Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Test af vådservietter er afsluttet

PRESSEMEDDELELSE
København d. 17. juni 2015

 

Test af allergi- og miljømærkede vådservietter på det danske marked afsluttet

Alle vådservietter på markedet, der er mærket med Svanen og/eller Den Blå Krans, er nu testet for konserveringsmidlet MI. Og alle vådservietter med MI er krævet trukket tilbage for at sikre, at danske forbrugere trygt kan vælge vådservietter mærket med Svanen og/eller Den Blå Krans. 

Miljømærkning Danmark og Astma-Allergi Danmark har netop afsluttet en analyse af alle allergi- og miljømærkede vådservietter på det danske marked. Alle produkterne er blevet testet for det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI. Analysen blev igangsat efter fund af MI i en række mærker af vådservietter i slutningen af marts.
 
Miljømærkning Danmark og Astma-Allergi Danmark har krævet alle vådservietter med MI trukket tilbage fra markedet, idet hverken Den Blå Krans eller Svanemærket tillader MI. 

Der er ikke fundet MI i mængder, der overskrider den grænseværdi, som loven tillader i vådservietter, der ikke er mærket med Svanen og/eller Den Blå Krans. I analyserne er der fundet MI i 21 forskellige vådservietter. 

Mange af de vådservietter, der blev fundet MI i, er produceret på den samme fabrik i Kina. Der har derfor været dialog med fabrikken for at finde ud af, hvordan problemet med MI kunne opstå – og for at sikre, at problemet er løst. Derudover har Miljømærkning Danmark også været på kontrolbesøg på fabrikken. 

Alt tyder på, at problemet er opstået, fordi fabrikken har produceret både MI-holdige og ikke-MI-holdige produkter på samme produktionslinje. Det er der nu rettet op på med nye maskiner, hvorpå der kun vil blive produceret produkter uden MI. Miljømærkning Danmark og Astma-Allergi Danmark har foretaget en række grundige tests, som viser, at de vådservietter, der er produceret på de nye maskiner, ikke indeholder MI. 

Fire af de mærkede vådservietter, der er fundet MI i, stammer fra andre fabrikker end den kinesiske. Produktionen af to af disse mærker var allerede ophørt, da sagen kom op.

I de sidste to tilfælde er der tale om meget små fund af MI i vådservietter fra europæiske producenter. Miljømærkning Danmark og Astma-Allergi Danmark har bedt de to licenshavere om at redegøre for årsag og nødvendige foranstaltninger for at sikre, at der ikke fremadrettet vil være MI i vådservietterne.  

Skærpet kontrol
Miljømærkning Danmark og Astma-Allergi Danmark vil i en periode kræve analyser af hver eneste produktionsserie (batch) for at sikre, at de fabrikker, der har haft problemer med MI, udelukkende leverer vådservietter uden MI til det danske marked. 
Derudover vil der løbende være øget fokus på vådservietter i form af flere stikprøvekontroller med analyse af produkterne.

Pressekontakt:
Miljømærkning Danmark: Martin Fabiansen, direktør, mobil tlf.: 41 19 09 43
Astma-Allergi Danmark: Anne Holm Hansen, vicedirektør, tlf.: 20 82 25 76
 

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning