Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Vitamin D under graviditeten giver små børn færre astmatiske symptomer

Hvis en gravid kvinde indtager en større dosis af vitamin D end normalt, mindsker det hendes barns risiko for astmatiske symptomer med omkring 25 procent indtil tre-års-alderen. Det viser et studie foretaget af den danske forskningsenhed COPSAC i samarbejde med Harvard University i USA.

D-vitamin under graviditeten kan reducere astmatisk bronkitis hos små børn betydeligt. Foto: Colourbox

Mange børn er i fast rutefart hos børnelægen i de første år. Nu viser dansk og amerikansk forskning, at D-vitamin under graviditeten kan reducere en af de væsentligste besøgsgrunde, nemlig astmatisk bronkitis, betydeligt.

I forskningsstudiet blev en gruppe på 700 gravide delt op i to grupper, hvoraf den ene gruppe fik en normal dosis D-vitamin, og den anden fik syv gange højere dosis af D-vitamin under tredje semester af graviditeten. Et tilsvarende studie fandt sted hos en forskergruppe på Harvard-universitetet i USA, som samarbejder med de danske forskere.

Resultaterne viser, at de børn, hvis mødre indtog den store dosis D-vitamin, havde markant færre astmatiske symptomer end gruppen med børn, hvor moren fik en normal dosis D-vitamin, men at effekten ophører, når børnene er omkring seks år gamle.

– Vi finder en reduktion i hyppighed af astmatiske symptomer i de første tre år, men omkring seksårs-alderen er der ikke længere effekt. Så det er en effekt på de tidligere småbarns-symptomer, som rammer cirka hvert femte barn. Det er en stor gevinst, selvom effekten ikke varer ved op omkring skolealderen, fortæller forskningslederen, Hans Bisgaard.

Sidegevinst i gode tænder

En sidegevinst ved den store dosis D-vitamin er, at børnene omkring seksårs-alderen havde stærkere tandemalje. Det er normalt at have emaljedefekter, hvilket vil sige, at emaljen er nedbrudt, for en tredjedel af børn i seksårs-alderen, hvilket også sås hos den gruppe af børnene, hvor moren har fået normal dosis D-vitamin. Men hos børnene, hvor moren har fået den store dosis D-vitamin, var det kun 15 procent af børnene, der havde emaljedefekt som seksårige.

Ingen bivirkninger ved større dosis D-vitamin

Alt, hvad vi indtager, kan være farligt for os i for store mængder. Men ifølge Hans Bisgaard er den syvdoblede dosis af D-vitamin inden for det sikre område og vil ikke give bivirkninger:

– Hvis du kommer langt højere op, så kan der være bivirkninger – men det gælder jo alt. Hvis man ligger indenfor det sikre område, så er der ikke bivirkninger. Der er lige blevet lavet et amerikansk studie, hvor man gav en dosis, der var tyve gange højere end normalt, uden at se bivirkninger. Syv gange højere end normalt ligger i midten af det sikre område.

Nyhed: 21.01.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning