Breadcrumb Breadcrumb

Asset Publisher Asset Publisher

Det var en mild sæson for birkepollen

Mange allergikere har bidt mærke i de lave pollental for birk i år. Den store pollenproduktion i 2019 kan være en del af forklaringen på, hvorfor træerne i år har haft færre pollen.

Det var en mild sæson for birkepollen
Foto: Colourbox

Pollensæsonen for birk begyndte i år to uger tidligere end normalt, men bød generelt på meget lave pollenmængder. I år toppede sæsonen for birk således med et pollental på 458 i Østdanmark og 211 i Vestdanmark.

Til sammenligning var sidste års højeste pollental henholdsvis 2930 for Østdanmark og 3057 for Vestdanmark.

En mulig forklaring på årets lave pollenmængder kan være træernes reaktion på sidste års store pollenproduktion. Det tyder nemlig på, at træer har en biologisk rytme, så et år med stor pollenproduktion er efterfulgt af et år med mindre pollenproduktion.

Vejr og klima spiller ind

Årsagerne til svingninger i pollenmængderne fra sæson til sæson er meget komplekse, og vejr og klima spiller en stor rolle i forhold til pollensæsonens forløb.

I år har det været en meget lun vinter og et solrigt forår, og det har givet en større sandsynlighed for, at nogle birketræer har blomstret tidligere end andre.

Til sammenligning steg temperaturen meget pludseligt både i 2018 og 2019, hvilket fik mange træer til at springe ud på en gang. Sammen med perfekte spredningsbetingelser gjorde det, at pollenmængden steg nærmest eksplosivt.

I år har der også været gode forhold for pollenspredning i form af masser af sol og tørt vejr i april, men der har også været nattefrost et godt stykke ind i april, hvilket kan have skadet de rakler, som åbnede sig tidligt.

En anden forklaring kan findes i vindforholdene, som især i april har været præget af vestlige- og nordlige vindretninger, så kølig og tør luft har strømmet ind over landet. Det har minimeret bidraget af udenlandske gæstepollen fra landene syd for grænsen, hvor sæsonen for birkepollen generelt topper tidligere end herhjemme.

Følg sæsonen med appen Dagens Pollental

Mange allergikere bruger Astma-Allergi Danmarks pollenservices til at planlægge deres dag og optimere deres behandling i løbet af pollensæsonen. Nu er vores pollenapp blevet opdateret med en spritny femdøgnsprognose.

Appen har også en smart dagbogsfunktion, hvor du kan holde overblik over dine symptomer, og du kan oprette din egen pollenprofil og indstille, hvilke pollentyper, du vil have push-beskeder for.

Nyhed: 26.05.2020

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Nu er der græspollen i luften

I dag skyder Astma-Allergi Danmark sæsonen for græspollen i gang med et pollental på 3 i Østdanmark og 3 i Vestdanmark. Græs er den type pollen, som flest danskere er plaget af.

Græspollen er nu i luften. Hold øje med det daglige pollenniveau i appen Dagens Pollental. Foto: Colourbox

Græs er – ligesom birk – en af de helt store pollenplager. Rigtig mange danskere får høfebersymptomer som kløende øjne og løbende næse, når der er pollen fra græs i luften. Mange oplever også symptomer fra deres astma med besværet vejrtrækning, hoste eller måske trykken for brystet

Sæsonen for græspollen begynder normalt i slutningen af maj og slutter omkring september. Sæsonen for græs er lang, fordi der findes mange forskellige arter af græs, som blomstrer på forskellige tidspunkter. Normalt er der flest pollen fra græs i luften omkring Sankt Hans.

Det er endnu ikke til at vide, hvor hård en sæson vi kan forvente i år.

–  Mængden af græspollen vil i høj grad afhænge af vejrforholdene henover sommeren. Perioder med køligt og regnfuldt vejr vil reducere pollenspredningen, mens sol, vind og varme generelt betyder flere pollen i luften, siger Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne i Astma‐Allergi Danmark.

Pollenallergikere, som især reagerer på græs, bør derfor nu tage deres forholdsregler, så de kan nyde sommeren bedst muligt til trods for deres allergi.

Til gengæld kan allergikere, som især reagerer på birkepollen, glæde sig over at sæsonen for birk er ved at klinge af. Resten af året ventes ingen eller kun ganske få pollen fra birk i luften.

Kend forskel på COVID-19 og høfeber

Høfebersymptomer minder til forveksling om forkølelse. Astma-Allergi Danmark oplever, at det skaber tvivl hos mange af foreningens medlemmer med pollenallergi. I disse tider kan det være svært at skelne mellem, om symptomerne skyldes COVID-19 eller høfeber.

Et par tommelfingerregler kan indikere, om du er ramt af høfeber eller forkølelse med corona. Det er dog vigtigt at huske, at man både kan være ramt af høfeber og COVID-19 samtidig.

 • Virker din sædvanlige behandling mod høfeber, så der opleves ingen eller næsten ingen symptomer? Så er det sandsynligvis ikke COVID-19.
 • Er snottet hvidt og klart, tyder det på høfeber. Snot er dog altid hvidt og klart i de første dage af en forkølelse, så vær særlig opmærksom, hvis snottet ændrer farve.
 • Mange – men ikke alle – som rammes af COVID-19, får feber og ondt i halsen. Disse symptomer opleves som oftest ikke ved høfeber. Høfeber giver til gengæld ofte kløe i øjne og næse.

Hvis du er det mindste i tvivl, bør du følge myndighedernes anbefalinger om at holde dig hjemme. Og altid rådføre dig med lægen, hvis du er i tvivl om symptomer og forholdsregler.

Hold dig opdateret om pollentallet fem dage frem

Et højt pollental medfører ofte værre symptomer på pollenallergi. Pollenallergikere kan derfor med fordel downloade Astma-Allergi Danmarks gratis app, Dagens Pollental, som netop er blevet opdateret med en femdøgnsprognose. Her kan du holde dig opdateret på pollentallet og justere din behandling derefter.

Derudover sidder Astma-Allergi Danmarks rådgivere klar med gode råd og vejledning. Rådgivningen kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 mandag til fredag, og har i øjeblikket udvidet åbningstid til 9-14, samt onsdag 16-18.

​Nyhed: 20.05.2020

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Sundhedsstyrelsen: Vær opmærksom på helbredsangst

Sundhedsstyrelsen har udgivet en pjece om, hvad man skal være opmærksom på i forhold til helbredsangst i forbindelse med corona-virus. I pjecen er der også en række gode råd.

Vær opmærksom på, at en eventuel frygt for at blive ramt af COVID-19 ikke bliver til helbredsangst.

Mange borgere er bekymrede over corona-virussen, især hvis man er i risikogruppen - fx på grund af svær astma. 

For nogle kan bekymringerne tage overhånd og blive til angst, som fylder så meget, at det påvirker hverdagen. 

Sundhedsstyrelsen har udgivet en pjece om, hvad man skal være opmærksom på i forhold til helbredsangst samt en række gode råd.

Læs pjecen her

Bekymringerne for corona-virus kan også mærkes hos Astma-Allergi Danmarks Rådgivning, der dagligt får henvendelser fra borgere, der frygter at blive særligt hårdt ramt af COVID-19. 

Få psykologhjælp gennem Astma-Allergi Danmark

Rådgivningen har fået tilknyttet en psykolog, der kan hjælpe borgere efter behov. 

Med ansættelsen af en psykolog bliver rådgiverne endnu bedre rustet til at håndtere samtaler med borgere, der føler angst og utryghed på grund af den nuværende corona-pandemi.

Astma-Allergi Danmarks Rådgivning kan kontaktes på 4343 4299. Rådgivningen har åbent mandag til fredag fra kl. 9-14 samt onsdag fra kl. 16-18. Rådgiverne sidder klar til at hjælpe alle borgere og visiterer til samtale med psykologen efter behov.

Nyhed: 20.05.2020


Bekymrer corona dig? Få psykologhjælp hos Astma-Allergi Danmark

Har du astma, eller er du pårørende, og er bange for at blive ramt af COVID-19? Nu kan du få talt om dine bekymringer ved at ringe til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning, der har fået nye redskaber fra en psykolog til at kunne hjælpe akut i en tid med pandemi. Det er muliggjort takket være en donation fra TrygFonden.

Frygter du at blive ramt af COVID-19, eller er du bekymret pårørende? Ring til vores Rådgivning, og få en samtale med en psykolog efter behov. 

I løbet af corona-pandemien har Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på daglig basis fået mange henvendelser fra især bekymrede astmatikere. De er bange for, om de hører til dem der har øget risiko for at få et alvorligt forløb, hvis de smittes med coronavirus. Mange er derfor også bange for at bevæge sig ud i et genåbnet samfund. De føler sig efterladt med deres utryghed og har behov for at få hjælp til deres bekymringer. 

Bekymringerne kan også mærkes hos forældre til børn med astma, der føler sig efterladt med usikkerhed og utryghed – især nu, hvor børnene er kommet tilbage i institution og skole.

Borgere er utrygge

Et tilbagevendende spørgsmål til Rådgivningen i forbindelse med COVID-19 er, om de har grund til at være bekymrede, og hvordan de lægger bekymringen fra sig. For at kunne hjælpe akut har Astma-Allergi Danmark nu udvidet deres Rådgivningstjeneste med ansættelse af en psykolog, der kan tilbyde enkelte rådgivningssamtaler til borgere og derudover skal undervise rådgiverne i at hjælpe borgere med angst og utryghed. Det er muliggjort takket være en donation fra TrygFonden. 

- Corona-pandemien har været en øjenåbner for mange astmatikere, der pludselig og uventet har befundet sig i en risikogruppe, samtidig med at de har manglet information. Det skaber naturligvis utryghed og angst. Vi er derfor meget taknemmelige for, at vi nu får de nødvendige redskaber til at hjælpe borgere akut i kriseperioden – men også fremover ved tilbagevendende virusepidemier, fx influenza eller corona, i en akut fase, hvor der er brug for at handle hurtigt. Hjælpen vil skabe tryghed for en stor gruppe af mennesker, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark. 

Rådgivningen er åben for alle

Astma-Allergi Danmarks Rådgivning er åben for alle. Foreningen stiller ikke diagnoser og lægger ikke behandlingsplaner, men rådgiverne er sundhedsfagligt uddannede og kan rådgive og støtte generelt samt bidrage med oplysninger om forhold, der gør sig gældende ved astma. 

Med ansættelsen af en psykolog bliver rådgiverne endnu bedre rustet til at håndtere samtaler med borgere, der føler angst og utryghed på grund af den nuværende corona-pandemi.

Astma-Allergi Danmarks Rådgivning kan kontaktes på 4343 4299. Rådgivningen har åbent mandag til fredag fra kl. 9-14 samt onsdag fra kl. 16-18. Rådgiverne sidder klar til at hjælpe alle borgere og visiterer til samtale med psykologen efter behov.

Sundhedsstyrelsen har udgivet en pjece om helbredsangst i forbindelse med corona-virus. Du kan læse pjecen her.

Fakta:

 • Astma er en kronisk lungesygdom, som i Danmark rammer ca. 300.000 voksne og ca. 50.000 børn. Astma er den hyppigste kroniske sygdom blandt danske børn.
 • I forbindelse med sygdom, fx forkølelse og virusinfektioner, herunder corona/ COVID 19, oplever mange akut forværring i deres sygdom. 
 • For nogle kræver det kontakt med læge for justering af medicin eller ændring af behandlingsplan.

​Nyhed: 19.05.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Astma-Allergi Danmark starter kampagne med fokus på pollenrelateret astma på World Asthma Day


Astma-Allergi Danmark: Præcisering af risikogrupper mangler tydelighed

Sundhedsstyrelsen har nu opdateret deres anbefalinger i forhold til, hvilke sygdomme der kan medføre en øget risiko for et langstrakt eller alvorligt sygdomsforløb af COVID-19. Derudover har de anbefalinger til, hvordan de personer skal håndtere hverdagen. Astma-Allergi Danmark mener, at anbefalingerne stadig efterlader for meget tvivl og rejser flere spørgsmål.

Astma-Allergi Danmarks holdning til de nye udmeldinger er, at der stadig er for meget uklarhed og utydelighed i forhold til, hvordan udmeldingerne skal fortolkes. 

På vores område har Sundhedsstyrelsen præciseret, at risikoen for et alvorligt forløb er øget i gruppen af patienter – voksne og børn – med kendt kronisk lungesygdom, men man kan ikke sige, hvor meget risikoen er øget. 

Hvordan skal du håndtere hverdagen

Derudover har Sundhedsstyrelsen angivet en række anbefalinger til, hvordan man kan håndtere hverdagen, hvis man er i risikogruppen – skal man fx på arbejde eller i skole, hvis man er i risikogruppen eller en fra husstanden er det?

Sundhedsstyrelsen skriver, at voksne i risikogruppen bør følge de normale forholdsregler for infektioner, som man plejer, eventuelt efter råd fra ens læge. Det betyder, at det man kunne før COVID-19 epidemien, fx tage på arbejde og passe børnebørn, kan man også i vidt omfang gøre nu. Du behøver ikke at blive omplaceret i dit arbejde eller at arbejde hjemmefra, selvom du dagligt har kontakt med mange mennesker. Men du skal være opmærksom på at følge nedenstående særlige forholdsregler.

Hvis man bor sammen med en person i øget risiko, fx en partner eller barn, anbefaler Sundhedsstyrelsen at man skærper opmærksomheden på at følge de generelle råd i forhold til at begrænse smittespredning. Se nedenfor.

For børn anbefaler Dansk Pædiatrisk Selskab og Sundhedsstyrelsen, at børn og unge, der før epidemien var i dagtilbud eller skole, også kan være det i den nuværende situation

På nuværende tidspunkt anbefales det, at børn og unge i ”særlig risiko” afventer start i dagtilbud og skole, til der er gjort individuel vurdering. Vurdering foretages af den patientansvarlige læge i samråd med familien.

Forældre og søskende til børn og unge i særlig risikogruppe må ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger arbejde og opstarte dagtilbud og skole, men skal være særligt opmærksomme på symptomer og i særlig grad overholde Sundhedsstyrelsens generelle råd i forhold til at reducere smittespredning.

Det er vigtigt at være velbehandlet

Sundhedsstyrelsen har i de nye anbefalinger ikke betonet vigtigheden af at være velbehandlet for sin kroniske lungesygdom, da der ikke er evidens for, om det har en betydning for forløbet med COVID-19.

Astma-Allergi Danmark mener, at det er ærgerligt, at der slet ikke tages stilling til at være ”velbehandlet” i fx den gruppe af mennesker, der har moderat astma. Mange patienter vil opleve, at de har svær astma, fordi de får symptomer, som er begrundet i at de ikke er velbehandlet. 

Vi mener fortsat, det er afgørende, at mennesker med astma passer deres behandling, da det under alle omstændigheder styrker lungefunktionen og hindrer langvarige skader i lungevævet. 

Husk også at behandle din høfeber

Da det antages, at personer, der hoster og nyser meget, smitter mere, end personer med få eller ingen symptomer, er det vigtigt at både dine høfeber og astmasymptomer er velbehandlede, så du ikke medvirker til at øge smittespredningen, hvis du også har COVID-19.

Du kan se de nye præciseringer og anbefalinger her, hvor du også kan læse, hvordan 
Astma-Allergi Danmark forholder sig til de forskellige punkter. 

Løbende opdateringer og justeringer

Astma-Allergi Danmark følger ihærdigt med, men du kan også selv holde dig orienteret hos Sundhedsstyrelsen, som løbende udgiver præciseringer og vejledninger.

Nyhed: 04.05.2020


Lægemiddelstyrelsen melder om forsyningsproblemer for Spirocort Turbuhaler og parallelimporterede alternativer

Lægemiddelstyrelsen udmelder at der i øjeblikket er forsyningsproblemer for Spirocort Turbuhaler og parallelimporterede alternativer.

Det anbefales derfor at brugere af dette præparat kontakter egen læge for at finde en ny løsning.

Den nye løsning kan indebære, at du skal lære et nyt device at kende, så husk at bede lægen eller apoteket om en instruktion. 

Tjek også gerne hvor meget medicin du har tilbage, inden du evt. løber tør. Apoteket kan nemlig ikke bare give dig et alternativ uden at du har fået en ny recept hos lægen.

Nyhed: 01.05.2020

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Astmapatienter skal fortsætte behandling

Det er vigtigt, at astmapatienter fortsætter ordineret behandling med binyrebarkhormon under coronaepidemien. For at beskytte dig selv bedst muligt mod coronavirus, er det nemlig meget vigtigt, at du er velbehandlet for din astma.

Det er meget vigtigt, at din astma er velbehandlet. Foto: Colourbox

Der har floreret forskellige holdninger til behandling med binyrebarkhormon (kortikosteroider) under coronaepidemien. Nogle har været af den holdning, at behandlingen helt bør undgås. Det gælder dog ikke brugen af din inhalationsbehandling med binyrebarkhormon, og du kan derfor trygt fortsætte med denne.

Du bør heller ikke stoppe med brugen af binyrebarkhormon i tabletform, hvis de er ordineret af din læge.

Vigtigt at passe din astmabehandling

I forbindelse med coronavirus er det særligt vigtigt, at din astma er velbehandlet. Derfor er det nødvendigt, at du tager den medicin, som din læge har ordineret. Det kan føre til en forværring af din astma, hvis du stopper behandlingen med din inhalationsmedicin. Oplever du, at medicin ikke virker optimalt, eller har du fået nye symptomer, så bør du også kontakte din læge

Er du i tvivl, om du er velbehandlet? Kontakt din læge eller læs mere her.

Du kan også trygt fortsætte din behandling med antihistaminer i tabletform samt næsespray. Der har ikke være meldinger om, at disse præparater er et problem i forbindelse med coronavirus.

Rådfør dig med din læge

Hvis du påtænker at stoppe eller ændre i din astmabehandling, skal du altid rådføre dig med din læge. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er velbehandlet eller har spørgsmål til din behandlingsplan, så skal du også tale med din læge om dette – lægen vil da lave en individuel vurdering af din situation.

Nyhed 29.04.2020

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Eksemkursus var en øjenåbner: "Man skal lære at forstå børneeksem for at kunne tøjle det"

Efter utallige besøg hos lægen og gentagne kure på grund af datterens børneeksem lærte Janni Kjærsgaard på Astma-Allergi Danmarks Eksemkursus, at eksem opfører sig forskelligt og derfor skal behandles individuelt.

Etårige Andrea fik konstateret børneeksem, da hun var tre måneder gammel. I dag er eksemet under kontrol. 

Atopisk eksem (børneeksem) kan se forskelligt ud. Nogle har få pletter med eksem en gang imellem, mens andre er hårdt angrebet med eksem over hele kroppen.

Janni Kjærsgaards etårige datter Andrea fik første gang et udbrud af børneeksem, da hun var blot tre måneder gammel.

- Det så meget slemt ud, hvilket gav os bange anelser. Vi troede først det var stafylokokker, for hun lignede nærmest et blomkålshoved. Det er rigtigt hårdt som mor ikke at kunne vide, om det klør eller gør ondt på hende, fordi hun ikke kan udtrykke sig, fortæller Janni, der bor i Horsens med sin datter og kæreste.

Andreas læge kunne hurtigt konstatere, at det var et udbrud af børneeksem. Han anbefalede en fedtcreme, som de skulle smøre Andrea med i syv dage. Ret hurtigt erfarede parret dog, at det ikke hjalp i ret lang tid ad gangen.

- Det blev en ond cirkel, hvor eksemet blev ved med at komme igen, og så måtte vi starte forfra. Jeg troede, at man kunne gå til lægen og få udskrevet en kur, og så ville problemet være løst – ligesom, hvis man fx har ondt i ørerne, siger Janni.

Tid til at stille de spørgsmål, man ikke stiller hos lægen

Janni blev opmærksom på Astma-Allergi Danmarks Eksemkursus igennem sit arbejde som projektkonsulent i Fredericia Kommune. Her øjnede hun en mulighed for at blive klogere og få nogle gode råd til datterens eksem.

- Det var simpelthen så godt givet ud at bruge en aften på Eksemkursus. Jeg følte mig mødt i forhold til de bekymringer og usikkerheder, jeg havde i forbindelse med Andreas eksem. Det var tiltrængt, at der var tid og mulighed for at stille de spørgsmål, der ikke var tid til hos lægen. Underviserne var meget erfarne og havde fingeren på pulsen i forhold til den nyeste forskning, siger Janni og tilføjer:

- Det var rart med en kritisk sans, der kunne gå ind og afkræfte nogle af de myter, man fx har læst på nettet. Når man er desperat mor, griber man jo fat i hvad som helst, som man tænker kan hjælpe ens barn.

Eksem udarter sig meget forskelligt

På kurset opdagede Janni bl.a., hvor mange måder eksem kan vise sig på, og at sværhedsgraden varierer. Det er individuelt, hvordan man er ramt af eksem, og derfor er man nødt til at se på det enkelte tilfælde, når man skal behandle det.

- Det var virkelig en øjenåbner for mig. Hos lægen fik jeg fornemmelsen af, at der er sådan en standard-behandling, som alle med eksem får. Men nu ved jeg, at vi skal lære Andreas eksem at kende for at kunne tøjle den. Når hun har et udbrud, skal vi afkode dag for dag, hvordan det udvikler sig, siger Janni.

Vi er flere i samme båd

For Janni var det rigtig godt at møde andre i samme situation på kurset, som havde en forståelse af, at eksem er en svær størrelse.

- Jeg talte meget med deltagerne på eksemskolen, og der var meget erfaringsudveksling på tværs af deltagerne. Det var rigtig rart at opleve, at vi er flere i samme båd. 

Lige for tiden er Andreas eksem under kontrol, men Janni er forberedt på, at den vil følge med op igennem hendes opvækst.

- Jeg er blevet bedre til at hvile i det, for jeg ved, at vi ikke gør noget forkert. Eksem har sit eget liv og blusser op ind imellem, så vi indstiller os på at leve med den på dens vilkår.

Eksemkurser

Janni nåede at deltage i dette års Eksemkursus i Fredericia, men vi har desværre været nødt til at flytte de øvrige Eksemkurser til slutningen af 2020 på grund af COVID-19.

Men sidder du med spørgsmål om børneeksem, så er du meget velkommen til at ringe til vores Rådgivning, som i øjeblikket har udvidet åbningstid man-fre kl. 9-14 samt onsdag også fra kl. 16- 18 på tlf.: 43 43 42 99.

Vil du også deltage på Astma-Allergi Danmarks Eksemkurser,  så læs mere her.

​Nyhed: 29.04.2020

Medlemskab for dig med eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem og hudallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Kunstig intelligens giver pollenallergikere nye muligheder

Astma-Allergi Danmark er blandt de første i Europa, der kan præsentere en femdøgnsprognose for pollen. Det giver nye muligheder for at planlægge sin hverdag og behandling, hvis man har pollenallergi.

Nu er det endelig blevet muligt at levere femdøgnsprognose for pollentallet.

Med Astma-Allergi Danmarks nye femdøgnspollenprognose ved hånden bliver det nu nemmere at planlægge sin hverdag og tilrettelægge sin behandling, hvis man er en af de op mod en million pollenallergikere, der hvert år må nyse, klø og hoste sig gennem pollensæsonen.

Med prognosen kan man få en pejling om pollenmængderne de kommende dage – nøjagtig ligesom vejrudsigten varsler om mængden af sol, regn og vind, så man kan indrette sig derefter.

Se prognosen i appen
Femdøgnsprognosen er skabt i samarbejde med it-firmaet Miracle, som har udviklet en helt ny og banebrydende teknologi baseret på machine learning, som er en teknik inden for kunstig intelligens. Det betyder kort sagt, at det er lykkedes at kombinere historiske pollen- og vejrdata med aktuelle prognoser, der via avancerede algoritmer kan forudsige mængden af pollen fem døgn ud i fremtiden.

Algoritmerne er blevet testet, optimeret og tilpasset igennem lang tid, og resultaterne er så lovende, at femdøgnsprognosen nu bliver tilføjet som en funktion i Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental, der har flere hundredtusinder brugere. En af dem er Pernille Casparsen, som glæder sig til at afprøve femdøgnsvarslingen.

- Det kan gøre mig klogere på, hvad jeg kan forvente i forhold til symptomer, hvilke præparater jeg skal have med mig, og hvordan jeg vil have det mentalt og fysisk på grund af den pollenmængde, der er i luften, siger hun.

På sigt er ønsket at kunne levere mere præcise prognoser for endnu flere lokationer i Danmark, og at pollenprognoserne også vil blive tilgængelige på andre af foreningens medier.

Prognosen som pejlemærke
Pollenprognosen er lige nu i betatest, hvilket betyder, at funktionen er tilgængelig i appen Dagens Pollental, men stadig er under udvikling. Derfor skal man være opmærksom på, at der i prognoser, der rækker ud over to døgn, kan forekomme uregelmæssigheder.

Det skyldes ikke mindst, at en stor del af prognosearbejdet beror på vejrudsigten fra DMI, som har stor betydning for pollenmængderne. Prognoserne er altså i høj grad styret af vejrudsigten, hvor der også kan forekomme afvigelser, og det er vigtigt at huske, at prognoserne ikke er et facit. De skal bruges som pejlemærke, så man kan tage de nødvendige forholdsregler i forhold til sin pollenallergi.

Støt arbejdet med pollentællingerne
Projektet med at udvikle pollenprognoser ved hjælp af machine learning er opstået på baggrund af et behov og efterspørgsel blandt Astma-Allergi Danmarks medlemmer og landets mange pollenallergikere.

- Vi arbejder kontinuerligt med at optimere og effektivisere vores pollentællinger. Derfor er vi meget glade for, at det endelig er lykkedes at levere en femdøgnsprognose, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Hvis du vil give en økonomisk hjælpende hånd til Astma-Allergi Danmarks arbejde med at tælle pollen og til at videreudvikle foreningens services til gavn for pollenallergikere, kan du støtte ved at give et bidrag eller melde dig ind, hvis du ikke allerede er medlem. Samtidig får du Astma-Allergi Danmarks helt nye digitale håndbog spækket med gode råd og viden om pollen.

Den nye femdøgnsprognose for pollen er en del af Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental. Download appen gratis fra AppStore eller Google Play.

FAKTA: Kunstig intelligens kan forudsige pollenmængder

Machine learning - eller kunstig intelligens - er en metode, der gør en computer i stand til at analysere data, den aldrig har set før. Med machine learning "fodrer" man computeren med store mængder data - for eksempel vejr- og pollendata.

Computeren processerer datamængden ved hjælp af algoritmer, som gør den i stand til at finde og genkende mønstre. På den baggrund kan computeren komme med meget præcise svar på de problemstillinger, man undersøger, og f.eks. komme med forudsigelser om vejr og pollenmængder.

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Tydelighed giver tryghed for kronisk syge

Sundhedsstyrelsen er i gang med at udarbejde en præcisering af risikogruppen. Astma-Allergi Danmark har i den forbindelse afgivet høringssvar. Der findes nemlig stor usikkerhed hos patienter med astma i forbindelse med coronakrisen.

Astmapatienter har brug for tydelige og enkelte udmeldinger under coronakrisen. Foto: Unsplash

Der er stor usikkerhed hos patienter med astma i forbindelse med coronakrisen. På grund af tvetydige udmeldinger fra myndigheder og regeringen, står mange astmapatienter tilbage med en lang række spørgsmål: Hvad betyder det for mig? Er jeg i risikogruppen? Er jeg velbehandlet?

I sidste ende er konsekvensen af utydelighed og manglende fokus på den enkeltes udgangspunkt, at mange tusinde mennesker med astma står alene med deres overvejelser – og i flere tilfælde ender i selvisolation, hvor det måske slet ikke er nødvendigt.

Astma-Allergi Danmark ønsker at øge gennemsigtigheden og tydeliggøre risikogrupperne, så børn og voksne med astma ved, hvilke forholdsregler de skal tage på arbejdspladser, skoler og i fritiden.

Præcisering af risikogrupper

Sundhedsstyrelsen er netop nu i gang med at udarbejde en præcisering af risikogrupper i forhold til COVID-19. Astma-Allergi Danmark har i den forbindelse afgivet høringssvar. Vi mener, at der var brug for yderligere præcisering af astmapatienter, i det udkast Sundhedsstyrelsen sendte i høring hos landets patientforeninger i sidste uge.

Astma-Allergi Danmark mener, at der i udkastet var behov for tydeligere præcisering for både børn og vokse med astma. For eksempel i forhold til den variation, der er i sværhedsgraden af astma alt efter, hvilken eksponering af allergener, der er tale om.

Sundhedsstyrelsens præcisering af risikogrupper forventes offentliggjort snarest.

Nyhed: 28.04.2020

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Beskyt dit barns hud ved hyppig håndvask

Der er særligt fokus på håndhygiejne for at undgå corona-smitte, når mange børn i disse uger skal tilbage i institutioner og på skolebænken. Men hyppig håndvask kan irritere og udtørre dit barns hud og give håndeksem. Hjælp dit barn ved også at passe godt på deres hud.

Beskyt dit barns hænder ved hyppig håndvask

Hyppig håndvask er vigtigt for at undgå corona-smitte. Pas samtidig på sårbar hud med produkter med allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic. Foto: Colourbox

Myndighederne anbefaler os at vaske hænder ofte for at undgå smitte med coronavirus. Det gælder også for de små, som i disse uger vender tilbage til institutioner og skoler. Men hyppig håndvask kan være hård kost for dit barns hud.

Når dit barn vasker hænder ofte, tærer det på fedtmængden i huden og udtørrer hænderne. Hvis hudbarrieren bliver beskadiget, er barnet i større risiko for eksem, og huden kan svie og klø.

Når dit barn kommer hjem fra institutionen, kan hænderne godt få en pause fra håndvask. Det er coronasmitten, børnene skal beskyttes mod – ikke den normale snavs. Leg i sandkassen og naturen behøver derfor ikke nødvendigvis betyde håndvask hver time. Praktisér derfor gerne en mere behovsorienteret håndvask i hjemmet.

Smør dit barn med fed creme

Astma-Allergi Danmark anbefaler at du smører dit barns hænder med en fed creme for at beskytte mod udtørring. Så kan huden bedre opretholde sit fedtniveau, og barnet er bedre beskyttet mod at udvikle eksem. Smør gerne dit barns hænder ind inden sengetid, så cremen kan virke over natten.

Vælg en fed creme med allergimærkningen Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic – så har et hold af erfarne eksperter vurderet alle ingredienserne for dig, og risikoen for at udvikle hudallergi er samtidig minimal.

Til derhjemme anbefaler Astma-Allergi Danmark også, at du vælger en håndsæbe med allergimærkningen Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic – så bliver hverken du og dit barn udsat for parfume og andre ingredienser, som er kendt for at være allergifremkaldende.

Nyhed: 20.04.2020

 

Medlemskab for dig med eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem og hudallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Er pollenallergi en risikofaktor?

Om pollenallergi er en risikofaktor for et svært forløb med COVID-19, kommer an på, hvilke symptomer man får af allergien.

Mange er bekymrede for, om de som pollenallergikere er særligt udsatte i forhold til COVID-19. Foto: Colourbox

Mange henvender sig til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning, fordi de er bekymrede for, om de som pollenallergikere er mere udsatte i forhold til COVID-19.

Hvis man har astma forårsaget af pollenallergien, og astmaen ikke er velbehandlet og i kontrol, så er man i risikogruppe for et sværere forløb i tilfælde af, at man bliver smittet med coronavirus. 

Omvendt vil det for astmapatienter ofte give et lettere sygdomsforløb, hvis de er velbehandlet, inden de rammes af virus. Det gælder både ved coronavirus og ved alle andre infektioner. 

Langt de fleste som følger deres behandling, og så vidt muligt undgår det, som de ikke kan tåle, er ikke i risikogruppe. 

Det er derfor vigtigt, at man er omhyggelig med sin behandling for pollenallergi og eventuelt astma, og at man konsulterer lægen, hvis behandlingen ikke virker optimalt.

Sådan kender du forskel

Det kan desuden være svært at skelne mellem, om symptomerne skyldes COVID-19 eller høfeber.

Et par tommelfingerregler kan indikere, om du er ramt af høfeber eller forkølelse med corona – men det er vigtigt at huske, at man både kan være ramt af høfeber og COVID-19 samtidig.

Man bør derfor følge myndighedernes anbefalinger om at holde sig hjemme, hvis man er det mindste i tvivl. Og altid rådføre sig med lægen, hvis man er i tvivl om symptomer og forholdsregler.

Hvis du er i tvivl, så hold øje med følgende:

• Virker din sædvanlige behandling mod høfeber – fx næsespray, øjendråber og antihistamintabletter, så du er symptomfri eller næsten symptomfri? Så er du sandsynligvis ikke ramt af COVID-19.

• Er dit snot hvidt eller gult/grønt? Er det hvidt og klart snot, tyder det på høfeber. Snot er dog altid hvidt og klart i de første dage af en forkølelse, så du skal være særlig opmærksom, hvis snottet ændrer farve.

• Mange – men ikke alle – som rammes af COVID-19, får feber og ondt i halsen. Disse symptomer opleves som oftest ikke ved høfeber, som til gengæld ofte giver kløe i øjne og næse.

Brug vores pollen-services

Det er også en god idé at følge med i de daglige pollen-niveauer, da det også kan give dig en indikation af, om dine symptomer skyldes høfeber.

Du kan følge med i Dagens Pollental på flere måder.

Få tilsendt tallene på mail, eller brug den nyligt opdaterede app Dagens Pollental. Her kan du også føre dagbog over dine symptomer og få oplysninger om krydsreaktioner. 

Appen kan hentes gratis i App Store og Google Play.

​Nyhed: 16.4.2020 

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Astma-Allergi Danmarks Rådgivning mærker til usikkerhed omkring genåbning

Genåbningen af arbejdspladser, skoler og daginstitutioner i Danmark vækker spørgsmål hos de familier, hvor en eller flere i hjemmet er ramt af kronisk sygdom.

Astma-Allergi Danmarks Rådgivning mærker til usikkerhed omkring genåbning
Foto: Pixabay

”Vi er en familie på fire, hvor far har astma. Skal vores børn i skole og børnehave?”, ”Jeg havde astma som barn – er jeg i risikogruppe, og bør jeg blive hjemme fra arbejde, når kontoret åbner?”, og ”Giver min pollenallergi mig større risiko for et hårdt forløb, hvis jeg får COVID-19?”.

Spørgsmålene til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning er mange. Og det er fuldt forståeligt i denne tid, hvor regeringen har meldt ud, at samfundet langsomt vil blive lukket op igen. 

Derfor søger mange information og rådgivning hos Astma-Allergi Danmark. Det er i den sammenhæng vigtigt at være opmærksom på, at det er ens egen læge, som kender sygdomshistorikken, der er den bedste til at vurdere, om man skal tage på arbejde eller sende sine børn i institution. Men Astma-Allergi Danmarks rådgivere bidrager gerne med råd og vejledning.

Hvordan skal man forholde sig, hvis der er COVID-19-smittede eller kronisk syge i hjemmet?

Sundhedsstyrelsen har udsendt en række retningslinjer vedrørende genåbningen af daginstitutioner og skoler, som gør det tydeligere, hvornår man selv eller ens børn bør blive hjemme. 

I retningslinjerne står der, at:

Børn og voksne, der har symptomer på COVID-19, skal ikke møde ind på institutioner eller arbejdspladser.

I forhold til kroniske sygdomme, som fx astma, vil det være en konkret individuel vurdering om et barn/en elev i en given situation skal blive hjemme. Det er den behandlende læge, som foretager vurderingen. 

Som udgangspunkt kan de fleste møde op, hvis de er velbehandlede for deres astma. Hvis man er utryg ved at sende sit barn i dagtilbud eller skole, eller hvis man er i tvivl om ens barn tilhører en risikogruppe, som ikke skal gå i skole, kan man tage en snak med barnets læge (eller børnelægen for de børn, der har et forløb på en børneafdeling). 

Børnelægerne har lavet en fin beskrivelse, som forklarer, hvilke børn, der er i risikogruppe. Den kan du evt. orientere dig i før din kontakt til lægen: 

Børn, der bor i husstand med en person, der er i en risikogruppe, kan som udgangspunkt godt komme i daginstitution og skole.

Hvis der i husstanden er patienter i risikogruppe, for eksempel gravide eller mennesker med en immundefekt, så vil det ikke forhindre, at barnet skal i skole. Men der skal naturligvis altid være særlig fokus på hygiejnen i disse hjem.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Der arbejdes i øjeblikket på mere udførlige retningslinjer for voksne.

Er pollenallergi en risikofaktor?

Om pollenallergi er en risikofaktor for et svært forløb med COVID-19, kommer an på, hvilke symptomer man får af allergien.

Hvis man har astma forårsaget af pollenallergien, og astmaen ikke er velbehandlet og i kontrol, så er man i risikogruppe for et sværere forløb i tilfælde af at man bliver smittet med coronavirus. 

Langt de fleste som følger deres behandling, og så vidt muligt undgår det, som de ikke kan tåle, er ikke i risikogruppe. 

Det er derfor vigtigt, at man er omhyggelig med sin behandling for pollenallergi og eventuelt astma, og at man konsulterer lægen, hvis behandlingen ikke virker optimalt.

Rådgivningen har udvidede åbningstider

Astma-Allergi Danmarks Rådgivning holder sig fuldt opdaterede på corona-situationen, og sidder klar til at besvare spørgsmål relaterede til allergi, høfeber, eksem og astma. De kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 alle hverdage, og har i øjeblikket udvidet åbningstiden til 9-14 samt onsdag 16-18.

Som medlem kan du også booke tid til at få rådgivning, lige når det passer dig via selvbetjeningen:

Nyhed: 15.04.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Nu er der birkepollen i luften

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperaturer. Fra i dag udsender Astma-Allergi Danmark også daglige pollental og pollenvarslinger for birk.

Nu er der birkepollen i luften
Foto: Colourbox

Astma-Allergi Danmarks pollentællere har registret pollen fra birk i luften. Der er målt 32 birkepollen for Vestdanmark og 13 for Østdanmark.

Sæsonen for birk er sædvanligvis kort, men intens, og starter typisk omkring midt-april. Som med de øvrige forårstræer, er sæsonen altså i år startet tidligere end normalt. 

– Den lune vinter og det solrige forår har trigget mange træer til at blomstre tidligt i år, og nu er det birketræernes tur til at springe ud og sende pollen afsted. Det er to uger tidligere end normalt, fortæller Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark.

Birkepollen er den type af træpollen, som flest danskere reagerer på, og er derfor en af de helt store pollenplager for mange. Astma-Allergi Danmark hører ofte fra medlemmer med allergi overfor birkepollen at de føler sig hårdt ramt, når pollentallene topper. 

Man kan dog som birkepollenallergiker glæde sig over, at varigheden for birketræernes blomstring kun er omkring tre til fire uger og derudover sikre sig, at man er velbehandlet, så man kommer bedst muligt gennem sæsonen.

Mindsk generne fra din pollenallergi

Pollenallergikere kan få hjælp til at træffe de nødvendige forholdsregler med Astma-Allergi Danmarks app, Dagens Pollental. Appen kan hentes gratis i App Store og Google Play.

Eftersom det er umuligt helt at undgå pollen, er det vigtigt, at du får den rette medicinske behandling for at holde symptomerne under kontrol.

Der er ingen standardiseret løsning, som virker på alle, da det kan være meget individuelt, hvilken medicinsk behandling, den enkelte har det bedst med. For nogle er det antihistamintabletter, mens det for andre er øjendråber eller næsespray.

Endelig er der nogle, der har behov for en kombination af det hele. Derfor er det vigtigt, at man i samråd med egen læge lægger en behandlingsplan.

Pollen kan give symptomer fra øjne og næse, men også fra lungerne. 30 procent af alle med høfeber har også astmasymptomer i sæsonen.

Hvis du udover dine symptomer fra øjne og næse oplever symptomer fra lungerne som hoste, åndenød eller vejrtrækningsbesvær, så snak med lægen om, hvorvidt du skal undersøges for astma.

Gode råd til hverdagen

Desuden kan du følge disse gode råd til at mindske generne i hverdagen:

 • Husk din medicin
 • Hold øje med Dagens Pollental og Pollenvarsling
 • Brug solbriller eller cykelbriller, så du får færre pollen i øjnene
 • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng
 • Tør dit tøj i tørretumbleren i pollensæsonen, så du undgår pollen i dit tøj og sengetøj
 • Luft ud tidlig morgen og sen aften, hvor der er færrest pollen i luften

Mælkebøtter og bøgetræer kan også få dig til at nyse

Det er ikke kun pollen fra fx birk og græs, som kan genere allergikere. Flere andre træer og urter producerer pollen, som kan være skyld i krydsreaktioner, der kan forlænge varigheden af allergiske symptomer. 

Hvis man har pollenallergi, kan man derfor godt reagere på andre pollen end dem, man umiddelbart er allergisk overfor. Pollen fra træer i samme familie eller botaniske hovedgruppe indeholder nemlig allergener, der ligner hinanden. Det gælder fx for birkefamilien, hvor birk, el, hassel og avnbøg hører til, og for bøgefamilien med bøg, eg og kastanje. Har man allergi overfor bynke, kan man også reagere på andre kurvblomster, fx mælkebøtte.

Brug Astma-Allergi Danmarks Rådgivning

Astma-Allergi Danmarks rådgivere sidder klar med gode råd og vejledning. Rådgivningen kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 mandag til fredag 9-14.

Som medlem kan du også booke tid til at få rådgivning, lige når det passer dig via selvbetjeningen.

Nyhed: 07.04.2020

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Ny vaccinationspakke giver gratis lungebetændelsesvaccine til kronisk syge og alle fyldt 65

Der iværksættes en ny vaccinationspakke, som skal hindre at folk i risikogrupper og ældre over 65 år bliver ramt af alvorlige infektionssygdomme. Vaccination mod pneumokoksygdom, som kan forårsage lungebetændelse, er en del af pakken.

Ny vaccinationspakke giver gratis vaccine for lungebetændelse til kronisk syge og alle fyldt 65
Foto: Colourbox

Folketinget og regeringen har vedtaget en ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af alvorlige infektionssygdomme.

Det betyder, at alle fyldt 65 år og dem, som tilhører særlige risikogrupper (fx folk under 65 med kroniske sygdomme), fremover kan blive gratis vaccineret mod pneumokoksygdom, som kan give lungebetændelse. 

Mange ældre med astma får hyppige lungebetændelser, og det kan være en risikofaktor for et svært forløb, hvis man bliver ramt af COVID-19. Astma-Allergi Danmark ser derfor meget positivt på det nye vaccinationsprogram, som vil yde beskyttelse for sårbare grupper.

De første vacciner vil blive leveret i løbet af april, og bliver ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger tildelt de mest sårbare grupper. Beboere på plejehjem, folk over 65 år med en kronisk lidelse som fx kronisk lungesygdom, samt personer under 65 år, som af andre årsager er i særlig høj risiko for alvorlig pneumokoksygdom, bliver tilbudt den første omgang af vacciner.

Til efteråret vil alle over 65 år samt særlige risikogrupper også blive tilbudt vaccination mod pneumokokker, skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Vaccinationerne vil bl.a. kunne fås hos egen læge. Astma-Allergi Danmark anbefaler alle i risikogruppen at kontakte egen læge for mere information om vaccination mod lungebetændelse.

Nyhed: 06.04.2020

 

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Hold lungefunktionen i gang med tre simple øvelser

Har man astma, er det vigtigt at være velbehandlet - men der er også andet, man kan gøre for at holde lungefunktionen i gang. Fysioterapeuter fra Herlev Hospital har tre simple øvelser.

Med simple øvelser kan du hjælpe med at holde lungefunktionen i gang. Foto: Colourbox

Tre fysioterapeuter fra Herlev Hospital har udviklet tre simple øvelser, der holder lungefunktionen i gang. 

- Guiden er egentlig skrevet til vores indlagte patienter, men rådene er også gode, hvis du ligger og er sløj derhjemme og måske – måske ikke – er smittet med coronavirus. Jeg er helt med på, at det kan være hårdt at lave øvelser, hvis man er syg. Men kan man, så skal man hjælpe sig selv og forsøge, siger Andreas Holst Andersen.

Fysioterapeuternes tre gode og simple råd lyder:

1. Kom ud af sengen, hvis du overhovedet kan. Lungerne ventileres bedre, når du sidder i stedet for at ligge. At sidde kan fx afhjælpe slim i lungerne og sammenfald af lungevæv. Du skal helst op 30-50 minutter x 3 dagligt – og gerne mere, hvis du orker det. Hvis du kan, så kombiner med ’rejse-sætte-sig’ øvelser fra en stol eller sengekant. Så holder du gang i de store muskelgrupper i benene.

2. Træk vejret godt igennem med jævne mellemrum – helt ned i maven. 10-20 dybe vejrtrækninger udført en gang i timen kan afhjælpe slim i lungerne og sammenfald af lungevæv.

3. Hoste og stød (dvs. at åbne svælget og ånde dybt og kraftigt ud, ligesom hvis du ånder på en rude) er lungernes mest effektive forsvarsmekanisme. Øv dig i at vedligeholde din hostekraft, så du kan rense luftvejen, når du har brug for det.

Hvis man kan, må man gerne lave øvelserne oftere.

Nyhed: 02.04.2020

 

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Ønsk god påske med en allergivenlig buket, og støt vores arbejde

Selvom påskefrokoster og påsketraditioner i år er aflyst på grund af COVID-19, kan du stadig glæde familie og venner med en smuk, allergivenlig buket fra FLOWR. Når du køber en buket, støtter du Astma-Allergi Danmark med 10 kroner.

Sig 'god påske' med denne buket til en, du holder af, selvom påskefrokosten er aflyst. Foto: FLOWR

Astma-Allergi Danmark har i samarbejde med den online blomsterbutik FLOWR skabt den smukkeste påskebuket til gavn for alle, der har pollenallergi eller er duftoverfølsomme. For hver solgte buket støtter FLOWR Astma-Allergi Danmarks arbejde med 10 kroner.

Sammensat af allergivenlige blomster

Den smukke buket er sammensat af gule roser og løvemund, hvide eustoma og veronica og grønne løvefod – blomster, der ikke er kendt for at give gener for pollenallergikere og de, der er duftoverfølsomme.

Derfor kan du trygt give buketten til en, du holder af. Buketten kan bestilles online, og bliver leveret til modtageren dagen efter.

Nyhed: 01.04.2020

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Forårspollen i luften

Lunere forårsvejr og lysere dage betyder, at pollenallergikerne går en udfordrende tid i møde. Sæsonen for el og hassel er på retur, men til gengæld er elmepollensæsonen godt i gang, og snart er det birketræernes tur til at blomstre.

Forårstræerne elm, hassel, el og birk står i kø til at blomstre, og det betyder pollen i luften.
Foto: Colourbox

Det er ikke kun pollen fra elm og birk, som kan genere pollenallergikere her i forårsmånederne. Mange træer og buske blomstrer netop nu, og deres pollen kan også give symptomer. Det betyder, at man kan opleve, at symptomer fra en kendt allergi optræder på tidspunkter, man ikke forventer.

Pollen og krydsreaktioner

Hvis man reagerer på andre pollen end dem, som man umiddelbart er allergisk overfor, kan det skyldes, at pollen kan indeholde allergener, der ligner hinanden, og derfor kan kroppen ikke kende forskel på dem. Det kalder man for en krydsreaktion.

Det gælder blandt andet for pollen fra planter tilhørende birkefamilien (fx birk, el, hassel og avnbøg), og for pollen fra planter i bøgefamilien (fx bøg, eg og kastanje). 

Overblik over aktuelle pollentyper 

Det er ikke kun elmepollen, der lige nu finder vej til Astma-Allergi Danmarks pollenfælder. Lige nu blomstrer aske-, pile- og poppeltræer også i stort antal, ligesom der er pollen fra fx ene og avnbøg i luften. 

Oversigter over samtlige pollentyper, der registreres af Astma-Allergi Danmark, findes som Ugens Pollental og Pollengrafer, som opdateres løbende. De kan være en hjælp, hvis man fx har birkepollenallergi og også reagerer på pollen fra avnbøg eller pil.

Birkepollen på vej

Selvom birketræerne herhjemme ikke er sprunget ud endnu, forventes sæsonen at begynde tidligere i år, ligesom det har været tilfældet for de øvrige forårstræer.

De kommende dages lune og solrige vejr vil hjælpe træernes blomstring godt på vej, ligesom en sydlig vindretning kan sende udenlandske birkepollen ind over Danmark, før de danske birketræer springer ud. 

Normalt begynder pollensæsonen for birk omkring midten af april, men Astma-Allergi Danmarks pollentællere holder øje med birkepollen i luften. Vi er klar til at udsende daglige opdateringer for birkepollen, når sæsonen går i gang herhjemme. 

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Her kan du få mere information

Astma-Allergi Danmark udsender kun daglige opdateringer for de seks mest allergirelevante pollentyper i pollensæsonen, men du kan finde mere information om de forskellige planter og pollensæsoner på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside.

Husk din behandling

Pollen kan give symptomer fra øjne og næse, men også fra lungerne. Faktisk har 30 procent af alle med høfeber også astmasymptomer i sæsonen. Og det er vigtigt, at du er velbehandlet, så du har færrest mulige symptomer. 

Hvis du udover dine symptomer fra øjne og næse oplever symptomer fra lungerne som hoste, åndenød eller vejrtrækningsbesvær, så snak med lægen om, hvorvidt du skal undersøges for astma.

Rådgivning

Har du spørgsmål om allergi, høfeber, astma og eksem kan du ringe til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning. De kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 alle hverdage, og har i øjeblikket udvidet åbningstiden til 9-14.

Som medlem kan du også booke tid til at få rådgivning, lige når det passer dig. Brug selvbetjeningsportalen:

​Nyhed: 25.03.2020


Høfeber eller coronavirus?

Mange pollenallergikere blandt Astma-Allergi Danmarks medlemmer har i øjeblikket overvejelser om, hvorvidt deres symptomer er tegn på høfeber eller forkølelse i forbindelse med COVID-19. Hvis din sædvanlige behandling mod høfebersymptomer virker, er det et hint om, at symptomerne ikke skyldes coronavirus.

Symptomer på høfeber og forkølelse med corona kan forveksles

Foto: Colourbox

​I denne tid kan symptomer som løbende næse og nys betyde mere end en allergisk reaktion på forårstræernes pollen, fordi udbruddet af coronavirus falder sammen med pollensæsonen.

For Danmarks op mod 1 million høfeberramte vækker det bekymring og usikkerhed, når den ellers velkendte høfeber også kan forveksles med en infektion med coronavirus. Mange kontakter Astma-Allergi Danmarks Rådgivning med bekymring og usikkerhed.

Et par tommelfingerregler kan indikere, om du er ramt af høfeber eller forkølelse med corona – men det er vigtigt at huske, at man både kan være ramt af høfeber og COVID-19 (coronavirus) samtidig. Man bør derfor følge myndighedernes anbefalinger om at holde sig hjemme, hvis man er det mindste i tvivl. Og altid rådføre sig med lægen, hvis man er i tvivl om symptomer og forholdsregler. 

Hvis du er i tvivl, så hold øje med følgende:

Virker din sædvanlige behandling mod høfeber – fx næsespray, øjendråber og antihistamintabletter, så du er symptomfri eller næsten symptomfri? Så er du sandsynligvis ikke ramt af COVID-19.

Er dit snot hvidt eller gult/grønt? Er det hvidt og klart snot, tyder det på høfeber. Snot er dog altid hvidt og klart i de første dage af en forkølelse, så du skal være særlig opmærksom, hvis snottet ændrer farve.

Mange – men ikke alle – som rammes af COVID-19, får feber og ondt i halsen. Disse symptomer opleves som oftest ikke ved høfeber, som til gengæld ofte giver kløe i øjne og næse.

Vær omhyggelig med din høfeberbehandling

Det er altid en rigtig god idé at være omhyggelig med sin behandling for høfeber – men i denne tid kan det også gøre det nemmere at tyde symptomerne, hvis der skulle være tale om en virusinfektion. 

Samtidig kan symptomer fra næsen påvirke luftvejene og give eller forværre astma. For astmapatienter vil det ofte give et lettere sygdomsforløb, hvis de er velbehandlet, inden de rammes af virus. Det gælder både ved coronavirus og ved alle andre infektioner. 

Følg derudover altid myndighedernes anbefaling om god håndhygiejne og at holde afstand for at minimere smitterisikoen. 

I Astma-Allergi Danmark står vi sammen – mens vi holder afstand. Husk, at vores Rådgivning sidder klar til at vejlede dig.

Rådgivningen har udvidede åbningstider på grund af corona-situationen

Astma-Allergi Danmarks Rådgivning holder sig fuldt opdaterede på corona-situationen, og sidder klar til at besvare spørgsmål relaterede til allergi, høfeber, eksem og astma. De kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 alle hverdage, og har i øjeblikket udvidet åbningstiden til 9-14.

Som medlem kan du også booke tid til at få rådgivning, lige når det passer dig. Brug selvbetjeningsportalen: Selvbetjening for medlemmer

Nyhed: 20.03.2020

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Web Content Display (Global) Web Content Display (Global)

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Web Content Display Web Content Display

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Web Content Display Web Content Display

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Web Content Display Web Content Display