Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Varmen har sat gang i sæsonen for græspollen tidligere end normalt

Hassel, el, elm og birk har haft deres storhedstid i denne pollensæson. Nu følger græs trop – tidligere end den plejer. Astma-Allergi Danmarks pollentæller har i dag registreret et pollental for græs på 13 i København og 5 i Viborg.

Nu er der græspollen i luften

Foto: Colourbox

Græs er – ligesom birk – en af de store pollensyndere. Rigtig mange danskere oplever høfebersymptomer, når der er pollen fra græs i luften.
Græs-sæsonen starter sædvanligvis i slutningen af maj og slutter omkring september. Sæsonen for græs er lang, fordi der findes mange forskellige arter af græs. De blomstrer på forskellige tidspunkter i løbet af sæsonen. Det er endnu ikke til at vide, hvor hård en sæson vi går i møde, men vi kan forvente, at sæsonen for græspollen typisk topper omkring Skt. Hans.

– Det er en tidligere sæsonstart for græspollen end normalt. Det skyldes det flotte majvejr, som har givet græsserne gode vilkår til at blomstre. Fortsætter det lune og gode vejr i de næste par uger, måler vi typisk store mængder græspollen, mens det ved køligt og regnfuldt vejr ofte er knap så slemt, siger Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark.  

Pollenallergikere, som især reagerer på græs, bør derfor nu tage deres forholdsregler, så de kan nyde sommeren bedst muligt til trods for deres allergi.

Den gode nyhed for andre allergikere er, at sæsonen for birkepollen er ved at klinge ud. Der måles stadig birkepollen i luften, og vi risikerer nogle dage med pollen fra både birk og græs, men det forventes, at birketræerne snart har spredt deres sidste pollen i denne sæson. 

Pollenallergi rammer alle aldre

Høfebersymptomer minder til forveksling om forkølelse, og det skaber tvivl hos mange, fordi det er svært at skelne.

Hvis man oplever en forkølelseslignende tilstand i pollensæsonen – og det ikke går over af sig selv – er det derfor en rigtig god idé at opsøge læge, for at finde ud af om man har høfeber, forårsaget af pollenallergi. 

Det er især unge, der bliver ramt af pollenallergi. En undersøgelse viser, at gennemsnitsalderen for hvornår man første gang mærker symptomer på pollenallergi, er 22 år. Pollenallergien kan dog ramme i alle aldre, så det er vigtigt at være opmærksom på sine symptomer hele livet igennem. 

Symptomerne kan også komme fra lungerne 

Maj måned er højsæson for pollen, og det er i den anledning, at Astma-Allergi Danmark måneden igennem sætter fokus på sammenhængen mellem høfeber og astma med kampagnen Snot or not.

Op mod en million danskere lider af høfeber, der skyldes pollenallergi. De færreste er dog klar over, at der er en sammenhæng mellem astma og høfeber. Faktisk har hele 30 procent af alle med høfeber også astma.

Nogle oplever måske vejrtrækningsbesvær, følelsen af at være i dårlig form, hoste og trykken for brystet. Men da mange ikke er klar over sammenhængen, får de ikke den nødvendige behandling. Uden behandling kan man føle sig forhindret i at have en god og aktiv hverdag. Hvis man lider af høfeber, er det derfor vigtigt at sikre sig den rigtige behandling gennem udredning hos læge eller evt. speciallæge.


Astma-Allergi Danmarks Rådgivning sidder som altid klar til at hjælpe pollenallergikere gennem sæsonen på tlf. 43 43 42 99 fra mandag til fredag 9-12 og onsdag 16-18.

Astma-Allergi Danmarks pollenservices:

Få Dagens Pollental – hent app’en
Få rådgivning på tlf. 43434299 fra mandag til fredag 9-12 og onsdag 16-18
 

Nyhed: 17.05.2018


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning