Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Er din astma velbehandlet?

For at beskytte sig selv bedst muligt mod coronavirus / COVID-19, er det vigtigt, at du er velbehandlet for din astma, og dermed passer din behandling.

Det er meget vigtigt, at din astma er velbehandlet. Derfor er det vigtigt, at du  tagerden medicin, som lægen har ordineret. Hvis du er i tvivl om, hvilken medicin du skal tage og i hvilke doseringer, så bør du tale med lægen, så du kender din behandlingsplan. 


Oplever du symptomer fra luftvejene som eksempelvis hoste, åndenød og trykken for brystet, så kontakt lægen med henblik på en eventuel justering af behandlingsplanen. Virker medicinen ikke optimalt eller har du fået nye symptomer, så skal du også kontakte lægen. 


Tal evt. med lægen, om du bør vaccineres for influenza og evt. lungebetændelse. Det beskytter ikke mod coronasmitte, men bør altid overvejes, hvis du tilhører en af risikogrupperne.

Vigtigt at passe sin astmabehandling

Sundhedsstyrelsen vurderer, at du skal betragte dig selv som værende i særlig risiko for smitte og for at blive alvorligt syg med COVID-19, hvis du har en kronisk sygdom i moderat eller svær grad, eksempelvis astma, som ikke er velbehandlet.

Hvis du er velbehandlet og har din kroniske sygdom under kontrol, tilhører du IKKE en særlig risikogruppe.

Vi taler desværre med mange, som af forskellige grunde ikke passer deres astmabehandling, og vi vil understrege, at det altid er vigtigt.

Er du i tvivl, om du er velbehandlet eller hører til risikogrupperne, så kontakt din læge eller læs mere her.

OPDATERET: Læs mere her: Opdatering af risikogrupper og anbefalinger til hverdagen

Børn

Det ser ud til, at børn oftest påvirkes mindre og har mildere sygdom, hvis de smittes med den ny coronavirus. Der er på nuværende tidspunkt heller ikke rapporteret om, at børn med kroniske sygdomme får mere alvorlig sygdom, men i forbindelse med astma er det også for børnene vigtigt, at de er velbehandlede for deres sygdom. 

Hvordan passer du bedst på dig selv?

Vær velbehandlet!

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at du gør følgende, hvis du tilhører en særlig risikogruppe:

  • Bliv hjemme i den udstrækning, det er muligt
  • Undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden. Sundhedsstyrelsen fraråder fx, at du bruger offentlige transportmidler - særligt i myldretiden.
  • Sørg for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du fx har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, når du går ud.
  • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i næse, mund og øjne.
  • Hold afstand til andre mennesker, især hvis de ser ud til at være syge. Dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvorfra de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De bliver dog ikke hængende i luften og falder til jorden.
  • Mindsk fysisk kontakt (håndtryk, kram og kys) og sociale aktiviteter, fx fitnesscentre, klubber, større familiearrangementer og pasning af børnebørn.

Kontakt den læge, der behandler dig, hvis du er i tvivl, om du tilhører en sårbar gruppe.

Astma og pollenallergi

Pollensæsonen er over os, og det er ligeledes vigtigt, at din allergi også er velbehandlet – det drejer sig både om symptomer fra øjne, næse og lunger.  Hvis du oplever høfebersymptomer fra øjne og næse, så tal med lægen om den bedste behandlingsplan for dig.

Mange med pollenallergi oplever også at få astmasymptomer som eksempelvis hoste, åndenød og trykken for brystet, når allergien ikke er velbehandlet. Vær opmærksom på, at allergimedicin ikke hjælper på astma. Tal i stedet med lægen om evt. opstart af astmamedicin.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Medlemskab for dig

Som medlem af Astma-Allergi Danmark støtter du blandt andet vores rådgivning og vejledning om Coronavirus / COVID-19.

Vi er din medlemsforening.

Det koster kr. 225 om året

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Har du spørgsmål?

Kontakt Astma-Allergi Danmarks Rådgivning
 

Vi har åbent alle hverdage kl. 9-12 og onsdag kl. 16-18.

Ring til os på 4343 4299


 

Husk at du som medlem kan få skriftlig rådgivning.