mere, end du gør i forvejen? Eller måske drømmer du om at deltage i en konkurrence? Så sæt dig et personligt mål og kom med på det allerførste Team Astma-Allergi Danmark.

Hver deltager skal lave en online indsamling til fordel for Astma-Allergi Danmark, der arbejder for et bedre liv for alle med astma og allergi.

Team Astma-Allergi Danmark vil være aktiv i forårets Snot or Not-kampagne, som i maj måned sætter fokus på pollenrelateret astma og fysisk aktivitet.

Som deltager får du:

 • En lækker kampagnebluse (først til mølle)
 • Sparring i Facebookgruppen for Team Astma-Allergi Danmark
 • Fri crossfit- eller yogatræning i maj og juni 2019 (herefter normalt abonnement). 
  Tilbuddet er i samarbejde med CrossFit Copenhagen, som har 24 centre i hele landet, og [jo:ga], som har 6 studios i københavnsområdet.  

Indsamling og træning går hånd i hånd

Som en del af Team Astma-Allergi Danmark viser du gennem din egen træning, at det er muligt at være fysisk aktiv, selvom du har høfeber eller astma. Kort sagt: ”De fleste kan det meste, når de er velbehandlede”.

Med din indsamling er du samtidig med til at udbrede kendskabet til Astma-Allergi Danmark og det fællesskab, som foreningen tilbyder. Indsamling oprettes online gennem indsamlingssiden Betternow.

Kom med på holdet!

Du vælger selv din egen målsætning, hvordan du træner, og hvordan du indsamler donationer igennem dit netværk til at nå dit mål. Og vi hjælper dig!

Du får støtte og hjælp i teamets Facebookgruppe. Her får du blandt andet opmuntrende tips og idéer fra de andre deltagere og fra os.
Så hvis du godt kan lide at være fysisk aktiv og samtidig gerne vil gøre en forskel for andre med astma og allergi, så kom med på holdet!

Interesseret?

Har du lyst til at være med på Team Astma-Allergi Danmark, så kontakt Rådgivningschef Betina Hjorth på bh@astma-allergi.dk eller 43 43 59 11.

Nyhed: 06.02.2019


Har du også høfeber? Brug en aften på at få viden og gode råd

1 mio. danskere lider af høfeber – er du blandt dem? Bliv klogere på din allergi og behandlingen af din høfeber, og del dine erfaringer med andre, når Astma-Allergi Danmark for første gang afholder Høfeberskoler for unge og voksne.

Høfeber kan være meget indgribende i dagligdagen og påvirker livskvaliteten, hvis man ikke er velbehandlet. Astma-Allergi Danmarks Høfeberskoler hjælper dig med at tage hånd om dine symptomer.  

Allergi over for dyr, husstøvmider og pollen vil være på dagsordenen, og der vil også være nyt fra forskningen, når vi får besøg af den erfarne speciallæge i lungemedicin og fagområdespecialist i allergi, overlæge Linda Makowska Rasmussen.

Målet er at du går hjem med ny viden om symptomer, behandling og gode råd til hverdagen.  

Høfeberskolen foregår på en hverdagsaften, og det er gratis at deltage.

I løbet af aftenen vil der også blive mulighed for at stille spørgsmål, få rådgivning hos Astma-Allergi Danmark og danne netværk med de andre deltagere.

Læs mere og tilmeld dig her.

Hvor og hvornår afholdes Høfeberskoler?

 • Odense            9. maj 2019 kl. 18-21: Radisson Blu H.C. Andersen Hotel, Claus Bergs Gade 7​​

 • Aarhus            15. maj 2019 kl. 18-21: Scandic Aarhus City, Østergade 10

 • København     22. maj 2019 kl. 18-21: IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-33

Print gerne plakaten, og del den i dit netværk! 

Nyhed: 04.02.2019

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Selv ”hudvenlig” makeup indeholder allergifremkaldende metaller

Flere typer makeup-produkter indeholder høje koncentrationer af allergifremkaldende metaller, viser en ny undersøgelse foretaget af Astma-Allergi Danmark. På trods af dette anprises halvdelen af produkterne som værende særligt gode for huden. Den problematik sætter Astma-Allergi Danmark fokus på gennem kampagnen FRAGILE.

Flere typer makeup-produkter indeholder høje koncentrationer af allergifremkaldende metaller, viser en ny undersøgelse foretaget af Astma-Allergi Danmark.

Flere typer makeup-produkter indeholder høje koncentrationer af allergifremkaldende metaller, viser en ny undersøgelse foretaget af Astma-Allergi Danmark.

Mange bruger makeup dagligt og på områder, hvor huden er tynd – for eksempel ved øjnene og på læberne. Astma-Allergi Danmarks Rådgivning modtager derfor henvendelser fra kvinder i alle aldre, der oplever gener ved at bruge makeup i hverdagen. Det kan være kløe, rødme og øjne der løber i vand. 

Mens mange er klar over, at indholdet af parfume og konserveringsmidler i makeup kan give hudallergi, tænker færre over, at metaller som krom, nikkel og kobolt kan findes i makeup-produkter. Alle tre metaller kan være allergifremkaldende, og findes i de farvepigmenter, som tilsættes makeup-produkter.

Astma-Allergi Danmark har foretaget en laboratorieanalyse af 50 forskellige makeup-produkter. Analysen viser, at 70 procent af produkterne indeholder krom, nikkel, kobolt eller kombinationer af de tre metaller i mængder, der overskrider den grænse, som af eksperter anses for forsvarlig i makeup. Det gælder også produkter, som ikke har angivet et eventuelt indhold af metaller på indholdsdeklarationen.

Forbrugerne kan ikke føle sig sikre

På trods af metalindholdet har halvdelen af produkterne anprisninger på etiketten, der er relateret til, at forbrugeren skal opfatte produktet som værende særligt godt for huden. Det er anprisninger som for eksempel ”naturlig”, ”uden toksiske stoffer”, ”allergivenlig”, "allergitestet" eller "hudvenlig".

Forbrugerne kan således ikke vide sig sikre på indholdet af allergifremkaldende metaller i makeup-produkter, uanset om de vælger såkaldt hudvenlige produkter eller ej. Det gør det svært at bedømme hvilke produkter, som er gode valg.

For allergikere og de mange mennesker, der også i deres valg af makeup gerne vil beskytte sig mod hudallergi, er der ikke meget hjælp at hente i producenternes anprisninger.

– Vi er forundrede over, at så mange af produkterne markedsføres som værende særligt gode for huden på trods af, at de indeholder høje koncentrationer af de tre metaller. Der er brug for større gennemsigtighed, så det bliver nemmere for forbrugerne at gennemskue, hvad produkterne indeholder, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Makeup med Den Blå Krans skal overholde kriterier for metaller

Metallerne findes både som forurening i farvepigmenter som tilsættes makeup, og i enkelte farvepigmenter er de ligefrem hovedbestanddelen.

På baggrund af videnskabelige undersøgelser og dialog med førende eksperter på området, anser Astma-Allergi Danmarks faglige eksperter en grænse på 1 ppm for både fornuftig og forsvarlig, når det handler om at beskytte folk med nikkel-, krom- eller koboltallergi.

Derfor kan makeup med et højere indhold af de tre metaller end 1 ppm ikke få allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic, som er den allergimærkning, der har fastsat kriterier for indholdet af de tre metaller.

– Allergikere vil også gerne kunne bruge makeup, og allergimærket makeup har længe været et stort ønske hos vores medlemmer og hos forbrugerne generelt, fortæller Anne Holm-Hansen. 

Derfor begyndte Astma-Allergi Danmark for første gang at mærke makeup for et år siden efter et grundigt forarbejde med at undersøge niveauerne for fremkomsten af de allergifremkaldende metaller i makeup.

Som forbruger kan man på nuværende tidspunkt kun vide sig sikker på, at makeup-produkter ikke indeholder metaller over det anbefalede niveau, når de har allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic.

Derfor er ingredienslisten svær at forstå

Ifølge lovgivningen for kosmetik er det tilladt at bruge pigmenter, hvor hovedbestanddelen er krom eller kobolt, mens der ikke findes tilladte pigmenter baseret på nikkel. Anvendes disse pigmenter, skal det angives i deklarationen med et såkaldt CI-nummer.

Men selvom man ønsker at gå uden om disse farvepigmenter, kan det være vanskeligt. Lovgivningen for makeup giver nemlig lov til, at man kan angive alle de farvepigmenter, der anvendes i en hel makeup-serie på det enkelte produkt. Producenten må derfor skrive på produktet ”kan indeholde” eller ”+/-” ud for pigmenterne for at indikere, at de muligvis er i dit produkt. Det betyder, at man ikke ved med sikkerhed, om det specifikke produkt indeholder det pågældende farvepigment, men alene at pigmentet anvendes i nogle af produkterne i makeup-serien.

Det betyder i realiteten, at lovgivningen for kosmetik unødigt begrænser allergikeres mulighed for at finde produkter uden krom- og koboltpigmenter. Samtidig skal det ikke angives på produktet, hvis de tre metaller kan findes som forureninger – også selvom mængden kan være langt over 1 ppm. Samlet set, gør lovgivningen det vanskeligt for forbrugere, der gerne vil undgå de tre metaller at finde produkter uden eller med lavt indhold af nikkel, kobolt og krom.

 

FRAGILE – en kampagne om hudallergi

I februar sætter Astma-Allergi Danmark fokus på sårbar hud og hudallergi med kampagnen FRAGILE. For al hud er sårbar hud – uanset alder. Følg kampagnen på www.fragileskin.dk og på vores sociale medier, hvor vi måneden ud vil gøre danskerne klogere på den sårbare hud.

Tal på hudallergi

 • Mindst 20% har hudallergi
 • 27,9% af kvinder har hudallergi
 • 13,2% af mænd har hudallergi
 • 16,5% af børn under 18 år har hudallergi
 • 19% af piger har hudallergi
 • 12,4% af drenge har hudallergi

Kilde: Alinaghi et al., 2018, ”Prevalence of contact allergy in the general population: A systematic review and meta-analysis”

Læs mere om Astma-Allergi Danmarks kriterier for makeup

Nyhed: 01.02.2019

Allergimærket Den Blå Krans

Køb produkter med Den Blå Krans
og undgå allergifremkaldende stoffer

 


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

 

 


Patienterne først og foran i sundhedsreformen

1,5 millioner mennesker med astma og allergi skal have samme adgang til udredning og behandling som alle andre. Lad en ny sundhedsreform vise, at dette ikke bliver negligeret.

Patienterne først og foran i sundhedsreformen

Udspillet til sundhedsreformen lægger også op til at patientforeninger skal inddrages. Foto: Colourbox.

Astma-Allergi Danmark støtter op om udspillet til sundhedsreformen, hvad angår lige mulighed for behandling til alle, uanset hvor man bor i landet. De nuværende regioner har store forskelle i tilbud til mennesker med astma og allergi, og nogle regioner har kun enkelte eller slet ingen specialister. Her er det helt centralt, at der fremover findes specialistbehandling for de hårdest ramte i alle dele i landet.

Udspillet til sundhedsreformen lægger også op til, at patientforeninger skal inddrages. Det er vigtigt, da patientforeningerne er patienternes stemme og interessevaretager. Astma-Allergi Danmark arbejder her for at, mennesker med astma og allergi også tages alvorligt og tilbydes den udredning, behandling og vejledning, de har ret til.

Prioritér allergien

I Danmark satte Sundhedsstyrelsens statusrapport i 2017 fokus på de svigt, der er sket gennem årene på allergiområdet. Især når det gælder manglende uddannelse i sundhedsvæsenet – ikke mindst på specialistniveau.

Vi har 1,5 millioner mennesker med astma og allergi, og tallet er stigende indenfor en lang række af sygdommene. De fleste besøger først deres egen læge, når de mærker symptomer. Derfor vil et løbende uddannelsesbehov altid være nødvendigt hos de alment praktiserende læger. Det er her positivt, hvis de praktiserende læger med en ny sundhedsreform får et løft. Men specialiseringen inden for allergi halter dog fortsat på landsplan.

Astma-Allergi Danmark håber derfor, at mennesker med astma og allergi får den nødvendige prioritering i sundhedsreformen. Det er deres tur til at blive taget alvorligt nu. Vi ønsker en dialog med ministerier og andre – en dialog, der skal sikre at de 1,5 millioner mennesker med astma og allergi ikke bliver negligeret, men i stedet er med til at vise, hvad en ny sundhedsreform dur til.

Nyhed: 30.01.2019
 


Hjælp os med at uddele 100.000 kroner

Astma-Allergi Danmark uddeler også i 2019 100.000 kr. til ældre, enlige medlemmer.

Foto:Colourbox

Ligesom sidste år har Astma-Allergi Danmark i 2019 mulighed for at uddele 100.000 kr. fordelt på portioner af 5.000 kr. Pengene er bevilget af Fondation Juchum og går til enlige ældre, som er medlemmer af foreningen.

​Er det dig, eller kender du en?

Send os en ansøgning, hvis beskrivelsen passer på dig, eller sig det videre, hvis du kender en, der trænger til hjælp og en kærlig tanke. Ansøgningen skal indeholde en kort begrundelse for, hvorfor netop du har brug for hjælp, samt din seneste årsopgørelse som dokumentation.

 

Ansøgningsfrist

Astma-Allergi Danmark skal have ansøgningen senest den 1. april 2019. Send os din ansøgning og dokumentation via denne side: https://www.astma-allergi.dk/sikker-mail 

De heldige får besked i løbet af april.

 

Husk, at det kræver et medlemskab af Astma-Allergi Danmark, hvis man skal komme i betragtning. Vi glæder os til at give en opmuntring til de, der trænger!

Del også gerne, hvis du kender en, hvor 5.000 kr. vil lune lidt på en kold vinterdag. Er vedkommende ikke allerede medlem hos os, kan man jo overveje et medlemskab. Det koster kun 225 kr. om året. 

Vær opmærksom på, at Astma-Allergi Danmark indberetter udbetalingen som B-indkomst.

Nyhed: 15.01.2019


Jobopslag: Astma-Allergi Danmark har brug for mere hjælp

Erfaren kemi-fagmedarbejder søges til vores allergimærkning

Vores allergimærkning Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic er et vigtigt pejlemærke for forbrugerne og ønsket om mærket stiger, ikke mindst i udlandet. Vi udvider og udvikler, og der er behov for flere faglige kompetencer. Astma-Allergi Danmark søger derfor en erfaren kemisk-faglig medarbejder, som vil være en del af vores produktvurderingsteam. Udover produktvurdering, vil du også skulle arbejde med projektorienterede opgaver og fungere som en støtte for vores chef for allergimærkningen.


Vi er i alt 9 medarbejdere, som arbejder for at gøre livet lettere for allergikere og forbrugere, der har en holdning til hudallergi.


Arbejdet, du skal være en del af, består primært af håndtering og vurdering af ansøgninger. Det faglige arbejde i ansøgningsprocessen består af en vurdering af de enkelte kemiske indholdsstoffer samt en overordnet vurdering af produktet ift. hudallergi. I arbejdet er det vigtigt at balancere mellem at gå i dybden fagligt og have overblik over det samlede arbejde. Du vil skulle have både telefonisk og elektronisk kundekontakt, så du skal trives med at have dialog med mange forskellige mennesker, både på dansk og engelsk.


Som en del af vores allergimærke, holder vi os opdateret på den nyeste viden om allergi og kemiske stoffer. Vi tager aktiv del i den politiske debat om kemiske stoffer i både Danmark og EU. Den viden vi oparbejder er unik og videreformidles til forbrugerne blandt andet via vores database Kemilex og de sociale medier, men også i arbejdet med industrien, det være sig producenter eller råvareleverandører, hvor målet er at vores viden kan resultere i bedre produkter for den allergisk tænkende forbruger. Som medarbejder i teamet vil du også skulle varetage dette arbejde, sammen med de andre i teamet.


I teamet arbejder vi selvstændigt med de enkelte ansøgninger, men har tæt sparring i gruppen når det drejer sig om konkrete vurderinger og mærkets udvikling. Arbejdet er vigtigt i forhold til at fastholde og forny den store viden vi har indenfor området.


I stillingen vil du også skulle arbejde tæt sammen med chefen for allergimærkningen og på sigt have mere udadvendt kontakt mod primært vores kunder og andre interessenter. Du kan derfor bl.a. få ansvaret for vores kontakt til kommunikation- og markedsføringsmedarbejdere hos vores kunder samt den faglige del af vores årlige kampagne Fragile.

 

Om dig

 • Du er uddannet med en viden som kan bruges ifm. sundhedsvurdering af produkter. Det kunne være farmaceut, kemi- eller miljøingeniør, hudlæge eller lignende uddannelse.
 • Erfaring fra tidligere jobs, som du kan trække på, fx toksikologiske vurderinger, erfaring med forbrugerprodukter og kemiske stoffer eller arbejde med mærkningsordninger.
 • Du trives med at have mange forskellige opgaver i gang samtidig og skal kunne balancere mellem at gå i detaljen og samtidig have overblik over opgaverne og kunne nå i mål.
 • Du er udadvendt og har gode sociale kompetencer, som du kan lide at bruge i kontakten med mange forskellige faggrupper, både nationalt og internationalt.
 • Du ser forskellighed som en styrke og har lyst til at bidrage med dine kompetencer og personlighed.

 

Det kan vi tilbyde

 • Meningsfyldt arbejde, der har den allergisk tænkende forbruger som højeste prioritering.
 • Spændende faglige opgaver med relevans for mange forbrugere.
 • En fleksibel og uformel arbejdsplads.
 • Søde kollegaer med meget forskellige kompetencer og som brænder for vores område.
 • Mulighed for at sætte dit præg på området.

Stillingen er en fast fuldtidsstilling og ønskes besat hurtigst muligt. Har du spørgsmål til stillingen, er du velkommen til at kontakte Rikke Bille på rb@astma-allergi.dk eller telefon 4129 0559.


Ansøgningsfrist er 13. februar 2019. Ansættelsessamtaler holdes i uge 7 og 8. Ansøgningen sendes via dette link www.astma-allergi.dk/job.
Arbejdssted: Astma-Allergi Danmark, Universitetsparken 4, 4000 Roskilde.


Den Blå Krans er Astma-Allergi Danmarks allergimærke. Alle producenter, der lever op til vores kriterier kan søge om at få mærket på deres produkter. Kransen giver dels allergikere bedre mulighed for at finde produkter de kan tåle og dels forbrugere mulighed for at nedsætte deres risiko for allergi. I januar 2018 lancerede vi Asthma Allergy Nordic, som er et samarbejde mellem de danske, svenske og norske astma-allergiorganisationer. Danmark varetager pt. vurderingen af produkttyperne personlig pleje, makeup og tissue- og hygiejneprodukter under Asthma Allergy Nordic.

 


Hudsult: Får din hud nærkontakt?

Berøring er vigtig, for at vi føler os trygge og for vores tilknytning til andre. Man kan sige, at det er et fysisk behov at blive rørt ved. Men behovet er ikke lige let for alle at få dækket. Nogle hudpatienter savner kropsligt nærvær – og kan komme til at lide af det, man kalder for hudsult.

Mange eksempatienter savner berøring i hverdagen.

Mange eksempatienter savner berøring i hverdagen. Grafik: Colourbox

Den varme følelse, som spreder sig i kroppen, når man bliver aet på ryggen, og tryghedsfølelsen, der kommer af et langt kram, tænker mange muligvis ikke så meget over.

Det er ikke altid lige til at sætte ord på, hvordan det føles. For de fleste er det bare rart. Men følelsen af velbehag har faktisk en videnskabelig forklaring, fortæller hjerneforsker Troels W. Kjær. 

Mellem kroppen og hjernen sker der nemlig et samspil, hvor vi modtager input fra vores sanser – fra vores syn, hørelse, smag, lugt og berøring. Det er sanserne, der bliver stimuleret i mødet med vores omverden.

Ved berøring af huden kommer der elektriske signaler i nerverne, og der bliver frigivet forskellige hormoner, som kaldes signalstoffer. Den rare fornemmelse, vi får, når vi bliver rørt ved på en behagelig måde, kommer af hormonet oxytocin. 

Oxytocin er et socialt hormon, som bliver frigivet i hjernen, når huden bliver rørt ved. Hormonet hjælper os til at knytte bånd til dem, som rører ved os, eller dem, vi er sammen med, når vi bliver rørt ved. På den måde er vores følelser forbundet med huden.

Kom med på Eksemskole

• Bliv klogere på eksem - deltag gratis i vores eksemskoler rundt omkring i landet.

Læs mere her

Eksemhud kan virke afskrækkende

Vi kan også savne berøring. Hvis vi ikke bliver rørt ved ofte, kan vi føle os ensomme, triste og frustrerede. Det kaldes også for hudsult.

– Selvom der ikke findes nogen egentlig definition på hudsult, så har man en formodning om, at nogle mennesker oplever, at deres oxytocin-niveau er for lavt. Ved at blive rørt ved og være fysisk sammen med andre mennesker får de frigivet oxytocin og føler en tilfredsstillelse ved det, forklarer Troels W. Kjær. 

Alle kan komme til at opleve hudsult, men det er især folk, der er isolerede, som bliver påvirket – for eksempel ældre på  plejehjem eller mennesker, som af andre årsager ikke har kontakt med så mange andre.

Men man behøver ikke at leve isoleret for at komme til at lide af hudsult. Også mennesker i parforhold og med et godt netværk omkring sig kan savne berøring.

Mange hudpatienter, for eksempel mennesker med kronisk eksem, er meget opmærksomme på, hvordan deres hud ser ud, når det kommer til at blive rørt ved – og nogle oplever endda, at deres hud virker afskrækkende på andre. Det fortæller Hanne Faarup, der har arbejdet med hudpatienter i 21 år som dermatologisk sygeplejerske og sundhedscoach. 

Frygten for at være ulækker

– Hudsygdomme er synlige sygdomme, som nogle gange gør, at andre mennesker trækker sig eller bliver meget nysgerrige og ikke lige får tænkt sig om, inden de får sagt ”ad”, eller ”det ser ulækkert ud”, fortæller Hanne Faarup. 

Oplevelser, hvor andre har været tilbageholdende med at røre ved en på grund af hudens tilstand, kan føre til en stor selvbevidsthed hos patienter med hudlidelser. For nogle fører det til en overbevisning om, at alle andre synes, deres hud ser frastødende ud.

Hanne Faarup har erfaring med patienter, der fortæller, at nogle ekspedienter i supermarkeder ikke vil lægge byttepenge direkte i hånden på dem. Den type oplevelser kan desuden påvirke, hvordan man som hudpatient omgås med sine nære. 

– Jeg har oplevet mange, mange, mange mennesker med hudsygdomme, som har sagt, at de selv trækker sig. At de trækker sig, fordi de tror, at deres partner for eksempel synes, at de er ulækre, fortæller Hanne Faarup og fortsætter:

– Det er ikke noget, de taler med andre om. Det er noget, de helt intuitivt gør, fordi de selv synes, at de ser ulækre ud.

 

Hudsygdomme er synlige sygdomme, som nogle gange gør, at andre mennesker trækker sig eller bliver meget nysgerrige og ikke lige får tænkt sig om, inden de får sagt ”ad”, eller ”det ser ulækkert ud”

Hanne Faarup, sygeplejerske og sundhedscoach

Hudsult handler om anerkendelse

Ifølge Hanne Faarup er der mange måder at få stimuleret sit behov for fysisk kontakt på. Og det er vigtigt, at behovet ikke mistolkes som noget seksuelt, fordi det i virkeligheden handler lige så meget om tilknytning til de mennesker, man har omkring sig:

– Hudsult er, når man mangler fysisk hud til hud-kontakt. Det er ikke ensbetydende med sex. Det kan også være at få et kram, uanset om man ser ud på den ene eller den anden måde. Eller at blive holdt i hånden eller lige rørt ved på ryggen. Det kan endda også være enorm god øjenkontakt. Det, at få dækket sit behov, så man ikke får hudsult, betyder ikke nødvendigvis, at man skal af med alt tøjet og ligge hud-til-hud med et andet menneske. Det handler om at modtage den der respektfulde adfærd, uanset hvordan man ser ud. 

Når Hanne Faarup genkender hudsult hos patienter, er det ofte på grund af patientens reaktion på berøring:

– Vi oplever nogle patienter, som reagerer meget positivt på at blive smurt ind i creme, og der kan der være tale om, at de har hudsult. Mange kan først mærke, at de savner den fysiske berøring, når de mærker følelsen af at blive rørt ved. Behovet for at blive rørt ved og at have kropsligt nærvær med andre er en naturlig ting, som vi har med os hele livet. Gennem berøring får vi anerkendelse, og vi får styrket følelsen af at være gode nok.

Helt fra fosterstadiet og fra vi bliver født, er berøring vigtig. Børn, der ikke modtager fysisk omsorg, har endda risiko for at tage en række problemer med sig i voksenlivet. Samtale er vejen frem Det er derfor ikke overraskende, at voksne også kan komme til at savne berøring og tilknytning. Derfor er det vigtigt, at man tager sit behov for berøring alvorligt. Først og fremmest kan mange afhjælpe deres hudsult gennem kommunikation. 

Kommunikation er vigtigt 

Det kan være et ømtåleligt emne, men det hjælper at være åben og tale med sin partner, venner og familie om, hvad man egentlig har brug for, og hvordan det føles, når man trækker sig eller bliver afvist. I den forbindelse fortæller Hanne Faarup, at det kan hjælpe at tage pårørende med hos lægen:

– Jeg har indimellem haft patienter, som har taget imod tilbuddet om at tage deres pårørende med herind. Når det er på tredjehånd, er det nemmere at få noget viden om at have en hudsygdom, frem for at man selv skal sidde og forklare det til sin mand eller kone. Hvis partneren får en forståelse for, hvad det gør ved et menneske at have en hudsygdom, kan de bedre se den andens behov.

Misforståelser om, hvordan andre ser en, kan også aflives gennem samtale:

– Tit er det ens egen overbevisning, som man får trukket ned over andre, uden at den anden tænker sådan. Uden kommunikation bliver det ved at være det, man tror og agerer ud fra. Det kan være en rigtig stor hjælp at arbejde med at tale mere sammen, forklarer Hanne Faarup.

Hvis man ikke har en partner eller andre omkring sig, som det er naturligt at modtage berøring fra, kan massage og sport, hvor man kommer i kontakt med andre, også være en vej til at få stimuleret og dækket sit behov for kropsligt nærvær.

HVAD KAN DU GØRE FOR DIG SELV ELLER SOM PÅRØRENDE TIL EN HUDPATIENT?

• Vær åben, og tal med din partner, din familie og dine venner om, hvordan du har det med din hud, og hvorfor du reagerer, som du gør.

• Tag eventuelt din partner med til din læge. Det kan være nemmere, at lægen forklarer om hudsygdommen og dens implikationer, frem for at du selv skal gøre det.

• Stil dig selv spørgsmålet: Hvis det nu var min partner, der havde problemet, hvordan ville jeg så have det? Det kan sætte nye refleksioner i gang, fordi man typisk bedre kan forestille sig, at man gerne vil være tæt med partneren, uanset hvordan personens hud ser ud.

• Når først man har åbnet op for kommunikationen, er der praktiske metoder til at skabe mere berøring på:

1. Din partner kan for eksempel hjælpe med at smøre creme på huden, gerne iført handsker. Det kan måske virke uromantisk at røre ved hinanden med handsker på, men det kan være en fin løsning, hvis den ene part er betænkelig ved at blive rørt ved eller ved at røre ved hud, der er øm, sprækket, tør eller rød. Og der er gode grunde til at bruge handsker: Både fordi den raske hånd ikke har brug for behandlingsmidler, og fordi man samtidig beskytter den syge hud mod bakterier.

2. Som partner kan man være i tvivl om, hvorvidt det gør ondt, når man rører huden, hvis den for eksempel er tør og rød. I de tilfælde kan man spørge: ”Gør det ondt, når jeg gør sådan her? Hvad kunne være rart for dig, at jeg gjorde?”

Nyhed: 09.01.2019

Allergimærket Den Blå Krans

Køb produkter med Den Blå Krans
og undgå allergifremkaldende stoffer

 


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Kom med til Astma-Allergi Danmarks landsmøde 2019

Astma-Allergi Danmark inviterer til landsmøde den 25. maj 2019. Hvis du er medlem og melder dig som stemmeberettiget, kan du få indflydelse på foreningens arbejde og blandt andet være med til at bestemme sammensætningen af den nye bestyrelse.

Deltag i årets landsmøde

Er du medlem og ønsker at være stemmeberettiget, kan du stille forslag på landsmødet, og som alle andre medlemmer kan du opstille som kandidat til bestyrelsen. Forslag, der ønskes behandlet på landsmødet, skal være Astma-Allergi Danmark i hænde senest 27. april. Det samme gælder opstilling af kandidater til bestyrelsen.

HUSK: Alle, der ønsker at deltage som stemmeberettigede i landsmødet, skal tilmelde sig senest 30. marts. Øvrige deltagere kan tilmelde sig senest 1. maj, så længe pladser haves.

Alle kan deltage

Alle kan deltage i landsmødet – også selvom du endnu ikke er medlem. I henhold til vedtægterne kan dog kun stemmeberettigede stemme ved generalforsamlingen. Se vedtægter her

Rejseudgifter og fortæring dækkes af Astma-Allergi Danmark, hvis du er stemmeberettiget.

Spændende foredrag

Efter generalforsamlingen kommer professor og overlæge Vibeke Backer fra Lungemedicinsk Forskningsenhed på Bispebjerg Hospital og fortæller om astma og allergi set med historiske briller – fra astmacigaretter til biologisk medicin m.m.   

Så kom og lyt til spændende foredrag, og del dine erfaringer med andre over en frokost, hvor du også kan møde foreningens bestyrelse.

Vigtig information

Landsmødet finder sted den 25. maj 2019 på First Hotel Grand i Odense fra kl. 11.00 til ca. 16.00.

Tilmeld dig senest 30. marts 2019 på info@astma-allergi.dk

Er du medlem, oplys gerne dit medlemsnummer. 

Se programmet her

Nyhed: 08.01.2019 


Pollenfælden står klar til en ny sæson

Astma-Allergi Danmark er i fuld gang med forberedelserne til den kommende pollensæson. I dag er pollenfælden lukket ud af sit vinterhi og sat på plads på taget af DMI. Det betyder, at vi allerede nu begynder at holde øje med årets første pollen.

Pollenfælden er nu klar til en ny sæson.

Pollenfælden er sat op på taget af DMI og dermed klar til en ny sæson. 

Pollensæsonen nærmer sig, og det samme gælder tiden for irriterede øjne og tilstoppede næser. Med varmere vintermåneder er det ikke længere ualmindeligt, at hasselbuske kan begynde at blomstre i januar. Står hasselbusken beskyttet, fx lunt placeret i haven, kan den lokalt afgive pollen tidligere, end det registreres i pollenmålingerne. En følsom hasselpollenallergiker kan derfor godt mærke, at de første pollen er i luften og bør allerede nu tage sine forholdsregler og forberede sig på den kommende pollensæson.

Hvornår begynder pollensæsonen?

Normalt starter en typisk sæson midt i februar, men det afhænger af vejret i den kommende tid. Fortsætter det milde vintervejr, kan vi risikere at stå over for en tidlig sæsonstart. Til gengæld kan perioder med frost sætte blomstringen på pause, ligesom der heller ikke spredes pollen i vådt, gråt og koldt vejr. Når pollenniveauerne stiger i luften, starter vi udsendelsen af Dagens Pollental.

Indtil pollensæsonen for alvor går i gang, kan polleninteresserede følge med via Astma-Allergi Danmarks ugentlige pollentællinger, efterhånden som de opdateres. Følg med her.

Få gode råd om pollen og allergi

 • Astma-Allergi Danmarks Rådgivning står klar til at guide og hjælpe med individuel vejledning om din allergi, så du lettere kommer igennem sæsonen.
 • Astma-Allergi Danmarks Rådgivning er gratis og åben fra mandag til fredag 9.00 – 12.00, onsdag også fra 16.00 – 18.00 Læs også vores gode råd om pollen. 
 • Hvis du er medlem af Astma-Allergi Danmark, kan du desuden benytte dig af net-rådgivning. Læs om medlemskab her.
 • Når pollensæsonen begynder, kan du holde dig opdateret med Astma-Allergi Danmarks helt nye pollen-app, eller du kan finde de daglige pollenmålinger på astma-allergi.dk, pollenmail og Twitter.
 • Tilmeld dig derfor allerede nu vores pollenservices, så du kan være forberedt, så snart sæsonen begynder.

​Nyhed: 08.01.2019

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Web Content Display Web Content Display

Besøg vores nyhedsarkiv


Astma-Allergi Danmark skriver nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Find nye og gamle artikler i vores nyhedsarkiv her.

Web Content Display Web Content Display

Besøg vores bladarkiv

 

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Web Content Display Web Content Display

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Web Content Display Web Content Display