Breadcrumb Breadcrumb

Asset Publisher Asset Publisher

Pollensæsonen skydes i gang med en splinterny pollen-app

Der er pollen i luften og pollensæsonen 2019 er officielt i gang. I dag udsender Astma-Allergi Danmark årets første pollental og står klar med både en helt ny app og rådgivning til høfeber- og astmaramte pollenallergikere.

Astma-Allergi Danmark måler pollen i luften

Foto: Colourbox

Pollensæsonen starter i år til normal tid midt i februar, hvor forårstræerne el og hassel blomstrer. Der er i dag målt pollental på 4 for el og 5 for hassel i Øst, og 2 for el og 4 for hassel i Vest. Selvom mildt vintervejr i december og starten af januar varslede, at pollensæsonen kunne sætte ind tidligere end normalt, fik overgangen til vinterlige grader for en kort periode bremset træernes udvikling. Elletræer og hasselbuske har derfor ventet på lunere temperaturer og tørt vejr til at sprede deres pollen.  

– Pollenfælden har været aktiv siden starten af januar, men det er først nu, hvor lunere luft får træerne til at sprede flere pollen, at tallene er stabile nok til at skyde pollensæsonen i gang, siger Karen Rasmussen, biolog hos Astma-Allergi Danmark.

Hvor slem sæsonen bliver for allergikerne kommer helt an på, hvordan vejret arter sig. Lune temperaturer og solskin giver normalt flest pollen, men her i foråret er der stadig lidt håb for dem, som snøfter, når træerne blomstrer. Hvis der kommer flere kulde- og nedbørsperioder kan det nemlig bremse pollenspredningen. Så mens de fleste danskere sandsynligvis glæder sig til solstråler og forårstegn, kan det være, der går et par allergikere rundt og krydser fingre for endnu en omgang frost og kulde.

Hold dig opdateret med en helt ny pollen-app

På trods af pollensæsonens begyndelse er der også lidt gode nyheder til landets mange pollenallergikere. Astma-Allergi Danmark har udviklet en helt ny app, Dagens Pollental, som er en vigtig hjælper for mange pollenallergikere i pollensæsonen. Pollen-app’en har fået mange nye funktioner og et nyt og brugervenligt design skal gøre det lettere for pollenallergikere at følge med i pollensæsonen. 

– App’en er udviklet på baggrund af ønsker fra Astma-Allergi Danmarks medlemmer og brugere af den tidligere pollen-app. Med app’en er man altid opdateret med det seneste pollental og dagens forventede pollenniveau, og man kan få hjælp af de mange nye funktioner til at navigere bedst igennem pollensæsonen dag for dag, forklarer Karen Rasmussen.

Astma-Allergi Danmark har udviklet en ny pollen-app Dagens Pollental

Den nye pollen-app Dagens Pollental er udviklet på baggrund af ønsker fra brugerne.

Brugere af den nye app har mulighed for at få beskeder på skærmen, når Astma-Allergi Danmarks pollenteam udsender vigtige meddelelser om pollen. Man kan selv vælge hvilke relevante typer pollen eller svampesporer, som man ønsker daglige data for, og man kan vælge at få push-beskeder, hver gang appen opdateres med nye målinger. Samtidig tilbyder den nye app GPS-styret polleninformation, så man automatisk får varslinger og målinger fra den nærmeste målestation.

Derudover indeholder app’en detaljerede pollengrafer, en dagbogsfunktion og et leksikon med beskrivelser om planter, pollen og vejr, så det er nemt at blive sin egen pollenekspert. Endelig kan man via app’en ringe direkte til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning, som sidder klar til at besvare spørgsmål om høfeber og allergi.

Man kan hente app’en i App Store eller på Google Play – og så er den gratis.

Nyhed: 13.02.2019


Skal du med på Team Astma-Allergi Danmark?

Lad os sammen vise, at astma og allergi ikke behøver være en hindring for at være fysisk aktiv. Du kan nu blive en del af Team Astma-Allergi Danmark.

Bliv en del af Team Astma-Allergi Danmark og saml ind til fordel for astma- og allergisagen.

Ligesom de andre deltagere i teamet sætter du dit eget personlige mål og er med til at samle ind til fordel for astma- og allergisagen. Foto: Colourbox.

Har du en ambition om at cykle, gå stavgang eller løbe mere, end du gør i forvejen? Eller måske drømmer du om at deltage i en konkurrence? Så sæt dig et personligt mål og kom med på det allerførste Team Astma-Allergi Danmark.

Hver deltager skal lave en online indsamling til fordel for Astma-Allergi Danmark, der arbejder for et bedre liv for alle med astma og allergi.

Team Astma-Allergi Danmark vil være aktiv i forårets Snot or Not-kampagne, som i maj måned sætter fokus på pollenrelateret astma og fysisk aktivitet.

Som deltager får du:

 • En lækker kampagnebluse (først til mølle)
 • Sparring i Facebookgruppen for Team Astma-Allergi Danmark
 • Fri crossfit- eller yogatræning i april og maj 2019 (herefter normalt abonnement). 
  Tilbuddet er i samarbejde med CrossFit Copenhagen, som har 24 centre i hele landet, og [jo:ga], som har 6 studios i københavnsområdet.  

Indsamling og træning går hånd i hånd

Som en del af Team Astma-Allergi Danmark viser du gennem din egen træning, at det er muligt at være fysisk aktiv, selvom du har høfeber eller astma. Kort sagt: ”De fleste kan det meste, når de er velbehandlede”.

Med din indsamling er du samtidig med til at udbrede kendskabet til Astma-Allergi Danmark og det fællesskab, som foreningen tilbyder. Indsamling oprettes online gennem indsamlingssiden Betternow.

Kom med på holdet!

Du vælger selv din egen målsætning, hvordan du træner, og hvordan du indsamler donationer igennem dit netværk til at nå dit mål. Og vi hjælper dig!

Du får støtte og hjælp i teamets Facebookgruppe. Her får du blandt andet opmuntrende tips og idéer fra de andre deltagere og fra os.
Så hvis du godt kan lide at være fysisk aktiv og samtidig gerne vil gøre en forskel for andre med astma og allergi, så kom med på holdet!

Interesseret?

Har du lyst til at være med på Team Astma-Allergi Danmark, så kontakt Rådgivningschef Betina Hjorth på bh@astma-allergi.dk eller 43 43 59 11.

Nyhed: 06.02.2019


Har du også høfeber? Brug en aften på at få viden og gode råd

1 mio. danskere lider af høfeber – er du blandt dem? Bliv klogere på din allergi og behandlingen af din høfeber, og del dine erfaringer med andre, når Astma-Allergi Danmark for første gang afholder Høfeberskoler for unge og voksne.

Høfeber kan være meget indgribende i dagligdagen og påvirker livskvaliteten, hvis man ikke er velbehandlet. Astma-Allergi Danmarks Høfeberskoler hjælper dig med at tage hånd om dine symptomer.  

Allergi over for dyr, husstøvmider og pollen vil være på dagsordenen, og der vil også være nyt fra forskningen, når vi får besøg af den erfarne speciallæge i lungemedicin og fagområdespecialist i allergi, overlæge Linda Makowska Rasmussen.

Målet er at du går hjem med ny viden om symptomer, behandling og gode råd til hverdagen.  

Høfeberskolen foregår på en hverdagsaften, og det er gratis at deltage.

I løbet af aftenen vil der også blive mulighed for at stille spørgsmål, få rådgivning hos Astma-Allergi Danmark og danne netværk med de andre deltagere.

Læs mere og tilmeld dig her.

Hvor og hvornår afholdes Høfeberskoler?

 • Odense            9. maj 2019 kl. 18-21: Radisson Blu H.C. Andersen Hotel, Claus Bergs Gade 7​​

 • Aarhus            15. maj 2019 kl. 18-21: Scandic Aarhus City, Østergade 10

 • København     22. maj 2019 kl. 18-21: IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-33

Print gerne plakaten, og del den i dit netværk! 

Nyhed: 04.02.2019

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Selv ”hudvenlig” makeup indeholder allergifremkaldende metaller

Flere typer makeup-produkter indeholder høje koncentrationer af allergifremkaldende metaller, viser en ny undersøgelse foretaget af Astma-Allergi Danmark. På trods af dette anprises halvdelen af produkterne som værende særligt gode for huden. Den problematik sætter Astma-Allergi Danmark fokus på gennem kampagnen FRAGILE.

Flere typer makeup-produkter indeholder høje koncentrationer af allergifremkaldende metaller, viser en ny undersøgelse foretaget af Astma-Allergi Danmark.

Flere typer makeup-produkter indeholder høje koncentrationer af allergifremkaldende metaller, viser en ny undersøgelse foretaget af Astma-Allergi Danmark.

Mange bruger makeup dagligt og på områder, hvor huden er tynd – for eksempel ved øjnene og på læberne. Astma-Allergi Danmarks Rådgivning modtager derfor henvendelser fra kvinder i alle aldre, der oplever gener ved at bruge makeup i hverdagen. Det kan være kløe, rødme og øjne der løber i vand. 

Mens mange er klar over, at indholdet af parfume og konserveringsmidler i makeup kan give hudallergi, tænker færre over, at metaller som krom, nikkel og kobolt kan findes i makeup-produkter. Alle tre metaller kan være allergifremkaldende, og findes i de farvepigmenter, som tilsættes makeup-produkter.

Astma-Allergi Danmark har foretaget en laboratorieanalyse af 50 forskellige makeup-produkter. Analysen viser, at 70 procent af produkterne indeholder krom, nikkel, kobolt eller kombinationer af de tre metaller i mængder, der overskrider den grænse, som af eksperter anses for forsvarlig i makeup. Det gælder også produkter, som ikke har angivet et eventuelt indhold af metaller på indholdsdeklarationen.

Forbrugerne kan ikke føle sig sikre

På trods af metalindholdet har halvdelen af produkterne anprisninger på etiketten, der er relateret til, at forbrugeren skal opfatte produktet som værende særligt godt for huden. Det er anprisninger som for eksempel ”naturlig”, ”uden toksiske stoffer”, ”allergivenlig”, "allergitestet" eller "hudvenlig".

Forbrugerne kan således ikke vide sig sikre på indholdet af allergifremkaldende metaller i makeup-produkter, uanset om de vælger såkaldt hudvenlige produkter eller ej. Det gør det svært at bedømme hvilke produkter, som er gode valg.

For allergikere og de mange mennesker, der også i deres valg af makeup gerne vil beskytte sig mod hudallergi, er der ikke meget hjælp at hente i producenternes anprisninger.

– Vi er forundrede over, at så mange af produkterne markedsføres som værende særligt gode for huden på trods af, at de indeholder høje koncentrationer af de tre metaller. Der er brug for større gennemsigtighed, så det bliver nemmere for forbrugerne at gennemskue, hvad produkterne indeholder, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Makeup med Den Blå Krans skal overholde kriterier for metaller

Metallerne findes både som forurening i farvepigmenter som tilsættes makeup, og i enkelte farvepigmenter er de ligefrem hovedbestanddelen.

På baggrund af videnskabelige undersøgelser og dialog med førende eksperter på området, anser Astma-Allergi Danmarks faglige eksperter en grænse på 1 ppm for både fornuftig og forsvarlig, når det handler om at beskytte folk med nikkel-, krom- eller koboltallergi.

Derfor kan makeup med et højere indhold af de tre metaller end 1 ppm ikke få allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic, som er den allergimærkning, der har fastsat kriterier for indholdet af de tre metaller.

– Allergikere vil også gerne kunne bruge makeup, og allergimærket makeup har længe været et stort ønske hos vores medlemmer og hos forbrugerne generelt, fortæller Anne Holm-Hansen. 

Derfor begyndte Astma-Allergi Danmark for første gang at mærke makeup for et år siden efter et grundigt forarbejde med at undersøge niveauerne for fremkomsten af de allergifremkaldende metaller i makeup.

Som forbruger kan man på nuværende tidspunkt kun vide sig sikker på, at makeup-produkter ikke indeholder metaller over det anbefalede niveau, når de har allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic.

Derfor er ingredienslisten svær at forstå

Ifølge lovgivningen for kosmetik er det tilladt at bruge pigmenter, hvor hovedbestanddelen er krom eller kobolt, mens der ikke findes tilladte pigmenter baseret på nikkel. Anvendes disse pigmenter, skal det angives i deklarationen med et såkaldt CI-nummer.

Men selvom man ønsker at gå uden om disse farvepigmenter, kan det være vanskeligt. Lovgivningen for makeup giver nemlig lov til, at man kan angive alle de farvepigmenter, der anvendes i en hel makeup-serie på det enkelte produkt. Producenten må derfor skrive på produktet ”kan indeholde” eller ”+/-” ud for pigmenterne for at indikere, at de muligvis er i dit produkt. Det betyder, at man ikke ved med sikkerhed, om det specifikke produkt indeholder det pågældende farvepigment, men alene at pigmentet anvendes i nogle af produkterne i makeup-serien.

Det betyder i realiteten, at lovgivningen for kosmetik unødigt begrænser allergikeres mulighed for at finde produkter uden krom- og koboltpigmenter. Samtidig skal det ikke angives på produktet, hvis de tre metaller kan findes som forureninger – også selvom mængden kan være langt over 1 ppm. Samlet set, gør lovgivningen det vanskeligt for forbrugere, der gerne vil undgå de tre metaller at finde produkter uden eller med lavt indhold af nikkel, kobolt og krom.

 

FRAGILE – en kampagne om hudallergi

I februar sætter Astma-Allergi Danmark fokus på sårbar hud og hudallergi med kampagnen FRAGILE. For al hud er sårbar hud – uanset alder. Følg kampagnen på www.fragileskin.dk og på vores sociale medier, hvor vi måneden ud vil gøre danskerne klogere på den sårbare hud.

Tal på hudallergi

 • Mindst 20% har hudallergi
 • 27,9% af kvinder har hudallergi
 • 13,2% af mænd har hudallergi
 • 16,5% af børn under 18 år har hudallergi
 • 19% af piger har hudallergi
 • 12,4% af drenge har hudallergi

Kilde: Alinaghi et al., 2018, ”Prevalence of contact allergy in the general population: A systematic review and meta-analysis”

Læs mere om Astma-Allergi Danmarks kriterier for makeup

Nyhed: 01.02.2019

Allergimærket Den Blå Krans

Køb produkter med Den Blå Krans
og undgå allergifremkaldende stoffer

 


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

 

 


Patienterne først og foran i sundhedsreformen

1,5 millioner mennesker med astma og allergi skal have samme adgang til udredning og behandling som alle andre. Lad en ny sundhedsreform vise, at dette ikke bliver negligeret.

Patienterne først og foran i sundhedsreformen

Udspillet til sundhedsreformen lægger også op til at patientforeninger skal inddrages. Foto: Colourbox.

Astma-Allergi Danmark støtter op om udspillet til sundhedsreformen, hvad angår lige mulighed for behandling til alle, uanset hvor man bor i landet. De nuværende regioner har store forskelle i tilbud til mennesker med astma og allergi, og nogle regioner har kun enkelte eller slet ingen specialister. Her er det helt centralt, at der fremover findes specialistbehandling for de hårdest ramte i alle dele i landet.

Udspillet til sundhedsreformen lægger også op til, at patientforeninger skal inddrages. Det er vigtigt, da patientforeningerne er patienternes stemme og interessevaretager. Astma-Allergi Danmark arbejder her for at, mennesker med astma og allergi også tages alvorligt og tilbydes den udredning, behandling og vejledning, de har ret til.

Prioritér allergien

I Danmark satte Sundhedsstyrelsens statusrapport i 2017 fokus på de svigt, der er sket gennem årene på allergiområdet. Især når det gælder manglende uddannelse i sundhedsvæsenet – ikke mindst på specialistniveau.

Vi har 1,5 millioner mennesker med astma og allergi, og tallet er stigende indenfor en lang række af sygdommene. De fleste besøger først deres egen læge, når de mærker symptomer. Derfor vil et løbende uddannelsesbehov altid være nødvendigt hos de alment praktiserende læger. Det er her positivt, hvis de praktiserende læger med en ny sundhedsreform får et løft. Men specialiseringen inden for allergi halter dog fortsat på landsplan.

Astma-Allergi Danmark håber derfor, at mennesker med astma og allergi får den nødvendige prioritering i sundhedsreformen. Det er deres tur til at blive taget alvorligt nu. Vi ønsker en dialog med ministerier og andre – en dialog, der skal sikre at de 1,5 millioner mennesker med astma og allergi ikke bliver negligeret, men i stedet er med til at vise, hvad en ny sundhedsreform dur til.

Nyhed: 30.01.2019
 


Hjælp os med at uddele 100.000 kroner

Astma-Allergi Danmark uddeler også i 2019 100.000 kr. til ældre, enlige medlemmer.

Foto:Colourbox

Ligesom sidste år har Astma-Allergi Danmark i 2019 mulighed for at uddele 100.000 kr. fordelt på portioner af 5.000 kr. Pengene er bevilget af Fondation Juchum og går til enlige ældre, som er medlemmer af foreningen.

​Er det dig, eller kender du en?

Send os en ansøgning, hvis beskrivelsen passer på dig, eller sig det videre, hvis du kender en, der trænger til hjælp og en kærlig tanke. Ansøgningen skal indeholde en kort begrundelse for, hvorfor netop du har brug for hjælp, samt din seneste årsopgørelse som dokumentation.

 

Ansøgningsfrist

Astma-Allergi Danmark skal have ansøgningen senest den 1. april 2019. Send os din ansøgning og dokumentation via denne side: https://www.astma-allergi.dk/sikker-mail 

De heldige får besked i løbet af april.

 

Husk, at det kræver et medlemskab af Astma-Allergi Danmark, hvis man skal komme i betragtning. Vi glæder os til at give en opmuntring til de, der trænger!

Del også gerne, hvis du kender en, hvor 5.000 kr. vil lune lidt på en kold vinterdag. Er vedkommende ikke allerede medlem hos os, kan man jo overveje et medlemskab. Det koster kun 225 kr. om året. 

Vær opmærksom på, at Astma-Allergi Danmark indberetter udbetalingen som B-indkomst.

Nyhed: 15.01.2019


Jobopslag: Astma-Allergi Danmark har brug for mere hjælp

Erfaren kemi-fagmedarbejder søges til vores allergimærkning

Vores allergimærkning Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic er et vigtigt pejlemærke for forbrugerne og ønsket om mærket stiger, ikke mindst i udlandet. Vi udvider og udvikler, og der er behov for flere faglige kompetencer. Astma-Allergi Danmark søger derfor en erfaren kemisk-faglig medarbejder, som vil være en del af vores produktvurderingsteam. Udover produktvurdering, vil du også skulle arbejde med projektorienterede opgaver og fungere som en støtte for vores chef for allergimærkningen.


Vi er i alt 9 medarbejdere, som arbejder for at gøre livet lettere for allergikere og forbrugere, der har en holdning til hudallergi.


Arbejdet, du skal være en del af, består primært af håndtering og vurdering af ansøgninger. Det faglige arbejde i ansøgningsprocessen består af en vurdering af de enkelte kemiske indholdsstoffer samt en overordnet vurdering af produktet ift. hudallergi. I arbejdet er det vigtigt at balancere mellem at gå i dybden fagligt og have overblik over det samlede arbejde. Du vil skulle have både telefonisk og elektronisk kundekontakt, så du skal trives med at have dialog med mange forskellige mennesker, både på dansk og engelsk.


Som en del af vores allergimærke, holder vi os opdateret på den nyeste viden om allergi og kemiske stoffer. Vi tager aktiv del i den politiske debat om kemiske stoffer i både Danmark og EU. Den viden vi oparbejder er unik og videreformidles til forbrugerne blandt andet via vores database Kemilex og de sociale medier, men også i arbejdet med industrien, det være sig producenter eller råvareleverandører, hvor målet er at vores viden kan resultere i bedre produkter for den allergisk tænkende forbruger. Som medarbejder i teamet vil du også skulle varetage dette arbejde, sammen med de andre i teamet.


I teamet arbejder vi selvstændigt med de enkelte ansøgninger, men har tæt sparring i gruppen når det drejer sig om konkrete vurderinger og mærkets udvikling. Arbejdet er vigtigt i forhold til at fastholde og forny den store viden vi har indenfor området.


I stillingen vil du også skulle arbejde tæt sammen med chefen for allergimærkningen og på sigt have mere udadvendt kontakt mod primært vores kunder og andre interessenter. Du kan derfor bl.a. få ansvaret for vores kontakt til kommunikation- og markedsføringsmedarbejdere hos vores kunder samt den faglige del af vores årlige kampagne Fragile.

 

Om dig

 • Du er uddannet med en viden som kan bruges ifm. sundhedsvurdering af produkter. Det kunne være farmaceut, kemi- eller miljøingeniør, hudlæge eller lignende uddannelse.
 • Erfaring fra tidligere jobs, som du kan trække på, fx toksikologiske vurderinger, erfaring med forbrugerprodukter og kemiske stoffer eller arbejde med mærkningsordninger.
 • Du trives med at have mange forskellige opgaver i gang samtidig og skal kunne balancere mellem at gå i detaljen og samtidig have overblik over opgaverne og kunne nå i mål.
 • Du er udadvendt og har gode sociale kompetencer, som du kan lide at bruge i kontakten med mange forskellige faggrupper, både nationalt og internationalt.
 • Du ser forskellighed som en styrke og har lyst til at bidrage med dine kompetencer og personlighed.

 

Det kan vi tilbyde

 • Meningsfyldt arbejde, der har den allergisk tænkende forbruger som højeste prioritering.
 • Spændende faglige opgaver med relevans for mange forbrugere.
 • En fleksibel og uformel arbejdsplads.
 • Søde kollegaer med meget forskellige kompetencer og som brænder for vores område.
 • Mulighed for at sætte dit præg på området.

Stillingen er en fast fuldtidsstilling og ønskes besat hurtigst muligt. Har du spørgsmål til stillingen, er du velkommen til at kontakte Rikke Bille på rb@astma-allergi.dk eller telefon 4129 0559.


Ansøgningsfrist er 13. februar 2019. Ansættelsessamtaler holdes i uge 7 og 8. Ansøgningen sendes via dette link www.astma-allergi.dk/job.
Arbejdssted: Astma-Allergi Danmark, Universitetsparken 4, 4000 Roskilde.


Den Blå Krans er Astma-Allergi Danmarks allergimærke. Alle producenter, der lever op til vores kriterier kan søge om at få mærket på deres produkter. Kransen giver dels allergikere bedre mulighed for at finde produkter de kan tåle og dels forbrugere mulighed for at nedsætte deres risiko for allergi. I januar 2018 lancerede vi Asthma Allergy Nordic, som er et samarbejde mellem de danske, svenske og norske astma-allergiorganisationer. Danmark varetager pt. vurderingen af produkttyperne personlig pleje, makeup og tissue- og hygiejneprodukter under Asthma Allergy Nordic.

 


Hudsult: Får din hud nærkontakt?

Berøring er vigtig, for at vi føler os trygge og for vores tilknytning til andre. Man kan sige, at det er et fysisk behov at blive rørt ved. Men behovet er ikke lige let for alle at få dækket. Nogle hudpatienter savner kropsligt nærvær – og kan komme til at lide af det, man kalder for hudsult.

Mange eksempatienter savner berøring i hverdagen.

Mange eksempatienter savner berøring i hverdagen. Grafik: Colourbox

Den varme følelse, som spreder sig i kroppen, når man bliver aet på ryggen, og tryghedsfølelsen, der kommer af et langt kram, tænker mange muligvis ikke så meget over.

Det er ikke altid lige til at sætte ord på, hvordan det føles. For de fleste er det bare rart. Men følelsen af velbehag har faktisk en videnskabelig forklaring, fortæller hjerneforsker Troels W. Kjær. 

Mellem kroppen og hjernen sker der nemlig et samspil, hvor vi modtager input fra vores sanser – fra vores syn, hørelse, smag, lugt og berøring. Det er sanserne, der bliver stimuleret i mødet med vores omverden.

Ved berøring af huden kommer der elektriske signaler i nerverne, og der bliver frigivet forskellige hormoner, som kaldes signalstoffer. Den rare fornemmelse, vi får, når vi bliver rørt ved på en behagelig måde, kommer af hormonet oxytocin. 

Oxytocin er et socialt hormon, som bliver frigivet i hjernen, når huden bliver rørt ved. Hormonet hjælper os til at knytte bånd til dem, som rører ved os, eller dem, vi er sammen med, når vi bliver rørt ved. På den måde er vores følelser forbundet med huden.

Kom med på Eksemskole

• Bliv klogere på eksem - deltag gratis i vores eksemskoler rundt omkring i landet.

Læs mere her

Eksemhud kan virke afskrækkende

Vi kan også savne berøring. Hvis vi ikke bliver rørt ved ofte, kan vi føle os ensomme, triste og frustrerede. Det kaldes også for hudsult.

– Selvom der ikke findes nogen egentlig definition på hudsult, så har man en formodning om, at nogle mennesker oplever, at deres oxytocin-niveau er for lavt. Ved at blive rørt ved og være fysisk sammen med andre mennesker får de frigivet oxytocin og føler en tilfredsstillelse ved det, forklarer Troels W. Kjær. 

Alle kan komme til at opleve hudsult, men det er især folk, der er isolerede, som bliver påvirket – for eksempel ældre på  plejehjem eller mennesker, som af andre årsager ikke har kontakt med så mange andre.

Men man behøver ikke at leve isoleret for at komme til at lide af hudsult. Også mennesker i parforhold og med et godt netværk omkring sig kan savne berøring.

Mange hudpatienter, for eksempel mennesker med kronisk eksem, er meget opmærksomme på, hvordan deres hud ser ud, når det kommer til at blive rørt ved – og nogle oplever endda, at deres hud virker afskrækkende på andre. Det fortæller Hanne Faarup, der har arbejdet med hudpatienter i 21 år som dermatologisk sygeplejerske og sundhedscoach. 

Frygten for at være ulækker

– Hudsygdomme er synlige sygdomme, som nogle gange gør, at andre mennesker trækker sig eller bliver meget nysgerrige og ikke lige får tænkt sig om, inden de får sagt ”ad”, eller ”det ser ulækkert ud”, fortæller Hanne Faarup. 

Oplevelser, hvor andre har været tilbageholdende med at røre ved en på grund af hudens tilstand, kan føre til en stor selvbevidsthed hos patienter med hudlidelser. For nogle fører det til en overbevisning om, at alle andre synes, deres hud ser frastødende ud.

Hanne Faarup har erfaring med patienter, der fortæller, at nogle ekspedienter i supermarkeder ikke vil lægge byttepenge direkte i hånden på dem. Den type oplevelser kan desuden påvirke, hvordan man som hudpatient omgås med sine nære. 

– Jeg har oplevet mange, mange, mange mennesker med hudsygdomme, som har sagt, at de selv trækker sig. At de trækker sig, fordi de tror, at deres partner for eksempel synes, at de er ulækre, fortæller Hanne Faarup og fortsætter:

– Det er ikke noget, de taler med andre om. Det er noget, de helt intuitivt gør, fordi de selv synes, at de ser ulækre ud.

 

Hudsygdomme er synlige sygdomme, som nogle gange gør, at andre mennesker trækker sig eller bliver meget nysgerrige og ikke lige får tænkt sig om, inden de får sagt ”ad”, eller ”det ser ulækkert ud”

Hanne Faarup, sygeplejerske og sundhedscoach

Hudsult handler om anerkendelse

Ifølge Hanne Faarup er der mange måder at få stimuleret sit behov for fysisk kontakt på. Og det er vigtigt, at behovet ikke mistolkes som noget seksuelt, fordi det i virkeligheden handler lige så meget om tilknytning til de mennesker, man har omkring sig:

– Hudsult er, når man mangler fysisk hud til hud-kontakt. Det er ikke ensbetydende med sex. Det kan også være at få et kram, uanset om man ser ud på den ene eller den anden måde. Eller at blive holdt i hånden eller lige rørt ved på ryggen. Det kan endda også være enorm god øjenkontakt. Det, at få dækket sit behov, så man ikke får hudsult, betyder ikke nødvendigvis, at man skal af med alt tøjet og ligge hud-til-hud med et andet menneske. Det handler om at modtage den der respektfulde adfærd, uanset hvordan man ser ud. 

Når Hanne Faarup genkender hudsult hos patienter, er det ofte på grund af patientens reaktion på berøring:

– Vi oplever nogle patienter, som reagerer meget positivt på at blive smurt ind i creme, og der kan der være tale om, at de har hudsult. Mange kan først mærke, at de savner den fysiske berøring, når de mærker følelsen af at blive rørt ved. Behovet for at blive rørt ved og at have kropsligt nærvær med andre er en naturlig ting, som vi har med os hele livet. Gennem berøring får vi anerkendelse, og vi får styrket følelsen af at være gode nok.

Helt fra fosterstadiet og fra vi bliver født, er berøring vigtig. Børn, der ikke modtager fysisk omsorg, har endda risiko for at tage en række problemer med sig i voksenlivet. Samtale er vejen frem Det er derfor ikke overraskende, at voksne også kan komme til at savne berøring og tilknytning. Derfor er det vigtigt, at man tager sit behov for berøring alvorligt. Først og fremmest kan mange afhjælpe deres hudsult gennem kommunikation. 

Kommunikation er vigtigt 

Det kan være et ømtåleligt emne, men det hjælper at være åben og tale med sin partner, venner og familie om, hvad man egentlig har brug for, og hvordan det føles, når man trækker sig eller bliver afvist. I den forbindelse fortæller Hanne Faarup, at det kan hjælpe at tage pårørende med hos lægen:

– Jeg har indimellem haft patienter, som har taget imod tilbuddet om at tage deres pårørende med herind. Når det er på tredjehånd, er det nemmere at få noget viden om at have en hudsygdom, frem for at man selv skal sidde og forklare det til sin mand eller kone. Hvis partneren får en forståelse for, hvad det gør ved et menneske at have en hudsygdom, kan de bedre se den andens behov.

Misforståelser om, hvordan andre ser en, kan også aflives gennem samtale:

– Tit er det ens egen overbevisning, som man får trukket ned over andre, uden at den anden tænker sådan. Uden kommunikation bliver det ved at være det, man tror og agerer ud fra. Det kan være en rigtig stor hjælp at arbejde med at tale mere sammen, forklarer Hanne Faarup.

Hvis man ikke har en partner eller andre omkring sig, som det er naturligt at modtage berøring fra, kan massage og sport, hvor man kommer i kontakt med andre, også være en vej til at få stimuleret og dækket sit behov for kropsligt nærvær.

HVAD KAN DU GØRE FOR DIG SELV ELLER SOM PÅRØRENDE TIL EN HUDPATIENT?

• Vær åben, og tal med din partner, din familie og dine venner om, hvordan du har det med din hud, og hvorfor du reagerer, som du gør.

• Tag eventuelt din partner med til din læge. Det kan være nemmere, at lægen forklarer om hudsygdommen og dens implikationer, frem for at du selv skal gøre det.

• Stil dig selv spørgsmålet: Hvis det nu var min partner, der havde problemet, hvordan ville jeg så have det? Det kan sætte nye refleksioner i gang, fordi man typisk bedre kan forestille sig, at man gerne vil være tæt med partneren, uanset hvordan personens hud ser ud.

• Når først man har åbnet op for kommunikationen, er der praktiske metoder til at skabe mere berøring på:

1. Din partner kan for eksempel hjælpe med at smøre creme på huden, gerne iført handsker. Det kan måske virke uromantisk at røre ved hinanden med handsker på, men det kan være en fin løsning, hvis den ene part er betænkelig ved at blive rørt ved eller ved at røre ved hud, der er øm, sprækket, tør eller rød. Og der er gode grunde til at bruge handsker: Både fordi den raske hånd ikke har brug for behandlingsmidler, og fordi man samtidig beskytter den syge hud mod bakterier.

2. Som partner kan man være i tvivl om, hvorvidt det gør ondt, når man rører huden, hvis den for eksempel er tør og rød. I de tilfælde kan man spørge: ”Gør det ondt, når jeg gør sådan her? Hvad kunne være rart for dig, at jeg gjorde?”

Nyhed: 09.01.2019

Allergimærket Den Blå Krans

Køb produkter med Den Blå Krans
og undgå allergifremkaldende stoffer

 


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Kom med til Astma-Allergi Danmarks landsmøde 2019

Astma-Allergi Danmark inviterer til landsmøde den 25. maj 2019. Hvis du er medlem og melder dig som stemmeberettiget, kan du få indflydelse på foreningens arbejde og blandt andet være med til at bestemme sammensætningen af den nye bestyrelse.

Deltag i årets landsmøde

Er du medlem og ønsker at være stemmeberettiget, kan du stille forslag på landsmødet, og som alle andre medlemmer kan du opstille som kandidat til bestyrelsen. Forslag, der ønskes behandlet på landsmødet, skal være Astma-Allergi Danmark i hænde senest 27. april. Det samme gælder opstilling af kandidater til bestyrelsen.

HUSK: Alle, der ønsker at deltage som stemmeberettigede i landsmødet, skal tilmelde sig senest 30. marts. Øvrige deltagere kan tilmelde sig senest 1. maj, så længe pladser haves.

Alle kan deltage

Alle kan deltage i landsmødet – også selvom du endnu ikke er medlem. I henhold til vedtægterne kan dog kun stemmeberettigede stemme ved generalforsamlingen. Se vedtægter her

Rejseudgifter og fortæring dækkes af Astma-Allergi Danmark, hvis du er stemmeberettiget.

Spændende foredrag

Efter generalforsamlingen kommer professor og overlæge Vibeke Backer fra Lungemedicinsk Forskningsenhed på Bispebjerg Hospital og fortæller om astma og allergi set med historiske briller – fra astmacigaretter til biologisk medicin m.m.   

Så kom og lyt til spændende foredrag, og del dine erfaringer med andre over en frokost, hvor du også kan møde foreningens bestyrelse.

Vigtig information

Landsmødet finder sted den 25. maj 2019 i Odense fra kl. 11.00 til ca. 16.00.

Tilmeld dig senest 30. marts 2019 på info@astma-allergi.dk

Er du medlem, oplys gerne dit medlemsnummer. 

Se programmet her

Nyhed: 08.01.2019 


Pollenfælden står klar til en ny sæson

Astma-Allergi Danmark er i fuld gang med forberedelserne til den kommende pollensæson. I dag er pollenfælden lukket ud af sit vinterhi og sat på plads på taget af DMI. Det betyder, at vi allerede nu begynder at holde øje med årets første pollen.

Pollenfælden er nu klar til en ny sæson.

Pollenfælden er sat op på taget af DMI og dermed klar til en ny sæson. 

Pollensæsonen nærmer sig, og det samme gælder tiden for irriterede øjne og tilstoppede næser. Med varmere vintermåneder er det ikke længere ualmindeligt, at hasselbuske kan begynde at blomstre i januar. Står hasselbusken beskyttet, fx lunt placeret i haven, kan den lokalt afgive pollen tidligere, end det registreres i pollenmålingerne. En følsom hasselpollenallergiker kan derfor godt mærke, at de første pollen er i luften og bør allerede nu tage sine forholdsregler og forberede sig på den kommende pollensæson.

Hvornår begynder pollensæsonen?

Normalt starter en typisk sæson midt i februar, men det afhænger af vejret i den kommende tid. Fortsætter det milde vintervejr, kan vi risikere at stå over for en tidlig sæsonstart. Til gengæld kan perioder med frost sætte blomstringen på pause, ligesom der heller ikke spredes pollen i vådt, gråt og koldt vejr. Når pollenniveauerne stiger i luften, starter vi udsendelsen af Dagens Pollental.

Indtil pollensæsonen for alvor går i gang, kan polleninteresserede følge med via Astma-Allergi Danmarks ugentlige pollentællinger, efterhånden som de opdateres. Følg med her.

Få gode råd om pollen og allergi

 • Astma-Allergi Danmarks Rådgivning står klar til at guide og hjælpe med individuel vejledning om din allergi, så du lettere kommer igennem sæsonen.
 • Astma-Allergi Danmarks Rådgivning er gratis og åben fra mandag til fredag 9.00 – 12.00, onsdag også fra 16.00 – 18.00 Læs også vores gode råd om pollen. 
 • Hvis du er medlem af Astma-Allergi Danmark, kan du desuden benytte dig af net-rådgivning. Læs om medlemskab her.
 • Når pollensæsonen begynder, kan du holde dig opdateret med Astma-Allergi Danmarks helt nye pollen-app, eller du kan finde de daglige pollenmålinger på astma-allergi.dk, pollenmail og Twitter.
 • Tilmeld dig derfor allerede nu vores pollenservices, så du kan være forberedt, så snart sæsonen begynder.

​Nyhed: 08.01.2019

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Kom med på Eksemskole for en aften

Astma-Allergi Danmark afholder også i 2019 de populære Eksemskoler over hele landet. Her kan voksne og unge med børneeksem og forældre til børn med børneeksem få gode råd til at håndtere den generende hudsygdom.

Kom med på Eksemskole i 2019

Vores populære Eksemskoler vender tilbage i 2019. Kom med, og bliv klogere på forebyggelse og behandling. Foto: Colourbox

Børneeksem er en af de hyppigste kroniske hudsygdomme, som rammer både børn og voksne. Sygdommen kan gøre hverdagen svær, fordi sygdommen klør og giver uro. Heldigvis nytter det at forebygge og behandle eksemet rigtigt!

Astma-Allergi Danmark inviterer til Eksemskole, hvor du lærer, hvordan du bedst forebygger og behandler din egen eller dit barns eksemhud og får gode råd til at behandle kløe.

Få undervisning af erfarne specialister

Kurserne er for alle med børneeksem: Unge, voksne og forældre til børn med eksem. Det er afdelingslæge og ph.d. Kristina Sophie Ibler og sygeplejerske Christine Munch Westergaard fra Sjællands Universitetshospital i Roskilde, som underviser. I løbet af aftenen vil de fortælle om den nyeste viden og give praktiske råd til hverdagens udfordringer med eksem. Astma-Allergi Danmarks Rådgivning vil også være til stede.

I pausen kan deltagerne få individuel rådgivning, information om smøreteknik, og der vil være mulighed for at få prøver på forskellige hudplejeprodukter med hjem.

Eksemskolen foregår en hverdagsaften, og det er gratis at deltage. Pårørende er også velkomne!

Tilmeld dig her

Eksemskolerne 2019

I 2019 afholder vi Eksemskoler følgende steder:

 • 23. januar kl. 17.00 til 20.30 i København: IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-33
 • 6. marts kl. 17.00 til 20.30 i Middelfart: Milling Hotel Park, Viaduktvej 28
 • 13. marts kl. 17.00 til 20.30 i Herning: Best Western Plus Hotel Eyde, Torvet 1
 • 14. marts kl. 17.00 til 20.30 i Randers: Hotel Randers, Torvegade 11
 • 20. marts kl. 17.00 til 20.30 i Sorø: Comwell Sorø, Abildvej 100

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Rikke Lystbæk Thygesen fra Astma-Allergi Danmark på telefon 43 43 59 11 eller rt@astma-allergi.dk

Nyhed: 12.12.2018 

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Bladredaktør søges til barselsvikariat

Du skal primært arbejde som skrivende journalist og daglig redaktør for vores medlemsblad, AstmaAllergi, der udkommer seks gange om året.

Vi står selv for at producere indholdet til bladet, som tager fat i emner som sundhed, forskning, miljø og relevant forbrug inden for foreningens områder. Vi gør meget ud af at formidle ny viden om allergi, høfeber, astma og eksem og bidrage med konstruktive løsninger og værktøjer til vores medlemmers hverdag.

Om jobbet

Du skriver hovedparten af indholdet og står også for den praktiske produktion fra start til slut på hvert blad, herunder samarbejdet med det grafiske bureau, som layouter bladet, samt annoncebureau og andre relevante samarbejdspartnere Desuden bliver du involveret i, hvordan vi kan versionere materiale fra bladet til vores øvrige kommunikation, fx på web, sociale medier, i nyhedsbreve, pressemeddelelser og anden udadrettet kommunikation.

Vi er en forening med alsidige opgaver, så du kan desuden forvente at blive inddraget i andre opgaver i kommunikationsafdelingen og i foreningens arbejde, som fx omfatter kampagner, sociale medier, videoproduktion, pressearbejde og produktion til vores hjemmeside. Du vil i det hele taget blive en del af et engageret team med stor samarbejdsflade til resten af huset, og det er derfor vigtigt, at du har respekt for den faglighed og uafhængighed, der er afgørende for os som patientforening. Stillingen er på 32 timer om ugen.

Vi forventer, at du
 
• er uddannet journalist
• har erfaring som skrivende journalist, gerne fra et magasin
• er god til at netværke og kan skabe et godt samarbejde såvel internt i huset som med eksterne samarbejdspartnere som patienter, sundhedseksperter og mange andre faggrupper
• er god til at finde konstruktive løsninger på både formidlingsmæssige og praktiske udfordringer
• har erfaring med eller lyst til at arbejde i en politisk styret organisation

Tiltrædelse
1. marts 2019 – og evt. tidligere.
 
Vil du vide mere?
Du kan læse mere om os på www.astma-allergi.dk. Vi har kontor i Universitetsparken 4, 4000 Roskilde.

Ansøgning og CV samt eksempler på dit arbejde, som er to artikler, du selv har skrevet, sendes via nedenstående link senest d. 2. januar 2019. kl. 8.00.

Linket er https://www.astma-allergi.dk/job

 


Smagsstoffer i e-cigaretter er sundhedsskadelige

E-cigaretter er efterhånden et vanligt syn i gadebilledet, især blandt helt unge. Men ud over at være stærkt afhængighedsskabende indeholder e-cigaretter smagsstoffer, som på sigt kan have store helbredsmæssige konsekvenser – blandt andet tyder undersøgelser på, at e-cigaretbrugere risikerer at udvikle astma og få skader på lunger og hjerte.

Smagsstoffer i e-cigaretter kan være helbredsskadelige.

Smagsstoffer i e-cigaretter kan være helbredsskadelige. Dampene kan bl.a. medføre astma. Foto: Colourbox

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed har børn helt ned til 11 år røget ecigaretter. 

Undersøgelser viser, at 15 procent af børn under 15 år og 38 procent af gymnasieelever har prøvet at ryge ecigaretter. Det kan blandt andet
skyldes de søde smagsstoffer, som er tilsat e-cigaretter, og at de er lettilgængelige. 

– E-cigaretter er meget synlige i gadebilledet og fås i de fleste kiosker og supermarkeder, hvor de sælges side om side med slik. De unge udsættes også for rigtig meget skjult reklame for e-cigaretter på de sociale medier. Og så appellerer smagen af vingummi, lakrids eller chokolade til børn og unge, siger Charlotta Pisinger, professor ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital.

Hun har udgivet en større rapport om potentielle helbredseffekter af e-cigaretter. 

Børn og unge er ekstra udsatte 

Smagsstofferne tilsættes, fordi dampen fra e-cigaretter i sig selv ikke smager af noget. Men forskning tyder på, at smagsstofferne har  helbredsmæssige konsekvenser, der viser sig over en årrække.

– Vi kender endnu ikke omfanget af langtidskonsekvenserne, men vi kan sige med nogen sikkerhed, at det er skadeligt, siger Charlotta
Pisinger.

Børn og unge er ekstra udsatte, da deres lunger endnu ikke er færdigudviklede og dermed er mere sarte. Derover kan nikotinen medføre kognitive vanskeligheder og adfærdsforstyrrelser, og der er påvist en forøget risiko for at begynde at ryge konventionelle cigaretter på et senere tidspunkt i livet, hvis man har røget e-cigaretter. Dog er det ifølge Charlotta Pisinger de færreste, som er bevidste om de sundhedsskadelige konsekvenser, e-cigaretterne medfører. 

Risiko for udvikling af astma og kræft

Det farlige ved at ryge e-cigaretter opstår, når man varmer smagsstofferne op, så der opstår nye kemiske forbindelser i dampen, og man inhalerer de farlige partikler. Selvom man endnu ikke kender langtidskonsekvenserne, ved man allerede nu, at der er fundet giftige og  kræftfremkaldende stoffer i væsker og dampe i ecigaretter. Derudover er der blandt andet påvist ultrafine partikler i dampen fra e-cigaretter, som man ved, øger dødeligheden.

Dyreforsøg har desuden vist, at dampene kan medføre astma og en KOL-lignende tilstand og mindske forsvar mod lungeinfektioner. Forsøg med astmapatienter har vist kraftig reaktion med øget luftvejsmodstand, som ved rygning. Ud over smagsstofferne er der også andre faktorer, som gør sig gældende i forhold til de sundhedsmæssige konsekvenser.

Risikoen afhænger nemlig også af, hvilket batteri der bruges, samt hvor slidt ecigaretten er. De nye batterier med høj spænding opvarmer væsken til højere grader, hvorved der dannes flere skadelige stoffer.

Inhalation af farlige stoffer skader lunger

Det er før set, hvordan inhalation af farlige stoffer kan skade lungerne – fx sødmestoffet diacetyl, som findes i 75 procent af e-cigaretterne. Diacetyl bruges også i produktionen af popcorn, hvor man i USA har set, at medarbejdere, der indåndede diacetyl-dampe under produktionen, udviklede skader på lungerne, som ligner KOL.

– Det resulterede i det, man kender som popcornlunger. Det er derfor rystende, at der er fundet diacetyl i langt de fleste e-cigaretter, ikke mindst når man ved, at selv helt unge mennesker går rundt og damper på daglig basis, siger Charlotta Pisinger.

Astma-Allergi Danmark fraråder kraftigt brugen af e-cigaretter og anbefaler, at der over for målgruppen iværksættes oplysningskampagner, der informerer grundigt om konsekvenserne.

Hvad er e-cigaretter?

E-cigaretten er et lille metalrør, der kan fyldes med forskellige smagsstoffer med eller uden nikotin, og som opvarmes elektronisk, så man kan inhalere dem som damp.

Disse fund i e-cigaretter skaber blandt andet bekymring:

• Der er fundet høje koncentrationer af ultrafine partikler i dampe fra e-cigaretter. Partiklerne øger dødeligheden og risikoen for lunge- og hjertekarsygdomme.

• Dyreforsøg har fundet øget risiko for at udvikle astma. • Der er fundet mange forskellige giftige og kræftfremkaldende stoffer i væsker og dampe.

• Stoffet diacetyl, som kan medføre KOL-lignende symptomer, er fundet i 75 procent af e-cigaretterne.

• Forsøg viste, at celler, der udsættes for dampe fra e-cigaretter, får DNA-skader.

• Der er fundet kræftfremkaldende stoffer i urinen hos e-cigaretbrugere.

Kilde: A systematic review of health effects of electronic cigarettes (Charlotta Pisinger)

Nyhed: 12.11.2018

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Louise er blevet bedre til at trække vejret

Igennem lang tid har astmaramte Louise Friis trukket vejret på en uhensigtsmæssig måde – kaldet dysfunktionel vejrtrækning – og det har forværret den følelse af åndenød, som folk med astma ofte oplever. For nylig var hun derfor med i et forskningsforsøg om astma og dysfunktionel vejrtrækning, og det har givet den 25-årige københavner lidt af pusten igen.

Louise er blevet bedre til at trække vejret. 

Det er det første, vi gør, når vi bliver født, og det sidste, vi gør, inden vi dør. Trækker vejret. I den mellemliggende tid – hele livet igennem – skænker langt de fleste mennesker det ikke en tanke. Det kører bare. Luft ind. Luft ud. Luft ind. Luft ud. For Louise Friis er det med at trække vejret dog ikke helt så trivielt. Faktisk fylder det rigtig meget hver eneste dag. Det bunder blandt andet i, at hun, siden hun var helt lille, har haft astma, som har taget pusten fra hende. 

Men for nylig har hun fundet ud af, at hun også har det, man kalder dysfunktionel vejrtrækning, som kan opstå hos især folk med astma. Den dysfunktionelle vejrtrækning betyder, at Louise trækker vejret på en uhensigtsmæssig måde, der kan give hende følelsen af åndenød, selvom hun faktisk har ilt nok – i retning af det, som sker, når man får et astmaanfald.

Symptomerne på den dysfunktionelle vejrtrækning gør, at hendes astma kan virke værre, end den egentlig er. Og den er ellers slem nok i forvejen, astmaen. 

– Når det er værst, føles det, som om der sidder en meget tung mand og presser på min brystkasse, samtidig med at nogen forsøger at kvæle mig, forklarer den 25-årige sociologistuderende og illustrerer det ved at lægge begge sine hænder op om halsen.

– Det er virkelig ekstremt ubehageligt.

Oven i har Louise Friis så den dysfunktionelle vejrtrækning, hvor hun tager meget dybe og lange vejrtrækninger. Det betyder, at hun trækker for meget luft ind på en gang, og da hun ikke puster nok af det ud, kan hun ikke få nok ny luft ind – og dermed opstår følelsen af åndenød.

Louise trak vejret forkert

Louise Friis blev opmærksom på sin uhensigtsmæssige vejrtrækning, da hun i vinteren 2018 var på hospitalet til et halvårligt astmatjek. Her fik sygeplejersken mistanke om, at Louise Friis muligvis havde dysfunktionel vejrtrækning og derfor ville være en oplagt kandidat til et nyt forskningsprojekt.

Forsøgets formål er at undersøge, om fysioterapi kan lære astmapatienter med netop dysfunktionel vejrtrækning at trække vejret mere hensigtsmæssigt og dermed undgå åndenød samt forbedre deres livskvalitet.
Louise Friis takkede ja til at være med. Tænk, hvis det kunne hjælpe hende til at få det bedre?

– Jeg anede intet om, at jeg trak vejret ”forkert”, og jeg har faktisk netop dyrket meditation for at få styr på min vejrtrækning.

Jeg troede egentlig, at jeg trak vejret på en rigtig god måde i forhold til min astma med dybe, rolige vejrtrækninger. Men det viste sig, at den slags vejrtrækning slet ikke var god for mig, hvilket var noget af en aha-oplevelse, fortæller hun.

Forsøget indebar, at Louise Friis igennem 12 uger to gange dagligt skulle lave en række fysioterapeutiske vejrtrækningsøvelser.
Øvelserne var tilpasset netop hendes behov og skulle lære hende at trække vejret på en måde, så hun undgår at føle åndenød. Samtidig fik hun behandling af en fysioterapeut, og hun blev klogere på sammenhængen mellem uhensigtsmæssig vejrtrækning og astma.

Undtagelsestilstand

Louise Friis var topmotiveret til at komme i gang. Hun havde længe følt, at der ikke rigtig skete nogen forbedring i hendes sygdom,
og de seneste år var hendes astma blevet markant forværret, ikke mindst efter hun i 2013 tilbragte et år i Kina, hvor forureningen hang som en dyne over byerne.

Louise Friis følte, at det gik lige i lungerne på hende, og hun vendte hjem derfra til jul med en slem hoste og et stigende behov for at bruge sin akutvirkende astmamedicin. Samtidig skulle hun starte nyt job og derudover forholde sig til både en syg mor og en syg far, som hun gerne ville
give al den støtte og hjælp, hun kunne.

Louise Friis fik ordineret mere og mere medicin for at holde astmaen i skak, men hun fik det ikke spor bedre. Til sidst, efter nogle måneder, i hvad
Louise Friis selv beskriver som en form for undtagelsestilstand med voldsomt fysisk og psykisk pres, kulminerede det i foråret 2014 med et stort astma-anfald, der sendte hende en uge på hospitalet. Og kort efter røg hun ind igen.

Åndenød som fast følgesvend

Siden indlæggelserne har hun været forbi hospitalet ad flere omgange, og hun har skiftet astmamedicin 11 gange. Hun er nu oppe på at tage en meget høj dosis medicin hver dag og går løbende til tjek på Hvidovre Lunge- og Hjerteambulatorium.
Hun har det markant bedre i dag end for fire år siden, da det hele crashede – men hun er stadigvæk meget påvirket af sin astma, og der går ikke en dag, uden hun tænker på og mærker den.

Derfor var der heller ikke nogen tvivl om, at Louise Friis gerne ville medvirke i forskningsprojektet om dysfunktionel vejrtrækning.
Efter at have gået til regelmæssige astmatjek i fire år, at have skiftet medicin utallige gange og forsøgt sig med træning var hendes forventninger til behandlingen dog moderate:

– Min astma fylder stadig rigtig meget, og jeg er udfordret af den hver eneste dag. Så når intet sådan for alvor har virket indtil nu, hvorfor skulle nogle vejrtrækningsøvelser så?

Et mindre problem end før

Men faktum er, at de fysioterapeutiske vejrtrækningsøvelser, som Louise Friis har lært i forbindelse med forskningsprojektet, har virket. Ved første opfølgning efter cirka tre uger kunne fysioterapeuten se en effekt: Louise Friis' vejrtrækningsrytme var bedre, og hun blev mindre forpustet,
når hun gik. Hun kunne også selv mærke det – og det var fedt. Det er ikke, fordi hendes astmatilstand er blevet bedre, men fordi hun er blevet
bedre til at trække vejret på den ”gode” måde, er hendes almene tilstand blevet forbedret.

– Jeg kan helt sikkert mere nu, end før jeg var med i forsøget. Jeg kan mærke, at jeg ikke så nemt får åndenød, og at der skal mere til, før jeg knækker. Før havde jeg det virkelig tit, som om der sad en mand på mit bryst, men han er væk nu! Det meste af tiden i hvert fald, fortæller
hun med et smil.

– Det har jo ikke helbredt mig, og det er langt fra nok at lave øvelser – det er ikke sådan, at min astma nu er blevet ubetydelig, den er stadig et kæmpeproblem i min hverdag. Men den er et mindre problem end før. Så jeg håber, at hvis jeg fortsætter med øvelserne, begynder at træne
igen og samtidig får den rette astmamedicin, så kan jeg en eller anden dag, forhåbentlig, leve et liv, hvor jeg ikke er påvirket af min astma.

Nyhed: 08.11.2018

Læs mere:

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Astmaskole for forældre til børn med astma

Har du børn i alderen 4-12 år, der lider af astma? Så kom med, når Astma-Allergi Danmark for første gang afholder Astmaskole for forældre til børn, der lider af astma.

Det er første gang, at der afholdes Astmaskole for forældre til børn med astma. Foto: Colourbox

Det er første gang, der afholdes Astmaskole for forældre til børn med astma. Foto: Colourbox

På Astmaskolen får du mere viden om dit barns astma, så du kan hjælpe dem med at få en hverdag med en så god livskvalitet som muligt.  

Astmaskolen foregår på en hverdagsaften i Aarhus og København, og det er gratis at deltage.

Undervisningen varetages af den erfarne overlæge Lone Agertoft fra H.C. Andersen Børnehospital, Odense Universitetshospital, som er specialiseret i at behandle børn med astma.

I løbet af aftenen vil der blive mulighed for at stille spørgsmål, få rådgivning hos Astma-Allergi Danmark og danne netværk med de andre forældre.

Har du spørgsmål om Astmaskolen, er du velkommen til at kontakte Astma-Allergi Danmark på 4343 5911 eller che@astma-allergi.dk.

Astmaskolerne er muliggjort af et sponsorat fra Lemvigh-Müller Fonden.

 

 

 

 

 

Hvor og hvornår afholdes Astmaskole for forældre?

 • Aarhus            23. januar 2018 kl. 17.30-20.30.

       Scandic Aarhus City, Østergade 10, 8000 Aarhus.

 

 • København       6. februar 2019 kl. 17.30-20.30.

    IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V

Tilmelding:

Du og evt. ledsagere kan tilmelde jer Astmaskolen her.

 • Fordel som medlem:

Er du medlem af Astma-Allergi, kan du tilmelde dig dette kursus før alle andre til og med 23. november.

 • For ikke-medlemmer:

Den 24. november åbnes tilmeldingen for andre end medlemmer.

Er du endnu ikke medlem, kan du blive det her.

Nyhed: 07.11.2018

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Ændret tilskud til astmamedicin

Fra den 19. november 2018 ændrer Lægemiddelstyrelsen tilskuddet til nogle typer medicin mod astma og den kroniske lungesygdom, KOL.

Lægemiddelstyrelsen ændrer på reglerne for tilskud til nogle typer af medicin.

Snak med din læge i god tid, hvis din medicin ændrer tilskud. Foto: Colourbox

De nye regler betyder, at der er noget medicin, som du fremover kun vil få tilskud til, hvis din læge vurderer, at du opfylder visse betingelser.

Hvis din medicin ikke ændrer tilskud, skal du ikke foretage dig noget. Hvis din medicin ændrer tilskud, skal du sammen med din læge i god tid inden den 19. november 2018 tage stilling til den fremtidige behandling, så du fortsat kan få tilskud til din medicin. Det kan du for eksempel gøre næste gang, du alligevel skal have fornyet din recept.

Hør mere på dit lokale apotek

Du kan også gå forbi dit lokale apotek og høre mere om tilskudsændringerne. Lægemiddelstyrelsen har nemlig lavet et informationsark, der er sendt til landets apoteker.

Du kan også læse mere om baggrunden for ændringerne, og se om din medicin ændrer tilskud, på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

Nyhed: 30.10.2018

Læs mere:

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Shop online, og støt samtidig Astma-Allergi Danmark

Nu kan du støtte Astma-Allergi Danmark, samtidig med at du shopper hos nogle af Danmarks mest kendte webshops. Det sker gennem en helt ny platform: www.klikfunding.dk/astma-allergi-danmark

Støt Astma-Allergi Danmark gennem Klikfunding.dk

Støt Astma-Allergi Danmark gennem www.klikfunding.dk/astma-allergi-danmark

Klikfunding.dk er en platform, der giver dig mulighed for bl.a. at købe tøj, hårde hvidevarer, oplevelsesgaver og apotekervarer i webshops, som donerer penge af dit køb til Astma-Allergi Danmark. Det fremgår tydeligt på siden, hvor meget hvert enkelt brand donerer.

Støt Astma-Allergi Danmark – uden at det koster dig ekstra

Klikfunding.dk fungerer på den måde, at du klikker på den webshop, som du er interesseret i. Herefter vil du blive ledt videre ind til webshoppen. Hvis du køber en vare, bliver det registreret af Klikfunding.dk, og så bliver en del af det samlede beløb doneret til Astma-Allergi Danmark.

På den måde kan du forkæle dig selv eller andre med god samvittighed, da du samtidig har været med til at støtte en god sag.

Støt Astma-Allergi Danmark gennem Klikfunding her

Nyhed: 17.10.2018

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


”Hele astma- og allergiområdet skal styrkes”

Sundhedsministeren besøgte Astma-Allergi Danmarks priktest-begivenhed på Christiansborg, hvor hun stillede op til en snak om allergiområdet og lagde arm til en allergitest. At astma- og allergiområdet har været nedprioriteret for længe, var ministeren enig i.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby fik udført priktest og talte om at opprioritere allergiområdet.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby fik udført priktest og stillede op til interview om allergiområdet, som hun er enig i bør styrkes.

Det var en velforberedt og engageret sundhedsminister, Astma-Allergi Danmark talte med, da der for nylig blev afholdt priktest-begivenhed på Christiansborg. Efter at være blevet prikket i armen var Ellen Trane Nørby klar på en kort Q&A om den fremtidige indsats på astma- og allergiområdet.

Q: Sundhedsstyrelsen medgiver, at allergiområdet er blevet underprioriteret i mange år. Hvad siger du til en national handlingsplan for allergi?

A: ”Jeg meddelte allerede sidste år, at der er behov for, at man opgraderer på hele astma- og allergiområdet – både for at sørge for at der er nok, der bliver uddannet inden for specialet, så vi også har kompetente læger, men også for, at der er sygeplejersker med erfaringer inden for feltet, der kan hjælpe mennesker med astma og allergi. Det handler om at styrke et område – om man kalder det en handlingsplan, en særlig indsats eller en strategi, er ikke, hvad der er vigtigt for mig. Det vigtige for mig er, at vi har opmærksomhed på det. Vi må også konstatere, at på astma- og allergiområdet har der været for lidt opmærksomhed gennem en årrække.”

Q: Hvad kan du bidrage med, så allergiområdet får det, der er rimeligt efter mange år uden bevågenhed?

A: ”Jeg tror, man kan være med til at kaste lys på det, og det er jeres arrangement i dag jo også med til – at man får sat fokus på astma og allergi samt de mange tusindvis af danskere, som lever med allergier og oplever, at f.eks. forårssæsonen bliver ulidelig at gå igennem, fordi der kommer en masse pollen.

Det handler også om børn såvel som voksne, som har astma, og hvad det betyder at være afhængig af astmamedicin og at have en kronisk sygdom. For nogle er det en voldsomt indgribende sygdom, for andre en sygdom, som bare er en følgesvend, man skal være opmærksom på. Og så har vi hele tiden fokus på, hvordan vi kan opprioritere på nogle af de indsatsområder, som måske har stået lidt i skyggen af andet. Der har vi et stærkt fokus på at sikre, at der er nok, der bliver uddannet inden for astma og allergi, så vi har dygtige medarbejdere til at hjælpe patienterne.”

Q: Hvilken plan for allergien vil du pege på fremover, for at allergien får den nødvendige opgradering både på uddannelse og kapacitet?

 

Hele astma- og allergiområdet skal styrkes. Sundhedsstyrelsen lavede en gennemgående undersøgelse af, hvordan det egentlig står til på astma- og allergiområdet, og det var hele grundlaget for, at vi også kan begynde at tale om, hvor der skal ske en styrkelse.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby

A: ”Et af de punkter, der i høj grad er behov for, er uddannelse og efteruddannelse, og at vi får løftet kompetencerne der. Det handler om, at man ikke skal vente i uendelige tider for at blive tilset af en kompetent læge, når man har astma og allergi. Så handler det også om at sikre nok viden til almen praksis, så man også sørger for at få patienterne godt videre. Vi kommer til at styrke på en række områder for at løfte astma- og allergiområdet i Danmark.”

Q: Hvordan vil du sikre sammenhæng for patienter, der er ramt af allergisygdomme?

A: ”Det er vigtigt, at der er en sammenhæng, men det er mest af alt vigtigt, at de mennesker, man møder i sundhedsvæsenet, har den rette viden, så man får en tilstrækkelig og kompetent behandling. Der har vi nogle centre, som er specialiseret inden for astma og allergi, men vi kunne bare godt bruge nogle flere medarbejdere og flere læger med speciale inden for områderne, så man også får en bredere tilgang til astma- og allergiområdet landet over. Der er også behov for, at vores alment praktiserende læger ved mere på området. Det er dér, man henvender sig med allergiske reaktioner, særligt når vi taler børn og unge, og der er det vigtigt, at man også kan vurdere, hvornår der er tale om noget, man kan behandle i almen praksis, og hvornår det er tilfælde, der skal sendes videre i det specialiserede behandlingssystem.”

Astma-Allergi Danmark følger udviklingen på astma- og allergiområdet og er stærkt opmærksom på uddannelsen af nye speciallæger samt opgradering af læger i den almene praksis. Foreningen vil fortsat besøge politikerne på Christiansborg og tage aktivt del i debatten for at arbejde for, at ord bliver til handling.

Se interviewet med Ellen Trane Nørby i fuld længde:

 

Nyhed: 15.10.2018

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Har du peanutallergi eller birkepollen-allergi?

Allergicentret, Odense Universitetshospital, søger patienter, der vil være med til at afprøve et nyt lægemiddel mod peanutallergi og en vaccine mod birkepollen-allergi.

Nu kan du være med til at afprøve en ny vaccine mod birkepollen-allergi eller et lægemiddel mod peanutallergi

Nu kan du være med til at afprøve en ny vaccine mod birkepollen-allergi eller et lægemiddel mod peanutallergi. FOTO: COLOURBOX

Allergicentret på Odense Universitetshospital søger patienter, der vil medvirke som forsøgspersoner til to forskellige formål: 

Afprøvning af vaccine mod birkepollen-allergi:

Allergicentret skal afprøve en ny vaccine mod allergi over for birkepollen og søger derfor forsøgspersoner mellem 18 – 65 år, der har lidt af birkepollen-allergi i de to foregående birkepollen-sæsoner.

Kunne du tænke dig at være forsøgsperson, eller vil du gerne vide mere, så kan følgende kontaktes for en uforpligtende samtale:

Professor Carsten Bindslev-Jensen og sygeplejerske Kristine Vestergaard

Allergicentret, Odense Universitetshospital

Email: ouh.ode.i.anergis@rsyd.dk

Telefon: 2924 1002

Afprøvning af nyt lægemiddel mod peanutallergi:

Er du allergisk over for peanut, er du mellem 18 – 80 år, har du behov for altid at medbringe en adrenalin pen (Epi pen eller Jext pen) pga. af risiko for at få en allergisk reaktion, og ønsker du at deltage i et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt?

I forsøget undersøges effekten og sikkerheden af lægemidlet, der forventes at nedsætte din risiko for allergisk reaktion ved at indtage peanut skjult i fødevarer, som du uheldigt indtager.

Lægemidlet skal indgives 2-3 gange med 1 måneds mellemrum i en blodåre i den ene hånd. Der indgives ca. 120 ml over 2-4 timer, hvorefter du skal observeres i 4 timer efter.

Du skal før behandlingen provokeres med peanutprotein, hvor der startes med små mængder som stiger til større doser, indtil du får en svag allergisk reaktion. For at undersøge om behandlingen af det nye lægemiddel har effekt, skal du ca. 14 dage efter hver behandling igen provokeres med peanut.

Din deltagelse i forsøget vil vare 4-5 måneder (behandlingsperioden) med 8 – 10 planlagte besøg på Allergicentret.

Kunne du tænke dig at være forsøgsperson, eller vil du gerne vide mere, så kan følgende kontaktes for en uforpligtende samtale:

Professor Carsten Bindslev-Jensen

Allergicentret, Odense Universitetshospital

Email: ouh.ode.i.allakos@rsyd.dk

Telefon: 6541 3621

Forsøgene er godkendt af Lægemiddelstyrelsen og den Videnskabsetiske Komité for Region Syddanmark.

Nyhed: 12.10.2018

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Astma-Allergi Danmark sætter allergisagen i fokus med priktest på Christiansborg

De fleste allergikere har prøvet det, og nu får politikere og embedsmænd også chancen for at blive allergitestet, når Astma-Allergi Danmark besøger Christiansborg sammen med personale fra Gentofte Hospital. I år lægger blandt andre sundhedsminister Ellen Trane Nørby arm til en priktest og er med til at sætte allergiområdet på dagsordenen.

Der savnes stadig handling på allergiområdet for at sikre, at sundhedsvæsnet i fremtiden vil være rustet til at udrede og behandle det stigende antal af allergipatienter. Og det er et område, der er vigtigt at prioritere. Op mod 1,5 millioner danskere er nemlig ramt af allergi og overfølsomhedssygdomme som høfeber, astma og eksem. Sygdomme, som påvirker hverdagen, familielivet og livskvaliteten. 


På nuværende tidspunkt findes der 51 speciallæger indenfor allergi, som alle er i alderen 55-84 år. Det er derfor forventeligt, at en del af dem vil gå på pension inden for de næste fem år, og ser man lidt frem i tiden, vil der uden en styrket indsats ikke være nogen speciallæger tilbage, når vi når år 2030. 


Spørgsmålet er, hvem der til den tid skal stå for uddannelse af kommende speciallæger og varetage specialistopgaverne på landets allergicentre. Trods anbefalinger fra en statusrapport fra Sundhedsstyrelsen og en tværregional Allergi Task Force om at styrke uddannelsen af speciallæger, er der nemlig endnu ikke foretaget konkrete tiltag. 


Astma-Allergi Danmark besøger igen i år Christiansborg for at gøre en indsats for, at mennesker med astma og allergi sikres adgang til hurtig udredning og sammenhængende behandling. 


I år besøger også sundhedsminister Ellen Trane Nørby begivenheden til en priktest og en snak om, hvordan allergiområdet prioriteres og fremtidssikres fra politisk side.

 

Nyhed: 08.10.2018


Web Content Display Web Content Display

Besøg vores nyhedsarkiv


Astma-Allergi Danmark skriver nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Find nye og gamle artikler i vores nyhedsarkiv her.

Web Content Display Web Content Display

Besøg vores bladarkiv

 

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Web Content Display Web Content Display

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Web Content Display Web Content Display